Haaruitval zonder jeukklachten

Inleiding

Wanneer uw hond een kale neus heeft zonder dat hij jeuk heeft kan dit vele oorzaken hebben. Van heel onschuldig tot wat ernstiger of lastiger te behandelen. 

Parasiet oorzaak van een kale neus

 In veruit de meeste gevallen is de kale neus ontstaan doordat hij last heeft van een parasiet. Meestal gaat het dan om een mijt die in de huid of de haarzakjes leeft en die daar de haren kapot maakt. Een dierenarts kan dit vaststellen door wat huidschilfers van de neus af te schrapen en dit onder de microscoop te bekijken. 

Maar aangezien de meeste honden ook voor vlooien een behandeling krijgen kunt u ook gewoon een vlooienmiddel aan hem geven die ook tegen mijten werkt. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Stronghold en Bravecto. Deze middelen kunt u enkel bij uw dierenarts krijgen (aan de balie zonder consult) ofwel bij een online winkel op recept van een dierenarts. U kunt mij een whatsapp bericht sturen om een recept te krijgen (kosten €10,00). Na het geven van het middel zou de huid weer haren moeten kunnen produceren als de oorzaak een mijt is. Het herstel van de kale neus kan wel een maand duren. Wel is het verstandig om dan de behandeling gedurende 3 maanden voort te zetten. Daarom is Bravecto hier handig voor omdat deze 3 maanden werkt. De anderen werken slechts een maand en moet u dus herhalen

Demodex mijt kan een kale huid veroorzaken
Demodex mijt
Sarcoptes mijt kan ook een kale neus veroorzaken
Sarcoptes mijt.

Andere oorzaken van een kale neus zonder jeuk

Er zijn nog meer oorzaken van een kale neus. Maar helaas is hier de expertise van uw dierenarts bij nodig. Zo kan er sprake zijn van een schimmelinfectie (ook wel bekend als ringworm), een autoimmuun aandoening, kanker of wellicht is er iets heel anders aan de hand. En uiteraard kan hij ook een kale neus hebben en toch wel jeuk zonder dat u het gemerkt heeft. 

Wenst u advies van mij?

Mocht u willen overleggen over de kale neus van uw hond dan mag u mij natuurlijk altijd even een whatsapp bericht sturen.