Hond likt veel aan anus

Inleiding

Uw hond heeft jeuk aan zijn anus. Dat is super vervelend. Gelukkig kun je als hond zonder gène wat aan die jeuk aan je anus doen. Lekker likken en bijten aan je billen. Who cares!  Maar het is natuurlijk nog prettiger wanneer het probleem oplost dat de jeuk aan de anus bij uw hond veroorzaakt. Je hond likt dan niet meer aan zijn anus en hoef jij je niet meer in zijn plaats te generen. Appeltje eitje! Of toch niet?

Vlooien zijn vaak oorzaak van jeuk aan anus

Oorzaken waarom je hond likt aan zijn anus

Uw hond heeft jeuk aan zijn anus. Hij is aan het schuren over de grond met zijn billen of hij likt er overmatig veel aan. Hiervoor kunnen diverse oorzaken zijn bijvoorbeeld vlooien, een allergie voor voedsel, een allergie voor pollen of huisstofmijten, wormen of overvolle anaalzakjes. Hieronder worden deze oorzaken verder uitgelegd. 

VLOOIEN

Wanneer een hond vlooien heeft dan heeft hij vaak jeuk over zijn hele lichaam. Maar wanneer hij een allergische reactie op vlooienspeeksel heeft dan is de jeuk wat meer gelokaliseerd rond de staart. Uw hond heeft jeuk aan zijn anus bijvoorbeeld. Uw hond likt en bijt dan in die regio. U moet dus eerst even controleren of uw hond vlooien heeft. Dit doet u door een vlooienkam heel goed door de vacht van uw hond te halen. 

Ziet u er zwarte “zandjes” in zitten? Dikke kans dat dit vlooienpoep is. Om het te controleren of het zand of vlooienpoep is kunt u het op een wit papiertje doen en met een vochtige vinger er overheen smeren. Aarde geeft een donker-bruin-zwarte veeg en vlooienpoepjes een rood-bruine veeg. Heeft uw hond vlooien? Gebruik dan een goed vlooienmiddel voor het juiste gewicht van uw hond. Dikke kans dat de jeuk aan de anus bij uw hond dan binnen 7 dagen over is. In dat geval was de oorzaak van de jeuk dus inderdaad het feit dat hij vlooien had. 

OVERVULDE ANAALKLIEREN

Ook kan hij last hebben van jeuk aan zijn billen als zijn anaalzakjes (in de volksmond noemen we dit ook anaalklieren) overvuld zijn. Ook in dat geval zal uw hond likken aan zijn anus. Doordat die klieren dan onder spanning staan als een opgeblazen ballon ervaart uw hond hier last van. Lees hier meer over de anaalklieren en hoe u ze kunt legen. Ik weet dat het een heel vies klusje is, maar een goedkopere oplossing voor zijn jeuk bestaat er niet. En het komt echt heel vaak voor! Dus effe doorzetten! Leeg die klieren maar eens. Lost dit het probleem op dan was dat de oorzaak van de jeuk. U zult dan helaas zien dat na verloop van tijd de jeuk weer terug komt en u de anaalklieren wederom moet legen. 

Een lintworm
Lintworm van een hond
WORMENINFECTIE

Uw hond heeft nog steeds jeuk aan zijn anus? Dit kan ook als gevolg van een wormeninfectie  bij uw hond veroorzaakt worden waardoor je hond likt aan zijn billen. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor dan vroeger. Maar met name lintwormen kunnen wel jeuk opleveren. De lintworm-stukjes kunnen namelijk bewegen en wriemelen zich zo een weg naar buiten via de anus. En dat wriemelen jeukt nou eenmaal. Geef uw hond een goed product tegen wormen en gebruik de juiste dosering voor zijn gewicht. Niet alle ontwormingen werken ook tegen lintwormen dus let daar op! Onderstaande middelen werken daar wel tegen en zijn een goed product. 

ALLERGIE VOOR OMGEVINGSSTOFFEN

Likt je hond nog steeds aan zijn anus? Dan bestaat de kans dat uw hond een allergie heeft. Dit kan bijvoorbeeld voor pollen in de lucht of huisstofmijt. We noemen dit ook wel een atopie. Om dit vast te stellen is een bloedonderzoek nodig dus zult u even naar uw dierenarts moeten gaan. Hij/zij kan soms ook gewoon medicatie geven om de jeuk te onderdrukken zonder onderzoek. Maar zelf ben ik van mening dat het beter is om de exacte oorzaak te weten zodat je de oorzaak wellicht kunt oplossen in plaats van enkel de jeuk onderdrukken. 

ALLERGIE VOOR VOEDSEL

Naast een atopie kan er ook een allergie voor iets in het voedsel zijn. Bijvoorbeeld rundvlees-eiwit-allergie of een tarwe-allergie. U kunt dit zonder dierenarts zelf testen met een speciaal dieet. Deze voeding heeft eiwitten die zo klein gemaakt zijn dat uw hond er niet allergisch op kan reageren. En de zetmeelbron is ook speciaal behandeld zodat ook daar geen allergische reactie op kan ontstaan. Lees hier meer over hoe u de voedselallergietest zelf kunt uitvoeren.  Het duurt alleen even voordat de jeuk aan de anus bij uw hond oplost. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een hond met jeuk aan zijn anus? En wil je even overleggen over jouw hond? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!