Wat te doen als je hond een gescheurde nagel heeft.

Inleiding

Honden maken gebruik van hun nagels voor veel dingen, waaronder balans, grip en bescherming voor hun tenen. En natuurlijk om lekker te kunnen krabben. Daarom is het belangrijk dat een gescheurde nagel behandeld wordt en niet verder zal gaan scheuren. 

Schat de schade in

Neem eerst een goed kijkje naar de gescheurde nagel om te bepalen hoe ernstig de verwonding is. Zit de gescheurde nagel nog behoorlijk stevig vast en is er geen bloeding? Dan hoef je in principe niets te doen. De gescheurde nagel groeit vanzelf weer verder en het gescheurde deel slijt er af. Wel is de  gescheurde nagel kwetsbaarder geworden. Let er dus extra goed op dat je hond nergens aan blijft hangen en alsnog een bloeding zal krijgen. Eventueel kun je een uitstekend scheurtje met een nagelvijl wat minder scherp maken. Lijkt de gescheurde nagel echter heel erg los te zitten en bloedt het? Lees hieronder dan wat je moet doen. 

Een gescheurde nagel wordt geknipt.

Stop het bloeden van de gescheurde nagel

Als de nagel gescheurd is en er is een bloeding, dan is de eerste stap het bloeden te stelpen. Dit kun je doen door zachtjes druk uit te oefenen op het nagelbed of de nagelstomp met een gaaskompress of een schone doek. Is het bloeden na 10 minuten nog niet gestopt? Of is de verwonding ernstig? Dan is het verstandig om een (spoed)dierenarts te bellen. Mocht uw hond een beetje bang worden van het feit dat u op zijn zere teen zit te drukken dan kunt u ook gebruik maken van een zelf klevend verband om het pootje. Dit zal ook voldoende tegendruk geven om het bloeden te laten stoppen. 

Indien u nu al ziet dat de gescheurde nagel zeer los zit dan kunt u die ook al gelijk met een rukje eraf trekken. Gescheurde nagels die in een scheve stand staan zijn aan de basis los gescheurd en dus kunt u die er met een klein rukje af trekken. Dit doet even zeer, maar een bewegende losse nagel doet ook zeer en dat duurt dan minimaal een week. Beter om dus nu even een rukje te geven en daarna de bloeding goed dicht drukken. De bloeding zal na een paar minuten gestopt zijn. De rest van de dag zal uw hond er nog wat pijn of irritatie van hebben, maar in veruit de meeste gevallen is dat de volgende dag weer over. 

Knip de gescheurde nagel

Als de gescheurde nagel nog goed vast zit is en er is een bloeding, dan kunt u proberen de gescheurde nagel zelf te knippen. Hierbij kan in sommige gevallen wederom een bloeding ontstaan. Gebruik voor het knippen van de gescheurde nagel een hondennagelschaartje. Knip het gescheurde deel van de nagel af, en probeer niet in het leven te knippen van de nagel. Hoewel u er soms niet aan ontkomt. 

In veel gevallen zit de scheur echter tegen de teen aan. In dat geval mag je de gescheurde nagel er ook gewoon met een rukje vanaf trekken als hij erg los zit. Dit doet uiteraard even zeer en kan ook weer gaan bloeden. Maar een nagel die steeds wiebelt bij elke stap die je zet doet meer zeer dan heel even een klein rukje. Als u het niet durft om de gescheurde nagel zelf te knippen, dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een dierenarts of professionele trimmer. Of wellicht weet een buurman of buurvrouw wel hoe het moet en kan die u helpen. 

Bescherm de gescheurde nagel

Nadat je de gescheurde nagel hebt geknipt of lost getrokken is het verstandig om het nagelstompje of het nagelbed nog even te ontsmetten met betadine-zalf De dagen daarna kunt u de wondgenezing stimuleren en infecties tegengaan door er 2x daags, gedurende 5 dagen lang honingzalf op te smeren. 

Zoek medische hulp

Is er sprake van hevig bloeden dat niet na 10 minuten is gestopt? Dan is het belangrijk om medische hulp in te roepen. Een klein beetje bloedverlies in de vorm van teen-afdrukjes kan geen kwaad. Maar ligt er steeds een plasje bloed dan is dit teveel. Een dierenarts kan de gescheurde nagel correct behandelen en bepalen of er onderliggende problemen zijn die aangepakt moeten worden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om het bloedvaatje dicht te branden zodat de bloeding stopt. Ofwel kan er een speciaal soort poeder op gedaan worden dat de bloedstolling stimuleert en daardoor de bloeding stopt. 

Heeft u behoefte aan overleg?

Hopelijk hebben bovenstaande adviezen u geholpen. Maar indien u  niet goed weet wat u moet doen, of u vindt het lastig om in te schatten hoe erg een nagel stuk is? U kunt dan advies vragen aan dierenarts Nanda door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Hoe het geven van advies verloopt en wat de kosten ervoor zijn kunt u lezen op de Home-pagina

2 antwoorden op “Wat te doen als je hond een gescheurde nagel heeft.”

  1. Mijn hond heeft n deel van dr nagel verloren,lag in mn bed had niet gebloedmaar ik vond t wel raarze spring smorgensals ik opsta,danspring ze op mn plaats,enwacht ze totdat ik klaar ben om naar buiten te gaan?

    1. Wat vervelend om te horen. De diergeneeskundige adviezen op maat worden echter niet via deze website gegeven. Dierenarts Nanda kunt u bereiken via de whatsapp knop op home-pagina. Zij zal u dan van het juiste advies voorzien. Maar waarschijnlijk is het inmiddels al niet meer nodig. In elk geval beterschap voor uw hond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *