Als hondenbezitter kan het erg zorgwekkend zijn als je hond opeens niet wil eten. Het kan verschillende redenen hebben, zoals ziekte, stress, angst of verandering in omgeving. In dit artikel zullen we ingaan op enkele veelvoorkomende oorzaken van verminderde eetlust bij honden. En natuurlijk wat je als eigenaar kunt doen om je hond weer aan het eten te krijgen.

Waarom eet mijn hond soms niet?

Er zijn verschillende redenen waarom een hond opeens niet meer wil eten. Een veelvoorkomende oorzaak is stress of angst. Dit kan veroorzaakt worden door veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing, nieuwe huisgenoten, of zelfs een verandering in het voedsel of de voerbak. Daarnaast kan ziekte of pijn de eetlust van je hond verminderen. Over het algemeen merk je dan ook andere klachten zij hem dan alleen niet willen eten. Meer mogelijke oorzaken zijn gebitsproblemen, kieskeurigheid, voedselintolerantie of voedsel allergieën. Eet hij alleen in de ochtend slecht? Sommige honden worden misselijk wanneer hun maag leeg is. Na een lange nacht is al de inhoud uit de maag weg en voelt hij zich misselijk. Hierdoor wil hij dan liever niet eten. Maar het kan ook zijn dat je hond zichzelf geleerd heeft dat als hij eet hij buikpijn krijgt en daarom besluit om niet te eten. 

Hoe lang kan een hond niet eten?

Een hond kan maximaal 2 tot 3 dagen zonder eten, afhankelijk van de omstandigheden. Indien het langer duurt kan er blijvende lichamelijke schade ontstaan. Overigens kan het bij oude honden of honden met een onderliggende ziekte ook van belang zijn dat er geen enkele dag niet gegeten wordt. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je merkt dat je hond niet wil eten. Vertoont je hond ook ziek gedrag? Dan is het verstandig om hem te laten nakijken door je dierenarts. Zelf kun je in elk geval al zijn temperatuur opmeten en kijken of hij geen diarree heeft. Veel honden die slecht eten blijken maag-darmklachten te hebben en dus mogelijk ook diarree. 

Hond kijkt zielig terwijl hij naast zijn voedsel ligt. Hij heeft geen trek.

Wat moet ik doen als mijn hond niet wil eten?

Als je hond niet wil eten, is het belangrijk om eerst eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Een bezoek aan de dierenarts zal helpen om de oorzaak van de verminderde eetlust te achterhalen. Is er geen medische oorzaak is gevonden? Dan wordt je hond waarschijnlijk tegen misselijkheid behandeld in de hoop dat hij daardoor weer gaat eten. 

Dan kun je proberen om de eetlust van je hond te stimuleren door voedsel aantrekkelijker te maken. Je zou kunnen proberen om wat warm water over zijn voer te gieten om de geur te versterken. Of om het voedsel te mengen met wat warme bouillon of gebruik te maken van natvoer. Liefst zelfs warm gemaakt natvoer. Dit kun je doen door het een paar seconden in de magnetron te zetten. Slechts weinig honden kunnen dit weerstaan. 

Daarnaast kun je ook proberen om je hond te voeren op een rustige, vaste plaats en tijdstip. Laat je hond ook weten dat je trots op hem bent als hij een hapje eet! Niet te uitbundig, want daar zal hij weer van schrikken. Maar gewoon rustig blij tegen hem praten helpt goed. Wil je hond echt niet eten? Dan kun je nog proberen of hij gekookte kipfilet stukjes of gekookte rijst / pasta wel ziet zitten. Dit is uiteraard geen uitgebalanceerde maaltijd voor je hond, maar gedurende een paar dagen is dat geen enkel probleem. Hij krijgt dan in elk geval wat energie binnen. 

Hoe stimuleer ik mijn hond om te eten?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je hond te stimuleren om te eten. Hieronder volgen enkele suggesties:

   • Probeer verschillende soorten voedsel uit, zoals natvoer of rauw vlees. Zo kun je zien wat je hond  lekker vindt. 
   • Gebruik een voerpuzzel of speeltje om de hond te stimuleren om te eten. Dit kan helpen om verveling tegen te gaan en de eetlust van de hond te stimuleren. Honden die graag trainen of voor je werken kun je ook een makkelijke “opdracht” geven en hem dan belonen met wat voer. Veel honden trappen daar in. Iets waar je voor gewerkt hebt is tenslotte waardevoller. 
   • Probeer de eetlust van je hond te stimuleren door kleine hoeveelheden voedsel gedurende de dag aan te bieden in plaats van één grote maaltijd. Wil hij het niet eten? Haal het dan na een half uurtje weer uit zijn buurt. Als je misselijk bent wil je niet steeds de geur van eten om je heen hebben. 
   • Zorg ervoor dat de voerbak van de hond schoon is en vrij van vreemde geurtjes die je hond kunnen afschrikken.
   • Zorg ervoor dat de voerbak geen harde geluiden maakt waar je hond van schrikt. 
   • Geef je hond voldoende beweging en speeltijd om stress te verminderen. Als hij tenminste geen zieke indruk maakt en er zin in heeft. Beweging zorgt voor de aanmaak van serotonine in de hersenen en die zorgen er weer voor dat je je blij voelt. En een blije hond wil over het algemeen beter eten dan een depressieve hond. 
   • Ga zelf zijn maaltijden koken. Op die manier kun je de voeding zo maken hoe hij het lekker vindt en met de ingrediënten die hij het beste kan en wil verdragen. Zeker bij voedselintoleranties en voedselallergiën is dit een zeer verstandige oplossing. 
Hond wordt een maaltijd voor gehouden, maar de hond wil niet eten.

Hond wil niet eten in de ochtend

Wil je hond alleen maar niet eten in de ochtend? Dan is dat vaak doordat zijn maag te lang leeg geweest is. De zuren in de maagsappen zorgen dan voor een wat misselijk gevoel. In dat geval kun je proberen om het aantal maaltijden op de dag te verhogen, maar met kleinere porties. Gaf je bijvoorbeeld twee keer per dag eten, ga hem dan nu drie keer per dag eten geven. ’s Morgens rond 8u, ’s middags rond een uur of 4 en ’s avonds vlak voor het slapen gaan. Of in elk geval zo laat mogelijk. Op die manier is zijn maag korter leeg en heb je een goede kans dat hij wel ’s ochtends gaat eten. 

Helpt dat nog steed niet? Probeer dan eens of het helpt als je hem eerst iets geeft dat hij super lekker vindt, maar dat wat minder gezond is. Een stukje kipfilet bijvoorbeeld. Op die manier komt er al iets in zijn maag waardoor zijn maag niet meer leeg is. Dikke kans dat hij dan een half uur later wel weer wil eten. 

Je hond eet niet door stress

De reden dat honden in geval dat ze stress hebben slecht eten heeft meerdere oorzaken. In geval van stress hebben ze een verhoogde hoeveelheid cortisol in hun lichaam en dit hormoon onderdrukt de eetlust. Daarnaast kan het stress-mechanisme in het lichaam zorgen voor maagproblemen waardoor een hond met stress sneller misselijk is of zelfs gaat overgeven. Een hond kan daarnaast ook nog eens gevoelig zijn als zijn dagelijkse routine verstoord werd doordat er iets op een andere manier verliep dan normaal. Misschien was die enge monteur immers wel een inbreker, dan ga je toch niet lekker zitten eten?

Je oude hond wil niet eten

Als oudere honden niet willen eten is er meestal wel iets medisch aan de hand. In zeer veel gevallen hebben ze een slecht gebit. Dus controleer even heel goed elke tand en kies of deze niet los zit en of er geen grote ontstekingen in zijn bek aanwezig zijn. 

Maar daarnaast kunnen ook orgaanproblemen ervoor zorgen dat je oude hond niet wil eten. Een goede indicatie dat er orgaan problemen zijn is in elk geval de hoeveelheid water die hij drinkt. Bijvoorbeeld bij leverproblemen,  nierproblemen, baarmoederontstekingen, suikerziekte en de ziekte van cushing gaat je hond aanzienlijk meer drinken dan dat hij vroeger deed. Eet je oude hond dus slecht en drinkt hij ook nog eens veel? Dan is het zeer belangrijk dat je met hem naar je dierenarts toe gaat voor verder onderzoek. Hij zal pas weer goed gaan eten als zijn probleem behandeld wordt. 

Je puppy wil niet eten

Met enige regelmaat krijgen wij kersverse puppy-eigenaren op het consult met het probleem dat hun puppy niet alle voeding wil opeten die aangeraden wordt op de verpakking van de voeding. Op de meeste verpakkingen staan echter zulke enorme hoeveelheden die een pup zou moeten eten dat het logisch is dat ze dat niet allemaal willen opeten. 

Belangrijk is dat je pup een normaal gedrag vertoont. Ze slapen natuurlijk nog heel veel, maar tussendoor moeten ze goed actief zijn en de wereld aan het ontdekken zijn. Ook mag hij geen diarree hebben of overgeven. Als dat allemaal goed is dan ga je gewoon even kijken hoeveel hij weegt. Dit kun je thuis doen op een weegschaal, maar bij elke dierenarts mag je ook gratis je hond wegen. Veel dierenwinkels hebben die mogelijkheid inmiddels ook. Zolang je hond in een week tijd niet afvalt, maar een beetje zwaarder wordt dan is het goed. Dan hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat hij niet alle voeding opeet die op de verpakking geadviseerd wordt. 

Zelf hondenvoer maken voor je hond

Het zelf koken van voedsel voor je hond heeft enkele voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat je de controle hebt over de ingrediënten die je gebruikt. Je kunt zo de voeding van je hond aanpassen aan zijn specifieke behoeften, zoals allergieën of voedselintoleranties. Bovendien kun je ervoor zorgen dat je hond alleen hoogwaardige ingrediënten krijgt. De conserveringsmiddelen of andere toevoegingen die in commercieel hondenvoer zitten zorgen zo niet voor ongewenste bijwerkingen. 

Aan de andere kant kan het zelf bereiden van voedsel voor je hond tijdrovend en duur zijn. Het kan ook moeilijk zijn om de juiste voedingsbalans te vinden. Vooral als je niet voldoende kennis hebt van voeding voor honden. Als de voeding niet goed uitgebalanceerd is, kan dit leiden tot tekorten of overschotten aan bepaalde voedingsstoffen, waardoor je hond gezondheidsproblemen kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om advies te vragen aan een dierenarts of een voedingsdeskundige voordat je zelf eten gaat bereiden voor je hond. Mocht je toch graag zelf willen koken voor je hond dan is het volgende e-boek een aanrader. Hierin staan veel recepten die er vast voor zullen gaan zorgen dat je hond zich zal verheugen op zijn maaltijd. En hij zal jou ook nog meer gaan waarderen dat je zulke lekkere maaltijden voor hem kookt. 

Conclusie

Als je merkt dat je hond niet wil eten, is het belangrijk om de oorzaak van de verminderde eetlust te achterhalen. Dan kun je zo snel mogelijk actie ondernemen. Een bezoek aan de dierenarts kan helpen om gezondheidsproblemen uit te sluiten. Als er geen medische oorzaak is gevonden, zijn er verschillende dingen die je als eigenaar kunt doen om de eetlust van je hond te stimuleren en ervoor te zorgen dat hij weer gezond en gelukkig eet. Door te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen en methoden om het voedsel van je hond aantrekkelijker te maken, kun je helpen om de eetlust van je hond weer op gang te brengen.