Oorpijn bij de hond

U heeft oorpijn gezien bij uw hond. Of het ziet er rood, etterig of schilferig uit. De kans is groot dat er dan sprake is van een oorontsteking

Wat zie je aan een hond met oorpijn?

Honden hebben vrij regelmatig last van oorpijn als gevolg van een oorontsteking. Je ziet ze dan vaak met de kop schudden. Of met hun pootjes over één of beide oortjes wrijven.  En soms ook gewoon met de kop tegen van alles en nog wat aan schuren. Dit doen ze omdat ze jeuk en pijn ervaren aan hun oor. 

Hoe onderzoek je een hond met oorpijn?

Tijd om eens wat beter in het oor te gaan kijken dus! Heeft een hond heel erg veel pijn dan kan dit soms nog wel eens een uitdaging zijn. Maar de meeste dieren laten het goed toe. Om het linker oor te bekijken leg je je linkerhand onder de kin. Je duim houdt je aan de kant van het oor dat je wilt bekijken. Dan leg je je andere hand met je handpalm boven op de kop. Wil je het rechter oor bekijken dan is het precies andersom. 

Oorontsteking of oorpijn bij hond of kat: hoe onderzoek je het oor?
oorontsteking en oorpijn bij de hond of kat. Hoe onderzoek je een oor?
Oorontsteking en oorpijn bij hond of kat: hoe onderzoek je een oor?

Dan kun je voorzichtig de oorschelp vastpakken. Wanneer er sprake is van oorpijn kan dit al vervelend zijn voor je hond. Vervolgens kun je aan de binnenkant van de oorschelp kijken of je iets afwijkend ziet. Daarna kijk je in de gehoorgang, dat is het gat dat je aan de onderkant van de oorschelp ziet. Zowel de oorschelp als de gehoorgang hoort een lichtroze kleur te hebben (tenzij er een gepigmenteerde huid zit). Het mag niet overmatig warm aan voelen, niet schilferig zijn en niet overdreven vies zijn. Bij een oorontsteking zien we dikwijls nattig bruin oorsmeer ofwel een etterige oor uitvloei. Gebruik je neus ook even. Een oorontsteking stinkt behoorlijk. Zie je een rode gehoorgang of oorschelp, etter, bloed, veel donkerbruin oorsmeer, schilferige huid of ruik je een vieze lucht? Dan is de kans groot dat er sprake is van een oorontsteking.

Oorzaken oorontsteking en oorpijn bij de hond

Oormijt

Een oorontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo komt er vaak oormijt voor in een oor. Dit is een beestje dat leeft van de huid en oorsmeer van de gehoorgang. Deze kriebelt behoorlijk en zorgt ervoor dat de huid in het oor geïrriteerd raakt. Vervolgens kunnen de kleine wondjes die ontstaan makkelijk gaan infecteren met een oor ontsteking tot gevolg. 

Oormijt onder de microscoop
Gisten

Ook kan een oor ontstoken raken door een overgroei van gisten. Vooral bij honden ontstaat dit vaak. In het oor leven altijd wel een paar gisten. Maar soms is er tijdelijk iets mis met de natuurlijke weerstand van de huid in het oor. En dan kunnen die gisten heel veel gaan vermeerderen. Hierdoor kan een oorontsteking ontstaan.  Hieronder ziet u hoe gisten eruit zien onder de microscoop nadat ze gekleurd werden. Het zijn de grotere donker blauwe “voetstapjes”.

Gist onder de microscoop
Bacteriën

En wat natuurlijk ook kan is gewoon simpelweg dat er heel veel bacteriën gaan vermeerderen in het oor. Ook dan ontstaat er een oorontsteking. Zij zijn veel kleiner dan gisten en iets moeilijker onder een microscoop te zien. 

Erg veel oorpijn bij uw hond?

Wanneer je hond er echt veel last van heeft dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Die mag sterkere medicijnen voorschrijven dan medicijnen die je zonder recept kunt krijgen. Wellicht kan hij ook zien of het gaat om een gist, oormijt of bacterie. Daarnaast kijkt hij of zij of het trommelvlies nog heel is.

Zelf behandelen van de oorpijn bij uw hond

REINIGEN​

Mocht je toch zelf iets willen proberen zonder naar je dierenarts hoeven gaan dan is het belangrijk om eerst het oor schoon te maken. Hiervoor kun je deze doekjes gebruiken. Je doet ze om je vinger heen en vervolgens maak je de gehoorgang en de oorschelp schoon. Doe dit niet overmatig goed want de huid is daar erg kwetsbaar als het oor ontstoken is. Het gaat er gewoon om dat de grootste hoeveelheid troep eruit is. De middelen die je er vervolgens in doet kunnen dan beter bij de oorhuid komen dan wanneer het heel vies is. Het hoeft niet spik en span te zijn. Daarnaast leeft oormijt graag in oorsmeer en hoe minder er daarvan aanwezig is hoe makkelijker de overige mijten, indien aanwezig, aangepakt kunnen worden.

OORMIJT AANPAKKEN​

Vervolgens is het verstandig om in elk geval een product te gebruiken dat oormijten doodt. Dit moet je geven aan alle honden en katten in huis (een konijn heeft er soms ook last van, maar andere dieren hebben zelden).  Helaas zijn de echt goede middelen alleen bij de dierenarts te koop (Advocate, Bravecto en stronghold), maar onder andere Vectra 3D werkt ook tegen oormijt bij honden. Hier vind je de juiste doseringen:  Vectra 3D XS 1,5 – 4kg voor kleine honden, Vectra 3D S 4 – 10kg, voor medium honden Vectra 3D M 10 – 25kg voor grote honden, Vectra 3D L 25 – 40kg voor extra grote honden. Let op! Dit zijn pipetjes voor in de nek. Het middel verspreid zich vanzelf over het lichaam van uw hond en pakt vanaf daar de oormijt aan. U hoeft het niet in het oor van uw hond te doen! 

Vectra Felis (voor de kat) werkt niet tegen oormijt. Bij katten kun je beter gebruik maken van deze vlooien/tekenband. Deze werkt ook tegen mijten. Voor konijnen kun je Stronghold ophalen bij de balie van je dierenarts. 

OORONTSTEKING BEHANDELEN​

Nadat de oormijt in elk geval aangepakt is, moet de oorontsteking zelf ook nog aangepakt worden. Dat kun je doen met Dermiel Oordruppels. Deze oordruppels zijn op basis van honing en dit legt een klein laagje waterstofperoxide in de gehoorgang. Dit gaat bacteriegroei en gistengroei tegen en hebben ook een remmende werking op oormijten (het doodt ze niet!). Ook verzorgt het de ontstoken huid van de gehoorgang. 

Als alternatief kunt u ook gebruik maken van een oorzalf met colloidaal zilver. Van zilver is ook bekend dat het bacteriegroei en gistengroei tegen gaat zodat het oor weer kan genezen. 

Voorkomen van een oorontsteking

Wanneer uw hond heel vaak last heeft van een oorontsteking en dus oorpijn, dan kunt u ook preventief zure oordruppels in de oren van uw hond doen. Doordat de gehoorgang dan een zuurdere omgeving wordt groeien bacteriën en gisten minder goed. Daardoor ontstaan er minder snel oorontstekingen. U moet dan 2x per week de druppels in de oren doen. Dit hoeft u niet te doen wanneer uw hond slechts 1x een oorontsteking gehad heeft. In dat geval is het beter om niets preventief te geven, maar de oren hun eigen weerstand op orde te laten krijgen. 

Allergie als oorzaak van veelvuldige oorontstekingen​

Helpt dat nog onvoldoende om de oorontstekingen te onderdrukken dan kan er ook sprake zijn van een allergie. Allergieën zijn er voor voedingsstoffen ofwel voor omgevingsstoffen. Een allergie voor voeding kunt u proberen op te lossen door Royal Canin Anallergenic voeding te gaan geven aan uw hond. Naast deze voeding mag u dan niets anders geven tijdens de testperiode. Dus geen snoepjes of koekjes. U mag enkel de brokjes gebruiken van zijn voeding als u hem een beloning wilt geven. En de testperiode duurt minimaal 8 weken, maar in het geval van oorontstekingen dient u een periode te nemen waarin u normaal gesproken minimaal 2 oorontstekingen gehad zou hebben. Voor het uitzoeken van een allergie voor omgevingsstoffen heeft u helaas even een dierenarts nodig. Zij kunnen door middel van een bloedonderzoek gaan kijken waar uw hond allergisch voor is. 

Bloedoor als gevolg van oorpijn bij de hond

In sommige gevallen kan een hond met oorpijn zodanig hard met hun kop schudden dat er een bloeding in de oorschelp ontstaat. We noemen dat een bloedoor. Er zit dan een zachte bobbel op de schelp van uw hond. Dit kan 1cm groot zijn, maar ook de gehele oorschelp omvatten. Het kan vanzelf genezen, maar dan ontstaat er meestal een verschrompelde oorschelp. Dit is minder mooi om te zien, maar kan verder geen kwaad. Mocht u dat willen voorkomen dan is het verstandig om even naar uw dierenarts te gaan. Deze kan dan kijken welke behandeling er bij uw hond of kat mogelijk is. 

Bloedoor bij de hond

Pijnstillers bij oorpijn

Ook kan het in dit geval fijn zijn om uw hond wat pijnstillers te geven. Een krachtige pijnstiller mag enkel door een dierenarts voorgeschreven worden. Maar mocht u het zonder dierenartsconsult willen doen dan kunt u gebruik maken van CBD-olie. Dit heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. De hallucinerende stoffen uit cannabis zitten niet in CBD-olie. Uit onderzoek is gebleken dat het helpt bij pijn als gevolg van verwondingen. Elders op deze site kunt u meer over vrij verkrijgbare pijnstillers bij de hond lezen. 

Overleg met mij over de oorpijn bij uw hond.

Veel succes! Ik hoop dat uw hond snel van zijn oorpijn af is! Mocht u toch nog twijfelen over het oor van uw hond dan kunt u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht sturen en om advies vragen. De kosten hiervoor leest u op de Home-pagina.