Je hond heeft jeuk aan zijn borst – Hoe verzacht je dit?

Je hond heeft jeuk aan zijn borst. Wat zijn de symptomen?

Een hond met jeuk aan zijn borst zit veel vaker dan normaal te wrijven of te krabben aan zijn borst. Soms zelfs zo erg dat ze hun huid kapot wrijven of bijten. De ontstane wonden kunnen dan gaan infecteren en op die manier voor nog meer jeuk gaan zorgen. Niet alleen super vervelend voor je hond, maar ook voor jou als eigenaar. Je zou er haast zelf jeuk van krijgen!

Welke oorzaken zijn er bij honden met jeuk aan hun borst?

Je hond heeft jeuk aan zijn borst en de meest voorkomende oorzaak hiervoor is een vlooien probleem. En dat kan zowel jeuk zijn als gevolg van het bijten en lopen van de vele vlooien. Maar het kan ook ontstaan door een vlooienallergie. Daarnaast kunnen mijten een oorzaak zijn. Een voedselallergie en een allergische reactie op stoffen in zijn omgeving is ook mogelijk. Maar daarnaast is het ook nog eens mogelijk dat je hond last heeft van een huidschimmel. Dit komt bij honden niet overdreven vaak voor en hoeft ook niet altijd jeuk te geven. 

Hond met jeuk aan haar borst. Eigenaar is haar aan het krabben en ze geniet er erg van.
Vlooien

Wanneer vlooien over het lichaam lopen dan kriebelt dit. Dus de hond heeft een beetje jeuk. Maar stel je voor dat ze daar met zijn duizenden lopen, dan jeukt dit veel meer. Ook bijten de vlooien je hond in zijn huid om bloed op te nemen. Ze hebben dit bloed nodig voor de voortplanting. Maar ook dit bijten kan voor jeuk op zijn borst zorgen. 

Daarnaast kan een hond ook een allergische reactie hebben op het speeksel van de vlo. In dat geval zie je als eigenaar meestal geen vlooien lopen. Alleen zolang je hond één keer door een vlo gebeten wordt per week kan hij al continue jeuk aan zijn borst hebben. En zeg nou zelf… 1 vlo kun je als eigenaar toch makkelijk over het hoofd zien? Dit komt zeer vaak voor! 

Een vlooienbehandeling is echter vrij simpel. Gebruik een goed middel dat vlooien binnen 24u dood maakt. Je hebt ze in tablet vorm om in te slikken en in pipet-vorm voor in de nek. Zwemt een hond graag, dan gebruik je beter de tablet vorm. Anders heeft de pipet-vorm de voorkeur. 

Je hond heeft geen jeuk aan zijn borst meer zodra er geen vlooien meer zijn. Vlooien leven echter ook in de omgeving van de hond. En die moeten eerst op jouw hond springen om vervolgens dood te gaan. Hij zal dus nooit de volgende dag al jeuk-vrij zijn. Zeker bij een vlooienallergie duurt dit minimaal 10 dagen voor de jeuk klachten geheel over zijn. Maar uiterlijk met een maand hoor je resultaat te zien. 

Mijten

Mijten zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de huid van de hond. Afhankelijk van de soort leven ze dieper of oppervlakkiger. Zo heb je de oppervlakkig levende Cheyletiella mijt of de diep levende Demodex mijt. De Sarcoptes mijt zit een beetje halverwege. Ze eten over het algemeen huidschilfers maar kunnen daarnaast ook de huid beschadigen. Reden genoeg dus om jeuk aan zijn borst te krijgen. 

Mijten zijn iets lastiger op te lossen dan vlooien. Ze zijn wat beter bestand tegen de anti-parasitaire middelen. Om resistentie vorming te voorkomen worden die middelen niet vrij verkocht in dierenwinkels. Je kunt ze dan ook alleen maar kopen aan de balie bij je dierenarts (dus zonder consult) ofwel kun je ze zelf online kopen door middel van een recept van mij. Hierbij gaat het vooral om de middelen Bravecto, Stronghold en Advocate. De mijten gaan meestal binnen 24u dood en na een paar dagen is de huid grotendeels genezen. Je hond heeft nog slechts een paar dagen jeuk aan zijn borst, maar daarna zal de jeuk al sterk afnemen. Mocht je behoefte hebben aan een recept dan kun je op onderstaande link klikken. Na betaling van €10,- ontvang je diezelfde dag van mij nog een recept. 

Hond heeft jeuk op buik
Allergische reactie

Er zijn verschillende allergieën die voor veel jeuk aan zijn borst kunnen zorgen. Een hond heeft jeuk als er bijvoorbeeld sprake is van een vlooienallergie waarover je eerder al iets las. Maar ook een voedselallergie kan de oorzaak zijn. Of een atopie. Dit is een moeilijk woord voor een allergie voor stoffen die een dier inademt. Bijvoorbeeld een allergie voor boompollen of graspollen, huisstofmijt allergie etc. Op de pagina over een voedselallergie lees je een duidelijke uitleg over hoe je dit zelf kunt vast stellen en kan oplossen. Op de pagina atopie lees je meer wat je kunt doen wanneer je je hond van een atopie verdenkt. Over het algemeen ontstaan allergische reactie rond de leeftijd van 1 jaar. Is je hond dus al 14 jaar, dan is de kans op een allergie iets minder groot. Tenzij je een andere voeding bent gaan geven natuurlijk. 

Maar ook kan een hond een allergische reactie hebben op bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel, een wasmiddel of een stofje dat gebruikt werd bij het maken van zijn mand of kussen. De klachten zijn dan begonnen in de maand nadat je van middel of product veranderd bent. Gebruik in dat geval weer even het oude middel en de jeuk aan zijn borst zou snel moeten verdwijnen. 

Huidschimmel

Bij een huidschimmel is er vrijwel altijd een huidbeschadiging zichtbaar. De huid ziet er rood en geïrriteerd uit. De hond heeft soms ook jeuk aan zijn borst. Een huidschimmel groeit in de oppervlakkige lagen van de huid en in de haren en beschadigt deze waarbij ze voor jeuk zorgen. Sommige huidschimmels zijn ook besmettelijk voor mensen en dan vooral voor onder andere kinderen en zwangere vrouwen. Mocht je bij hen ook rode vlekjes zien dan is de kans groot dat het om een huidschimmel gaat. 

Heeft je hond kleine plekjes dan kun je proberen of miconazolnitraat zalf de plekjes doet verdwijnen. Is dat het geval dan gaat het zeer waarschijnlijk om een huidschimmel. 

Speelt het over zijn gehele borst, dan is het verstandiger om even langs de dierenarts te gaan om een schimmelkweek te laten doen. De behandeling moet dan namelijk wat intensiever. 

Krabben op de jeukende buik van een hond.

Helpt het allemaal niet?

Super vervelend! Je hond heeft jeuk aan zijn borst en het wil maar niet over gaan. Die jeuk maakt jullie allemaal geïrriteerd. Je kunt het beste naar je dierenarts toe gaan en om advies vragen. Mocht je toch nog zelf wat willen doen dan kun je ook proberen of essentiële vetzuren de oplossing zijn. Deze stoffen zorgen ervoor dat de huid sterker wordt en daardoor minder gevoelig wordt voor jeuk-prikkels. Je kunt hiervoor het beste Megaderm gebruiken. Wil je liever iets natuurlijks geven dan is zalmolie ook een heel geschikte bron van essentiële vetzuren. Het duurt ongeveer een maand voordat de huid een optimale weerstand heeft bereikt met deze middelen. Even volhouden dus.

Naar je dierenarts

Heeft je hond nog altijd jeuk aan zijn borsten niets helpt? Dan is het toch beter om langs de dierenarts te gaan voor hulp. Het hangt een beetje van de dierenarts af of ze gelijk medicijnen willen voorschrijven of eerst wat onderzoeken willen doen. Maar er bestaan in elk geval medicijnen die de jeuk-prikkel in de hersenen tegen gaan. De jeuk is er dan nog wel, maar je hond merkt er niets van. Zo kan de huid gaan genezen en bestaat de kans dat hij daarna klachtenvrij is. Maar het is helaas ook mogelijk dat de jeuk gewoon weer terug komt. Dan zal er toch verder onderzoek gedaan moeten worden. In een zeer ernstig geval kan de dierenarts jou en jouw hond ook doorverwijzen naar een dermatoloog voor honden. 

Heb je behoefte aan overleg?

Je hond heeft nog steeds jeuk aan zijn borst? Mocht je er behoefte aan hebben dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Daarmee kun je dan dierenarts Nanda specifiek voor jouw hond om advies op maat vragen. Maak ook gebruik van foto’s en filmpjes om het probleem duidelijk te maken! Op de Home-pagina lees je hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn.