Kat met jeuk aan zijn oor – Hoe los je dit op?

Inleiding

Katten staan bekend om hun opperbeste verzorgingsgewoonten. Maar soms kunnen zelfs hun grootste inspanningen het ongemak niet voorkomen wanneer een kat jeukende oren heeft. Een kat met jeuk aan zijn oor komt regelmatig voor. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals oormijt, allergieën, infecties en vreemde voorwerpen. Als katten-eigenaar is het belangrijk om de symptomen van jeukende oren te herkennen.  En daarnaast natuurlijk te weten hoe je je kat kunt helpen verlichting te vinden. In dit artikel geven we advies en tips voor katten-eigenaren over hoe ze hun kat met jeuk aan zijn oor kunnen helpen.

Kat met jeuk aan zijn oor. Hij zit er flink aan te krabben.

Oorzaken waarom een kat jeuk aan zijn oor heeft

Een kat met jeuk aan zijn oor kan dit gekregen hebben door verschillende onderliggende oorzaken, waaronder:

   • Oormijt: kleine parasieten die intense jeuk en ontstekingen in de oren veroorzaken. Ze zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich gemakkelijk onder katten en honden.
   • Allergieën: Katten ontwikkelen allergieën voor verschillende stoffen, zoals pollen in de lucht, huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen. Allergieën veroorzaken meestal niet alleen jeuk en ontstekingen in de oren, maar ook in andere delen van het lichaam. 
   • Infecties: Bacteriële of gist infecties veroorzaken jeukende, ontstoken oren. Deze oorontstekingen worden veroorzaakt door factoren zoals water in de gehoorgang, trauma of een verzwakt immuunsysteem. De bacteriën of gisten, of zelfs beide, kunnen dan gemakkelijk gaan vermeerderen en op die manier de huid in de gehoorgang doen ontsteken. 
   • Vreemde voorwerpen: Soms komen vreemde voorwerpen zoals gras, plantaardig materiaal of zelfs insecten vast te zitten in het oor van een kat. Dit levert een kat met jeuk aan zijn oor op.

Als je kat symptomen van jeukende oren vertoont, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren om de juiste behandeling te kunnen bieden. Tekenen die een kat met jeukende oren heeft, zijn onder meer krabben aan de oren, hoofdschudden, roodheid of ontsteking rond de oren en afscheiding uit de oren.

Symptomen die je opmerkt als je kat jeukende oren heeft

Een kat met jeuk aan zijn oor kan een reeks ongemakkelijke symptomen hebben. Deze kunnen voor zowel katten als hun baasjes verontrustend zijn. Veel voorkomende symptomen van jeukende oren bij katten zijn:

   • De oren krabben met de poten of wrijven tegen oppervlakken met hun oren
   • Vaak de kop schudden
   • Haaruitval of korstjes rond de oren
   • Roodheid of ontsteking in de oren
   • Afscheiding of vieze geur uit de oren
   • Overmatig oorsmeer of viezigheid in de oren
   • Verlies van evenwicht of desoriëntatie (in ernstige gevallen)

Deze symptomen kunnen katten-eigenaren helpen om te bepalen wat de oorzaak is als zij een kat met jeuk aan zijn oor hebben. Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige katten geen duidelijke symptomen vertonen totdat de aandoening ernstig wordt. Regelmatige oorcontroles en onderzoeken door een dierenarts kunnen oorproblemen vroegtijdig opsporen en complicaties voorkomen.

Kat met jeuk in zijn oren wordt onderzocht door een dierenarts.

Hoe je je kat kunt helpen met zijn jeukende oren

Er zijn verschillende dingen die katteneigenaren kunnen doen om hun kat met jeuk aan zijn oor te helpen. Hier zijn enkele tips en adviezen:

Onderzoek de gehoorgang

Zie je een vreemd voorwerp zoals een stukje gras? Of zie je een vieze uitvloei in de oren? Voelen de oren warmer aan dan normaal? Zien ze er een beetje rood uit? Als je een vreemd voorwerp ziet, moet het worden verwijderd. Als de uitvloei wit, geel of groen is, is het waarschijnlijk een oorontsteking. Zie je veel donkerbruin oorsmeer? In dat geval zijn oormijten de waarschijnlijke oorzaak waardoor je kat met jeuk aan zijn oor te maken heeft. 

Reinig de gehoorgang

Gebruik een zachte oorreinigingsoplossing en volg de instructies nauwkeurig op. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes of iets anders dat de gehoorgang nog verder kan beschadigen. Verwijder het grootste deel van eventuele afscheiding of oorsmeer. Pas op dat je niet te hard tegen de wand van de gehoorgang wrijft. De huid is daar al beschadigd en dit wordt snel erger. Het grootste deel van het vuil moet verwijderd worden. Alleen dan kan de oorbehandeling (zie volgende paragraaf) beter zijn werk doen. Maar de gehoorgang hoeft niet volledig schoongeboend te zijn.

GEBRUIK OORDRUPPELS BIJ OORINFECTIES:

Vrij verkrijgbare oordruppels of -oplossingen kunnen helpen de oren te kalmeren en te behandelen als je een kat met jeuk aan zijn oor hebt. Het is echter belangrijk om producten te gebruiken die speciaal voor katten zijn ontworpen. En om de instructies van het product zorgvuldig op te volgen. Gebruik bijvoorbeeld onderstaande druppels twee keer per dag gedurende minimaal 5 dagen. 7 dagen is nog beter. De jeuk zou binnen ongeveer 2 of 3 dagen duidelijk moeten verminderen. De onderstaande oordruppels remmen de groei van bacteriën en gisten en helpen de huid in het oor te genezen. (let op: er staat dat het ook werkt tegen oormijt. Dit is echter niet het geval. Het werkt enkel “tegen jeuk als gevolg van de oormijt”. Niet tegen de oormijt zelf.)

Behandel oormijten

Zie je veel donkerbruine ietwat korrelige oorsmeer in het oor van je kat? Je kat met jeuk aan zijn oor heeft dan waarschijnlijk last van oormijt. Gebruik de volgende oordruppels om van die kleine jeukende parasieten af te komen. Gebruik het eenmaal per dag gedurende 7 dagen en stop dan gedurende 7 dagen. Daarna weer 7 dagen gebruiken. Vervolgens zou het probleem voorbij moeten zijn. Vergeet niet alle honden en katten die in nauw contact met jouw kat leven te behandelen! Oormijt is immers besmettelijk.

Behandel allergieën

Allergieën kunnen de oorzaak zijn voor een kat met jeuk aan zijn oor. Na behandeling van oorontstekingen blijven de oorproblemen terugkomen. Meestal jeuken ook andere delen van het lichaam wanneer er sprake is van een allergie. Identificeer en verwijder de mogelijke allergenen in de omgeving van je kat, zoals bepaalde voedselingrediënten, schoonmaakproducten of zelfs pollen. Deze allergenen zorgen bij jouw kat voor een allergische reactie met als gevolg dat je een kat hebt met jeuk aan zijn oor. Gebruik de volgende twee test-kits om vast te stellen waar je kat allergisch voor is. Met de resultaten kun je proberen de allergenen die het probleem veroorzaken te vermijden. Onderschat niet hoe vaak een oorontsteking wordt veroorzaakt door een allergie!

Ga naar je dierenarts

Als de klachten bij je kat met jeuk aan zijn oor ernstig zijn, dan is het belangrijk om naar een dierenarts te gaan. Je dierenarts voert een grondig ooronderzoek uit en zal een passende behandeling adviseren, waaronder oordruppels met antibiotica of ontstekingsremmende medicatie zoals prednison. 

Dierenarts voert een grondig onderzoek uit in het oor van een kat met jeuk in zijn oor.

Conclusie

Een kat met jeuk aan zijn oor is een veel voorkomend probleem. Maar er zijn veel behandelingen die katten-eigenaren kunnen toepassen om hun kat te helpen hun oorprobleem op te lossen. In dit artikel hebben we de verschillende oorzaken en symptomen van jeukende oren bij katten besproken. Daarnaast hebben we tips en advies gegeven voor het behandelen en voorkomen van dit probleem.

Vergeet niet dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak bij een kat met jeuk aan zijn oor vast te stellen en indien nodig naar een dierenarts te gaan. Met regelmatige oorreiniging, correct gebruik van oordruppels, tegen gaan van allergieën en oormijt en professionele diergeneeskundige zorg, kunnen katten-eigenaren hun kat helpen gezond en comfortabel te blijven.

Als je merkt dat jouw kat jeukende oren of andere ongebruikelijke symptomen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor advies en ondersteuning. Met de juiste zorg en aandacht kun jij je kat helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.