Schildklier problemen bij je hond oftewel hypothyroidie, wat is dat in het kort?

Schildklier problemen bij je hond zijn in vrijwel alle gevallen een traag werkende schildklier. Oftewel hypothyroïdie.  Hierbij maakt de schildklier van je hond onvoldoende schildklierhormoon aan om normaal te kunnen leven. Hypo betekend “te weinig” en thyroid is de moeilijke naam voor “schildklier”. Een traag werkende schildklier komt voor bij honden van alle rassen en leeftijden. Maar bij de doberman, engelse setter, bobtail, schnauzer, rhodesian ridgeback, boxer en de cavalier king charles spaniel komt het iets vaker voor dan bij de andere rassen. 

De meeste honden hebben een leeftijd van twee tot zes jaar op het moment van de diagnose. Een jong volwassen leeftijd dus. De schildklier is een klier die in de hals van de hond zit, iets onder het strottenhoofd. Het schildklierhormoon speelt een belangrijke rol bij het regelen van de stofwisseling, energieproductie en andere levensnoodzakelijke lichaamsfuncties. Als gevolg hiervan kunnen schildklier problemen bij je hond vele symptomen veroorzaken, waaronder gewichtstoename, lusteloosheid, haaruitval en huidproblemen.

Waar zit de schildklier bij de hond?

De schildklier zit bij de hond aan de zijkant van zijn luchtpijp, net voorbij zijn strottenhoofd. De schildklier bestaat bij de hond uit twee delen. Dus aan beide kanten zit er één. Op de foto hieronder zie je de schildklier schematisch weergegeven als twee oranje langwerpige bolletjes. 

schematische weergave waar de schildklier bij een chihuahua zich bevindt.

Oorzaken van schildklier problemen bij je hond

Er zijn verschillende mogelijkheden die hypothyroïdie, oftewel een slecht werkende schildklier, bij honden veroorzaken. In 95% van de gevallen wordt de aandoening veroorzaakt doordat het afweersysteem van de hond de eigen cellen van zijn schildklier kapot maken. We noemen dit ook wel een auto-immuunziekte. Hierbij  vallen de afweercellen van het immuunsysteem van de hond dus de eigen schildkliercellen aan. Het gevolg is dat de schildkliercellen beschadigd raken en niet meer hun functie kunnen uitvoeren. Hun functie is om het schildklierhormoon te maken. Daardoor ontstaat er een tekort aan het schildklierhormoon in het lichaam van je hond. 

Andere mogelijke oorzaken van schildklierproblemen bij je hond zijn schildkliertumoren, aangeboren afwijkingen aan de schildklier of schade aan de schildklier door bestraling, een operatie of een ongeluk. Maar deze vormen zijn maar een klein deel van alle honden met een traag of slecht werkende schildklier. 

Een hond met een slechte vacht, sloomheid, lusteloosheid en vetophoping in het lichaam is kenmerkend voor een hond met schildklier problemen.
Een hond met een slechte vacht, sloomheid, lusteloosheid en vetophoping in het lichaam is kenmerkend voor een hond met hypothyreoidie, oftewel een slecht werkende schildklier.

Wat zijn de symptomen van een schildklier die niet goed werkt?

Hypothyroïdie bij je hond, oftewel een traag werkende schildklier bij je hond, kan verschillende symptomen geven. De ernst van de klachten hangt af van de hoeveelheid hormoon die er nog wel gemaakt wordt door de schildkliercellen. De meest voorkomende symptomen van schildklierproblemen bij je hond zijn:

   • Gewichtstoename (maar ze eten nauwelijks)
   • Verminderde activiteit / erg lui lijken te zijn
   • Het snel koud hebben en dus warme plekjes opzoeken. 
   • Haaruitval/kaalheid of dunner en dof wordende vacht (zonder jeuk!)
   • Huidproblemen, zoals droogheid, schilfering of infecties
   • Gedragsveranderingen, zoals depressiviteit of snel angstig zijn
   • Verminderde eetlust (en toch dikker worden)
   • Trage hartslag
   • Loopsheid veranderingen bij de teef

Schildklier problemen en jeuk bij de hond

Over het algemeen is er geen jeuk bij een hond met een te traag of slecht werkende schildklier. Maar aangezien een hond met een traag werkende schildklier wel makkelijker huidontstekingen kan krijgen is jeuk toch mogelijk. Deze huidontstekingen kunnen namelijk jeuk geven. De jeuk is dus indirect een gevolg van de schildklier problemen bij de hond. 

Hond te dik als gevolg van schildklier problemen

Het schildklier hormoon is het hormoon dat alle cellen in het lichaam activeren om hun werk te gaan doen. Bij een tekort aan schildklierhormoon worden de cellen in het hele lichaam dus onvoldoende aangezet om aan het werk te gaan. Er wordt dus ook veel minder energie verbruikt tijdens die werkzaamheden. Wellicht heb je wel eens gehoord van het basaal metabolisme. Dit basaal metabolisme, dus de activiteit van de cellen zonder dat je een beweging of handeling uitvoert, is in dit geval veel lager. Daarom verbruikt een hond met een slecht werkende schildklier veel minder calorieën. 

Hij eet dan wel weinig, maar hij krijgt nog steeds teveel calorieën binnen vergeleken met wat hij nodig heeft. Het overschot aan calorieën wordt dus opgeslagen in zijn lichaam als reserve brandstof. Met als gevolg dat een hond met een traag werkende schildklier behoorlijk dik kan worden. Gek genoeg is de vetophoping op iets andere plekken dan bij “gezonde” honden met overgewicht. Het vetweefsel stapelt zich bijvoorbeeld vooral op bij de borst van de hond. 

Hond heeft een slechte vacht als gevolg van schildklier problemen

Doordat de huidcellen en de cellen die de haarzakjes vormen ook minder actief zijn hebben zij geen zin om haren te gaan maken. En ook talg wordt minder en van slechtere kwaliteit. Het gevolg is dat de vacht dun wordt en er vaak een kalende vacht ontstaat als er sprake is van schildklier problemen bij je hond. De rui-periode blijft ook vaak afwezig. Door het gebrek aan genoeg en gezond talg wordt de weerstand van de huid slechter. De haren die er nog wel zijn zien er dof en droog uit. 

Gedrag in combinatie met schildklier problemen bij de hond

Alle cellen in het lichaam worden onvoldoende aangezet tot activiteit als er sprake is van schildklierproblemen bij je hond. Er is dan ook weinig tot geen lichaamsbeweging en geen energie om ook maar iets leuks te doen. Ze willen alleen maar slapen. En die baas loopt maar te zeuren dat je een lui kreng bent en gewoon eens aan je conditie moet gaan werken. Daar wordt je chagrijnig van. En in sommige gevallen ontstaat er zelfs een behoorlijk depressief gevoel bij honden met schildklier problemen. 

Hoe weet je of je hond een traag werkende schildklier heeft?

Doorgaans komen mensen met hun hond bij de dierenarts met de melding dat hij al tijden niet vooruit te branden is. Hij gedraagt zich sloom. Wil niks. En slaapt veel. Het is dan ook meestal de dierenarts die aan deze aandoening zal denken en niet de eigenaar. Om de aandoening vast te stellen zal de dierenarts meer vragen stellen. Daarnaast zal hij een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en aanvullende tests aanbevelen. Zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek om de waarde van het schildklierhormoon te bepalen. Daarnaast zal de waarde van het schildklier stimulerend hormoon (die de schildklier aanstuurt) en andere hormonen in het lichaam van de hond bepaald worden. Ook algemene waarden worden gemeten in het bloed om andere organen te beoordelen. De kosten voor een bloedonderzoek bij het vermoeden van schildklier problemen bij de hond is ongeveer €150,- tot €200,-. 

In sommige gevallen kan de dierenarts ook een schildklier-biopsie of echografie aanbevelen om de schildklier te onderzoeken. In de meeste gevallen is er bij schildklier problemen bij de hond een schildklierhormoon-waarde (t4-waarde) in het bloed die te laag is en een schildklier-stimulerend-hormoon (TSH) waarde in het bloed die te hoog is. Uitzonderingen komen echter ook voor. 

Bloed wordt afgenomen om een schildklier probleem vast te stellen bij deze hond.

Wat te doen bij een trage schildklier bij de hond?

Gelukkig kan hypothyroïdie, dus die te traag werkende schildklier bij honden, worden behandeld met de juiste medicatie. In de meeste gevallen bestaat de behandeling simpelweg uit het dagelijks geven van kunstmatig schildklierhormoon in tabletvorm. Dit houdt in dat de hond de rest van zijn leven deze medicatie zal moeten krijgen. De schildklier zelf zal helaas nooit meer herstellen. Zolang hij zijn medicatie krijgt heeft hij echter verder geen last van het feit dat zijn schildklier niet werkt. De hoeveelheid medicatie die de hond moet krijgen is soms even wat uitzoek werk. Jullie beginnen met een bepaalde startdosering, waar je hond normaal gesproken al zeer veel van opknapt. Op basis van bloedwaarden van het hormoon wordt dan bepaald of hij de juiste dosering krijgt, of dat de dosering aangepast moet worden. Teveel van het hormoon is namelijk ook weer op de lange termijn schadelijk. 

Zodra de medicatie op de rit is kan het nodig zijn om het uithoudingsvermogen van je hond extra te trainen. Maar in dit geval zal je hond als het goed is het weer fijn vinden om te gaan bewegen. Ook kan het zijn dat hij op dieet moet gaan om het overgewicht kwijt te raken. Maar meestal gaat dit geleidelijk aan wel vanzelf. Je hond voelt zich immers ineens veel energieker en zal meer willen bewegen dan vroeger.  Met als gevolg dat hij automatisch zijn overtollige vetweefsel zal verbranden. 

 

De kosten voor schildklier medicatie bij de hond

De kosten voor de medicatie die nodig is om een hond met een traag werkende schildklier te behandelen zijn verschillend per dierenarts en hangen ook nog eens af van welke dosering je hond nodig heeft. Maar als indicatie zal een hond van 20kg als startdosering 2x daags 200 microgram schildklierhormoon krijgen. Dit komt dan neer op 2x daags een half tablet van de 400 microgram tabletten.  Een doos van 250 tabletten kost ongeveer €75,- op het moment van schrijven. Wat dus neer komt op €75,- per 250 dagen. Maar nogmaals, de dosering is per hond verschillend en ook de prijs van de medicatie. 

Levensverwachting voor een hond met hypothyroidie

Met de juiste diagnose en behandeling kunnen vrijwel alle honden met schildklier problemen een normaal leven leiden. De levenskwaliteit verbetert aanzienlijk nadat je hond zijn medicijnen kreeg. Het is alleen wel belangrijk om af en toe diergeneeskundige controles te laten uitvoeren. Met name een bloedonderzoek af en toe. Op die manier weet je zeker dat je hond de juiste dosering blijft krijgen. Want mogelijk zal zijn eigen schildklier in de toekomst nog meer verslechteren en dus nog minder eigen schildklierhormoon maken. En dan moet dat wel gecompenseerd worden met de kunstmatige schildklierhormonen. 

Nadat hypothyreoidie behandeld werd hebben de meeste honden weer een normaal actief leven.

Conclusie hypothyroïdie bij je hond

Hypothyreoïdie is een veelvoorkomende aandoening bij honden die kan leiden tot een breed aantal aan klachten bij je hond. Vermoedt je dat je hond schildklier problemen heeft? Dan is het belangrijk om op korte termijn contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan dan je hond onderzoeken. Met de juiste zorg en behandeling kunnen vrijwel alle honden met hypothyroidie een gezond en gelukkig leven leiden.

 

Heb je behoefte aan overleg over hypothyroïdie bij je hond?

Twijfel je of je hond schildklier problemen heeft of heb je andere vragen over schildklier problemen bij je hond? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Stuur gerust foto’s of filmpjes van je hond mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.