Wond aan de staart

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Oeps! Heeft uw hond en ongelukje gehad? Een wond aan de staart moet gehecht worden wanneer het groter is dan 1,0 cm en open staat.  Indien de wond niet al te diep is en meer een kras of een schaafplek is dan mag het wel wat groter zijn. Kijk je echter op onderliggende weefsels, dan moet je echt even langs je eigen dierenarts gaan. Maar is de wond kleiner dan 1,0 cm of is het een grotere wond die niet open staat en oppervlakkig is dan kun je het zelf thuis behandelen. Hopelijk heb je een EHBO-tas in huis!

Reinigen en desinfecteren van de wond aan de staart

De wond aan de staart moet eerst schoongemaakt worden. Hiervoor kun je een gaaskompres gebruiken met wat kraanwater. Het is ook verstandig om de haren om de wond heen ruim weg te scheren of te knippen. Meestal houden we een haarloze rand van 2cm aan. Dan kan de wond goed aan de lucht drogen en plakken de haren niet in de wond. Zo komen er na het onstmetten (zie volgende paragraaf) niet opnieuw bacteriën via de haren in de wond. 

Na het reinigen moet de wond aan de staart ontsmet worden met betadine. U kunt hiervoor betadine-oplossing gebruiken en met behulp van een gaaskompres op de wond deppen, ofwel kunt u betadine-zalf gebruiken om erop te smeren. Het doel van de betadine is om alle aanwezige bacteriën en virussen te doden. Let erop dat u het er niet te dik op smeert en daarna uw hond even afleidt. Bijvoorbeeld door even met hem te spelen. Op die manier kan de betadine even 5 minuten intrekken en zijn werk doen en heeft uw hond niet gelijk alle betadine er weer afgelikt. 

Genezing van de wond aan de staart

Na de reiniging en desinfectie kan de wond weer gaan genezen. Om een wondinfectie in de komende dagen te voorkomen en de wondgenezing te stimuleren kunt u de wond aan de staart 2x per dag zalven met vetramil zalf. Dit kunt u blijven gebruiken tot de wond helemaal hersteld is. Meestal is het na een dag of 10 wel zo goed als genezen. In deze zalf zit honing dat een anti-bacteriële werking heeft en de wondgenezing stimuleert. Het produceert een heel klein beetje waterstofperoxide in de wond waardoor bacteriën niet kunnen gaan vermeerderen. 

Bescherming van de wond aan de staart

Mocht uw hond veel last hebben van de wond dan kan het verstandig zijn om een halskraag bij hem om te doen zodat hij er niet aan kan gaan bijten. Bij sommige honden volstaat het ook om er een verband omheen te doen. Let er dan wel op dat u het niet te strak doet. Vooral rondom de staart en poten kan het voor ellende zorgen wanneer het verband te strak zit en de doorbloeding van de staart of poot niet goed kan verlopen. Pleisters werken helaas niet op de huid van een hond, zeker niet op een bewegende staart. Mocht u het willen dan kunt u wel gebruik maken van een beetje pleisterspray. Dit weerhoudt een hond er uiteraard niet van om de wond aan de staart open te bijten, maar wel om vuil uit de wond te houden. 

Als de wond niet goed geneest

Indien de wond aan de staart niet na 2 dagen een mooie droge korst gevormd heeft dan moet u toch even langs de dierenarts. Het kan dan zijn dat er een wondinfectie is opgetreden en dan geneest het niet. Er is in dat geval waarschijnlijk een antibiotica-kuur nodig. 

Overleg met mij

Hopelijk is zijn staart snel weer in orde! Maar heeft u twijfels over de wond aan de staart bij uw hond? Dan mag u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan mij sturen en mij om advies vragen.