Pijn aan een poot bij de hond – Hoe nu verder?

Hoe herken je pijn aan een poot?

Wanneer een hond pijn aan een poot heeft kan hij mank gaan lopen. Maar in sommige gevallen lopen honden normaal.  Pijn kan echter ook wel mild zijn waardoor ze niet mank lopen, maar wel irritatie voelen.  Met name als ze uitrusten. Een gewricht kan bijvoorbeeld wat ontstoken zijn als gevolg van een abnormale beweging of overbelasting. Die irritatie kan ervoor zorgen dat een hond die plek gaat likken. 

Pijn aan de poot ter hoogte van een voetje

Zit uw hond steeds te likken aan zijn tenen/voetje dan is de kans aanwezig dat hij een gescheurde nagel heeft of dat er een snee zit in zijn zoolkussen. Dat is dan de oorzaak van de pijn aan een poot. 

Gescheurde nagel

U kunt de nagels van uw hond even controleren. Alle nagels horen vast te zitten aan het laatste teenkootje. Dit kan bij hele kleine honden uiteraard wat lastig zijn om te voelen. Bij twijfel kunt u even controleren hoe de nagel/teen voelt aan de goede poot. Vergeet bij de controle niet de duimpjes. Die zitten iets hoger, aan de binnenkant van het voetje. In principe hebben alle honden die aan de voorpoten, maar sommige rassen hebben ze ook aan de achterpoten. Is er een nagel gescheurd dan is dat de oorzaak van de pijn aan een poot. 

Verwijder de nagel

Als de nagel heel erg los zit dan is er maar één oplossing om het snelst van de pijn af te zijn. En dat is de nagel er met een rukje af te trekken. Dat doet natuurlijk wel even zeer. Maar een nagel die steeds zeer doet bij elke beweging is veel vervelender dan even een halve seconde wat pijn. De pijn aan een poot zal na een dag wel weer over zijn zodra de nagel eraf gehaald is. Hieronder ziet u een filmpje hoe de nagel kunt verwijderen. U kunt het proberen met de hand ofwel gebruik maken van een schone tang om goed grip te hebben. De nagel zal na een tijdje weer terug gaan groeien, hoewel soms het nagelbed zodanig beschadigd is dat de nagel afwijkend van vorm kan terug groeien of zelfs helemaal niet meer terug komt. 

pijn aan een poot als gevolg van een gescheurde nagel.
De duimnagel is gescheurd en staat scheef. Aan de basis zit wat bloed.

Op dit filmpje kunt u zien wat u kunt doen. De nagelstomp kunt u het beste na het verwijderen nog wel even met wat betadine-oplossing ontsmetten om infecties te voorkomen. 

Pijn in de poot door een probleem in een zoolkussen

Zijn de nagels verder in orde, bekijk dan even de zooltjes. Een snee in een zoolkussen kan ook de oorzaak zijn van pijn in een poot. Op dit filmpje kun je zien hoe dat er uit kan zien.  Vergeet daarbij de randen niet even heel grondig te inspecteren. Zit er een wondje dan is het ook daar verstandig om wat betadine-oplossing op te doen. Verder moet het zooltje vanzelf genezen, maar dat kan soms wel behoorlijke tijd in beslag nemen. 

Naar de dierenarts

Kunt u verder niets vinden of zit de pijn aan een poot in een ander deel van de poot? Dan is het verstandig om toch even langs uw dierenarts te gaan om te laten kijken en voelen. Hij/zij heeft zoveel ervaring dat ze meestal al snel kunnen achterhalen waar het probleem zit en hopelijk ook wat de oorzaak is. 

Een steunverband helpt een pijnlijke poot soms.

Pijnstillers tegen de pijn aan een poot

De dierenarts heeft de beste pijnstillers. Dus mocht uw hond echt veel pijn lijken te hebben dan kunt u het beste naar de dierenarts gaan. Wel kunt u zelf ook iets doen tegen de pijn. De middelen die vrij verkrijgbaar zijn en pijnstillend werken vindt u hier. Zo gaat u de pijn aan een poot wel een beetje tegen. 

Overleg met mij

Mocht u nog even met mij willen overleggen dan mag dat natuurlijk ook. U kunt mij een bericht sturen via whatsapp.