Hoe weet ik of mijn kat snel ademt?
Je bent aan het zoeken op het internet naar waarom je kat snel ademt. Je hebt dus waarschijnlijk al het vermoeden dat je kat een snelle ademhaling heeft. Katten hebben doorgaans in rust ongeveer 10 tot 30 ademhalingen per minuut. Bij veel lichaamsbeweging zoals spelen is dat meer. Maar tijdens het slapen of rustig rond wandelen ademt je kat dus normaal gesproken 10 tot 30 keer per minuut. Ademt hij vaker dan dat, dan ademt hij sneller dan dat hij hoort te doen. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er iets mis is met de ademhaling van je kat.
Ademhaling van je kat meten
Hoe weet je nu exact hoeveel je kat per minuut ademt? Dat is vrij simpel. Probeer je kat te observeren zonder dat hij er gestrest van wordt. Kijk dan goed naar zijn borstkas en buik. Je zult deze beide op en neer zien gaan. Vervolgens kijk je op een horloge of klok en ga je gedurende 15 seconden het aantal ademhalingen van je kat tellen. Het aantal dat je geteld hebt vermenigvuldig je met 4. Er zitten immers 4x 15 seconden in een minuut. En dat getal is het aantal ademhalingen van je kat per minuut. Maar als je het leuk vindt en je kat wordt er niet zenuwachtig van dan kun je natuurlijk ook gewoon 60 seconden zijn ademhalingen tellen.
Je kat ademt snel, en nu?
Gedraagt je kat zich verder wel normaal? Eet hij goed, en drinkt hij normale hoeveelheden water? Dus ook niet veel meer dan dat hij vroeger deed? Is hij levendig genoeg of oogt hij wat uit zijn doen? Als hij verder gewoon normaal gedrag vertoont en het is geen oude kat dan kun je het even afwachten. Bij oudere katten speelt er toch wel vaak wat onderliggends zoals bijvoorbeeld hartfalen of een schildklierprobleem. Als je kat al wat ouder is en hij heeft een snelle ademhaling dan kun je het beste even met hem naar je dierenarts toe gaan. Deze kan je kat onderzoeken en in elk geval naar zijn hart en longen luisteren en zijn schildklier voelen.
Waarom hijgt een kat?
Er zijn twee redenen waarom een kat hijgt. In de eerste plaats doen gezonde katten het als ze het heel erg warm hebben. Honden hijgen al vrij snel wanneer ze het warm hebben, maar katten hijgen normaal gesproken niet snel bij warmte. Ze gaan gewoon een plek in een koele ruimte opzoeken en gaan daar slapend liggen wachten tot de warmte voorbij is. Maar bij erge warmte zullen ook katten gaan hijgen. We leggen verderop uit waarom dit is.
Een andere reden waarom een kat kan hijgen is dat zijn hersenen opmerken dat er te weinig zuurstof in zijn bloed zit voor wat hij nodig heeft en teveel CO2. Zijn hersenen geven dan een signaal af naar de longen en de rest van het lichaam dat je kat vaker adem moet gaan halen. Op die manier zal de hoeveelheid zuurstof in zijn bloed weer toenemen en de CO2 afnemen.
Kat hijgt door warmte
Heeft een kat het warm dan zal hij, zoals gezegd, eerst een plek opzoeken om te gaan slapen en te wachten tot het voorbij gaat. ’s Nachts is het koeler en dus zal je kat in warme periodes vooral ’s nachts zich uitleven en gaan jagen en overdag gaan slapen op de koelste plek die hij kan vinden.
Op die manier kan je kat het aardig lang volhouden om zijn lichaamstemperatuur op orde te houden. Maar bij enorme warmte krijgt ook jouw kat op een gegeven moment zijn lichaam niet meer koud genoeg. En zoals je wellicht wel weet kan een kat niet zweten, behalve met zijn voetzooltjes. En daarom hebben katten (en honden) een geniaal ander mechanisme ontwikkeld.
Bij het zweten verdampen wij water en dit kost energie. Deze energie wordt onttrokken uit de warmte van ons lichaam. Dus door te zweten halen we warmte-energie uit ons lichaam weg. Met andere woorden, we koelen (iets) af. Ditzelfde mechanisme doen katten (en honden) met hijgen. Bij hun ademhaling verdampen ze wat water en die verdamping kost warmte-energie. Door de verdamping verliest het lichaam dus warmte en koelt het af. En als je dus meer vocht wilt verdampen om je lichaam af te koelen moet je als kat dus vaker gaan ademhalen dan je normaal zou doen. Met andere woorden, je moet gaan hijgen om meer vocht te verdampen en je lichaamstemperatuur onder controle te kunnen houden als het extreem warm is.
Je kunt je kat helpen om af te koelen door een koelmatje voor hem neer te leggen. Deze neemt de lichaamswarmte van je kat op zodat je kat kan afkoelen. Je kat gaat dan minder hijgen en kan lekker rustig slapen.
Kat hijgt door ademnood
Is het niet warm in de omgeving waar je kat zich bevindt? Dan kan het zijn dat je kat te weinig zuurstof in zijn bloed heeft zitten vergeleken met wat zijn lichaam nodig heeft. Als je kat bijvoorbeeld heel druk speelt dan beweegt hij zijn spieren heel veel. Die spieren hebben zuurstof nodig om te kunnen bewegen en dat halen ze uit het bloed. Het zuurstofgehalte in het bloed zal dus dalen en dat merken de hersenen van je kat op. Die geven vervolgens het signaal aan de longen van je kat dat ze vaker moeten gaan ademhalen zodat de hoeveelheid zuurstof in zijn bloed weer normaal wordt. En het omgekeerde geldt voor CO2.
Maar wat nu als je kat niet aan het spelen of druk doen is en hij toch snel ademt? Dan is er waarschijnlijk een (medische?) oorzaak waardoor het lichaam van je kat ofwel meer zuurstof verbruikt ofwel kan het lichaam van je kat niet goed zuurstof opnemen in het bloed. In het eerste geval kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een te hard werkende schildklier waardoor alle lichaamscellen te hard moeten werken en het lichaam van je kat dus meer zuurstof verbruikt. In het tweede geval kan er bijvoorbeeld een probleem in de longen zitten waardoor er minder lucht in zijn longen komt bij elke ademhaling en hij dus minder zuurstof kan opnemen in zijn bloed. Het gevolg is dat je kat dan maar vaker en sneller moet gaan ademhalen.
Wat is een pendelende ademhaling?
In de meeste gevallen is er sprake van een borst-buik-ademhaling. Je kat zet zowel zijn borstkas uit tijdens een ademhaling en duwt met zijn middenrif de buik naar buiten. Op die manier wordt de borstholte zo ruim mogelijk en kunnen longen zo wijd als nodig is worden. Bij een pendelende ademhaling zien we echter dat wanneer de borstkas groter wordt en uitzet, de buikholte ingetrokken wordt. Dit is dus een sterk afwijkende ademhaling en aangezien de kans bestaat dat je kat een scheur in zijn middenrif heeft is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met je kat naar een dierenarts toe gaat. Dit kan immers dodelijk voor je kat aflopen.
Mijn kat hijgt als een hond
Zoals we al eerder schreven gaan katten hijgen wanneer ze het heel warm hebben of wanneer ze te weinig zuurstof in hun bloed hebben. Als je kat ook een niet-fitte indruk maakt dan kun je het beste met hem naar je dierenarts gaan. Maar er zijn ook heel veel katten die veel sneller besluiten om te gaan hijgen net zoals een hond, zonder dat er iets mis is. Je kat hijgt dan met zijn bek open tijdens of vlak na het spelen. Want op die momenten wordt er door hun spieren veel warmte gemaakt waardoor hun lichaamstemperatuur te hoog wordt. Maar ook hebben hun spieren meer zuurstof nodig om goed te kunnen bewegen. Dus gedraagt jouw kat zich verder fit? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat je kat hijgt als een hond. Zodra hij uitgespeeld is heeft je kat normaal gesproken geen snelle ademhaling meer.
Kat hijgt met zijn tong uit zijn bek
Maar gedraagt je kat op zich vrij rustig en niet actief en heeft hij alsnog een snelle ademhaling? En is het niet warm? Als je kat dan alsnog met zijn tong uit zijn bek ademhaalt kan hij ook in extreme ademnood zijn. Op de pagina over benauwdheid bij je kat lees je meer.
Kat ademt snel met zijn buik
Katten maken gebruik van een combinatie van het uitzetten van hun borstkas en het naar buiten duwen van hun buik om hun borstholte zo groot mogelijk te krijgen en hun longen op die manier zo wijd mogelijk te kunnen maken. De ene kat gebruikt vooral zijn borstkas, de andere gebruikt vooral zijn buik. Mocht je kat normaal gesproken beide gebruiken en nu ineens de voorkeur geven aan slechts één van de twee, dan is daar een medische oorzaak voor. Maar in de meeste gevallen hoort het gewoon bij jouw kat dat hij snel ademt met zijn buik. Dit zien we vooral veel als ze slapen en aan het dromen zijn.
Kan een kat ook hyperventileren?
Hyperventileren is een woord dat bestaat uit twee delen. “Hyper” staat voor “meer dan” en “ventileren” is een ander woord voor “lucht verplaatsen”, met andere woorden, ademhalen. Samen staat dat dus voor “meer ademhalen”. In dat opzicht kan een kat dus hyperventileren. Dat hebben we eerder in dit artikel al uitgelegd.
Bij mensen ontstaat hyperventileren vooral als reactie op een psychische prikkel. Bij katten is dit niet beschreven. Maar we weten natuurlijk ook nog niet zoveel over psychische problemen bij de kat. De kans is echter vele malen groter dat je kat geen psychische problemen heeft als hij aan het hyperventileren is, maar dat er een medische verklaring voor is.
Waarom hyperventileert je kat?
Zoals we eerder al schreven kan een kat sneller gaan ademhalen, oftewel hyperventileren, als hij het te warm heeft of als hij een te laag zuurstof gehalte in zijn bloed heeft.
Mijn kat ademt snel door stress
In geval van acute stress (dus eigenlijk ergens enorm van schrikken) krijgt het lichaam van je kat een hele golf adrenaline in zijn lichaam. Deze stof zorgt ervoor dat het hele lichaam zo snel mogelijk in staat is om heel veel actie te ondernemen. En voor die actie is enorm veel zuurstof nodig. Vandaar dat je kat na die acute stress, die schrikreactie, even heel snel ademhaalt.
Ditzelfde mechanisme treedt echter ook op bij chronische stress. Door chronische stress maken je bijnieren meer van het hormoon Cortisol aan. Ook dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam veel meer actie kan ondernemen door het lichaam er klaar voor te maken. Dit cortisol zorgt er dus ook voor dat je kat sneller gaat ademhalen.
Acute stress hoef je uiteraard niet te behandelen, maar als je kat chronische stress ervaart dan is het wel verstandig om dit aan te pakken. Het is immers slecht voor zijn hele lichaam, niet alleen voor zijn ademhaling. Het mooiste is natuurlijk om de bron van de stress weg te halen. Maar in veel gevallen weet je niet wat de bron is. In dat geval kun je gebruik maken van Zylkène tabletten. Deze tabletten zorgen voor een verhoogde hoeveelheid serotonine in zijn hersenen waardoor hij zich fijner en relaxter zal gaan voelen en bijgevolg minder gevoelig is voor stress.
Kat ademt snel en oppervlakkig
Wanneer een kat voldoende zuurstof in zijn lichaam heeft, maar wel een warme lichaamstemperatuur dan wil hij hijgen zonder al te veel extra zuurstof te krijgen en CO2 te verliezen. In dat geval gaat een kat heel oppervlakkig en snel ademhalen. Zolang hij zich verder normaal gedraagt dan is dit niets om je zorgen over te maken.
Ademt je kat snel en heb je behoefte aan overleg ?
Heb je een benauwde kat en maak je je er zorgen om? Je kunt het beste met hem naar je dierenarts toe gaan. Mocht je dat (nog) niet willen dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Wacht in elk geval niet te lang op haar antwoord als je kat er toch erg last van heeft. Soms duurt het een aantal uur voordat dierenarts Nanda beschikbaar is. Maar hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!