10 ongevaarlijke pijnstillers voor katten
Die wèl werken!
Je weet misschien al dat paracetamol een van de gevaarlijkste pijnstillers voor katten is. Dit geldt ook voor andere pijnstillers die bedoeld zijn voor mensen. Medicijnen speciaal voor katten kun je alleen via de dierenarts krijgen. Ze zijn vaak duur en kunnen vervelende bijwerkingen hebben, zoals braken, diarree of zelfs nierproblemen. Daarom is het slim om te zoeken naar een veilig alternatief voor jouw kat. Wij helpen je graag met een overzicht van de pijnstillers die wel veilig zijn!
Wat geef je een kat die pijn heeft?
Als je kat pijn heeft, is het verstandig om eerst naar de dierenarts te gaan om de oorzaak te achterhalen. Heeft hij bijvoorbeeld pijn in zijn staart? Pijn in zijn poot? Of buikpijn? De dierenarts kan dan een geschikte pijnstiller voorschrijven, zoals Metacam, Meloxicam, Rimadyl, Carprodyl, Carprofen of Onsior.
Weet je wat de oorzaak van de pijn is en wil je niet naar de dierenarts? Dan zijn er veilige opties die je thuis kunt gebruiken:
- Aspirine
- CBD-olie
- PEA
- Arnica
- Glucosamine en Chondroitinesulfaat
- Omega-3 vetzuren
- Boswelia Serrata
- Groenlipmossel
- zoethoutwortel
- Duivelsklauw
We leggen hieronder uit hoe deze werken
Paracetamol aan je kat geven (nooit!)
Pijnstillers voor katten: Aspirine
Aspirine kan worden gebruikt voor katten, maar voorzichtigheid is geboden. Net als paracetamol wordt aspirine langzaam door het lichaam van een kat afgebroken. Het wordt niet giftig zoals paracetamol, maar je moet het in lage doses geven, met lange tijd tussen de doseringen.
Een veilige dosis is 10 mg per kilogram lichaamsgewicht per 48 uur veilig. Dus een kat van 4 kg mag 40 mg krijgen, eens in de twee tot drie dagen. Aangezien aspirinetabletten meestal 500 mg bevatten, moet je een veel kleinere dosis geven, bijvoorbeeld een tiende deel van een tablet. Het is dus moeilijk nauwkeurig te doseren. Gebruik liever tabletten van 100 mg om het risico te verkleinen.
Aspirine kun je gebruiken voor korte pijnverlichting, bijvoorbeeld een week. Voor langdurig gebruik is het beter om naar de dierenarts te gaan. Hoewel aspirine goedkoper is, brengt het een groter risico op bijwerkingen met zich mee. Ben je erg beperkt in je financiën? Dan kun je Asprine gebruiken, maar weet dat de kans op bijwerkingen aanwezig is. Je kat langdurig pijn laten lijden is echter ook geen optie.
CBD-olie als pijnstiller voor katten
CBD-olie bevat stoffen uit de hennepplant, maar het veroorzaakt geen hallucinaties zoals THC. Het helpt vooral bij zenuwpijn en ontstekingspijn. Naast pijnstillend werkt het ook ontstekingsremmend en kan spieren ontspannen. Dit maakt het nuttig voor katten met bijvoorbeeld artrose of pijn na een operatie. Bewijs voor de effectiviteit van CBD bij katten is te vinden in onderzoeken zoals deze.
Voor katten wordt meestal een 2,75% oplossing van CBD-olie aanbevolen. Je kunt je kat drie keer per dag één druppel geven en de dosering aanpassen tot het moment dat je merkt dat het effect heeft. Volgens het artikel dit artikel is het veilig om katten langdurig tot 30 mg/kg lichaamsgewicht per dag te geven, wat neerkomt op ongeveer 25 druppels per dag. Echter, de werkzame dosering ligt bij de meeste katten veel lager.
PEA goede pijnstillers voor katten
PEA, oftewel palmitoylethanolamide, is een natuurlijk vetzuur dat ontstekingen vermindert. Het is geschikt voor katten met chronische pijn, zoals bij artrose. PEA voorkomt dat ontstekingscellen te veel stoffen vrijlaten die de pijn verergeren. Het werkt niet direct, maar na ongeveer een week kun je verbetering zien. In dit artikel lees je wetenschappelijk bewijs dat PEA een effectief middel is tegen pijn bij katten.
Arnica lokale pijnstiller voor katten
Arnica is effectief bij kneuzingen en zwellingen, maar niet voldoende na een operatie. Dit blijkt uit het het artikel dat je hier kunt terugvinden. Smeer het tot drie keer per dag voorzichtig op de pijnlijke plek van je kat. Let op dat je kat het niet oplikt, aangezien niet alle producten veilig zijn indien ze opgelikt worden. Het product hieronder is veilig als ze worden opgelikt. Het wordt wel afgeraden om Arnica op open wonden aan te brengen, omdat dit juist pijnlijk kan zijn voor je kat.
Glucosamine, Chondroitinesulfaat en MSM
Glucosamine, chondroitinesulfaat en MSM verbeteren de kwaliteit van kraakbeen bij katten, hoewel ze geen directe pijnstillende werking hebben. Door ontstekingen in het kraakbeen te verminderen en het kraakbeen zelf beter te laten functioneren, helpen ze de pijn in de gewrichten van katten met artrose te verminderen. Deze stoffen worden al lange tijd gebruikt voor de behandeling van gewrichtspijn en hebben in veel gevallen hun effectiviteit bewezen.
Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste onderzoeken naar glucosamine, chondroitinesulfaat en MSM vaak in combinatie met andere stoffen worden uitgevoerd. Daarom is er helaas geen sterk bewijs dat alleen deze stoffen verantwoordelijk zijn voor de pijnverlichting bij katten. Ondanks dit gebrek aan specifiek bewijs, raden we deze combinatie van stoffen aan vanwege de vele positieve ervaringen van gebruikers en de langdurige inzet ervan in de wereld van de diergeneeskunde.
Omega-3 vetzuren: ontstekingsremmer en dus pijnstiller voor katten
Omega-3 vetzuren hebben op celniveau bewezen ontstekingsremmende eigenschappen. Ze remmen de productie van stoffen die ontstekingsprocessen in gang zetten en helpen beschadigde cellen herstellen. Hierdoor verminderen ze ontstekingen en verlichten ze de pijn bij katten.
In het artikel dat je hier kunt lezen, wordt aangetoont dat omega-3 vetzuren effectief zijn bij katten met artrose. Ze verlichten niet alleen de gewrichtspijn, maar zijn ook nuttig bij andere aandoeningen met chronische ontstekingen zoals alvleesklierontsteking en IBD.
Boswelia Serrata: plantaardige pijnstillers voor katten
Boswellia serrata is bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, zoals aangetoond in het volgende onderzoek. Hieruit bleek dat het gewrichtsproblemen bij honden aanzienlijk vermindert. Hoewel studies bij katten beperkt zijn, tonen praktijkervaringen aan dat Boswellia serrata ook effectief is bij katten met gewrichtsslijtage en de bijbehorende pijn.
In Nederland is er geen product dat uitsluitend Boswellia serrata voor katten bevat, maar *Vetalin Joint Support* bevat wel Boswellia serrata, naast glucosamine en groenlipmossel, die ook pijnstillende effecten hebben bij katten.
Groenlipmossel: dierlijke pijnstillers voor katten
Uit het volgende onderzoek blijkt dat katten met gewrichtsslijtage, na het toedienen van groenlipmossel, vaker hun vacht gaan verzorgen, weer vaker springen op meubels, en meer speels gedrag vertonen. Hoewel in het onderzoek het verschil werd gemeten na 10 weken, laten praktijkervaringen zien dat katten vaak al binnen 4 weken beweeglijker worden na het gebruik van groenlipmossel.
De groenlipmossel wordt bij verschillende diersoorten en mensen ingezet tegen artrose. Het bevat meerdere werkzame stoffen, zoals omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtine, die ontstekingsreacties onderdrukken. Dit maakt groenlipmossel een geschikte natuurlijke pijnstiller voor katten met gewrichtsproblemen.
Zoethout wortel: minder bewezen pijnstillers voor katten
Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn die onomstotelijk bewijzen dat zoethoutwortel effectief is als pijnstiller voor katten, wordt het in de alternatieve diergeneeskunde toch vaak gebruikt. Het actieve bestanddeel in zoethoutwortel is glycyrrhizine, dat bekendstaat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze stof zou helpen bij het herstel van organen. Met name bij het verlichten van maagzweren. Bovendien wordt aangenomen dat zoethoutwortel een positieve invloed heeft op het hormonale systeem, vooral bij problemen met de bijnieren. Ook virale infecties zouden kunnen worden onderdrukt door het gebruik van zoethoutwortel, wat de gezondheid van je kat kan verbeteren.
Ook duivelsklauw goede pijnstiller voor een kat
Duivelsklauw wordt ingezet bij katten met artrose vanwege de ontstekingsremmende werking. Het remt de COX-2 enzymen, net als sommige gewone pijnstillers. Ook hier zijn er geen onderzoeken die hun werking bij katten bewijzen, maar vooral bij de mens blijkt het een zeer effectieve pijnstiller.
Hopelijk vind je de juiste pijnstillers voor jouw kat
We hopen dat je nu meer weet over veilige pijnstillers voor katten. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om advies te vragen aan onze dierenarts Nanda. Zij kan je helpen de juiste keuze te maken voor jouw kat. Hoe je met haar in contact kunt komen, vind je in de onderstaande informatie.
Vraag advies aan dierenarts Nanda
Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!