Uw hond loopt mank – Hoe kunt u hem daarbij helpen?

Hond loopt mank als gevolg van pijn!

Wanneer een hond mank loopt ervaart hij/zij altijd pijn of een oncomfortabel gevoel. Mensen beseffen dat helaas niet altijd. Loopt uw hond mank, dan heeft hij er last van. Echt waar! Ook al mag u overal aan zitten. 

Met welke poot loopt uw hond mank?

De vraag is alleen waar de pijn vandaan komt en wat je eraan kunt doen. We moeten dus eerst uitzoeken waar de pijn zit. En dat is soms heel simpel. Maar soms kan het zelfs voor een dierenarts een moeilijke opgave zijn. In de eerste plaats moeten we uitzoeken welke poot er nou zeer doet. Wanneer een hond hem in de lucht houdt is het duidelijk om welke poot het gaat en hoeft u onderstaande stap dus niet te doen. Uw hond loopt mank en zijn poot staat in een scheve stand?  Dan is er mogelijk een breuk de de oorzaak zou kunnen zijn dan. U kunt dan beter het onderzoek door uw dierenarts laten uitvoeren. Dat lijkt mij logisch…

Hond met een pijnlijke voorpoot
"Deze poot doet mij zeer!"

Film het mank lopen

Uw hond loopt mank, maar u ziet zelf nog niet gelijk welke poot de pijnlijke is? Dan is het ’t handigst om buiten met iemand samen te werken om het te achterhalen. Of gebruik de camera van je telefoon om goed te kunnen oordelen. Eén persoon loopt met de hond aan de riem in een drafje (dus langzaam rennen) op iemand af (ofwel op de camera af) die ongeveer 20 meter voor ze staat. Deze laatste persoon kijkt ondertussen goed naar de hond. Door gebruik te maken van een filmpje en deze in slow-motion af te spelen kunt u beter zien hoe uw hond mank loopt. 

Kop omlaag bij staan op de goede poot

Een hond die pijn heeft in één van zijn voorpoten zal vooral zijn kop omlaag brengen als hij op zijn goede poot terecht komt en houdt zijn kop hoger wanneer hij op zijn zere poot neer komt. Zo kun je dus achterhalen om welke poot het gaat. Bij de achterpoten is het vaak wat lastiger te zien, maar heeft een beetje hetzelfde effect. Bij neerkomen op de pijnlijke poot blijft hij met zijn billen hoger dan wanneer hij op zijn goede poot terecht komt. Hopelijk kunt u dus met behulp van het filmpje zien welke poot hij ontziet. Uw hond loopt dan mank op de poot die hij ontziet.

Testen van buig- en strekmogelijkheid

Elk gewricht kan in normale gevallen behoorlijk ver gebogen en gestrekt worden zonder dat het pijn doet. U moet dus bij de pijnlijke poot eerst elk gewricht stap voor stap gaan buigen en strekken zonder de andere gewrichten te buigen en strekken. Vergeet hierbij het schoudergewricht niet. Dat is het gewricht ter hoogte van de borst. Hieronder ziet u de gewrichten op een foto aangewezen. Het beste kunt u beginnen met buigen en strekken van de gewrichten waarvan u denkt dat uw hond GEEN pijn heeft. Zo merkt u de normale reactie van uw hond. Als u hem eerst pijn doet dan zal hij mogelijk daarna niet meer (zo goed) willen meewerken. Dus bewaar de vermoedelijke pijn-locatie voor het laatst. 

Overzicht van de gewrichten van de voorpoot. Allemaal kunnen ze de oorzaak zijn van mank lopen.

Hond loopt mank door...

Dan is nu hopelijk duidelijk om welke plek en aan welke poot de pijn zit. Nu gaat u dat gewricht goed betasten en vergelijken met hetzelfde gewricht aan de goede poot. Vooral gewrichtszwellingen en warmer aanvoelen zijn duidelijke aanwijzingen. Kijk ook goed naar eventuele wondjes, splinters of andere afwijkingen. Maak eventuele wondjes goed schoon en smeer er wat Vetramil of een andere wondzalf op. Meer over een wond aan een poot leest u hier. Verwijder splinters en andere oorzaken van het mank lopen. Gezwollen gewrichten moeten zelf genezen door middel van rustig aan doen. Dus korte wandelingen en geen speel-afspraakjes. Wordt uw hond er onrustig van dan kunt u gebruik maken van denk-spelletjes

Hond loopt mank door pijn aan de voet

Zit de pijn in de voet dan moet u vooral even goed kijken naar de nagels van uw hond. Het kan zijn dat er een nagel ingescheurd is en dat doet ook behoorlijk zeer. Dikwijls zitten ze er dan ook veel aan te likken. Ook horen alle teentkootjes mooi in een goed verloop te staan. Zit een nagel heel erg los? Trek hem er dan met een flinke ruk vanaf. Dat doet even zeer, maar daarna niet meer zo erg. Het zal niet meer bij elke beweging pijn doen. Bij twijfel de nagels ook weer vergelijken met de andere poot. Zijn de nagels goed, dan moet u nog even alle zoolkussens goed inspecteren. Hier zitten dikwijls ook nog wat sneetjes, wondjes of splinters of zwellingen in. Vooral tijdens de winter kunnen voetzooltjes beschadigd zijn door pekel. Een voetenbadje met groene biotex oplossing werkt ontstekingsremmend en kan dus ingezet worden bij ontstoken wondjes en sneetjes. 

Snee in het zoolkussen is de oorzaak van mank lopen bij de hond

Hond loopt mank door groeipijn

Is uw hond nog jong en in de groei? Dan kan het manken ook veroorzaakt worden door groeipijn. In dat geval zit de pijn in de lange botten zelf en niet in de gewrichten. Heeft u bij het bovenstaande onderzoek niets kunnen vinden en is hij wel in de groei? Druk dan een voor eens stevig op de botten in zijn poot precies tussen de twee gewrichten in. Doet dit zeer? Dan is de kans groot dat het gaat om groeipijn. 

Hond loopt sinds kort mank

Is het manken nog maar net ontstaan en het lijkt niet extreem veel pijn te doen? Dan kunt u het een paar dagen even aankijken. De meeste kneuzingen lossen zich met rustig aan doen binnen uiterlijk een week vanzelf op. Wanneer het na een week nog niet veel beter is geworden, dan zult u toch even naar uw dierenarts moeten gaan. 

Pijnstillers voor pijn bij het lopen

Wanneer u het besluit even een paar dagen aan te kijken dan kunt u eventueel gebruik maken van een pijnstiller. Een dierenarts kan u eventueel een pijnstiller voorschrijven, maar dan zult u even met uw hond bij hem/haar op consult moeten gaan. U kunt echter ook gebruik maken van iets minder sterke pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn. Helaas werkt aspirine bij honden heel erg bloedverdunnend en is dus geen goede optie. Paracetamol werkt wel maar heeft al snel een giftige dosering en is dus ook gevaarlijk om te geven aan uw hond (voor katten is elke dosering giftig!). In dit artikel omschrijf ik verschillende mogelijkheden die wel veilig bij uw hond gebruikt kunnen worden om de pijn te onderdrukken. Maar de pijnstiller van je dierenarts werkt wel duidelijk beter. 

Overleg met mij

Veel succes. Hopelijk herstelt hij/zij weer snel. Maar mocht u wat hulp kunnen gebruiken bij het uitzoeken waar de pijn zit of u heeft andere vragen? Dan kunt u gerust advies aan mij vragen via whatsapp.