Je kat loopt mank

Wat kun je doen om hem te helpen?

Je kat loopt mank en je maakt je er zorgen om. Moet je nu naar je dierenarts gaan of kun je het nog even aankijken? En wat kun je zelf doen om je kat hierbij te helpen als je besluit om het af te wachten. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt bepalen of je kat mank loopt doordat hij wellicht een gebroken poot heeft of slechts een milde kneuzing. We vertellen je meer over artrose en wanneer je het beste een dierenarts kunt bezoeken. Afhankelijk van de oorzaak van het mank lopen bij je kat geven we je mogelijke behandelingen en andere tips om de pijn te onderdrukken bij je kat. Daardoor zal hij minder pijn hebben bij het lopen en wordt het manken minder. Hopelijk heb je veel baat bij dit artikel. 

 

Kat loopt mank en steunt niet op zijn linker voorpoot
Kat loopt mank en krijgt een verbandje

Waarom loopt een kat mank?

Als je kat mank loopt dan voelt hij een oncomfortabel gevoel in zijn poot terwijl hij hem gebruikt. Om dit oncomfortabele gevoel niet te voelen gaat hij op een andere manier zijn poot gebruiken dan je van hem gewend bent. Hij zal bijvoorbeeld zijn poot in de lucht houden en loopt op 3 poten. Of hij zet hem wel op de grond, maar probeert er zo weinig mogelijk op te steunen. Je ziet dan een hups in zijn loopje. Tijdens die hups zet hij zich af met zijn andere poot zodat er minder gewicht op de manke poot komt en het minder zeer doet. Ook kan hij bijvoorbeeld een ingegroeide nagel hebben. In dat geval zal hij zijn voetje scheef neerzetten en meer naar binnen of juist naar buiten plaatsen. Dit zijn allemaal manieren waarop je kat ervoor zorgt dat de pijn zo min mogelijk is tijdens het lopen. 

Wat kan ik doen als mijn kat mank loopt?

Dierenarts of aankijken?

Als je kat heel erg mank loopt en dus heel veel pijn heeft dan kun je het beste naar je dierenarts toe gaan voor verder onderzoek. Loopt je kat niet extreem mank en gedraagt je kat zich verder wel normaal? Loopt hij nog wel door je huis heen en eet hij nog goed? Dan kun je het ook een paar dagen aankijken. In de meeste gevallen is het mank lopen met een dag of 2-3 al veel verbeterd en met uiterlijk een week weer helemaal over.

Wel is het verstandig om de poot van je kat zelf te onderzoeken, als hij je dat tenminste toe staat. Zijn manke pijnlijke poot mag niet veel warmer aanvoelen dan zijn gezonde poot. Hij mag geen ingegroeide nagels hebben (anders moet je die zo snel mogelijk afknippen). En je kunt voorzichtig zijn pootje bij elk gewricht buigen en strekken om te kijken of hij pijn in een gewricht heeft. Op dit manier weet je als het goed is exact waar de pijn in zijn pootje zit. Er mogen ook geen wondjes te voelen of te zien zijn. Vergeet niet om ook zijn voetzooltjes goed te onderzoeken. Het is mogelijk dat er een snee in zijn voetzooltje zit waardoor je kat mank loopt.

Beperk zijn beweging

Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je kat zijn poot veel moet inzetten. Zorg bijvoorbeeld voor een extra krukje als hij op iets hoogs wil springen en probeer of hij lekker thuis wil blijven in plaats van te gaan buiten spelen. Beperk ook spelen met andere katten als dit er soms behoorlijk druk aan toe kan gaan. 

Pijnstiller

Het zou natuurlijk fijn zijn als je kat ook een pijnstiller kan krijgen. Helaas kun je die alleen krijgen als je met je kat naar de dierenarts toe gaat. Pijnstillers voor mensen zijn vrijwel allemaal giftig voor katten. De enige uitzondering is Aspirine. Je kat mag 1x per 2 dagen (dus NIET 2x per dag!!) een kwart tablet van een 400mg aspirine tablet krijgen. JE KAT MAG GEEN PARACETAMOL OF IBUPROFEN OF IETS ANDERS KRIJGEN DAN ASPIRINE, WANT DAARVAN GAAT HIJ DOOD! Enkel en alleen aspirine is geschikt voor je kat. Het feit dat je kat dit slechts 1x per 2 dagen mag hebben komt omdat aspirine bij katten erg langzaam uit het lichaam verdwijnt. Zij missen een bepaald mechanisme om medicijnen uit hun lichaam te verwijderen. Maar beter is het om toch met hem naar je dierenarts toe te gaan en een voor katten geschikte pijnstiller te nemen.

CBD-olie

Mocht je liever op een natuurlijke manier je kat voorzien van een pijnstiller dan kun je gebruik maken van CBD-olie. Dit kun je voor korte termijn gebruiken, maar mag je ook op de lange termijn gebruiken. Het heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Daarnaast kalmeert het je kat ook als hij erg veel stress heeft van de pijn. Je kunt beginnen met 2x daags 2 druppels te geven, maar je mag dit verhogen naar maximaal 10 druppels per dag. 

Je kat loopt mank maar heeft geen pijn

We horen dit als dierenarts heel vaak. Echt heel vaak. “Mijn kat loopt mank maar heeft geen pijn”. Het is helaas niet correct. Je kat ervaart wel degelijk pijn of op zijn minst een oncomfortabel gevoel in zijn poot als hij mank loopt. Hij zegt het alleen niet tegen je als je zijn poot onderzoekt. Heeft je kat een poot die echt heel pijnlijk is dan zal hij je zeker laten weten wanneer je hem pijn doet als je zijn poot onderzoekt.

Maar bij milde pijnklachten zal een kat mogelijk geen reactie geven als je zijn poot onderzoekt. Hij vertrouwt je immers en weet dat je hem niet bewust pijn doet. En misschien weet hij zelfs wel dat je probeert om hem te helpen. Jij denkt dan dat hij geen pijn heeft, maar hij heeft het echt wel. Anders zal hij niet besluiten om op een andere manier te lopen. Dit kost immers behoorlijk veel extra energie en denkwerk voor je kat. Dat doet je kat niet voor de lol. Maar je kunt wel stellen dat zijn pijn niet al te intens is in dit geval. 

 

Hoe weet je of je kat pijn heeft als hij mank loopt?

Als je kat mank loopt, heeft hij pijn. Dit kan heel mild zijn van een klein wondje tot extreem pijnlijk bij een gebroken poot. Het gaat er ook niet zo zeer om dat je weet òf je kat pijn heeft, maar hoeveel pijn hij heeft. Je wilt weten hoe erg zijn pijn is en of hij de oorzaak hiervan zelf kan gaan genezen. En daar gaan we je in dit artikel mee proberen te helpen. 

 

Welke symptomen kun je nog meer zien als je kat mank loopt?

Naast het mank lopen bij je kat kun je ook de volgende symptomen opmerken:

  • Minder activiteiten ondernemen omdat het zeer doet om te lopen
  • Je kat kan minder gaan eten. Dit kan zijn omdat het zeer doet om naar de voerbak te lopen. Maar het is ook mogelijk dat je kat koorts heeft en als gevolg hiervan minder honger heeft. 
  • Er kunnen meerdere kleine wondjes op zijn lichaam zitten als hij gevochten heeft of een aanrijding gehad heeft
  • De nagels van je kat kunnen ingegroeid zijn waardoor er wondjes zichtbaar zijn in zijn voetzooltjes
  • Bij een aanrijding of vechtpartij is het mogelijk dat zijn nagels afgeschuurd zijn. De nagels bevatten dan gerafelde uiteinden. 
  • Er kan een zwelling zichtbaar zijn op zijn poot
  • Je kat kan overmatig veel gaan likken of bijten op de plek van de poot die hem zeer doet. 
  • Springen gaat moeilijker of zelfs niet meer.
  • Je kat kan op een andere manier gaan liggen dan je van hem gewend bent om de pijn te verlichten

 

Kat springt op tafel terwijl hij mank loopt
Kat scherpt zijn nagels aan een krabpaal terwijl hij mank is.

Je kat loopt mank maar springt wel

Als je kat nog wel springt wanneer hij mank loopt dan is dat een goed teken. De pijn die hij voelt is niet extreem. Het voordeel van het springen weegt voor je kat dus op tegen het nadeel van de pijn. De kans dat er iets heel ernstigs met zijn poot aan de hand is en voor het mank lopen zorgt is dan zeer klein. Je gaat immers met een gebroken poot waarschijnlijk niet op een tafel springen of je nagels krabben aan een krabpaal. 

Dit zijn ook meestal de katten die tijdens het betasten van hun pootje ook nergens op reageren. En waarvan je dus mogelijk kunt denken dat hij geen pijn heeft. Hij ervaart dus wel een oncomfortabel gevoel in zijn manke poot, maar het is niet zo extreem dat er onmiddellijk verder onderzoek naar gedaan moet worden. Je kunt dit rustig even een weekje aankijken en zien of hij het zelf zal herstellen. 

 

Je kat loopt op 3 poten

Loopt je kat op 3 poten? Dan heeft hij er wel echt veel pijn aan. We zien dit met enige regelmaat. In de meeste gevallen wanneer een kat op 3 poten loopt, heeft je kat een abces aan zijn poot. Maar de kans op een ernstige kneuzing of zelfs een gebroken poot is ook zeker niet klein. Het beste kun je de poot voorzichtig onderzoeken en kijken of je een wondje ziet zitten, hoe klein ook.

Ook is het verstandig om te meten of je kat koorts heeft. Is er sprake van koorts (zijn lichaamstemperatuur is dan hoger dan 39,5 graden) en zie je een klein wondje zitten? Dan is de kans groot dat hij een abces heeft. Is er geen koorts? Dan is de kans op een kneuzing of gebroken poot aanwezig en kun je het beste met hem naar je dierenarts toe gaan. Deze kan dan besluiten of het nodig is om verder onderzoek te doen in de vorm van een röntgenfoto van zijn poot om een breuk uit te sluiten. 

 

Je kat loopt mank na het slapen

Als je kat mank loopt op het moment dat hij net heeft liggen slapen dan noemen we dit “start-kreupel”. In dit geval is er meestal sprake van spierpijn of een milde kneuzing. Bij oudere katten kan het ook gaan om artrose. Dit wil zeggen dat er sprake is van slijtage en ontstekingen van de gewrichten van je kat. Je kunt deze vorm van mank lopen bij je kat een week of twee aankijken. Daarna moet het eigenlijk wel over zijn. Is dit niet het geval? Dan is een bezoekje aan je dierenarts verstandig omdat je kat mogelijk pijnstillers nodig heeft om ontstekingen tegen te gaan. Pijnstillers zijn namelijk tegelijk ontstekingsremmers. Pijnstillers voor een kat kun je alleen via je dierenarts krijgen. 

 

Je kat loopt mank na een val

Als je kat gevallen is dan kan hij tijdens zijn val verkeerd terecht gekomen zijn. Hij kan dan een milde kneuzing hebben opgelopen of een ernstige gebroken poot. Loopt je kat op 3 poten? Dan kun je het beste met hem naar je dierenarts toe gaan om uit te laten zoeken waardoor die pijn die het mank lopen veroorzaakt vandaan komt. Loopt hij gewoon op 4 poten en lijkt hij niet overdreven veel pijn te hebben? Dan heeft hij gewoon een milde kneuzing opgelopen. Heel vervelend, maar dit lost het lichaam van je kat vanzelf weer op. Doorgaans is het met uiterlijk een week weer over. Is er na twee weken nog geen herstel? Dan ga je toch beter even met hem langs je dierenarts. 

 

Rontgenfoto van de poot van een kat waarop een botbreuk te zien is.
Kat krijgt een gips om zijn poot omdat de poot gebroken is.

Wanneer ga je naar je dierenarts als je kat kreupel is?

We hebben het al af en toe geschreven. Maar je moet in elk geval met je kat naar je dierenarts toe gaan wanneer hij niet op zijn poot steunt. Dus als hij op 3 poten loopt. Ook als zijn poot in een vreemde stand staat is het verstandig om dit te doen, omdat het dan wel eens gebroken zou kunnen zijn. 

Daarnaast kan een kat erg ziek worden als hij slecht eet. Hij kan er een leververvetting van krijgen. Zorg er dus voor dat je kat wel voeding binnen krijgt. Zet het naast hem neer als het zeer doet om naar zijn voerbak te lopen. Wil hij echt niet eten? Ga dan met hem naar je dierenarts. Deze kan hem medicatie geven waardoor hij beter zal gaan eten. En uiteraard kan hij gelijk kijken wat er mis is met zijn pootje. 

 

Je kat loopt mank en slaapt veel

We zien dit vooral bij hele oude katten die last hebben van artrose. Hun gewrichten kunnen ontstoken en versleten zijn waardoor ze veel pijn hebben tijdens het lopen en slaperiger worden door de ontstekings-stoffen in hun bloed. Je merkt ook vaak dat deze katten zichzelf niet meer goed verzorgen. Hierdoor gaat hun vacht er vettig van voelen en worden de dode haren er niet meer uit gehaald. Je kat ziet er in het algemeen dan wat smoezelig uit.

Klachten van artrose verergeren in perioden als het buiten natter weer is. Dus in de lente en de herfst is het voor hen het ergst omdat het in ons land dan behoorlijk nat kan zijn. In de zomer en in de koude winter zijn hun pijn-klachten over het algemeen minder ernstig. Artrose kan helaas niet genezen worden. Maar de pijn ervan kun je wel verminderen door je kat dagelijks Flexadin te geven. Dit zorgt ervoor dat hij minder ontstekingen in zijn gewrichten krijgt en een betere opbouw van zijn kraakbeen. Ook heeft het een milde pijnstillende werking. 

Waarschijnlijk loopt je kat over een maand weer soepeler rond en springt weer iets meer. Blijft hij echter erg mank lopen dan is het verstandig om een bezoek aan je dierenarts te brengen. Deze kan bevestigen of het inderdaad om artrose gaat en je kat een pijnstiller voorschrijven. Hij zal dit waarschijnlijk de rest van zijn leven moeten krijgen om nog te kunnen genieten van zijn leven. 

 

Je kat loopt mank en eet niet meer

Als je kat mank loopt en niet meer eet dan is het mogelijk dat hij niet naar zijn voerbakje toe wil lopen omdat het hem teveel pijn doet. In dat geval kun je zijn voeding en water bij hem neer zetten zodat hij er geen moeite voor hoeft te doen. Waarschijnlijk eet je kat dan wel weer. Als dit het geval is en je kat lijkt verder geen extreme pijn in zijn poot te hebben dan kun je het een dag of twee aankijken. Daarna moet hij wel weer echt wat meer gaan rondlopen. 

Het is echter ook mogelijk dat je kat mank loopt omdat hij een abces aan zijn poot heeft. Dit is een infectie onder zijn huid, in dit geval aan zijn poot, waardoor hij erg veel pijn heeft. De infectie zorgt echter ook voor koorts en door de koorts heeft hij minder zin om te eten. In dit geval is het verstandig om met hem naar je dierenarts te gaan. Katten kunnen immers erg slecht tegen een dag niet eten en kunnen er een leververvetting van krijgen. Dit kan dodelijk aflopen.

Je dierenarts zal je kat onderzoeken en de juiste behandeling instellen. Is er inderdaad een abces aan zijn poot dan zal je dierenarts dit abces openen en je kat een antibiotica-kuur en pijnstiller meegeven voor thuis. De koorts zal dan in de loop van de dag gaan dalen waardoor je kat weer wat beter zal gaan eten. Ondertussen kun je hem ook voorzien van extra lekker natvoer dat hij als een soep kan oplikken. 

 

Je kat loopt mank na vechten

Loopt je kat mank na het vechten dan zijn er twee mogelijkheden. In de eerste plaats kan je kat al zijn spieren gebruikt hebben tijdens zijn gevecht en nu behoorlijk spierpijn hebben opgelopen. Dat ontstaat meestal binnen een uur of 3 na zijn vechtpartij. In dat geval lost dit zich vanzelf weer op na 2-3 dagen. 

Weet je echter dat je kat 2 dagen geleden gevochten heeft en liep hij eerst nog normaal en nu pas mank? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een abces aan zijn poot. Tijdens het vechten heeft de nagel of tand van de andere kat (of hond) zich in de huid van jouw kat geboord. En op dat moment is er een bacterie van die nagel of tand onder de huid van je kat gekomen. Het was maar een heel klein wondje, dus verder heb je het waarschijnlijk niet gemerkt. Maar die bacterie onder de huid gaat zich wel vermeerderen en het lichaam van je kat stuurt daar ettercellen heen om die bacterie aan te vallen. Het lukt alleen niet zo goed. Er zijn dus heel veel ettercellen nodig. En die ettercellen en bacteriën gaan samen een holte onder de huid vormen die gevuld is met etter.

Dit doet uiteraard behoorlijk zeer aan de poot van je kat. Op de pagina over een abces bij je kat lees je wat je hier tegen kunt doen. 

 

Kat wacht met klok tussen zijn pootjes tot het tijd is om naar de dierenarts te gaan met zijn manke pootje
Kat gaat naar de dierenarts omdat hij pijn tijdens het lopen heeft

Hoe lang mag een kat mank lopen?

      • Als je kat niet al te erg mank loopt kun je het een weekje aankijken. In die week mag hij uiteraard niet erger mank gaan lopen en moet hij zich voor de rest normaal gedragen. Hij moet dus goed eten en vrolijk zijn en ook geen zieke indruk maken. Is hij na een week nog niet duidelijk verbeterd dan is het beter om met hem naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan proberen te achterhalen wat er speelt en bedenken of het nodig is om verder onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld in de vorm van een röntgenfoto. 

Hopelijk is je kat snel weer de oude

We hopen dat je met de informatie op deze pagina antwoord op je vragen hebben kunnen geven. Je kat verdient het om snel weer pijnvrij in je huis rond te lopen en de boel op stelten te zetten. Veel beterschap voor je kat en voor jou veel succes met zijn verzorging. Hij is vast snel weer de oude met jouw tender-loving-care. 

 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda