Is je kat bang voor je dierenarts?

De beste tips om je kat te kalmeren

Je kat is bang voor je dierenarts! Panisch! Zolang je er niet heen hoeft is het geen probleem. Maar elke kat zal af en toe iets mankeren waardoor een dierenartsbezoek wel zo handig is. Hoe kun je het voor je bange kat dan zo makkelijk mogelijk maken om onderzocht te worden door je dierenarts? In dit artikel vertellen we je hoe je je bange kat kunt helpen in zijn angst voor je dierenarts en hoe je hem zo ontspannen mogelijk bij de dierenkliniek kunt krijgen. En als dat nog altijd niet voldoende is, vertellen we je welk middel je kunt aanvragen bij je dierenarts zodat je bange kat zwaar versuft toch naar je dierenarts gebracht en onderzocht kan worden. Hopelijk vind je in dit artikel de gouden tip zodat je kat minder bang voor de dierenarts wordt!

Bange kat moet naar de dierenarts en wordt in een draagmandje gestopt.
agressief kijkende kat

Waarom is je kat bang voor de dierenarts?

Katten zijn volgens onderzoek sterk gehecht aan hun dagelijkse routine. Alles gaat strak volgens een dagelijks ritme, anders voelt hij zich gestresst. Moet je kat dus naar de dierenarts toe dan wordt zijn dagelijkse routine onderbroken en ervaart hij stress. 

Daarnaast moet je bange kat ook nog in een draagmand gaan die het hele jaar in de schuur staat te verstoffen. Die voelt dus koud en vies aan en heeft onbekende geuren. En daar wordt je dan zomaar ineens “ingepropt”. 

Vervolgens wordt je redelijk onstabiel gedragen en schuif je van de ene kant van het mandje naar de andere kant. Niks om je aan vast te houden. 

En dan die auto. Wat een lawaai! En wat een gekke geur. En als je de bocht om gaat dan wordt je helemaal tegen de zijkant gedrukt. Doodeng!

Je bent dus als kat al volledig van je padje af als je aankomt bij het gebouw van de dierenarts. Dan wachten in de lawaaiige wachtkamer. Maar dan is er ook nog eens een echte hond daar naast je in de wachtkamer. En je kunt gewoon niet vluchten!!! Paniek!

Dan wordt je eindelijk naar de onderzoekskamer gebracht. Als kat zijnde heb je dan al vreselijk veel stress gehad en ben je een super bange kat. Het enige dat je nog kunt doen is in paniek wegkruipen of de dierenarts aanvallen. Eerst probeerde je weg te kruipen, maar je werd gewoon weer in je kladden gegrepen en op de onderzoekstafel gezet. Je eigenaar is al een beetje bang voor wat er nu gaat komen en doet een stap achteruit. En dan komt die vreemde persoon, met die stinkende medische geur, aan je zitten. En auw, hij doet je verdorie ook nog eens pijn! 

Nu is het genoeg! -Hap- zegt je bange kat.

 

Welke momenten in de rit naar en tijdens dierenarts-bezoek maken je kat bang?

We hebben het hierboven eigenlijk al genoemd. Het gaat dus niet alleen om het lichamelijk onderzoek bij je dierenarts. Het is een opeenstapeling van allerlei gebeurtenissen die je bange kat panisch maken en vervolgens totaal niet meer wil meewerken bij je dierenarts. De stress-factoren voor je bange kat zijn in dit geval:

 

  • Uit je dagelijkse routine gehaald worden
  • Het draagmandje
  • De autorit
  • De wachtkamer vol met vieze geuren en harde geluiden
  • Het onderzoek door die vreemde persoon (dierenarts of de assistente) waarbij je kat vastgehouden wordt en niet kan vluchten. 
  • De pijn van het lichamelijke onderzoek als je kat een medisch probleem heeft

De beste tips om je kat minder bang voor je dierenarts te laten zijn

Niet elke bange kat zal bij elke tip evenveel baat hebben. Probeer je dus zoveel mogelijk te verplaatsen in je bange kat en bedenk welke tip het beste bij jouw kat kan werken. In de alinea’s hieronder leggen we deze tips uitgebreider uit

 

  • Koop een mooi kattenmandje en laat het mandje het hele jaar door in de omgeving staan waar je kat zich het meest bevindt. 
  • Leg er een vertrouwd ruikend dekentje in. 
  • Probeer je kat te overtuigen dat het draagmandje best een lekker plekje om in te liggen is. 
  • Beloon je kat heel veel tijdens het aanleren van elke stap! 
  • Gaat hij zelf in het draagmandje liggen, doe dan af en toe het deurtje even dicht voor een minuutje en geef hem ondertussen iets lekkers te eten. 
  • Heeft hij dat een aantal keer zonder stress geaccepteerd, til dan het mandje met je kat erin rustig op en zet het weer neer en laat je kat weer los.
  • Accepteert hij dat ook zonder stress, loop dan een paar meter met het mandje en je kat en laat hem vervolgens weer los
  • Vervolgens zet je hem een keer met mandje en al in de auto en geeft hem daar een beloning. En brengt hem dan weer terug en laat hem weer vrij. 
  • Als dat allemaal prima gaat dan kun je deze stappen langzaam aan uitbreiden met een autorit, vervolgens een rondje wandelen in de wachtkamer van je dierenarts, en dan de spreekkamer. En al die tijd let je er op dat je kat niet teveel stress ervaart en veel beloont wordt. 
  • Gaat dit allemaal goed? Dan kun je je dierenarts vragen of hij mee wil doen aan de training van je kat. Je dierenarts mag dan alleen maar leuke dingen doen met je kat en moet hem goed belonen. 
Kat kijkt angstig vanuit een reismandje op de onderzoekstafel van de dierenarts

Koop een draagmandje dat je met trots in je woonkamer wilt hebben

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat de gewone draagmandjes voor katten niet bepaald een eye catcher zijn. Met een beetje geluk zijn ze wel functioneel, maar zelfs dat is niet altijd het geval. Door het draagmandje in de leefomgeving van je bange kat te hebben staan neemt hij de geur op van jullie huishouden. Zo voorkom je dus dat je kat bang wordt van de geur van het draagmandje. Belangrijk is dat je bange kat er veilig in vervoerd kan worden er een dekentje in geplaatst kan worden dat ook een vertrouwde geur heeft. Daarnaast is het wel zo handig dat als je kat erin geplast of gepoept heeft (dat komt regelmatig voor bij gestresste katten), je het mandje heel makkelijk schoon kunt maken.

Plaats dit mandje op een plekje in je woonkamer waar weinig drukte en weinig tocht is. Waarschijnlijk zal je bange kat er in dat geval na een paar dagen zelf al wel een keer in het mandje gaan liggen slapen. Zorg er wel voor dat je het draagmandje op een plek zet waar je zelf goed in staat bent om het klepje dicht te maken. Beloon je bange kat er regelmatig voor als hij besloot in het draagmandje te gaan liggen. Bijvoorbeeld met een stukje vlees voor op brood of iets anders waarvan je weet dat hij het geweldig vindt.

Leg een vertrouwd ruikend dekentje in de draagmand

Katten hebben volgens onderzoek een erg goed reukvermogen en zijn snel van slag wanneer ze iets onbekends ruiken. Het is daarom belangrijk om een dekentje in het draagmandje te hebben dat vertrouwd en lekker ruikt. Moet je kat plotseling naar je dierenarts? Doe er dan niet een schoon dekentje in, want daar zit nog niet een vertrouwde geur aan. De dierenarts kijkt echt niet gek op wanneer er flink veel haren op het dekentje zitten. Geloof ons, ze zien de meest vieze dekentjes en draagmandjes voorbij komen. Die van jou is echt wel prima. 

 

Maak het draagmandje met dekentje extra aantrekkelijk

De meeste mensen weten wel dat katten gek zijn op kattenkruid. Echter blijkt uit dit onderzoek dat slechts 20-60% van de katten maar positief reageren op kattenkruid. Volgens ditzelfde onderzoek reageert echter 90% van de katten positief op Matatabi. In het engels heet dit Silver Vine. Wil je het draagmandje dus extra aantrekkelijk maken voor je bange kat? Leg er dan eens een Matatabistokje in en kijk of jouw kat bij die 90% hoort die daar gek op zijn en erdoor ontspannen. Als dat niet het geval is kun je kattenkruid proberen. 

 

Wanneer je bange kat niet echt de rust lijkt te vinden om lekker in het mandje te gaan liggen dan kun je ook gebruik maken van Feromonen. Dit zijn stoffen die je een beetje kunt vergelijken met geurstoffen en die een bepaald effect hebben in de hersenen. Zo heeft Feliway bewezen effect om je kat een kalm en ontspannen gevoel te geven. Spray je dit in het draagmandje en op het dekentje, dan zal je kat het waarschijnlijk onweerstaanbaar gaan vinden en er heel ontspannen in gaan slapen. De Feliway moet je wel regelmatig opnieuw sprayen, maar op een gegeven moment zal je bange kat uit zichzelf wel weten dat het draagmandje een lekker plekje is om in te gaan liggen slapen. 

Oefenen met vervoeren in het draagmandje om je kat minder bang voor de dierenarts te maken

Na een paar weken is jouw kat waarschijnlijk helemaal gewend aan zijn draagmandje. Vanaf dat moment kun je beginnen met trainen om hem daarin te vervoeren. Je kat is echter niet gek. Zodra jij komt aanlopen met een gespannen houding, weet hij echt wel hoe laat het is. Zorg dus voor een ontspannen houding.

Je begint de eerste weken met enkel het sluiten van het deurtje zodat je kat even opgesloten zit. Geef hem op dat moment iets lekkers, zoals een Matatabi-stokje. Belangrijk is dat je kat niet in paniek raakt. Een klein beetje spanning is prima, maar bij paniek stop je onmiddellijk. 

Vanaf het moment dat hij het niet meer spannend vindt kun je gaan trainen om hem op te tillen als het draagmandje dicht zit. Ook weer goed belonen! En ook hier geldt dat hij het wel een beetje spannend mag vinden, maar niet in paniek mag raken. 

Is hij na enkele weken ook hier niet meer van onder de indruk? Ga dan een beetje met hem wandelen door je huis. Ook weer belonen en zorg dat hij niet in paniek raakt. 

Door telkens een stapje verder te gaan kun je hem laten wennen. Hierbij is het ook belangrijk dat je hem laat wennen aan de stilstaande auto, aan de auto die rijdt, aan de wachtkamer van de dierenarts en aan de spreekkamer van de dierenarts zonder de dierenarts. Alles zul je langzaam moeten trainen en kan wel enkele maanden duren. Veel belonen zodat hij het “vervelende” associeert met “iets lekkers of leuks”. Als allerlaatste kun je je dierenarts vragen om ook te trainen met jouw kat. Je dierenarts heeft er veel baat bij dat je kat meewerkt tijdens een onderzoek. Veel dierenartsen willen hier dan ook aan meewerken. Een enkeling zal hier geld voor vragen. 

Je kat is ziek, dus nu moet het echt gebeuren

De andere keren wist je dat het niet echt nodig was dat je kat bij je dierenarts kwam. Maar nu wel. Dat geeft jou al stress. Probeer te ontspannen. 

 

  • Is een fysieke dierenarts wel echt noodzakelijk? Of kun je het wellicht ook af met onze online dierenarts Nanda?
  • Is een fysieke dierenarts echt nodig, plan de afspraak dan op een moment dat het heel rustig is in de praktijk. In de meeste gevallen is de eerste afspraak van de dag de meest rustige. Of bijvoorbeeld als je dierenarts net een operatie gedaan heeft. 
  • Vraag ook of het mogelijk is dat je dierenarts op huisvisite komt om je kat te onderzoeken en te behandelen. De meeste katten werken dan veel beter mee. 
  • Spray nieuwe Feliway minimaal een uur voordat je kat naar de dierenarts moet vertrekken in op het dekentje. Dan is de werkzaamheid optimaal. 
  • Vraag of het mogelijk is dat je al een kwartiertje eerder mag komen zodat je jouw kat los kunt laten in de spreekkamer waar het onderzoek zal plaatsvinden. Je kat kan dan even op zijn gemak de spreekkamer onderzoeken en tot rust komen van de autorit. Laat hem hierbij zelf uit het draagmandje komen als dit lukt. Soms duurt dat wel een aantal minuten voordat hij het durft. 
  • Beloon je kat als hij uit zijn mandje durft te komen. Zowel met je stem als met iets lekkers (tenzij de kans groot is dat hij onder narcose moet!). Ideaal hiervoor is een likmat waarop je wat vloeibaar lekkers smeert voor je kat. 
  • Wanneer je dierenarts je kat onderszoekt houden veel mensen de kat het liefst in de houtgreep. Hiervan raakt je kat van nature in paniek. Probeer hem niet te stevig vast te pakken, maar probeer hem alleen wat te begeleiden om op tafel te blijven. 

Welke handelingen zijn noodzakelijk en welke mooi meegenomen?

Bedenk samen met je dierenarts wat het belangrijkste is om te doen bij jouw kat. In de meest ideale gevallen onderzoekt de dierenarts jouw kat volledig, maar dat is in dit geval waarschijnlijk teveel voor je kat. Komt hij voor een vaccinatie, laat die vaccinatie dan als eerste geven. Hopelijk kan je dierenarts je kat daarna nog zoveel mogelijk onderzoeken, maar dan heeft hij in elk geval gekregen waar je voor kwam zonder dat je kat volledig in paniek raakt. Hoe minder angst hij ervaart hoe makkelijker hij volgende keer weer met je mee wil gaan. Heeft hij een pijnlijke poot, laat dan het onderzoek alleen draaien om die poot en zorg dat je dierenarts geen algemeen lichamelijk onderzoek start voordat duidelijk is wat je bange kat aan zijn poot mankeert. 

Heb je een dierenarts die nogal lomp en hardhandig is? Ga eens kijken of het mogelijk is dat je naar een andere dierenarts kunt gaan. Soms moet je dan iets verder rijden, maar dat is het waard als je kat niet meer in paniek raakt.

Kat die bang was voor de dierenarts werd met medicatie versuft om onderzocht te worden.
Zeer angstige kat werd gesedeerd zodat de dierenarts hem kon onderzoeken.

Maar wat als je bange kat met deze tips nog altijd niet door je dierenarts te onderzoeken is?

Is je bange kat niet bereid om mee te werken en echt een gevaar voor zichzelf, jou en je dierenarts? En ook een huisbezoek gaf niet het gewenste resultaat? Als het dan echt noodzakelijk is dat je dierenarts je bange kat onderzoekt en behandelt, dan is het een optie om je kat het middel Gabapentine te geven. Dit is een tabletje dat hij moet doorslikken. Gabapentine kun je alleen krijgen via je dierenarts. Je geeft dit ongeveer 10 uur voordat je bange kat naar je dierenarts moet gaan en vervolgens 2u voor de afspraak nog een keer. De meeste katten zullen hiervan behoorlijk suf en stoned zijn, zonder dat het gevaarlijk voor ze is. In dat geval lukt het meestal wel om je kat te laten onderzoeken door je dierenarts. 

Het spreekt voor zich dat dit een vrij heftige manier is en dus niet elke maand ingezet kan worden. Belangrijk is het om het in te zetten wanneer je bange kat echt een medische behandeling of onderzoek nodig heeft. Voor het geven van een vaccinatie kun je overleggen met je dierenarts. Weet dat slechts 1x per 3 jaar een vaccinatie gegeven wordt tegen kattenziekte (dodelijk) en niesziekte (niet dodelijk, wel vervelend) en de andere twee jaar enkel tegen niesziekte (niet dodelijk, wel vervelend) gegeven wordt. Krijgt je bange kat om de een of andere reden Gabapentine om zo een onderzoek en behandeling te krijgen, zorg dan dat hij ook even opnieuw een vaccinatie tegen kattenziekte krijgt. Ook als dat eigenlijk nog niet nodig is. In het gunstige geval hoeft hij dan pas over 3 jaar weer naar de dierenarts. 

De dagen nadat je bange kat een bezoek aan je dierenarts aflegde

Het bezoek aan je dierenarts, of er nou een versuffend middel gebruikt is of niet, heeft je bange kat echt behoorlijk wat stress opgeleverd. Zijn lichaam bevat dus verhoogde hoeveelheden van de hormonen Cortisol en Adrenaline. Deze hormonen activeren je lichaam om zich klaar te maken voor een overlevings-strijd. Wanneer het bezoek aan je dierenarts achter de rug is heeft je bange kat nog wel enkele dagen nodig om weer tot rust te komen. Je kunt je kat hierbij ondersteunen door zijn dagelijkse routine extra strak aan te houden en vooral heel veel rust in huis te hanteren. Dus geen feestjes of drukke kinderen om hem heen. Geef hem ook de kans om veel te slapen als hij dat wil. Hij heeft het echt even nodig!

Veel succes voor je bange kat!

Hopelijk lukt het om met bovenstaande tips je bange kat te laten onderzoeken door je dierenarts. Soms is het immers gewoon even nodig. In veel gevallen heb je echter ook genoeg aan advies van een dierenarts die even naar filmpjes van je kat kijkt en je dan kan vertellen wat je zelf kunt doen zonder dat je dierenarts je kat hoeft te onderzoeken. Je bange kat zal dat een stuk prettiger vinden! In zulke gevallen maak je het beste gebruik van onze dierenarts Nanda. Je kunt met haar overleggen via whatsapp en zo filmpjes sturen en vragen stellen. Hieronder lees je hier meer over. Heel veel beterschap voor je kat en succes met zijn training om minder bang van de dierenarts te worden. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda