Hypothyreoïdie bij de hond – Hoe ontstaat dat?

Inleiding

Hypothyreoïdie is de aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormoon aanmaakt. Hypo staat voor “te weinig” en thyroid is de naam van de schildklier. Het komt voor bij honden van alle rassen en leeftijden. Maar de doberman, engelse setter, bobtail, schnauzer, rhodesian ridgeback, boxer en de cavalier king charles spaniel komt het iets vaker voor dan bij de andere rassen. De meeste honden hebben een leeftijd van twee tot zes jaar op het moment van de diagnose. Een jong volwassen leeftijd dus. De schildklier is een klier die in de hals van de hond zit, iets onder het strottenhoofd. Het schildklierhormoon speelt een belangrijke rol bij het regelen van de stofwisseling, energieproductie en andere levensnoodzakelijke lichaamsfuncties. Als gevolg hiervan kan hypothyreoïdie vele symptomen veroorzaken, waaronder gewichtstoename, lusteloosheid, haaruitval en huidproblemen.

Oorzaken van Hypothyreoïdie bij Honden

Er zijn verschillende mogelijkheden die hypothyreoïdie bij honden veroorzaken. In 95% van de gevallen wordt de aandoening veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Hierbij  valt het immuunsysteem van de hond de eigen schildklier aan en beschadigt hem. Daardoor kan de schildklier niet meer voldoende van het schildklierhormoon aanmaken. Andere mogelijke oorzaken van hypothyreoïdie zijn schildkliertumoren, aangeboren afwijkingen of schade aan de schildklier door bestralingstherapie, chirurgie of een ongeluk. 

Een hond met een slechte vacht, sloomheid, lusteloosheid en vetophoping in het lichaam is kenmerkend voor een hond met hypothyreoidie.

Symptomen van Hypothyreoïdie bij Honden

Hypothyreoïdie kan verschillende symptomen geven. De hevigheid van deze symptomen hangt af van de hoeveelheid hormoon die er nog wel geproduceerd kan worden. Enkele van de meest voorkomende symptomen van hypothyreoïdie bij honden zijn:

   • Gewichtstoename (maar ze eten nauwelijks)
   • Lusteloosheid of verminderde activiteit
   • Het erg snel koud hebben en dus warme plekjes opzoeken. 
   • Haaruitval/kaalheid of dunner wordende vacht (zonder jeuk)
   • Huidproblemen, zoals droogheid, schilfering of infecties
   • Gedragsveranderingen, zoals depressie of angst
   • Verminderde eetlust (en toch dikker worden)
   • Trage hartslag
   • Loopsheid-cyclus veranderingen bij de teef

Diagnose van Hypothyreoïdie bij Honden

Doorgaans komen mensen met hun hond bij de dierenarts met de melding dat hij al tijden niet vooruit te branden is. Hij gedraagt zich sloom. Wil niks. En slaapt veel. Het is dan ook meestal de dierenarts die aan deze aandoening zal denken en niet de eigenaar. Om de aandoening vast te stellen zal de dierenarts meer vragen stellen. Daarnaast zal hij een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en aanvullende tests aanbevelen. Zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek om de waarde van het schildklierhormoon, de waarde van het schildklier stimulerend hormoon (die de schildklier aanstuurt) en andere hormonen in het lichaam van de hond te meten. Ook algemene waarden worden gemeten in het bloed om andere organen te beoordelen. 

In sommige gevallen kan de dierenarts ook een schildklier-biopsie of echografie aanbevelen om de schildklier te onderzoeken. In de meeste gevallen is er bij hypothyreoidie een schildklierwaarde in het bloed die te laag is en een schildklierstimulerend hormoon waarde in het bloed die te hoog is. Uitzonderingen komen echter ook voor. 

Behandeling van Hypothyreoïdie bij Honden

Gelukkig kan hypothyreoïdie bij honden worden behandeld met de juiste medicatie. In de meeste gevallen omvat de behandeling de toediening van kunstmatig schildklierhormoon in tabletvorm. Dit houdt in dat de hond de rest van zijn leven deze medicatie zal moeten krijgen. De schildklier zelf zal helaas nooit meer herstellen. Zolang hij zijn medicatie krijgt heeft hij echter verder geen last van het feit dat zijn schildklier niet werkt. De hoeveelheid medicatie die de hond moet krijgen is soms even zoeken. De schildklierhormoon-waarde in het bloed moet gecontroleerd worden om te bepalen of hij niet te weinig of juist teveel van het schildklierhormoon binnen krijgt. Want teveel is ook weer schadelijk.  

Zodra de medicatie op de rit is kan het nodig zijn om het uithoudingsvermogen van de hond extra te trainen. Of eventueel flink op dieet te gaan. Maar meestal gaat dit geleidelijk aan wel vanzelf. De hond voelt zich immers ineens veel energieker en zal meer willen bewegen dan vroeger.  

 

Prognose voor Honden met Hypothyreoïdie

Met de juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste honden met hypothyreoïdie een normaal leven leiden. De levenskwaliteit verbetert aanzienlijk. Het is alleen wel belangrijk om af en toe diergeneeskundige controles te laten uitvoeren.  En daarnaast de hormoonspiegels in het bloed van je hond te blijven controleren om complicaties te voorkomen en de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.

Nadat hypothyreoidie behandeld werd hebben de meeste honden weer een normaal actief leven.

Conclusie

Hypothyreoïdie is een veelvoorkomende aandoening bij honden die kan leiden tot een breed scala aan symptomen en gezondheidsproblemen. Vermoedt je dat je hond hypothyreoïdie heeft? Dan is het belangrijk om op korte termijn contact op te nemen met je dierenarts. Hij kan dan je hond onderzoeken. Met de juiste zorg en behandeling kunnen vrijwel alle honden met hypothyreoidie een gezond en gelukkig leven leiden.

 

Heb je behoefte aan overleg?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.