Een hoestende kat – Wat kun je er tegen doen?

Wat zorgt er voor de hoestprikkel in je hoestende kat?

Een kat zal gaan hoesten wanneer er een prikkeling in zijn luchtwegen aanwezig is. Zijn longen proberen op die manier de oorzaak van de prikkel op te ruimen. Die oorzaak is natuurlijk een mogelijk gevaar voor je kat. Maar soms lukt het opruimen alleen niet. Bijvoorbeeld waneer het probleem in het longweefsel zelf zit in plaats van in de lucht die de kat ingeademd heeft. Maar soms lijkt het ook maar zo dat een kat aan het hoesten is. Hij maakt namelijk ook een hoestend geluid wanneer hij probeert een haarbal uit zijn maag naar buiten te werken. Daarnaast kan een hoestende kat ook eindigen in overgeven. Dit ontstaat als gevolg van een reflex. 

Hoe weet ik of mijn kat werkelijk aan het hoesten is?

Het omschrijven van een hoestende kat zorgt er altijd voor dat er mensen zijn die het niet goed begrijpen. Daarom is het verstandig om even te kijken naar het volgende filmpje van een hoestende kat. Op die manier weet je of jouw kat ook aan het hoesten is. In elk geval is er een versnelde luchtbeweging vanuit de longen naar de buitenwereld toe. Op die manier probeert het lichaam de oorzaak van de hoest via de luchtwegen naar buiten weg te werken. 

Een hoestende kat is een reden tot zorg bij een eigenaar.

Oorzaken die een hoestende kat geven

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk die een hoestende kat opleveren. Hieronder worden de verschillende oorzaken verder uitgewerkt. 

Luchtweginfecties

Als gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie kan de luchtpijp, de kleinere luchtwegen of de longen gaan ontsteken. Hierbij is niesziekte de meest voorkomende aandoening die met name niezen veroorzaakt. Maar er zijn ook veel gevallen bekend van hoestende katten indien er sprake was van niesziekte. Longontstekingen bij katten komen minder vaak voor, maar zijn zeker wel een mogelijke oorzaak. In dat geval is er ook altijd koorts bij de kat en voelt hij zich ook behoorlijk ziek. 

Zijn lichaamstemperatuur kun je opmeten met een rectale thermometer voor mensen. Hierbij doe je het puntje van de thermometer in de anus van je kat. Eventueel wat glijmiddel gebruiken zal hij wel waarderen. Een normale temperatuur van een kat zit onder de 39,5 graden Celcius. Daarboven heeft hij koorts. Overigens wil koorts niet automatisch zeggen dat hij een longontsteking heeft. Koorts kan ook voorkomen bij hevige bovenste luchtweg ontstekingen. 

Astma

Indien er sprake is van astma dan gaan de smalle luchtweg buisjes die in de longen zitten opzwellen met afsluiten van deze luchtweg buisjes tot gevolg. Hierdoor kan je een hoestende kat krijgen of krijgt hij een beetje een piepende ademhaling, maar in ernstige gevallen kan je kat ook ernstig benauwd worden. 

Allergische reacties

Wanneer een kat een allergische reactie heeft dan zijn er verschillende systemen die aangetast worden. In de meeste gevallen heeft een kat huidklachten. Diarree kan ook voorkomen. Veel minder vaak voorkomend zijn problemen met de luchtwegen als gevolg van een allergische reactie. In dit geval gaat het meestal om stoffen in de lucht zoals boompollen of sigarettenrook die zorgen voor een hoestende kat. In ernstige gevallen kan je kat in dit geval ook erg benauwd worden. 

Hartfalen

Bij sommige katten, met name op oudere leeftijd, kan hun hartspier gaan verdikken. Hierdoor kan op termijn het hart minder goed bloed gaan rondpompen. Daardoor zal er vocht gaan ophopen in de borstholte. Dit kan ook een hoestprikkel opleveren en indien het zeer ernstig wordt kan je kat benauwd worden. Maar het begint altijd met een hoestende kat. 

Er wordt een hartecho gemaakt bij deze kat om het functioneren van het hart te beoordelen.
Vreemd voorwerp

Net als bij mensen is het mogelijk dat een kat zich soms verslikt. Hierbij kan een voorwerp of voeding in de luchtpijp terecht komen en dan voor een hoestprikkel zorgen. In veruit de meeste gevallen hoest je kat het voorwerp dan weer uit. Maar heel soms kan het voorwerp ook klem komen te zitten in de keel. Je kat zal dan ofwel in behoorlijke ademnood zijn. Ofwel is het een klein voorwerpje zoals een grasspriet dat de luchtwegen blijft “kriebelen” met een veelvuldig hoestende kat tot gevolg. 

Haarballen

Katten hebben zoals je weet ook vaak last van haarballen. Deze haarballen vormen zich in de maag nadat de kat zichzelf veelvuldig heeft gewassen. Op een gegeven moment moeten deze haarballen er weer uit. Dit gebeurt door het uitbraken van deze haarballen. Maar in de meeste gevallen gaat dit gepaard met een geluid dat lijkt op een hoestende kat. Tussen de hoestaanvallen door gedraagt je kat zich volstrekt normaal. 

Longwormen

Iets dat relatief nieuw is in Nederland en België zijn de longwormen bij de kat. Hierbij zitten kleine wormpjes in het longweefsel of de bloedvaten van een kat. Hierdoor ontstaat een hoestprikkel en kunnen katten erg benauwd zijn. Soms zijn ze er zelfs werkelijk ziek van. Vroeger kwam dit nauwelijks voor in ons land, maar inmiddels zien we dit wat vaker bij katten (en honden) voorkomen. Doorgaans is het nog wel een regionaal probleem en komt het dus niet overal in Nederland en België voor. Met name in de regio van Breda is dit wel gezien. Op dit moment is het echter nog een vrij zeldzaam voorkomend probleem als oorzaak voor een hoestende kat. 

Dierenarts luistert naar de longen van een kat omdat hij veel moet hoesten.

Diagnose van hoesten bij de kat

Wanneer je hoestende kat ook werkelijk ziek lijkt te zijn en zelfs moeite heeft met ademhalen dan ga je het beste naar je dierenarts toe. Deze kan naar het hart en de longen van je kat luisteren om hartproblemen vast te stellen dan wel uit te sluiten. Ook kan er geluisterd worden naar de longen van je kat. Hierdoor kan je dierenarts bepalen of het probleem zich in de longen of in de luchtpijp zit. Indien nodig kan hij of zij gelijk een rontgenfoto maken van de longen om te kijken of er sprake is van vochtophoping in de longen, of er een infectie speelt en of er wellicht een vergroot hart te zien is. Aan de hand hiervan zal een diagnose gesteld worden en kan er een behandeling plaats vinden. 

Hoe lang mag je kat hoesten?

Als je kat een keer of 5 per dag even een hoestbui heeft van ongeveer een halve minuut dan kun je het prima een week aankijken. Je kat is immers goed in staat om zichzelf in de meeste gevallen weer te genezen. Heeft hij het vaker op een dag of maakt hij een zieke indruk dan doe je er verstandig aan om je dierenarts te bezoeken. Een hoestbui zelf mag eigenlijk hooguit maar een seconde of 30 duren. 

Bij een hoestende kat wordt door een dierenarts geluisterd naar zijn longen en hart om de oorzaak van het hoesten vast te stellen.

Wat moet je doen als je kat aan het hoesten is?

Zolang je hoestende kat geen zieke indruk maakt kun je wel dingen zelf gaan proberen. Maar in dat geval is het wel belangrijk dat je kat verder dus geen andere klachten heeft. Hij moet dus goed willen eten en nog net zo actief zijn als je van hem gewend bent. Is dat het geval dan kun je het volgende gaan proberen:

Oplossen van haarballen

In veruit de meeste gevallen is er sprake van een vast zittende haarbal die je hoestende kat er probeert uit te werken. Dit gaat gepaard met meerdere hoestbuien op een dag. Hier kun je een anti-haarbal-pasta voor geven, waarbij lax-a-past één van de betere merken is. 

Geef je kat gedurende 3 opeenvolgende dagen 1x per dag 2,5cm pasta. Op welke manier je dit geeft maakt niet veel uit. Het mag rechtstreeks in zijn bekje, door zijn voeding, of smeer het op zijn pootjes zodat hij het eraf zal likken. Je hoestende kat hoort dan na de 3e dag al nagenoeg niet meer te hoesten. 

Ontwormen

Omdat er ook sprake kan zijn van longwormen is het ook verstandig om je hoestende kat te ontwormen. Hiervoor kun je de betere ontwormings middelen gebruiken zoals Milbemax. Je kat moet in dat geval 1x per twee weken een behandeling krijgen met 3 behandelingen in totaal. Doorgaans merk je al vlak na de eerste behandeling dat het hoesten minder wordt. Wel is het belangrijk om de ontworming elke 2 weken te blijven geven omdat er anders een vrij grote kans op herbesmetting is. Maak dus wel de 3 behandelingen af. Daarna kun je stoppen en kijken wat er gaat gebeuren. Als het goed is krijg je geen hoestende kat meer. 

Wanneer ga je naar je dierenarts met je hoestende kat?

Een af en toe hoestende kat is niet iets dat persé gelijk de volgende dag reden is voor een dierenarts bezoek. Maar dat wordt wel belangrijk wanneer je kat hoest, een zieke indruk maakt, vermoeid lijkt te zijn of zelfs koorts heeft. Ook wanneer je kat hoest en erg kwijlt of niet kan eten is dit een reden om niet te lang te wachten met een dierenartsbezoek. Is je kat ook benauwd dan moet je zelfs de spoedarts bellen en je kat snel laten onderzoeken. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee van je hoestende kat om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je zo goed mogelijk te helpen. Is je kat in ademnood? Dan bel je sowieso je eigen dierenarts!

Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn gehoest af.