Is een kerstboom giftig voor katten?

Welke symptomen kun je opmerken bij je kat?

Het is natuurlijk super gezellig en sfeervol om een kerstboom in huis te halen. Maar als je ook één of meerdere katten in huis hebt vraag je je natuurlijk wel af: “is een kerstboom giftig voor katten?”. Zeker als je kat lekker aan die takjes zit te knagen of uit het water drinkt waarin je kerstboom staat. In dit artikel leggen we je de gevaren uit van een kerstboom. Waaronder hoe giftig je kerstboom voor je kat is. Ook geven we je tips hoe je die nieuwsgierige katten-vriendjes uit de buurt van je boom kunt houden. Op die manier hopen we dat je werkelijk zorgeloze en fijne feestdagen zult hebben, zonder gevaren en vergiftigingen. 

 

kat bijt in een kerstboom takje.
kitten in de kerstboom is gevaarlijk

Kerstboom voor een kat giftig?

Wanneer je kat aan een kerstboom bijt, knaagt, wat ervan doorslikt of van het water drinkt waarin je kerstboom staat dan kan hij bepaalde giftige stoffen binnen krijgen die deze bomen in zich hebben. Deze stoffen noemen we ook wel “terpenen”. Deze giftige stoffen zorgen ervoor dat zijn slijmvliezen kapot gaan. 

Slijmvliezen zijn alle roze lagen die je ziet in zijn bekje, op zijn tong en achter in zijn keel. Maar ook zijn slokdarm, maag en darmen zijn ermee bedekt. Die slijmvliezen hebben een belangrijke functie, afhankelijk van het orgaan. In de mond en keel maken ze een deel van het slijm waardoor voedsel makkelijker kan glijden, in de maag beschermen ze de maag voor de zuren die erin zitten en in de darmen zorgen ze ervoor dat voedingsstoffen opgenomen worden en er water kan passeren vanuit de darmholte naar darmwand.

Ontstaat er schade van deze slijmvliezen, dan kan dit ervoor zorgen dat het slijmvlies zijn functie niet meer kan uitvoeren. Het gevolg is dat een kat zich misselijk voelt en gaat overgeven of diarree krijgt. Je kat voelt zich hier duidelijk niet goed van, maar handig is deze reactie helaas wel. Want hiermee wordt de giftige stof, in dit geval de terpenen, op de snelste manier uit zijn lichaam verwijderd.  

Welke symptomen krijgt een kat van een kerstboom?

Nu je antwoord hebt op de vraag: “is een kerstboom giftig voor katten?”, vraag je je wellicht af wat de symptomen dan zijn die je kat krijgt wanneer hij aan de kerstboom bijt, knaagt of zelfs opeet. Gelukkig is de kans dat je kat dood gaat door het opeten van een giftig stukje van de kerstboom nagenoeg nihil. Je kunt de volgende symptomen bij je kat opmerken als hij teveel giftige terpenen binnen heeft gekregen:

De kans op levensgevaarlijke gevolgen van het opeten van een giftig stukje van de kerstboom is nagenoeg verwaarloosbaar. Je hoeft je op dat gebied dus geen zorgen te maken. De hoeveelheid giftige terpenen die een kat binnen krijgt is nooit zoveel dat hij eraan kan overlijden of andere ernstige symptomen zal krijgen zoals neurologische klachten. Ook het feit dat katten nierfalen of leverproblemen zouden krijgen als gevolg van het opeten van de kerstboom is onjuist, hoewel je dat op veel websites wel leest.

Je kat eet, knaagt of bijt aan een kerstboom

Doordat de structuur van de kerstboom-takjes hierbij beschadigd raakt kunnen de giftige terpenen vrijkomen. Wanneer je kat enkel knaagt of bijt aan de tak zullen zijn klachten enkel ontstaan in zijn bek. Er zal dan pijn kunnen ontstaan in de dagen na het opeten van het stukje kerstboom doordat er ontstekingen in de bek ontstaan. Je kunt dan ook donker rodere vlekken zien verschijnen in zijn bek. Dit zal zich in de meeste gevallen weer vanzelf oplossen na een dag of 5. Heel soms kan er in die wondjes een infectie ontstaan en is er een antibioticakuur nodig om de ontstekingen te laten genezen. Heeft je kat er dus erg veel pijn en last van dan is het beter om even langs je dierenarts te gaan. 

Wanneer je kat echter de takjes of naaldjes van de kerstboom ook werkelijk opeet en dus in zijn maag-darmstelsel krijgt, dan kunnen er ook in zijn maag-darm-stelsel ontstekingen ontstaan. In dat geval zal je kat misselijk worden, minder willen eten, gaan overgeven en/of diarree krijgen. Heel vervelend natuurlijk, maar zeker niet dodelijk voor je kat. Is een kerstboom giftig voor katten? Ja dat zijn ze. Maar dus zeker niet in die mate dat het levensgevaarlijk voor ze is. 

 

 

Je kat drinkt uit de bak van de kerstboom

Als je de kerstboom in een bak met water zet dan zal de kerstboom giftige terpenen afgeven aan dit water. De hoeveelheid die de kerstboom afgeeft is echter afhankelijk van een aantal factoren:

  • Elke soort kerstboom kan meer of minder giftige terpenen afgeven en dus is niet elke kerstboom soort even giftig voor katten.  
  • Als de kerstboom nog maar net afgezaagd is dan geeft hij meer giftige terpenen af dan wanneer dit al langer geleden is gedaan. 
  • Water voor de kerstboom kun je verversen. Hoe langer het water in contact is geweest met de kerstboom, hoe meer giftige terpenen erin zullen zitten. 
  • Als het water warmer is dan wordt de hoeveelheid giftige terpenen die afgegeven wordt hoger. 

Probeer het water van de kerstboom in elk geval ontoegankelijk te maken voor katten (en honden). Maar door het om de paar dagen te verversen voorkom je ook hoge doseringen van giftige terpenen in het water. De kans dat je kat dan maag-darm-klachten krijgt door het opdrinken van het kerstboom-water is dan nog kleiner dan het al was. Of koop gewoon een kerstboom met kluit. Dan kan hij het helemaal niet opdrinken. 

Kat speelt met gevaarlijke glazen kerstbal in een kerstboom
kat speelt met een kerstbal in een kerstboom

Kan een kat een allergische reactie hebben op een kerstboom?

In principe kan elke kat op elke stof of plant een allergische reactie krijgen. In een heel ernstig geval kan het gaan om een anafylactische shock, de gevaarlijkste allergische reactie. Er is echter voor zover bekend nog nooit uit een autopsie gebleken dat de kat overleden is als gevolg van een anafylactische reactie op de kerstboom. Dus ondanks dat het in theorie mogelijk is, zien we dit in de praktijk echter nooit. 

Andere vormen van een allergische reactie zijn wel mogelijk. In dit geval heeft je kat kans op huidontstekingen en jeuk. Maar ook dat zien we zeer zelden. 

Over het algemeen kun je stellen dat katten die een allergische reactie vertonen op een kerstboom, ook al eerder andere vormen van allergische reacties op andere stoffen hebben laten zien. 

 

Welke gevaren heeft een kerstboom nog meer?

Omvallende boom

Als je kat aan een takje of slinger in de boom gaat lopen trekken of wild mee gaat spelen, dan bestaat de kans dat je kerstboom omvalt. Je kat kan in dat geval onder de boom terecht komen en op die manier gewond raken. Botbreuken zijn wat dat betreft geen zeldzaamheid. 

Scherpe naalden

De naalden van de kerstboom kunnen prikken in de pootjes van de kat. Hierdoor ontstaan er soms wondjes. Ook kunnen de naaldjes klem komen te zitten in de bek of tussen de tanden van je kat. Met ontstekingen tot gevolg. 

Kleine versieringen

Kleine versieringen, zoals kleine balletjes, kunnen je kat laten stikken. Ofwel komen ze klem te zitten in zijn darmen, met de dood tot gevolg. Maar ook kunnen sommige soort kunst-sneeuw giftig zijn voor je kat. Stevige kerstboom-kettingen kunnen om de nek van je kat klem komen te zitten, waardoor hij ook kan stikken. Daarnaast kan je kat een glazen kerstbal kapot laten vallen, waarna hij in het glas kan trappen. En als laatste zijn lintjes in de kerstboom ook gevaarlijk. Ze kunnen voor ernstige problemen in de darmen zorgen als ze opgegeten worden. 

Elektrocutie

Gaat je kat knagen aan de kerstverlichting dan bestaat de kans op een dodelijke stroomschok als dit snoer in een stopcontact zit. Het is voor katten dan ook veiliger als je gebruik maakt van lampjes die op batterijen werken.  

Hoe hou je je kat uit de kerstboom?

Je hebt nu dus antwoord gekregen op de vraag “is een kerstboom giftig voor katten”. En nu wil je dus je kat uit de buurt van de kerstboom houden. Dit is vaak een uitdaging. Met name jonge katten houden erg van klimmen in de boom en glinster-dingetjes zijn ook aantrekkelijk. De volgende tips helpen je het gevaar van de kerstboom voor je kat te beperken:

  • Zet je kerstboom bij zo min mogelijk meubels of plankjes in de buurt die je kat als opstapje kan gebruiken om in de boom te springen.
  • Gebruik katvriendelijke decoraties zoals plastic kerstballen en andere versieringen. En hang ze buiten het bereik van kattenpootjes.
  • Spray citrusgeur rond de boom op de grond. Katten houden hier niet van. Spuit het niet op de boom, die houdt daar ook niet van.
  • Zorg dat het water waarin de kerstboom staat afgedekt wordt. Lukt dit niet, ververs het dan regelmatig.
  • Gebruik aluminiumfolie of dubbelzijdige tape rond de basis van de boom. Katten houden niet van dit gevoel aan hun poten.
  • Probeer je kat aan te leren niet aan de boom te komen. Dit kun je doen door hard in je handen te klappen of een schreeuw te geven zodat je kat schrikt, telkens als hij bij de boom komt. Hij zal waarschijnlijk op den duur begrijpen dat die kerstboom niet voor hem gedoeld is. Er bestaan echter hardnekkige eigenwijze katten. Eventueel met een plantenspuit je kat natspuiten is ook een mogelijkheid, maar zijn wij iets minder fan van.
  • Hou zoveel mogelijk toezicht op je kat als hij in de buurt van de kerstboom komt. Dit geldt vooral als je kerstboom net opgezet is en het nieuw en spannend voor je kat is.
  • Mocht je echt een hardnekkige kat hebben dan kun je gebruik maken van commerciële kattenafweermiddelen om je kat bij de kerstboom weg te houden.

  Welke kerstboom is wel geschikt voor katten?

  Deze giftige terpenen zitten helaas is alle soorten van de spar. Er is dus geen enkele kerstboom die geen terpenen bevatten en dus veilig zijn voor katten. Vandaar dat het verstandiger is om een kunst-kerstboom in huis te halen. Daarin zitten geen giftige terpenen. Maar natuurlijk is daarmee niet al het gevaar geweken aangezien ook een kunst-kerstboom kan omvallen en versieringen bevat die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Soms is het verstandiger om je huis op een andere manier gezellig te maken dan met een kerstboom. 

   

  Kerstboom eruit, krabpaal erin!

  Als je besluit de kerstboom de deur uit te doen, of dat nou voor of na de feestdagen is, dan staat het natuurlijk wel zo gezellig om toch weer een grote plant op die plek neer te zetten. Overweeg dan deze krabpaal eens! Je kat zal dit vast geweldig vinden. Op die manier hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken over de vraag “is een kerstboom giftig voor katten?”. Fijne feestdagen!

   

  Vraag advies aan dierenarts Nanda

  Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

  dierenarts Nanda