Inleiding

Je kat een pil geven kan vaak een hele uitdaging zijn. Overtuig je kat er maar eens van dat het goed voor hem is om zo’n vies hard ding te gaan opeten. Drama dus! Weinig katten-eigenaren hebben hier zin in. 

Practice makes perfect

Ook voor mij als dierenarts is het soms nog wel eens een zoektocht naar hoe het bij die specifieke kat toch gaat lukken medicatie naar binnen te krijgen. Maar in de loop van de 15 jaar dat ik dierenarts ben heb ik wel inmiddels een aantal handige trucs bij elkaar verzameld van andere dierenartsen en assistentes. 

Een voorbeeld van een pil

Langwerkende injecties

De eerste tip die ik je kan geven  is de volgende: mocht je van je dierenarts het advies krijgen dat je je kat medicatie moet gaan toedienen, vraag dan of er ook een injectie bestaat die een aantal dagen werkt. Er bestaat een antibioticum om te injecteren die twee weken werkt. Super fijn was dat. Echter, de overheid besloot dat dat middel niet meer standaard gegeven mocht worden in verband met antibiotica-resistentie. Begrijpelijk dus, maar wel erg balen. Enkel na een antibiotica-kweek mag die gegeven worden. Maar er zijn nog wel bepaalde injecties die soms wat langer werkzaam zijn die voor een specifiek probleem ook ingezet mogen worden. 

Smakelijke pil aan je kat geven

Een tweede tip is dat als er de mogelijkheid bestaat om te kiezen tussen een smakelijke tablet (die altijd duurder is!) en een niet smakelijke tablet, kies dan voor de smakelijke variant! Heel veel katten eten die als snoepje op, wat natuurlijk zeer makkelijk is. Als ze dat niet op die manier opeten dan eten ze het nagenoeg altijd wel op als je het verstopt in een stukje vlees of kaas. 

Je kat een pil geven door hem te verstoppen in iets lekkers.

Je kat foppen om hem een pil te geven.

Bestaat er geen smakelijke tablet van de medicatie die je moet geven? Dan kun je nog proberen je kat te foppen door er iets omheen te doen dat smakelijk is. Hiervoor is er easypill gemaakt. Dit is een soort van smakelijke klei die je om het tabletje heen kunt vormen. Een heel zakje bevat voor meerder keren genoeg. Dus niet een heel zakje per pil geven. 

Vloeibare medicatie

Het is ook heel kat afhankelijk, maar sommige katten zijn makkelijker om vloeistoffen of pasta’s te geven. Mocht dit bij jouw kat het geval zijn, vraag dan altijd of er ook een vloeibare vorm voor het medicijn dat je moet geven bestaat. Vooral voor pijnstillers en anti-braakmiddelen zijn hier al diverse varianten van. 

Op maat gemaakte medicatie

Heb je echt een dramatische terror-kat als het op medicatie aangeven komt dan is het zelfs mogelijk om een bij een  mensen-apotheek tabletten te laten verwerken tot een vloeistof of pasta. Dit is echter voor dierenartsen lastig om te regelen en kost u bovendien extra geld. Maar zeker voor levenslange medicatie is dit soms de investering wel waard. Overigens beginnen ze in de medicijnen-productie-wereld ook te begrijpen dat medicatie beter verkocht wordt als het makkelijk aan dieren toe te dienen is. Daarom beginnen er langzaam aan wat medicaties in een zalfvorm te komen die je aan de binnenkant van de oorschelp bij katten kunt smeren. Het zou fantastisch zijn als er ook zo’n middel komt voor bijvoorbeeld ontworming! Maar het is dus in de loop van de komende jaren wel te verwachten dat dat principe verder uitgebreid zal worden. 

Je kat een pil geven, je kat heeft er geen zin in.

Je kat een fijngemalen pil geven

Sommige tabletten mag je verpulveren met een tablet vergruizer en op die manier is de tablet nog minder herkenbaar voor je kat. Dit mag echter bijna nooit bij capsules. Dat zijn de tabletten met zo’n plastic-achtig hulsje eromheen. Die zul je dus in zijn geheel door de keel van je kat heen moeten zien te krijgen. Maar als je ze wel mag verpulveren kun je ze dus bijvoorbeeld door kattenvlees doen. 

Houtgreep om je kat een pil te geven

Moet je helaas toch je kat een pil geven? Dan kun je het beste even een handdoekje vrij strak om zijn lichaam heen gaan wikkelen zodat hij zijn pootjes (en dus zijn nagels) niet meer gelijk kan gebruiken om je weg te krabben. Hoe je dit doet kun je op het filmpje zien iets verder op deze pagina. Mocht je geld genoeg hebben dan is een kattenfixeertas ook een zeer handig hulpmiddel. Echter, wanneer je je kat levenslang dagelijks in zo’n tas zou moeten stoppen om zijn medicatie te kunnen geven zal hij er na een week echt niet meer aan meewerken om in die tas te gaan zitten.  Het is echt voor incidenteel gebruik.  

all you need is cat

Pillenschieter

Verder helpt een pillenschieter (hij schiet niet echt!!!) ook om je vingers uit de bijtgrage kaken van je kat te houden wanneer je je kat een moet pil geven. De tablet wordt dan achter in de keel geplaatst. Hij wordt dan meer geforceerd om de tablet door te slikken als gevolg van een reflex. 

Manier van pil toedienen

Daarnaast scheelt de manier van toedienen ook vaak wanneer je je kat een pil moet geven. Op dit filmpje kun je zien hoe je het het beste kunt doen. De kat op het filmpje werkt echter wel extreem goed mee. Verwacht niet dat jouw kat ook zo stil zal zitten. 

Dierenarts geeft de kat een pil in zijn bek.

In plaats van de keel te wrijven werkt het ook vaak door zachtjes op de neusspiegel van je kat te blazen. Dat vinden ze minder fijn en daardoor zullen ze gaan slikken. 

Controle

In alle gevallen van pillen geven geldt: wanneer je kat de tablet doorgeslikt lijkt te hebben, controleer dan altijd de bek nog een keer. In de helft van de gevallen hebben ze hem nog gewoon op hun tong liggen! Dus dan moet je snel de bek weer dicht doen en nogmaals laten slikken. Soms helpt het door iets harder op de keel te wrijven. Dan slikken ze soms net wat krachtiger. 

Beloning

En?? Is het gelukt??? Heb je die ellendige pil nu aan je kat kunnen geven? GOED GEDAAN!!! Dat geldt voor zowel jou als voor je kat. Vergeet dus ook niet je kat nog even te belonen met iets dat hij echt lekker of leuk vindt. Op die manier zorg je ervoor dat hij de volgende keer hopelijk weer mee zal gaan werken. En misschien dat hij het dan zelfs wel nog iets makkelijker voor je zal maken!

Je kat een pil geven: vergeet de beloning niet als het gelukt is.

Niet koste wat het kost die pil willen geven

De laatste tip die ik voor je heb om je kat een pil geven is de volgende: laat jezelf niet helemaal koste wat het kost open krabben en bijten. Zeker niet als je zelf bloedverdunners gebruikt!!! Vraag je dierenarts wat de gevolgen zijn als je de medicatie niet aan je kat geeft. Dan kun je de voordelen en de nadelen tegen elkaar afwegen. 

Als voorbeeld geldt dat ontworming niet geven kan resulteren in dat de darmen van je kat vol met wormen komen te zitten die de voeding van je kat opeten en ook schade aan de darmen van je kat kunnen maken. Maar in plaats van de ontworming te geven kun je ook 1x per 3 maanden (zo vaak zou je kat ontwormd moeten worden) even wat katten-ontlasting naar je dierenarts kunnen brengen zodat deze de ontlasting kan onderzoeken op wormen-eitjes. Zitten die er niet in, dan heeft je kat geen wormen en dus geen pil nodig. Scheelt weer chemische rommel in je kat en minder lichamelijke schade voor jou! Het is echter wel wat duurder dan een ontworming. Meestal ergens rond de 40 euro. 

Maar heeft je kat last van een atopische allergie? Dan is het wel belangrijk dat hij zijn medicatie binnen krijgt. Anders heeft hij de rest van zijn leven jeuk en pijn van huidontstekingen. 

Good luck!

Veel succes! Je kunt natuurlijk ook altijd mij even vragen wat de gevolgen zijn van het niet geven van de medicatie aan je kat. Of als je tegen specifieke problemen aan loopt kun je mij om hulp vragen.