Hond likt veel aan anus

Inleiding

Jeuk aan je billen, dat is super vervelend. Gelukkig kun je als hond zonder gène wat aan die jeuk doen. Lekker likken en bijten aan je billen. Who cares!  Maar het is natuurlijk nog prettiger wanneer het probleem opgelost wordt. Je hond likt dan niet meer aan zijn anus en hoef jij je niet meer in zijn plaats te generen. 

Oorzaken waarom je hond likt aan zijn anus

Heel regelmatig horen wij dat een hond zo’n jeuk aan zijn billen heeft. Ze schuren dan over de grond met hun billen of likken er overmatig veel aan. Hiervoor kunnen diverse oorzaken zijn bijvoorbeeld vlooien, een allergie voor voedsel, een allergie voor pollen of huisstofmijten, wormen of overvolle anaalzakjes. 

Anaalklieren bij de hond zitten aan de binnenkant van de anus
Vlooien

Wanneer een hond vlooien heeft dan heeft hij vaak jeuk over zijn hele lichaam. Maar wanneer hij een allergische reactie op vlooienspeeksel heeft dan is de jeuk wat meer gelokaliseerd rond de staart en dus ook de anus. Uw hond likt dan aan zijn anus en staartbasis. U moet dus eerst even controleren of uw hond vlooien heeft. Dit doet u door een vlooienkam heel goed door de vacht van uw hond te halen. Ziet u er zwarte “zandjes” in zitten? Dikke kans dat dit vlooienpoep is. Om het te controleren of het zand of vlooienpoep is kunt u het op een wit papiertje doen en met een vochtige vinger er overheen smeren. Aarde geeft een donker-bruin-zwarte veeg en vlooienpoepjes een rood-bruine veeg. Heeft uw hond vlooien? Gebruik dan een goed vlooienmiddel voor het juiste gewicht van uw hond. Dikke kans dat de jeuk dan binnen 7 dagen over is.  

Overvulde anaalklieren

Ook kan hij last hebben van jeuk aan zijn billen als zijn anaalzakjes (in de volksmond noemen we dit ook anaalklieren) overvuld zijn. Ook in dat geval zal uw hond likken aan zijn anus Doordat die klieren dan onder spanning staan ervaart uw hond hier last van. Lees hier meer over de anaalklieren en hoe u ze kunt legen. Ik weet dat het een heel vies klusje is, maar een goedkopere oplossing voor zijn jeuk bestaat er niet. En het komt echt heel vaak voor! Dus effe doorzetten!

Wormeninfectie

Ook kan een wormeninfectie jeuk aan de billen veroorzaken waardoor je hond likt aan zijn anus. Tegenwoordig komt dit minder vaak voor dan vroeger. Maar met name lintwormen kunnen wel jeuk opleveren. Geef uw hond een goed product tegen wormen en gebruik de juiste dosering voor zijn gewicht. Niet alle ontwormingen werken ook tegen lintwormen dus let daar op! Deze is bijvoorbeeld voor pups en honden tot 10kg. En deze is voor honden die meer wegen dan 10kg

Ancylostoma worm kan de oorzaak zijn van jeuk aan de billen
Allergie voor omgevingsstoffen

Likt je hond nog steeds aan zijn anus? Dan bestaat de kans dat uw hond een allergie heeft. Dit kan bijvoorbeeld voor pollen in de lucht of huisstofmijt. We noemen dit ook wel een atopie. Om dit vast te stellen is een bloedonderzoek nodig dus zult u even naar uw dierenarts moeten gaan. Hij/zij kan soms ook gewoon medicatie geven om de jeuk te onderdrukken zonder onderzoek. Maar zelf ben ik van mening dat het beter is om de exacte oorzaak te weten zodat je de oorzaak wellicht kunt oplossen in plaats van enkel de jeuk onderdrukken. 

Allergie voor voedsel

Naast een atopie kan er ook een allergie voor iets in het voedsel zijn. Bijvoorbeeld rundvlees-eiwit-allergie of een tarwe-allergie. U kunt dit zonder dierenarts zelf testen met een speciaal dieet. Deze voeding heeft eiwitten die zo klein gemaakt zijn dat uw hond er niet allergisch op kan reageren. En de zetmeelbron is ook speciaal behandeld zodat ook daar geen allergische reactie op kan ontstaan. Lees hier meer over hoe u de voedselallergietest zelf kunt uitvoeren.  Het duurt alleen even voordat uw hond niet meer likt aan zijn anus. 

Nog vragen? App mij!

Hopelijk is uw hond hierna jeukvrij! Mocht u nog vragen hebben of met mij willen overleggen dan kunt u mij een whatsapp bericht sturen.