Jeuk op de rug – 3 mogelijke oorzaken die je zelf kunt oplossen.

Parasieten als oorzaak van jeuk op de rug

Wanneer een hond jeuk op zijn rug heeft dan kijken we meestal als eerste naar parasieten. Vooral vlooien zijn een veel voorkomende oorzaak van jeuk op de rug (en eigenlijk overal).  Toch moet u andere parasieten zoals mijten niet onderschatten. Daarom is het verstandig om uw hond bij jeuk op de rug sowieso een middel te geven tegen parasieten. Hiervoor zijn Stronghold en Bravecto het meest geschikt omdat ze naast een werking tegen vlooien, teken en muggen ook werken tegen mijten. De “gewone” andere antiparasitaire middelen werken onvoldoende tegen mijten. Bravecto en Stronghold kunt u bij uw dierenarts aan de balie ophalen (dus zonder consult) ofwel mij om een recept voor stronghold (Dit kost €10,-) zodat u dit zelf online kunt kopen. Wilt u enkel een krachtige behandeling tegen vlooien en teken geven dan is Advantix een goed middel. Deze werkt ook tegen mijten, maar niet zo sterk als de andere middelen. 

Overvulde anaalklieren

Wanneer de jeuk hiermee niet over gaat dan is het verstandig om de anaalklieren van uw hond te controleren. Wanneer de anaalklieren overvol zitten dan zien we vaak dat de huid op het hele lichaam wat minder weerstand krijgt. Hierdoor kan de huid overmatig reageren op dingen waar hij normaal niet op reageert. Leeg de anaalklieren dus even (ja, dat is vies!) en wacht dan even een dag of drie af of de jeuk op de rug minder wordt. 

Natuurlijke ondersteuning bij jeuk op de rug

Mocht de jeuk niet extreem zijn dan kunt u proberen of dit middel tegen de jeuk nog helpt. Is de jeuk heel erg dan zal dit middel hem echt niet jeukvrij krijgen. Maar bij milde jeuk kan het er net voor zorgen dat uw hond jeukvrij wordt. 

Jeuk op de rug als gevolg van een allergie

Is de jeuk dan nog niet weg dan kan het zijn dat er sprake is van een voedselallergie of een allergie voor omgevingsfactoren. Hier leest u meer over een voedselallergie en de test ervoor. Wanneer ook dat niet helpt dan is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan. Er kan dan sprake zijn van een atopie. Daarover kunt u hier meer lezen. De dierenarts kan bloed bij uw hond afnemen en dit opsturen voor een omgevings-allergie (=atopie) onderzoek. Op die manier weet u hopelijk wat de jeuk op de rug van uw hond veroorzaakt en hopelijk kunt u er iets tegen doen.

Heeft u behoefte aan overleg?

Heeft u nog vragen dan mag u uiteraard via whatsapp contact met mij opnemen. Dan kunnen we samen een stappenplan voor uw hond maken.