Kale plekken aan het oor bij je kat – Wat kun je er tegen doen?

Inleiding

Kale plekken aan het oor bij je kat is een veel voorkomend probleem bij katten. We noemen het ook wel (pre)auriculaire alopecie. Als je merkt dat je kat het haar op zijn oren verliest, is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken. Hiermee voorkom je verdere complicaties. In dit artikel bespreken we de oorzaken, diagnose, preventie en huismiddeltjes om kale plekken aan het oor bij je kat tegen te gaan. 

Oorzaken voor kale plekken aan het oor bij je kat

Een van de meest voorkomende oorzaken van kale plekken aan het oor bij katten is oormijt. Oormijten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van katten leven. Ze veroorzaken irritatie, jeuk, ontsteking en haaruitval. Andere mogelijke oorzaken van kale plekken aan het oor bij je kat zijn oorontstekingen en allergieën. Zelden zijn er ook andere onderliggende medische oorzaak voor kale plekken aan het oor. Een voorbeeld zijn auto-immuun ziektes die de haarzakjes kapot maken. Over het algemeen beperkt het probleem zich niet alleen tot de oren. Over het hele lichaam verspreid zie je dan huidproblemen.

Kale plekken aan het oor wordt onderzocht door een dierenarts met een vergrootglas.

Oormijt

Symptomen in geval van oormijt

Als jouw kat oormijt heeft, merk je misschien dat je kat vaak over zijn oren krabt of wrijft. Ze kunnen ook een wasachtige, ietwat korrelige donkerbruine, verhoogde hoeveelheid oorsmeer in hun oren hebben. Deze kan gepaard gaan met een vieze geur. Als gevolg van oormijt kan er ook een oorontsteking ontstaan bij je kat. In ernstige gevallen kunnen oormijten (gedeeltelijke) doofheid veroorzaken, dus het is belangrijk om het probleem snel aan te pakken. Dove katten hebben immers meer kans op ernstige (verkeers)ongevallen.

Behandeling tegen oormijt

In Nederland is de regelgeving omtrent medicatie erg streng. Middelen die tegen oormijt werken kun je dan ook in principe alleen aan de balie van je dierenarts verkrijgen. Ook kun je met een dierenartsen recept het product zelf online kopen. Indien je behoefte hebt aan een recept dan kun je die bij dierenarts Nanda aanvragen door middel van onderstaande knop. Zij zal je wat veiligheidsvragen stellen over je kat om zeker te weten dat het middel veilig gebruikt kan worden. De kosten voor een recept bedragen €10,00.

Op Amazon.com vindt je echter ook het middel Happy Jack dat oormijten aanpakt. Het duurt alleen wat langer voordat je het in huis hebt. Gebruik het eenmaal per dag gedurende 7 dagen. Stop dan gedurende 7 dagen. En gebruik het vervolgens opnieuw eenmaal per dag gedurende 7 dagen. De reden voor deze manier van behandelen is dat de baby-stadia van de mijten niet altijd sterven door de behandeling. De volwassen stadia wel. Tijdens de eerste twee weken rijpen de baby-mijten, maar planten ze zich nog niet voort. Als ze volwassen zijn kun je ze bestrijden met de behandeling tegen oormijt. Dat is dus in de laatste week van de behandeling. Let op: behandel alle honden en katten die in dicht contact komen met jouw kat. Oormijt is immers een behoorlijk besmettelijk probleem. 

Oorontsteking

Symptomen van een oorontsteking

Wanneer katten last hebben van een oorontsteking, wrijven ze met hun oren veel tegen meubels of voorwerpen. Of ze krabben er veel aan. Hierdoor kunnen hun oren kaal worden. Wanneer je de oorontsteking behandelt, horen de haren weer terug te groeien. Hoe je een oorontsteking behandelt lees je op de pagina over een oorontsteking bij de kat

Allergieën

Symptomen bij allergieën

Heeft je kat last van kale plekken aan het oor als gevolg van een allergie? Dan kun je symptomen zien zoals jeuk, roodheid, zwelling en uitvloei. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder pollen, stof, schimmels en bepaalde voedingsmiddelen. In geval van een allergie spelen de klachten meestal aan beide oren. Na de standaard behandeling van oormijt en oorontstekingen komen de klachten meestal vrij vlot weer terug. Meestal veroorzaken allergieën ook huidproblemen op de rest van hun lichaam, maar niet altijd.

Behandeling bij allergieën

Als je kat allergisch is, moet je in de eerste plaats proberen uit te zoeken voor welke stof de allergische reactie geldt. Deze stof noemen we ook wel het “allergeen”. De behandeling kan bestaan uit het vermijden van het allergeen of het voorschrijven van antihistaminica of corticosteroïden door je dierenarts om de symptomen te verlichten. Met de volgende producten kun je proberen te achterhalen welk allergeen de problemen bij je kat veroorzaakt. 

Bij je dierenarts kun je ook wat bloed laten afnemen bij je kat en dit laten opsturen naar een laboratorium die uitzoekt tegen welke allergenen jouw kat een verhoogde reactie vertoont. Het testen door middel van bloedafname geeft een betrouwbaardere uitslag dan de bovenstaande testen. Echter zijn bovenstaande testen wel veel gemakkelijker uit te voeren. 

Preauriculaire Alopecie

Symptomen van Preauriculaire Alopecie

Preauriculaire alopecia is een aandoening die wordt gekenmerkt door kale plekken aan het oor en rond de ogen. Het komt vaak voor bij oudere katten. Dit kan te wijten zijn aan hormonale onevenwichtigheden, erfelijkheid of andere onderliggende gezondheidsproblemen. 

De huid ter hoogte van het temporale gebied (de slaapregio) van de kat, net voor het oor, heeft altijd een dun behaarde huid omdat er kleine kliertjes in de huid zitten die katten gebruiken om hun territorium af te bakenen. Het is normaal dat je kat rond deze plek wat kaler is. Zeker in een warmer klimaat.

Behandeling bij preauriculaire alopecie

Als je kat een abnormale vorm van preauriculaire alopecia ervaart, kan je dierenarts verschillende behandelingen aanbevelen, waaronder hormoontherapie, veranderingen in het dieet of plaatselijke medicatie om de haargroei te bevorderen. Je kunt je dierenarts vragen wat voor jouw kat het meest geschikte is. 

Andere mogelijke oorzaken voor kale plekken aan het oor

Andere mogelijke oorzaken van kale plekken aan het oor bij katten zijn schimmelinfecties of bacteriële huidinfecties. 

Bij een schimmelinfectie is de huid meestal wat rood, maar wel droog. In dat geval kun je gebruik maken van een miconazol-huidzalf. Deze zalf smeer je 2x daags op de buitenzijde van de oorschelp. Doorgaans is deze behandeling slechts een week nodig. Hou er echter rekening mee dat katten soms drager kunnen blijven van de huidschimmel, zonder dat ze er zelf klachten van hebben. Ze kunnen in sommige gevallen wel jou als eigenaar besmetten. 

Bij een bacteriële huidinfectie van de buitenzijde van de oorschelp is de huid vaak nattig en rood. In dit geval kun je 2x daags betadine-zalf op de oorschelp smeren gedurende 7 dagen. Bacteriën gaan dood van betadine. Smeer dit niet te dik op de oorschelp want je kat kan diarree krijgen wanneer hij het via het wassen van zijn oren binnen krijgt. 

In sommige gevallen kunnen kale plekken aan het oor van je kat een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een overactieve schildklier of de ziekte van Cushing. Als je een van deze aandoeningen vermoedt, kun je het beste je dierenarts raadplegen.

Diagnose van kale plekken aan het oor bij je kat

Als je kale plekken op het oor van je kat opmerkt, is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is. In bovenstaande tekst lees je welke huismiddeltjes je kunt gebruiken bij een specifiek probleem. Als die niet helpen, kan een dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en diagnostische tests uitvoeren om de onderliggende oorzaak van het haarverlies te bepalen. Diagnostische tests kunnen bestaan uit huidafkrabsels, bloedonderzoek of allergietesten. In sommige gevallen schrijft je dierenarts ook “blind” medicatie voor om een diagnose vast te stellen. 

Kale plekken aan het oor kun je tegen gaan door je kat te borstelen.

Het voorkomen van kale plekken aan het oor van je kat

Om kale plekken aan het oor van je kat te voorkomen, kun je de volgende dingen doen. Regelmatige vacht-verzorging kan allergenen en parasieten uit de vacht van de kat helpen verwijderen. Door de omgeving en je kat zelf schoon en vrij van parasieten te houden, kun je ook oormijt helpen voorkomen. Als je een Seresto halsband gebruikt is je kat minder aantrekkelijk voor oormijten. De kans op een infectie neemt dan ook aanzienlijk af terwijl je tegelijk vlooien en teken weert. Maar helaas is dit product niet sterk genoeg om een reeds gesettelde oormijt kolonie compleet te laten verdwijnen. Gebruik je deze halsband dan vindt de oormijt je kat stinken en gaat hij liever op zoek naar een andere gastheer. 

Het geven van een hoogwaardige voeding zorgt voor een goede huidweerstand. Maar daarnaast kun je de huidweerstand van je kat extra verbeteren door zalmolie over zijn voer te geven. Deze bestaat uit omega-3 en omega-6 vetzuren die de stevigheid van de huid en daarmee ook de huid in het oor verbetert.

Middelen tegen kale plekken aan het oor van je kat.

Hierboven staan middelen per oorzaak genoemd. Maar als je geen idee hebt wat er aan de hand is, kun je ook de volgende producten proberen. Aloë vera-gel kan een geïrriteerde oorhuid helpen kalmeren en genezing bevorderen. Kokosolie kan een droge huid minder droog maken en jeuk onderdrukken. Vitamine E-olie kan de haargroei verbeteren en huidontstekingen verminderen.

Conclusie

Kale plekken aan het oor bij je kat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder oormijt, allergieën, oorontstekingen en preauriculaire alopecia. Voorkomende maatregelen, zoals regelmatige verzorging en het schoonhouden van de omgeving, kunnen het risico op kale plekken op het oor van je kat helpen verminderen. Als bovenstaande middelen niet werken zoals je had gehoopt, raadpleeg dan je dierenarts om het probleem op te lossen.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. 

nieuwsbrief pupup golden retriever ligt bovenop geld.