Kale plek op poot – Hoe los je dit op?

Inleiding

Wanneer er op de poot van uw hond een kale plek of een klein kaal plekje ontstaat terwijl de huid er normaal uitziet dan moet u even extra goed kijken naar de huid . Er is namelijk een verschil tussen haaruitval enerzijds en afgebroken haren als gevolg van schuren, likken of bijten. 

Kale plek als gevolg van jeuk of irritatie

Veruit de meeste gevallen ontstaat er een kale plek doordat een hond eraan bijt, likt of schuurt. Je kunt dan bij de huid nog hele korte haarstompjes zien zitten. In dit geval heeft de hond dus last van jeuk of pijn en dat moet dan opgelost gaan worden om de haren weer terug te laten groeien. 

Kale plek als gevolg van kapotte haarzakjes

Maar het kan ook zo zijn dat de haarzakjes geen haren meer produceren. De huid is dan helemaal kaal. Er zijn dan ook geen korte stompjes te zien. 

Pijnlijk gewricht

Wanneer de kale plek op een gewricht zit en de huid hele kleine haarstompjes bevat dan likt uw hond waarschijnlijk zelf de plek kaal als gevolg van pijn aan zijn gewricht. U kunt dan het beste even langs uw dierenarts gaan om te laten controleren of er iets mis is met het gewricht. Soms ontstaan er echter ook kale plekken op de bot-puntjes van gewrichten. De kale plek ontstaat dan als gevolg van een soort van eeltvorming door het liggen op die punten. Deze laatste kan geen kwaad en hoef je niet te behandelen. 

Scabies mijt

Parasieten de oorzaak van een kale poot

Wanneer er sprake is van kaalheid dan kan het zijn dat uw hond last heeft van parasieten. De vlo is dan het meest voorkomende, maar mijten moeten ook niet onderschat worden. Sommige mijten leven in de haarzakjes en laten zo de haren uitvallen, maar andere type mijten leven oppervlakkig in de bovenste huidlagen en zorgen voor jeuk. Uw hond zal dan gaan likken en bijten op die plek en zo breken de haren af met kaalheid tot gevolg. 

Om vrijwel alle huid-parasieten aan te pakken kunt u gebruik maken van Bravecto of Stonghold. U kunt dit ophalen bij uw dierenarts aan de balie of bij mij een recept aanvragen via onderstaande link. Met dit recept kunt u dan online in een webwinkel deze producten aanschaffen. De Bravecto is een tablet en werkt 3 maanden. De stronghold is een pipetje voor in de nek en werkt 1 maand. Een week of twee na het geven van de behandeling zouden de haren weer duidelijk moeten beginnen te groeien. 

Schimmel als oorzaak van een kale poot

Ook komen er bij honden kale plekken voor als gevolg van een bepaalde huidschimmel. Wanneer de parasitaire behandeling geen effect had en de plek is niet al te groot dan kunt u ook nog proberen te behandelen met een creme tegen schimmel. Helaas kunt u de officiële behandeling voor honden alleen via uw dierenarts verkrijgen na een consult. Maar kleine plekken kunt u ook behandelen met een miconazol-zalf. Let er dan wel op dat uw hond er vervolgens niet aan kan gaan likken. Is de plek groter, dan kunt u toch beter even langs uw dierenarts gaan. 

Huid schimmel bij de hond. Ook wel bekend als Ringworm

Kale poot als gevolg van een allergische reactie

Heeft de behandeling nog altijd niet het gewenste effect dan is het ook nog mogelijk dat er sprake is van een allergische reactie. Dit kan op basis van omgevingsfactoren zijn zoals boompollen of graspollen. Wij noemen dit een atopie. Maar het kan ook een allergie voor voeding zijn. Hier kunt u daar meer over lezen. Om een voedselallergie vast te stellen kunt u zelf aan de slag gaan. Maar helaas heeft u bij een atopie wel even hulp van een dierenarts nodig. Dit kan vast gesteld worden met behulp van een bloedonderzoek. 

Overleg met mij

Wanneer u twijfelt of gewoon even wilt overleggen dan kunt u mij een whatsapp bericht sturen. Ik zal u dan proberen zo goed mogelijk te helpen.