Hond met jeuk aan anus

Hoe behandel je dit zelf zonder dierenarts?

Je hond heeft jeuk aan zijn anus. Dat is super vervelend. Gelukkig kun je als hond zonder gène wat aan die jeuk aan je anus doen. Lekker likken en bijten aan je billen. Who cares!  Maar het is natuurlijk nog prettiger wanneer het probleem oplost dat de jeuk aan de anus bij je hond veroorzaakt. Je hond likt dan niet meer aan zijn anus en hoef jij je niet meer in zijn plaats te generen. Appeltje eitje! In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaak kan zijn van de jeuk aan de anus van je hond en natuurlijk ook wat je zelf tegen die jeukende anus bij je hond kunt doen. 

Hond likt aan zijn anus omdat hij er jeuk of irritatie aan ervaart.
Deze vlo veroorzaakt veel jeuk aan de anus bij de hond.

Oorzaken waarom je hond jeuk aan zijn anus heeft

Je hond heeft jeuk aan zijn anus. Dat merk je aan het feit dat hij aan het schuren over de grond is met zijn billen. Of hij likt overmatig veel aan zijn anus. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk als er sprake is van jeuk aan de anus bij je hond:

 1. vlooien
 2. wormen
 3. overvolle anaalzakjes. 
 4. een allergie voor voedsel
 5. een allergie voor pollen of huisstofmijten

Hieronder worden deze oorzaken verder uitgelegd. 

Symptomen bij jeuk aan de anus van je hond

Je hebt waarschijnlijk al wel opgemerkt dat je hond veel likt en bijt aan zijn anus. Daarom denk je dat hij er jeuk aan heeft. Maar je hond laat ook vaak nog ander gedrag zien als hij jeuk aan zijn anus heeft:

 1. likken aan billen
 2. bijten aan billen
 3. met billen over de grond schuren
 4. chagrijnig zijn als gevolg van slaapgebrek
 5. Onrustig zijn
 6. Hijgen vanwege de stress
 7. Kale billen door bijten/likken/schuren
 8. Rode huid rond anus

 

Vlooien als oorzaak voor jeuk aan de anus van je hond

Wanneer een hond vlooien heeft dan heeft hij vaak jeuk over zijn hele lichaam. Maar wanneer hij een allergische reactie op vlooienspeeksel heeft dan is de jeuk wat meer gelokaliseerd rond de staart aanzet. Je hond heeft dan bijvoorbeeld vooral jeuk aan zijn anus. Hij likt en bijt dan obsessief in die regio. De eerste stap die je moet ondernemen in het geval van jeuk aan de anus bij je hond is dus controleren of je hond vlooien heeft. Dit doe je door een vlooienkam heel goed door de vacht van je hond te halen. 

Zie je zwarte “zandjes” in je kam zitten? Dikke kans dat dit vlooienpoep is. Om te controleren of het zand is of vlooienpoep kun je het op een wit papiertje uitspreiden en er met een vochtige vinger overheen vegen. Aarde geeft een donker-bruin-zwarte veeg en vlooienpoepjes een rood-bruine veeg. Zo simpel is het om weten of je hond vlooien heeft. Heeft hij vlooien? Gebruik dan een goed vlooienmiddel voor het juiste gewicht van je hond. Dikke kans dat de jeuk aan de anus bij je hond dan binnen 7 dagen over is. In dat geval was de oorzaak van de jeuk dus inderdaad het feit dat hij vlooien had. Maar ja, soms hebben ze jeuk aan hun anus als gevolg van iets anders, maar tegelijk ook vlooien. Lees dus nog even verder. 

Overvulde anaalklieren als oorzaak voor jeuk aan de anus van je hond

Je hond kan ook jeuk aan zijn anus hebben doordat hij last heeft van zijn anaalzakjes. In de volksmond noemen we dit ook anaalklieren. Deze anaalzakjes kunnen soms overvuld geraakt zijn. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie in de anaalzakjes, met als gevolg dat je hond heel erg gaat likken en bijten aan zijn anus.

Doordat die klieren dan onder spanning staan als een opgeblazen ballon ervaart je hond hier last van. Lees hier meer over de anaalklieren bij je hond en hoe je ze kunt legen. We weten dat het een heel vies klusje is, maar een goedkopere oplossing voor zijn jeuk bestaat er niet. En het komt echt heel vaak voor! Dus effe doorzetten! Controleer die klieren maar eens. Lost dit het probleem op dan was dat de oorzaak van de jeuk. Je zult dan helaas zien dat na verloop van maanden de jeuk weer terug komt en je de anaalklieren wederom moet legen.

Wormen als oorzaak van jeuk aan de anus van je hond

Een lintworm als oorzaak van jeuk aan de anus bij een hond

Heeft je hond nog steeds jeuk aan zijn anus na de controle op vlooien en anaalklieren? Dan kan de jeuk aan de anus van je hond ook het gevolg zijn van een wormeninfectie  bij je hond waardoor je hond likt en bijt aan zijn anus regio. Tegenwoordig komt dit iets minder vaak voor dan vroeger, maar het komt nog zeker wel heel erg vaak voor. Met name lintwormen kunnen wel jeuk opleveren. Een lintworm bevat namelijk kleine segementjes die los komen van de lintworm. Deze segmentjes kunnen zelfstandig bewegen en kruipen via de anus naar buiten om de eitjes van de lintworm die in het segmentje zitten in de omgeving te verspreiden. En dat bewegen jeukt nou eenmaal. 

Vaak zie je ook wel af en toe aan de anus wit gekleurde rijstkorrel achtige structuren zitten bij je hond. Of je ziet ze liggen op zijn kussen of mand. Geef je hond dan ook een goed product tegen wormen en gebruik de juiste dosering voor zijn gewicht. Niet alle ontwormings-middelen werken ook tegen lintwormen dus let daar op! Onderstaande middelen werken daar wel tegen en zijn een goed product.

Allergie voor omgevingsstoffen

Waren bovenstaande behandelingen niet de oplossing voor het stoppen van de jeuk aan de anus bij je hond? Dan bestaat de kans dat je hond een allergie heeft. Dit kan bijvoorbeeld een allergie voor pollen in de lucht of huisstofmijt zijn. We noemen dit ook wel een atopie. Om dit vast te stellen is een bloedonderzoek nodig dus zult je met je hond naar je dierenarts moeten gaan. Hij/zij kan soms ook gewoon medicatie geven om de jeuk te onderdrukken zonder onderzoek. Maar wij zijn van mening dat het beter is om de exacte oorzaak te weten zodat je de oorzaak wellicht kunt oplossen in plaats van enkel de jeuk onderdrukken. Jeuk onderdrukkende medicatie is duur en ongezond. Dus als het niet nodig is in de strijd tegen de jeuk aan zijn anus, dan liever niet gebruiken. 

Allergie voor voedsel

Naast een atopie kan er ook een allergie voor iets in het voedsel van je hond aanwezig zijn. En de daarmee de oorzaak van de jeuk aan zijn anus zijn. Bijvoorbeeld een rundvlees-eiwit-allergie of een tarwe-allergie. Je kunt dit zonder dierenarts zelf testen met een speciaal dieet. Deze voeding heeft eiwitten die zo klein gemaakt zijn dat uw hond er niet allergisch op kan reageren met zijn afweersysteem. En de zetmeel-bron is ook speciaal behandeld zodat ook daar geen allergische reactie op kan ontstaan. Lees hier meer over hoe je de voedselallergietest zelf kunt uitvoeren. Het duurt alleen even voordat de jeuk aan de anus bij je hond is opgelost. 

Wanneer ga je naar de dierenarts?

In ongeveer 95% van de gevallen waarbij een hond jeuk aan zijn anus heeft is de behandeling van bovengenoemde oorzaken de oplossing. Is dit bij jouw hond nou helaas niet het geval? Dan is het verstandig dat je een dierenarts bezoekt om te zoeken naar de jeuk aan de anus van je hond. Jeuk is immers haast erger dan pijn en dus is het wel belangrijk om het opgelost te hebben. 

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts?

Heb je een hond met jeuk aan zijn anus? En wil je even met een dierenarts overleggen over jouw hond en de jeuk aan zijn anus? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond!

Foto van dierenarts Nanda.