Hond met uitslag op zijn buik – Hoe los je dit op?

Hoe krijgt een hond uitslag op zijn buik?

Bij een hond met uitslag op zijn buik is de huid wat beschadigd. Dit beschadigde weefsel zal stoffen vrijstellen die de bloedvaten in de huid helemaal laten uitzetten. Er zit dan meer bloed in de huid, waardoor de huid er rood uit ziet. Dit kan op slechts een klein deel van de huid zijn. Maar het kan ook voorkomen op nagenoeg de hele buik. Het is in elk geval een teken dat er een probleem is met de huid. De vraag is alleen “wat?”. 

Hond met uitslag op zijn buik - oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die de huid kapot maken. Zo kan een hond natuurlijk gewoon een beschadigde huid hebben als gevolg van een ongelukje. Maar het kan ook zijn dat hij een bacteriële infectie heeft. Of er speelt een mijt. En in een ernstig geval kan het ook een allergische reactie zijn. 

Rode uitslag op de huid van een hond.
Een ongelukje met een beschadigde huid als gevolg.

Is de huid slechts op een kleiner oppervlak van de buik rood, dan is het zeer waarschijnlijk dat hij een beschadiging heeft opgelopen. Denk aan een kras van een tak of een stoeipartij met een andere hond. Deze huid kun je schoonmaken met wat water als er wat vuil in zit. Daarna smeer je er éénmalig wat betadine-zalf op om de aanwezige bacteriën en virussen tegen te gaan. Vervolgens kun je er vetramil wondzalf op smeren om de huid te ondersteunen in zijn herstel. Dit moet je dan 2x daags doen, gedurende 5-7 dagen. 

Een bacteriële infectie

Heeft u een hond met uitslag op zijn buik die naast rood ook nattig is en blijft dan is er zeer waarschijnlijk een bacteriële infectie ontstaan. Vaak is dit met een “gewone” bacterie die op de huid leeft, maar die nu de overhand heeft gekregen. Zie je een nattige plek op de buik die niet te groot is dan kun je die behandelen door er 2x daags betadine-zalf op te doen gedurende 5-7 dagen. Dit moet echter wel dun opgedaan worden en het liefst even voor de wandeling zodat het goed kan intrekken. Het is ook verstandig om de vacht rond de plek weg te knippen zodat het niet in de wond gaat plakken. 

Mocht uw hond wat van de betadine oplikken, doe dan even een medical petshirt,  t-shirt of baby-rompertje aan zodat hij de betadine niet binnen krijgt. Dan kan hij namelijk flink aan de diarree gaan. Ook kunt u gebruik maken van een halskraag, maar daar zijn meeste honden iets minder fan van. De plek zou na een dag of 2 al duidelijk droger moeten worden en moet met 5-7 dagen compleet droog zijn en liefst ook al duidelijk aan het genezen zijn.

Een mijt als oorzaak van een rode huid op de buik

Wanneer uw hond met uitslag op zijn buik daarnaast ook jeuk op zijn buik heeft dan kan het ook zijn dat er een mijt leeft in zijn huid/vacht. Doorgaans hebben ze dan ook plekken op andere lichaamsdelen. U kunt mijten tegen gaan met bijvoorbeeld Stronghold, Bravecto of Advocate. Maar die middelen mogen alleen verkocht worden aan de balie van een dierenartsenpraktijk ofwel op recept van een dierenarts. Mocht u behoefte hebben aan een recept dan kunt u mij een bericht sturen via onderstaande knop. De kosten voor een recept bedragen €10,-. De mijt zou na toedienen van het middel binnen 24u dood moeten zijn waarna de klachten binnen een dag of 4 duidelijk moeten verbeteren. 

Een allergische reactie als oorzaak van de uitslag

Wanneer bovenstaande behandelingen niet werken bij uw hond dan bestaat de kans dat hij een allergische reactie heeft op iets in zijn omgeving of iets dat hij binnen krijgt. Als gevolg van de allergische reactie krijgt u een hond met uitslag op zijn buik. Dit kan zowel met als zonder jeuk voorkomen. Zo kan er sprake zijn van een allergie voor omgevingsfactoren zoals pollen of huisstofmijt. Dit noemen we ook wel een atopie. Maar een allergie kan ook voorkomen als gevolg van een stoffen in de voeding. Dit noemen we een voedselallergie. Op de betreffende pagina’s van de verschillende allergieën lees je wat je daar tegen kunt doen. Daarnaast kan een hond ook een allergische reactie hebben op schoonmaakmiddelen. Dus heeft u recent een ander schoonmaakmiddel gebruikt dan u normaal gebruikte? Probeer dan eerst of het hier aan ligt. 

Om de huid van uw hond te ondersteunen tijdens de allergische reactie kunt u gebruik maken van Vetramil wondzalf om de huid te kalmeren. Honing heeft namelijk een genezende en antibacteriële werking. Uiteraard lost de vetramil niet de allergische reactie op. De oorzaak hiervan zal eerst opgelost moeten worden. 

De huidschimmel groeit vaak in een rondje.
Schimmelinfectie of ringworm bij de mens. Ook bij honden zie je vaak duidelijk de rode cirkelvormige plekken bij een schimmelinfectie.
Een schimmel als oorzaak van huiduitslag

Bij honden komt er ook af en toe een huidschimmel voor. Dit noemen we ook wel ringworm. In veel gevallen maakt het rode kringen in de huid van uw hond, wanneer hij deze schimmel heeft. Kleine plekjes kunt u behandelen met miconazolnitraat zalf. Wanneer de plekken echter groter zijn kunt u beter contact opnemen met uw dierenarts. Hij of zij kan Imaverol voorschrijven. Maar dan moet er eerst een schimmelinfectie vastgesteld zijn die de oorzaak is voor uw hond met uitslag op zijn buik. 

Hond met uitslag op zijn buik - hoe voorkom je dit?

Zit je hond vaker met uitslag op zijn buik? Dan moet je zoveel mogelijk proberen om dit te voorkomen. Doorgaans kun je mijten preventief behandelen. Maar een allergische reactie of een infectie voorkomen is lastiger. Maar wel kun je de weerstand van de huid verhogen met essentiële vetzuren. Zo kun je bijvoorbeeld een voeding kopen waar dit al in verwerkt zit. Bijvoorbeeld Royal Canin skin care voor grote honden. En uiteraard is er ook voor kleine honden een Royal Canin skin care. Maar mocht je graag zijn eigen voeding blijven geven dan kun je ook er ook voor kiezen om  Megaderm over de voeding te doen. Uiteraard duurt het wel even voordat de weerstand van de huid verbeteren zal. Maar na 30 dagen hoor je wel duidelijk verschil te zien in de glans van de vacht en de mate van verharen.

Heeft u behoefte aan overleg?

U kunt advies vragen voor uw hond met uitslag op zijn buik door op onderstaande whatsapp knop te klikken. U kunt dan een whatsapp gesprek starten met een dierenarts en foto’s en filmpjes opsturen om het probleem te verduidelijken. Meer uitleg en de kosten hiervoor vindt u op de home-pagina