Korstjes op het oor van je kat – Hoe los je dat op?

Inleiding

Korstjes op het oor van je kat kunnen een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Indien onbehandeld, kunnen de korstjes verergeren en leiden tot ontstekingen of pijn. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor dit vervelende probleem uitleggen.

Korstjes op het oor van je kat kan ontstaan door een allergische reactie.

Oorzaken van korstjes op het oor van je kat

Korstjes op het oor van je kat kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder allergieën, infecties, parasieten, verwondingen of lastigere onderliggende gezondheidsproblemen.

Verwondingen, zoals krabben of bijten aan het oor, kan leiden tot korstjes en open wonden. Andere onderliggende gezondheidsproblemen zoals auto-immuunziekten of hormonale stoornissen kunnen ook korstjes veroorzaken. Bij een oorontsteking kunnen katten ook hun eigen oren kapot krabben.

Infecties van de huid op het oor, zoals bacteriële of schimmelinfecties, kunnen ook korstvorming op het oor van een kat veroorzaken. Bij bacteriële ontstekingen zijn de korstjes nat en soms zelfs etterig. Oormijten kunnen ook korsten en korstjes in en rond het oor veroorzaken. Dit zijn kleine parasieten die normaal in de gehoorgang leven. Andere soorten mijten kunnen ook korstjes op het oor van je kat veroorzaken. Die mijten leven ook vaak op andere delen van het lichaam.

Kanker is ook een vrij veel voorkomende oorzaak van korstjes of korstjes op de oren van een kat. Aan de rand van het oor kunnen korstjes zitten die maar niet willen genezen. Het lijkt er een beetje op dat er een niet genezende wond is. Dit type kanker wordt plaveiselcelcarcinoom genoemd. De kanker “eet” het oor eraf en laat korsten en korsten achter. Deze kanker wordt alleen gezien bij oudere katten. 

Allergieën kunnen ook korstjes op het oor van je kat veroorzaken. Een kat kan allergisch zijn voor voedsel, vlooienbeten of andere omgevingsfactoren zoals pollen, schimmels of huisstofmijt. Meestal heeft de kat meerdere plekken op zijn lichaam die jeuken. Ofwel zijn er meer huidproblemen als er van een allergie sprake is.

Symptomen van korstjes op het oor van je kat

De meest voorkomende symptomen zijn natuurlijk de korstjes. Daarnaast is er ook vaak sprake van jeuk, roodheid, zwelling en haaruitval rond het getroffen gebied. De kat kan ook zijn hoofd schudden of naar één kant draaien om ongemak te verlichten. Als oormijt de oorzaak van het probleem is, kun je ook donkerbruin oorsmeer in de gehoorgang zien.

Korstjes op het oor van je kitten kan ontstaan door een bacteriële infectie.

Huismiddeltjes om korstjes op het oor van je kat te behandelen

De remedies om korstjes op het oor van je kat te behandelen variëren met de onderliggende oorzaak. Vandaar dat we de oplossingen even onderverdelen per oorzaak. 

Verwondingen

Als er een verwonding aan het oor is geconstateerd kun je het oor behandelen met een huidgenezend product zoals Vetramil wondzalf. Smeer dit 3 keer per dag op de oren. Binnen 7 dagen zouden de oren genezen moeten zijn. Over het algemeen zie je al verbetering na een dag of 3. 

Mijten

Mijten kunnen worden behandeld met Stronghold of Bravecto. Deze middelen kun je aan de balie bij je dierenarts kopen. Het zijn pipetjes die je in de nek druppelt bij je kat. Eén behandeling is doorgaans voldoende om zowel oormijt als andere mijten aan te pakken. Indien gewenst kan dierenarts Nanda ook zorgen voor een recept waarmee je deze producten zelf online kunt kopen. Het aanvragen van een recept kost €10,00. 

Indien je kat echt oormijt lijkt te hebben en je hebt iets langer de tijd, dan kun je ook gebruik maken van Amazon.com. Daar kun je Happy Jacks mitex bestellen. Smeer eenmaal per dag wat zalf in de gehoorgang en ook op de achterkant van het oor waar de korstjes zitten. Gebruik gedurende 7 dagen, stop dan gedurende 7 dagen. Na deze periode gebruik je hem weer 7 dagen. Let op: dit middel werkt niet tegen de andere soorten mijten omdat het product niet over het lichaam van je kat verspreid wordt. 

Bacteriele infectie

Als er een bacteriële infectie van de huid op het oor speelt waardoor de korstjes ontstaan, kun je het beste betadine zalf gebruiken. Bij een bacteriële infectie zijn de korstjes dus nattig. Gebruik het tweemaal per dag gedurende 5-7 dagen. Tegen die tijd zou de huid van het oor van je kat er veel beter uit moeten zien. Zo niet, ga dan naar een dierenarts.

Allergie

Allergieën kunnen allerlei jeukende korstjes op het lichaam van je kat veroorzaken. Maar de oren en rond de oren zijn de meest voorkomende plaatsen. Met het volgende product kun je proberen te achterhalen wat de allergie bij jouw kat veroorzaakt. Indien mogelijk moet je de oorzaak uit het leven van je kat verwijderen. Alleen dan zullen de klachten verminderen. 

Een voedselallergie kun je echter ook testen door een voeding te geven waar je kat niet allergisch op kan reageren. Dit kun je doen met de Royal Canin Anallergenic voeding voor de kat. Je geeft je kat gedurende 8 weken enkel en alleen deze voeding en geen andere snoepjes of voeding. De eerste 4 weken zie je nog niets veranderen. Maar na 4 weken zou je verschil moeten gaan opmerken als er sprake is van een voedselallergie. Is er na 8 weken nog geen verandering ontstaan? Dan gaat het helaas ook niet meer gebeuren en kun je weer terug op de oude voeding. 

Wat als de korstjes op het oor van je kat niet genezen?

In dat geval is vaak een diergeneeskundige behandeling nodig om het oor van de kat te behandelen. Een dierenarts zal de kat onderzoeken en de onderliggende oorzaak van de korstjes bepalen. De behandeling kan medicijnen omvatten zoals antibiotica, antischimmelmiddelen of antiparasitaire geneesmiddelen. In sommige gevallen is er zelfs een heel sterk ontstekingremmend middel nodig zoals prednison-achtige middelen. 

Voorkomen van korstjes op het oor van je kat

Regelmatige verzorging en hygiëne kunnen korstjes op het oor van je kat helpen voorkomen. Houd de oren van de kat schoon en droog en controleer regelmatig op tekenen van een oorontsteking of parasieten. Het tegen gaan van allergieën of andere onderliggende gezondheidsproblemen kan ook helpen bij het voorkomen van korstvorming. Daarnaast helpt het geven van zalmolie aan je kat om de huidweerstand te verbeteren. De huid wordt sterker en is veel minder gevoelig voor problemen veroorzaakt door bacteriën, schimmels of parasieten.

Conclusie

Korstjes op het oor van je kat kunnen een vervelend probleem zijn. Het is in de meeste gevallen geen gevaarlijk probleem. Maar natuurlijk wel heel vervelend! Bacteriële, schimmel- of parasitaire infecties kunnen de oorzaak zijn. Regelmatige verzorging en hygiëne kunnen de vorming van korstjes helpen voorkomen, en huismiddeltjes kunnen de symptomen helpen verlichten en genezing bevorderen. Het is echter van cruciaal belang om professionele veterinaire zorg te zoeken als de korstjes aanhouden of verergeren.

Vergeet niet dat vroege ontdekking en behandeling kunnen helpen voorkomen dat er ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan. Door samen te werken met je dierenarts en goede hygiëne toe te passen, kun je helpen jouw kat gezond en comfortabel te houden.