Een harde buik bij je kat – Is dat gevaarlijk?

Waarom heeft je kat een harde buik?

Een harde buik bij je kat ontstaat doordat er een onderdeel van de buik van je kat onder spanning komt te staan. Aangezien de buik uit meerdere onderdelen en organen bestaat zijn er meerdere mogelijkheden hiervoor. 

Een harde bolle harde buik als gevolg van dracht.

Oorzaken van een harde buik bij je kat

Spierspanning

Een harde buik bij je kat ontstaat in de meeste gevallen doordat je kat zijn buikspieren opspant. Dit gebeurt ze wanneer je kat buikpijn heeft. Je voelt dan dat zijn hele buikwand vanaf zijn ribben tot achteraan bij zijn bekken hard aan voelt. Er is geen verschil te voelen tussen vooraan in de buik en achteraan in de buik, hoewel dat voor een leek wellicht wat moeilijk voelbaar is. 

Maagovervulling

Wanneer je kat ergens iets lekkers tegen gekomen is en hij van nature niet bepaald een rem voelt als hij genoeg gegeten heeft dan is het mogelijk dat hij blijft door eten van dat lekkere spul. De maag raakt op dat moment overvol en als hij op zijn uiterste punt van oprekken is gekomen zal hij hard aanvoelen. De maag ligt een beetje links, voorin de buikholte van je kat. Is het dus vooral dat er links voorin een uitpuiling zichtbaar is en de buik op die plek hard aanvoelt dan is de kans groot dat het om een maagovervulling gaat. Als je kat verder een niet al te zieke indruk maakt dan kun je zijn harde buik even afwachten. Waarschijnlijk is het morgen alweer een heel stuk beter. 

Obstipatie

Met enige regelmaat komt het bij katten voor dat ze hun ontlasting niet kwijt kunnen. We zien dit vooral in natte, regenachtige periodes. Je kat houdt dan zijn ontlasting wat langer op waardoor het teveel indroogt in zijn darmen. Als je tenminste een kat hebt die buiten poept. Want we zien dit ook wel geregeld bij katten die niet buiten komen om te poepen. Bij hen speelt doorgaans inactiviteit en overgewicht een rol bij obstipatie. De ontlasting hoopt zich op in de darmen waardoor de darmen overvol raken en er een bolle harde buik ontstaat. Ook ervaart je kat er buikpijn van waardoor hij zijn buikspieren extra aanspant. Het gevolg is een harde buik bij je kat. Het is vooral aan de achterkant van de buikholte, waar de dikke darm zich bevindt, dat je voelt dat er een harde en volle buik bij je kat speelt. 

Opgezette organen

Er zitten natuurlijk ook behoorlijk wat andere organen in de buikholte van je kat die ervoor kunnen zorgen dat de buik van je kat hard aanvoelt. Zo kan bijvoorbeeld een levertumor zorgen voor een grote massa in het voorste deel van de buik. Levertumoren voelen vrij hard aan waardoor de buik van je kat hard kan aanvoelen. Vaak speelt hierbij nog een extra rol van buikpijn en in ernstige gevallen kunnen ze ook vochtophoping in de buikholte krijgen waardoor de buikomvang ook nog eens toeneemt. 

Maar ook in geval van een verstopte blaas kan er een harde buik ontstaan. Dit zien we met name bij gecastreerde katers zeer vaak. Er is een urine-steentje klem komen te zitten in de penis van een kater waardoor hij zijn urine niet meer kwijt kan. Zijn blaas raakt overvol en spant zich op. Je kat heeft ook behoorlijk buikpijn en gedraagt zich ziek of erg onrustig. In principe gaat hij ook steeds proberen om te plassen, hoewel veel eigenaren dat niet zien omdat een kat buiten is. 

Een drachtige (zwangere) poes

Wanneer je poes drachtig is en al aan het eind van haar dracht zit dan kan ze een behoorlijk harde buik krijgen. De kittens nemen op het eind zoveel ruimte in haar buikholte in dat er voor de andere organen niet al te veel plek meer over blijft. En ook de buikspieren kunnen niet zo goed nog verder oprekken. Het resultaat is dus een harde buik bij je kat. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat ze niet gesteriliseerd is, anders speelt er wat anders. 

Vocht in de buikholte

Eigenlijk hoort dit kopje niet onder de harde buik. Vocht in de buikholte zorgt namelijk doorgaans niet voor een harde buik, maar voor een bolle, volle buik zonder spanning. Maar wij kunnen ons voorstellen dat je dit omschrijft als een harde buik als je kat een enorm opgezette buik heeft. De oorzaak hiervoor kan een virus zijn dat een buikvliesontsteking tot gevolg heeft (FIP), hartfalen of een tumor in de buikholte. Allen zijn serieus te nemen aandoeningen waarmee je het beste naar je dierenarts toe kunt gaan. 

Wormenbuik

Bij volwassen katten zien we een wormenbuik in Nederland en België eigenlijk nooit meer in zodanige omvang dat de buik er hard van aanvoelt. Bij kittens zien we dit nog wel eens. De darmen zitten dan zo vol met wormen dat de buik er bol van staat en hard aan voelt. Heb je dus een kitten met een dikke, bolle en harde buik die zich verder niet erg ziek gedraagt? Dan is het verstandig om je kitten te ontwormen als je dat nog niet recent gedaan hebt. Zoals gezegd zien we bij volwassen katten dit in Nederland en België nog maar zelden. Mocht het toch al een tijd geleden zijn dat je je kat ontwormd hebt dan kun je voor de zekerheid een ontworming aan hem geven en kijken of daarmee het probleem verminderd. 

Een drachtige kat met een dikke harde buik.

Wat moet je doen bij een harde buik bij je kat?

plaskater

Dat hangt er een beetje vanaf wat de oorzaak is en hoe slecht je kat er onder is. Als je een kater hebt die tekenen van buikpijn geeft is het noodzakelijk dat je met spoed langs je dierenarts gaat om te laten controleren of zijn blaas niet verstopt zit. Is dit namelijk wel het geval dan kan het binnen 24u dodelijk voor hem aflopen. 

Maagovervulling

Maakt je kat verder niet een al te zieke indruk en heeft hij niet al te veel buikpijn? Dan kun je het beste even een dag afwachten en kijken of het de volgende dag weer opgelost is. Is dit het geval dan was er waarschijnlijk sprake van een maagovervulling. 

Wormenbehandeling

Heb je je kat de afgelopen maand niet ontwormd? Dan is het verstandig om nog even te kijken of een ontworming de harde buik bij je kat vermindert. De verwachting is dat de dag na de ontworming je kat heel veel minder last heeft van een harde buik. Daarnaast zie je ook in zijn ontlasting heel veel dode wormen zitten als dit de oorzaak was. 

Obstipatie

Mocht je er vrij zeker van zijn dat obstipatie het probleem is bij jouw kat dan kun je dit behandelen met Lactulose. Maar het is verstandiger om je dierenarts dit eerst met zekerheid te laten vast stellen. Mocht je kat het nodig hebben dan kun je je kat 2x daags 1,5ml hiervan geven en hoort zijn obstipatie na een dag of 3-4 wel verminderd te zijn. 

Wanneer moet je naar je dierenarts?

Helpt dit allemaal nog niet? Dan kun je het beste even met je kat met zijn harde buik langs je dierenarts gaan. Deze kan de buik van je kat goed voelen en beoordelen in elke regio de grootste spanning zit en op basis daarvan mogelijk bepalen wat de oorzaak is. Op basis daarvan zal hij je advies geven voor verdere onderzoeken of een behandeling. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heeft je kat een harde buik en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!