Derde ooglid bij je kat zichtbaar – Wat kun je er zelf aan doen?

Introductie

Wat is het derde ooglid bij je kat?

Katten hebben een derde ooglid, ook wel het knipvlies genoemd. Het bevindt zich in de binnenste hoek van hun ogen. In tegenstelling tot de bovenste en onderste oogleden beweegt het derde ooglid van katten horizontaal over het oog en niet vertikaal. Ze zorgen voor een extra laag bescherming en bevochtiging voor het oog. Dit derde ooglid bevat ook een klier die ongeveer een derde van de tranen produceert die nodig zijn om de ogen vochtig te houden.

Waarom je moet weten wat het derde ooglid bij je kat doet

Het is belangrijk voor jou als katteneigenaar om te begrijpen waarom het derde ooglid van je kat zichtbaar wordt. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Bij sommige katten is het zichtbaar worden van het derde ooglid bij katten niet zo’n ramp en verdwijnt het vanzelf weer. Bij anderen kan het een indicatie zijn van een ernstigere aandoening die snel ingrijpen vereist. Bovendien kan het herkennen en behandelen van problemen aan het derde ooglid mogelijke complicaties voorkomen. Dit zorgt ervoor dat jouw kat snel weer gezond en happy wordt.

Derde ooglid bij je kat is vergelijkbaar als bij deze kat.

Anatomie van het kattenoog

Basis opbouw van het kattenoog

Het kattenoog is een complexe orgaan die is ontworpen om katten te helpen bij het zien in verschillende lichtomstandigheden. Het oog bestaat uit verschillende delen. Zoals het hoornvlies, de iris, de pupil, de lens, het netvlies, de oogzenuw en de oogleden. Het hoornvlies en de lens focussen licht op het netvlies. Dit netvlies bevat gespecialiseerde cellen die licht omzetten in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd voor de interpretatie van al deze signalen samen. Zo wordt er een beeld gevormd in de hersenen van hetgeen waar de kat naar kijkt

De rol van het derde oogvlies bij de gezondheid van het oog.

Het derde ooglid bij je kat speelt een belangrijke rol bij het behouden van de gezondheid van de ogen. Het biedt een extra laag bescherming voor het oog, helpt het vochtig en vrij van vuil te houden. Het derde ooglid bevat ook een klier die tranen produceert. Deze tranen helpen het oog vochtig te houden en eventuele vreemde deeltjes weg te spoelen.

Verschillen in het uiterlijk van het derde ooglid bij katten.

Het uiterlijk van het derde ooglid bij katten kan variëren. Bij sommige katten is het derde ooglid nauwelijks zichtbaar. Terwijl het in andere katten meer zichtbaar kan zijn. Bovendien kan het derde ooglid gezwollen lijken bij katten met bepaalde oogaandoeningen of gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om bekend te zijn met het normale uiterlijk van het derde ooglid van jouw kat. Zo herken je eventuele veranderingen die op een probleem kunnen wijzen.

 
Kat voelt zich beroerd en laat zijn derde ooglid zien.

Oorzaken van het laten zien van het derde ooglid bij je kat

Veel vooromende oorzaken van het tonen van het derde ooglid

De meest voorkomende oorzaak van het laten zien van het derde ooglid bij katten is te wijten aan lichte oogirritatie of oogontsteking. Dit kan worden veroorzaakt door zoiets eenvoudigs als een klein deeltje vuil dat in het oog is gekomen. In deze gevallen keert het derde ooglid bij katten meestal terug naar zijn normale positie zodra de irritatie of ontsteking is verdwenen.

Minder vaak voorkomende, maar ernstige oorzaken van het tonen van het derde ooglid

Minder vaak voorkomende maar ernstigere oorzaken van het laten zien van het derde ooglid bij katten kunnen ernstige ooginfecties, trauma aan het oog en neurologische problemen zijn. Het Haws-syndroom kan er ook voor zorgen dat het derde ooglid zichtbaar is. Dit is een aandoening die de zenuwen aantast die het derde ooglid bij katten aansturen.

Symptomen die wijzen op een ernstige onderliggende aandoening

Is het derde ooglid bij katten zichtbaar? En vertonen ze andere symptomen zoals plots scheel kijken, overmatig tranen of ernstige roodheid in het oog? Het kan duiden op een ernstiger onderliggende aandoening. In sommige gevallen kunnen katten ook veranderingen in eetlust of gedrag ervaren. Dit kan een teken zijn van pijn of ongemak. Controleer ook of je kat koorts heeft. Koorts zorgt er ook voor dat derde oogleden zichtbaar worden. Herken je een van deze symptomen? Dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken om de onderliggende oorzaak vast te stellen en te behandelen. 

Thuisbehandeling van het derde ooglid bij katten

In veel gevallen kan het laten zien van het derde ooglid bij een kat een klein probleem zijn. In dit geval kan het worden opgelost met een basisbehandeling thuis. Hier zijn enkele tips voor het thuis behandelen van het derde ooglid bij katten:

Tips voor thuisbehandeling
   • Houd het oog schoon: Gebruik een vochtige, schone doek om eventuele afscheiding of vuil rond het oog voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat je voor elke veegbeurt een nieuw deel van de doekje gebruikt. Gaaskompressen zijn erg handig hiervoor.
   • Gebruik oogzalf met vitamine A om het oog te smeren en eventueel vuil weg te spoelen dat de irritatie van het oog veroorzaakt. Zoals Ophtosan.
   • Als het derde ooglid rood is, is het ontstoken. Gebruik de volgende oogdruppels drie keer per dag om de infectie te stoppen. Stop met het geven van de druppels wanneer het ooglid gedurende 3 dagen in zijn normale positie is teruggekeerd. Stop niet eerder.
   • Zorg voor ondersteunende zorg: Houd je kat comfortabel door hem een warme, rustige plek te bieden om te rusten. Je kunt ook overwegen om hem een extra zacht mandje of dekentje te geven waarop hij kan liggen.
   • Biedt voldoende vocht aan: Moedig je kat aan om genoeg water te drinken om hem niet te laten uitdrogen.
   • Zorg ervoor dat ze gedurende de dag een beetje eten binnen krijgen. Voor katten is het erg belangrijk om minimaal een derde van de normale hoeveelheid voedsel te eten. Anders kan de lever beschadigd raken, waardoor ze kunnen sterven. Gebruik warm, vochtig voer voor katten als ze niet willen eten. En gebruik een spuitje om het voer bij ze in de bek te spuiten indien ze zelf niet willen eten. 
   • Houd hun gedrag in de gaten: Als ze apatisch lijken, kan dit een teken zijn van een ernstiger onderliggende aandoening.
Wanneer ga je naar de dierenarts als je het derde ooglid bij je kat ziet?

Een thuisbehandeling kan effectief zijn bij milde gevallen van zichtbare derde oogleden. Maar als je kat symptomen vertoont die wijzen op een ernstigere onderliggende gezondheidstoestand, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken. Jouw dierenarts kan bepalen of er een onderliggende oorzaak is voor het zichtbaar zijn van het derde ooglid van je kat en kan de juiste behandeling voorschrijven om de oorzaak aan te pakken. Dit kan antibiotica zijn voor een ooginfectie, pijnstillers voor een verwonding, of andere medicijnen of behandelingen, afhankelijk van de diagnose van de dierenarts.

Dierenarts onderzoekt het derde ooglid bij een kat

Waarom moet je soms een dierenarts bezoeken als het derde ooglid zichtbaar is bij je kat?

Belang van snelle diergeneeskundige aandacht

Hoewel het een klein probleem kan zijn, kan het laten zien van het derde ooglid ook een symptoom zijn van een ernstiger onderliggende aandoening, bijvoorbeeld als ook het hoornvlies een blauwe/grijze kleur heeft. Het uitstellen van de behandeling kan leiden tot verslechtering van het oog en mogelijk levensbedreigende complicaties.

Diagnostische tests die kunnen worden uitgevoerd door een dierenarts

Wanneer je je kat naar de dierenarts brengt, wordt je kat lichamelijk onderzocht met de nadruk op zijn oog. Ze kunnen ook aanvullende diagnostische tests aanbevelen om de onderliggende oorzaak van het zichtbaar worden van het derde ooglid te bepalen. Deze tests kunnen bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto’s of een echografie omvatten.

Kattenogen gezien door een vergrootglas.

Behandelingsmogelijkheden voor onderliggende aandoeningen die het derde ooglid bij katten kunnen veroorzaken

De behandeling van het derde ooglid bij katten hangt af van de onderliggende oorzaak. Je dierenarts kan medicijnen zoals antibiotica of ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven, of in sommige gevallen een operatie aanbevelen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je dierenarts op te volgen. Dit zorgt ervoor dat je kat de juiste behandeling krijgt en de beste kans op herstel heeft.

Conclusie

Het derde ooglid bij je kat is een belangrijk onderdeel van de ooggezondheid en biedt extra bescherming en smering voor de ogen. Het kan een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand als het zichtbaar wordt. Dus het is belangrijk voor katten-eigenaren om op te letten en te weten wanneer diergeneeskundige hulp nodig is. Bij milde gevallen kan thuisbehandeling effectief zijn, maar als uw kat andere symptomen vertoont, zoals verminderde eetlust of gedragsveranderingen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

 

Overleg met dierenarts Nanda

Heb je behoefte om te overleggen met een dierenarts over het zien van het derde ooglid bij je kat? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp-knop. Daarmee kom je in contact met dierenarts Nanda en kun je je vraag stellen. Wat de kosten voor het advies zijn en hoe het te werk gaat leest u op de Home-pagina. Veel beterschap voor uw kat!