Wat is bloedend tandvlees?
Als je bij je kat ziet dat zijn tandvlees bloedt dan is er een beschadiging van het tandvlees en vooral ook van de bloedvaten die in het tandvlees zitten. Het bloed sijpelt vanuit de bloedvaten naar de mondholte. In dit artikel bespreken we de oorzaken van bloedend tandvlees bij de kat en ook wat je er zelf tegen kunt doen.
Oorzaken van bloedend tandvlees
tandvlees ontsteking
Tandvlees verwondingen
Wanneer een kat gevochten heeft met een andere kat, of wanneer hij een aanrijding gehad heeft met een of ander voertuig, dan kan hij over zijn hele lichaam verwondingen hebben. En dus ook verwondingen in zijn bek. Maar we zien dit vooral wanneer ze een knaagdier hebben gevangen en deze in zijn doodsangst nog even jouw kat heeft willen aanvallen om los te komen. De verwondingen zitten dan vooral in zijn bek-regio, waardoor je bloedend tandvlees bij je kat zult zien.
In sommige gevallen komt het voor dat het bloedende tandvlees het gevolg is van een gebroken kaak die ontstaan is na een aanrijding. Controleer dus ook even goed of de tanden allemaal nog netjes op een rij staan, niet los zitten en er geen gekke sprong zichtbaar is tussen de tanden. Ook moet je vooral in de onderkaak kijken of je de kaakhelft links en rechts ten opzichte van elkaar kunt bewegen. Bij katten breekt de onderkaak namelijk meestal exact in het midden aan de voorkant. Hoe je de bek van je kat onderzoekt lees je verderop.
Bloedstollings problemen
Wanneer een kat problemen heeft met zijn bloedstolling dan kunnen er ook zomaar bloedingen ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Met name in de bek zien we dit gemakkelijk omdat daar geen haren zitten. Katten hebben van nature niet vaak een ziekte die de bloedstolling aantasten. Wel eten zij vaak ratten en muizen die met rattengif vergiftigd zijn. Hierdoor kunnen de katten problemen krijgen met hun bloedstolling en kun je bloedend tandvlees zien bij je kat. Meestal zie je dan ook kleine rode vlekjes op het tandvlees, de tong en op de buik van je kat waneer dit probleem speelt.
Bloed van een ander dier
Zeer vaak denkt een eigenaar dat zijn kat last heeft van bloedend tandvlees. Maar heel vaak is het gewoon maar schijn. Je kat kan ook zojuist bijvoorbeeld een vogel gevangen hebben en deze lekker hebben zitten oppeuzelen. Als hij zijn bek dan nog niet mooi schoon gemaakt heeft, dan kun je er nog wat bloed-resten aan zien zitten. Het spreekt voor zich dat je dan je kat niet hoeft te behandelen. Maar kijk wel even of hij het gewonde of dode diertje niet lekker voor jou als kado ergens heeft verstopt.
Hoe onderzoek je zelf de bek van je kat?
In de eerste plaats moet je er voor zorgen dat je zelf rustig bent. Ben je zelf in paniek en probeer je dan de bek van je kat te onderzoeken? Dikke kans dat hij de oorzaak van het bloedende tandvlees je dan niet laat zien. Bloedend tandvlees is nagenoeg nooit een levensbedreigende situatie
Ben je rustig? Dan kun je de bek van je kat proberen te bekijken. Hiervoor til je aan de voorkant zijn lippen op. Zie je niets zitten? Dan trek je zijn lippen iets naar achteren om zijn kiezen en het tandvlees op die plek te bekijken. Dit doe je aan beide kanten. Vervolgens kun je met een hand over zijn neus achter zijn hoektanden zijn kaak wat beet houden en vervolgens met je andere hand zijn onderkaak wat naar onderen trekken. Het helpt als je zijn kopje in zijn geheel wat naar achterover laat kantelen. Dan doet hij zelf zijn onderkaak meestal al een beetje los. Trek zijn onderkaak niet te ver open want dan gaat hij juist tegenspartelen en zie je niets meer.
Hopelijk zie je nu de plek waar het bloed vandaan komt. Kijk tegelijk of je op die plek ook veel tandsteen op de tanden ziet zitten en of het tandvlees er ontstoken uit ziet. Het is in dat geval veel roder dan het normale roze tandvlees. Als het er vrij netjes uitziet met slechts één wondje dan is het waarschijnlijk een ongeluk geweest.
Hoe behandel je zelf het bloedende tandvlees bij je kat?
Heb je de oorzaak gevonden? Mooi. Als het gaat om tandsteen dan kun je op de pagina over tandsteen lezen wat je er aan kunt doen. Lijkt het te gaan om een simpel wondje dan kun je ervoor zorgen dat het niet gaat infecteren. Is het al geïnfecteerd? Dan kun je dezelfde behandeling toepassen. Je kat zal dan zelf het wondje genezen, zolang jij als eigenaar er maar voor zorgt dat de infectie tegen gegaan wordt.
Om wondinfecties tegen te gaan of op te lossen in de mond van je kat kun je gebruik maken van waterstofperoxide 3% oplossing. Deze vloeistof doe je op een wattenstaafje. Drie keer per dag dep je dan een vers wattenstaafje met waterstofperoxide op het wondje. Doe dit gedurende 5 dagen. Een vers wondje is op dat moment al genezen. Een wondje dat sterk geïnfecteerd was kan soms een wat langere behandeling nodig hebben. Maar na uiterlijk 10 dagen moet het genezen zijn en al veel eerder moet je zien dat het aan het verbeteren is.
Wanneer moet je naar je dierenarts?
Dat is vooral nodig wanneer je kat er veel pijn aan lijkt te hebben. “Gewoon” bloedend tandvlees is niet heel erg pijnlijk. Heeft hij er dus veel last van dan speelt er waarschijnlijk nog iets anders. Je eigen dierenarts kan je in elk geval een pijnstiller voor je kat geven nadat hij hem goed onderzocht heeft.
Heb je het idee dat er sprake kan zijn van een bloedstollings probleem? Dan is het nodig om onmiddellijk een dierenarts te bezoeken. Dus ook als het al nacht is of als het weekend is. Wanneer er een inwendige bloeding ontstaat bij je kat kan hij binnen een paar uur dood bloeden. Niet wachten tot de volgende werkdag dus als je denkt dat een bloedstollings probleem de oorzaak is van het bloedende tandvlees bij je kat.
Wanneer je het bloedende tandvlees bij je kat behandeld hebt met waterstofperoxide dan hoort het ook snel weer te genezen. Als dat niet het geval is dan is er ook een aanvullende behandeling nodig, zoals bijvoorbeeld een antibiotica-kuur. Geneest het dus niet snel genoeg, ook dan moet je met je kat en zijn bloedende tandvlees naar je dierenarts toe gaan.
Heb je behoefte aan overleg?
Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dan zal dierenarts Nanda je zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.