Een wond op de borst van je hond – Hoe behandel je dit?

Wanneer kun je een wond zelf behandelen?

Oeps! Heeft je hond en ongelukje gehad? Een wond op de borst moet gehecht worden wanneer het groter is dan 1,0 cm en open staat.  Wanneer de wond niet al te diep is en meer een kras of een schaafplek is dan mag het wel groter zijn. Is de wond kleiner dan 1,0 cm of is het een grotere wond die niet open staat dan kun je het thuis behandelen. Let wel op: want soms is er sprake van een steekwondje. De schade onder de huid kan dan veel erger zijn dan je van buiten kunt zien. Zeker bij de borstkas kan er dus een steekwond zijn die tot aan de longen is gegaan. 

Ademt je hond dus een beetje anders dan je van hem gewend bent? Ga dan met hem naar je eigen dierenarts. Deze kan beoordelen of er kans is op een probleem in de longen. Zie je de onderliggende weefsels zoals de spieren en ribben van buitenaf dan is het ook verstandiger om de wond door een dierenarts te laten beoordelen. Maar is het een klein wondje dat niet open staat? Dan kun je het gerust zelf thuis behandelen met je eigen EHBO-tas

Een hond met een wond op zijn borst.

Reinigen van de wond op de borst

Wanneer je het toch zelf gaat behandelen dan moet je de volgende stappen nemen. De wond op de borst moet eerst schoongemaakt worden. Hiervoor kun je een gaaskompres gebruiken met wat kraanwater of flessenwater.

Het moet in elk geval zeer schoon water zijn en geen slootwater bijvoorbeeld. Het is ook verstandig om de haren om de wond heen ruim weg te scheren of te knippen. Dan kan de wond goed aan de lucht drogen en plakken de haren niet in de wond. Hierdoor ontstaat er minder snel een wondinfectie.

Ontsmetten van de wond op de borst

Na het reinigen moet de wond ontsmet worden met betadine. Je kunt hiervoor betadine-oplossing gebruiken en met behulp van een gaaskompres op de wond deppen, ofwel kun je betadine-zalf gebruiken om erop te smeren. De betadine zorgt ervoor dat de bacteriën en virussen die in de wond gekomen zijn dood gaan. Daardoor wordt de kans op een wondinfectie en dus extra ellende kleiner. 

Genezen van de wond op de borst

Nu de wond goed schoon gemaakt is en ontsmet werd kan de wond weer gaan genezen. Om een wondinfectie te voorkomen gedurende de komende dagen en de wondgenezing te stimuleren kun je de wond 2x per dag zalven met vetramil zalf.

Dit kun je blijven gebruiken tot de wond op de borst geheel hersteld is. Meestal is dat binnen 10 dagen het geval. In deze zalf zit honing dat een anti-bacteriële werking heeft doordat het in de wond een heel klein beetje waterstofperoxide maakt. Hierdoor kunnen bacteriën zich niet gaan vermeerderen en ontstaat er geen wondinfectie. Daarnaast heeft de vetramil een genezing stimulerende werking.

Bescherming van de wond op de borst

Heeft je hond veel last van de wond op de borst? En probeert hij er aan te bijten of te likken dan kan het verstandig zijn om een halskraag bij hem om te doen zodat hij er niet met zijn bek bij kan.

Ook kan een t-shirt soms een oplossing zijn. Wil je er speciaal voor honden dan kun je een medical pet-shirt kopen.

Maar een gewoon t-shirt voor mensen helpt vaak ook als je een knoopje op zijn borst maakt zodat hij het shirt niet zo makkelijk kan verschuiven om dan alsnog bij de wond te komen.

Naar de dierenarts

Indien de wond op de borst niet na 2 dagen een mooie droge korst gevormd heeft dan moet je toch even langs de dierenarts. Het kan dan zijn dat er toch een wondinfectie is opgetreden en dan geneest het niet. Waarschijnlijk is er een antibiotica-kuur nodig om de wond te laten genezen. 

Heb je behoefte aan advies?

Hopelijk is zijn wond nu weer snel weer in genezen! Heb je twijfels over de wond op de borst bij je hond? Dan mag je natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan dierenarts Nanda sturen en haar om advies vragen. Op de Home-pagina lees je hier meer informatie over en wat de kosten ervoor zijn.