Een wond aan het oor

Inleiding

Een wond aan het oor van uw hond is natuurlijk heel vervelend. Een oor bevat veel bloedvaten en als er een wond is bloedt dit behoorlijk. Daarvan schrikt een eigenaar altijd flink, wat ik goed kan begrijpen. Het gebeurt niet zelden dat wij gebeld worden dat iemand denkt dat zijn hond aan het doodbloeden is als gevolg van een wond in het oor. Dit komt echter vrijwel nooit voor. Hoe ernstig de bloeding ook lijkt.  

Naar de dierenarts met een wond aan het oor

Natuurlijk is het verstandig om een wond aan het oor door een dierenarts te laten beoordelen. Deze kan kijken of er nog iets gehecht moet/kan worden. Vaak geeft de dierenarts ook een pijnstiller mee voor de dagen erna. 

Naast een wond aan het oor heeft deze hond ook een wond aan zijn poot als gevolg van een vechtpartij

Zelf behandelen van een wond op het oor

Bloeding stelpen

Wanneer u niet naar een dierenarts wilt dan is het verstandig om eerst de bloeding te stelpen. Hiervoor moet u een schone doek pakken en die om het oor heen drukken over de wond heen. Gedurende 10 minuten moet u een stevige tegendruk geven op de wond aan het oor. Kijk ook op de klok want 10 minuten lijken uren te duren in geval van stress. In die 10 minuten zal het bloedvat zich vernauwen en zal er een bloedstolsel het bloedvat vervolgens helemaal afsluiten. Omdat de bloedvaten best wel groot zijn duurt dit wat langer dan bij een wond elders op het lichaam. Als er na die 10 minuten nog steeds behoorlijk bloedverlies is dan is het toch beter om even langs de dierenarts te gaan. Wellicht moet het bloedvat dan gesloten worden door een hechting. 

Reiniging en desinfectie

Is de bloeding grotendeels gestopt dan moet u de wond gaan reinigen. Dit kunt u doen door met een vochtig gemaakt gaaskompres de wond op het oor wat schoon te boenen. Niet te hard, want dan kunt u het bloedvat weer open boenen. Het gaat er alleen maar om dat de grootste hoeveelheid bloed verwijderd wordt. Het mooiste is om daarna de wond te desinfecteren door er wat betadine-zalf of betadine-oplossing op te doen. 

Open schudden van de wond aan het oor

Hopelijk bent u inmiddels een beetje bijgekomen van de schrik. Helaas bent u er nog niet helemaal. Vaak gaat een hond namelijk nog een beetje flapperen met zijn oren omdat het zeer doet. En daarmee kan hij de wond aan zijn oor weer open klapperen. Daarom is het verstandig om voor een dag of 2-3 een kopverband aan te leggen. In het filmpje over het aanleggen van een kopverband bij de hond ziet u hoe u dat moet doen. Het lijkt moeilijker dan het is. U heeft er wat steriele gaasjes en een zelfplakkend verband voor nodig. Het liefst als laatste ook nog een beetje leukoplast om het goed vast te plakken. Zelf vind ik dat met de eerste laag (witte) watten het altijd erg dik en warm wordt voor de hond. Die laag laat ik dan ook meestal achterwege. Mocht je hond het kopverband niet laten zitten dan is een halskraag ook nog nodig. 

Kopverband bij een hond

Dagelijks controleren van de wond

Eindelijk, u kunt even tot rust komen nu. De komende dagen moet u elke dag even kijken naar de wond aan het oor. Dus elke dag even het verband verwijderen en goed kijken of er geen wondinfectie ontstaat.  Het is verstandig om telkens bij het controleren van de wond ook gelijk even wat betadine op de wond te doen. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om te gaan groeien. De wond moet er elke dag een beetje beter uit gaan zien. Is dat niet het geval dan moet u helaas toch even naar de dierenarts. 

Pijnstillers indien nodig

Over het algemeen genomen hebben veel honden niet al te veel pijn aan hun oor. Maar mocht je iets tegen de pijn willen geven dan kun je op deze pagina kijken wat je kunt doen tegen de pijn van zijn wond in zijn oor. 

Toch nog even behoefte aan overleg?

Mocht u nog even willen overleggen of heeft u twijfels over de wond van uw hond dan mag u natuurlijk altijd nog even een whatsapp bericht aan mij sturen om te overleggen.