Je kat heeft jeuk aan zijn poot

Hoe behandel je dit zelf?

Als je kat jeuk aan zijn poot heeft dan heeft je kat er flink de balen van. Maar ook jij als eigenaar kan hier geïrriteerd van raken. Je wordt helemaal gek van dat gelik en geknaag aan zijn poot! Gelukkig hebben wij in dit artikel diverse oplossingen om die jeuk aan de poot van je kat tegen te gaan. We bespreken hoe de jeuk ontstaat, welke symptomen je kunt zien en wat je er zelf tegen kunt doen. Dus lees snel verder om te weten te komen wat je het beste tegen die jeuk kunt doen!

 

kat heeft jeuk aan zijn poot en likt daarom aan zijn poot
Kat likt aan voet door jeuk

Hoe ontstaat jeuk aan de poot van je kat?

De zenuwen in de huid van je kat kunnen door een bepaalde oorzaak geprikkeld worden. De zenuwen geven dan een signaal door vanaf de huid naar het ruggenmerg. Daar vangt een andere zenuw het signaal op en geeft het door aan de hersenen van je kat. In de hersenen zitten speciale gebieden die de signalen van deze jeuk verwerken. Je kat krijgt dan dus door dat er ergens op zijn pootje iets niet goed gaat en hem jeuk geeft. Dat vindt hij vervelend en moet dus een reactie geven om van die jeuk af te komen. Bijvoorbeeld likken of bijten op die plek. 

Wat veroorzaakt jeuk op de poot bij je kat?

Er zijn meerdere mogelijkheden die jeuk aan de poot bij je kat opleveren. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 •  Een allergische reactie
 • Een ontsteking
 • Opdrogend vocht
 • Een insectensteek zoals bijvoorbeeld een wesp of een bij

Maar ook kan jeuk op de poot van je kat ontstaan als er sprake is van vlooien, een vlooienallergie, mijten, schimmel of probleemen met zijn schildklier. Deze laatste oorzaken veroorzaken echter doorgaans zelden enkel jeuk op de pootjes. Over het algemeen zie je dan ook klachten op meerdere lichaamsdelen of diepere beschadigingen van de huid. 

Een allergische reactie als oorzaak voor jeuk aan de poot bij je kat

Als er sprake is van een allergische reactie die de oorzaak is van de jeuk op de poot van je kat dan is dit in principe meestal een voedselallergie. Maar een goede tweede mogelijke allergie is de atopie. Bij een voedselallergie is er een allergische reactie op basis van een ingrediënt in de voeding (of snoepjes) die je kat eet. Er ontstaan dan ontstekingsreacties in de huid van je kat die voor de jeukprikkel zorgen. In ernstige gevallen kunnen er ook duidelijke wonden ontstaan, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. En in de meeste gevallen geeft dit met name jeuk aan de poten of aan de kop. 

Bij een atopie is er een allergische reactie op stoffen die je kat inademt. Dus bijvoorbeeld voor boompollen of graspollen, huisstofmijt etcetera. Ook in dit geval ontstaan er ontstekingen in de huid die zorgen voor jeuk en in ernstige gevallen voor wondjes in de huid. Deze reactie zien we vooral op de kop van een kat ontstaan, maar ook doen vaak de poten mee. 

 

Huidontstekingen op de poot van je kat als oorzaak voor de jeuk

In feite speelt ditzelfde principe bij de allergie. Maar huidontstekingen kunnen ook ontstaan doordat de huid heel vochtig blijft en bacteriën de huid dan kunnen gaan infecteren. Op die manier kan er jeuk ontstaan in de huid op de poten van je kat. Als gevolg van de bacteriën kan er huidschade ontstaan. Hierbij komen heel veel stoffen vrij die ervoor zorgen dat het afweersysteem van je kat weet dat er schade is. Er worden dan heel veel mechanismen in gang gezet om die schade te herstellen. Maar ondertussen is er wel jeuk voor je kat. 

 

Een kat heeft jeuk aan zijn voetzooltje en likt er continue aan.

Opdrogend vocht als oorzaak van de jeuk aan de poten van je kat. 

Is je kat buiten geweest in een nattige omgeving, dan komt hij weer binnen met natte poten. Het opdrogen hiervan geeft een kriebel waardoor de zenuwen van je kat gestimuleerd worden. Je kat zal in dat geval enkel zijn ondervoetjes overmatig likken gedurende het uur nadat hij binnen gekomen is. Daarna merk je er doorgaans niets meer van. 

Een variant van dit opdrogende vocht is als het gesneeuwd heeft of buiten vriest. De sneeuw blijft nog beter aan de poten van je kat plakken en duurt dus ook langer voordat het weer opgedroogd is. Hoewel hij het meestal wel goed schoonmaakt. Katten gaan echter zelden in de sneeuw spelen, dus veel komt dit niet voor. Mocht er ook nog gestrooid zijn dan kan je kat ook last krijgen van uitgedroogde voetzooltjes waarin kloofjes kunnen ontstaan. Ook deze kunnen dan een beetje gaan jeuken en irriteren. Deze irritatie zit dan enkel aan de onderzijde van zijn voetjes. 

 

Een insectensteek geeft ook jeuk aan de poot van je kat

Met enige regelmaat besluit een kat om lekker te gaan spelen met dat vliegende beestje dat hij buiten tegen kwam. Het is dan ook zeker geen zeldzaamheid dat een kat gestoken wordt door bijvoorbeeld ene wesp of een bij. Dit kan een jeukende bult opleveren, waardoor je ziet dat je kat continue aan dat ene plekje gaat zitten likken. 

 

kale poot bij een kat als gevolg van overmatig likken.
Kat kijkt behoorlijk chagrijnig als hij maar niet van die jeuk aan zijn poot af komt.

Welke symptomen zie je als je kat jeuk aan zijn poot heeft?

Er zijn een aantal mogelijke symptomen die je kunt zien als je kat jeuk aan zijn poot heeft.

 • Overmatig likken aan zijn poot
 • Bijten of knagen aan zijn poot
 • Een rode huid
 • Kale plekken
 • Beschadigingen van de huid (evt door overmatig likken)
 • Zwelling van de poot
 • Gedragsverandering doordat je kat bijvoorbeeld slaapgebrek heeft door de jeuk

 

Met welke huismiddelen kun je jeuk aan de poot van je kat behandelen?

Ontstekingen tegen gaan

Is de jeuk nog maar kort aan de gang dan gaan we niet gelijk uit van een allergie. De kans is groter dat er gewoon een huidbeschadiging is ontstaan die nu aan het genezen is en die je kat jeuk aan zijn poot geeft. Onderzoek de locatie waar je kat aan likt dan ook even goed. Zie je roodheid, kleine beschadigingen van de huid of een milde zwelling, dan is er sprake van een huidontsteking. In dat geval moet je je kat behandelen met een jeukremmende en ontstekingsremmende zalf. De beste die je hiervoor kunt gebruiken is Douxo s3 Pyo. Dit doe je 2x daags gedurende 5-7 dagen op de poot van je kat. Daarna zou de jeuk over moeten zijn.

 

Huidweerstand verhogen

In veel gevallen wordt jeuk veroorzaakt doordat de huid niet optimaal functioneert. Ook bij milde allergieën kan het voldoende zijn om alleen de huidweerstand te verhogen. Het is dan ook verstandig om de huidweerstand van je kat te verbeteren door middel van omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen voor een betere huidbarrière, krachtigere haren en gaan ontstekingen tegen. Dit alles zal ervoor zorgen dat de huid minder snel jeuk zal opmerken. Je kunt je kat omega-3 vetzuren geven door Megaderm over zijn voeding heen te doen. Ofwel gebruik je zalmolie, dat iets goedkoper is. De kwaliteit is daarvan echter bij veel producten niet optimaal. Degene van Biofood is wel geschikt.

Voedselallergie-test

Mocht je kat al langere tijd last van jeuk aan zijn poten last hebben dan is de kans aanwezig dat het gaat om een allergie. De enige test die je dan zelf kunt uitvoeren is de voedselallergie test. Door je kat Royal Canin Anallergenic te geven en absoluut niets anders tussendoor, dan kan je kat niet allergisch reageren als hij een voedselallergie heeft.

De ingrediënten van deze voeding zijn behandeld waardoor ze heel klein gemaakt zijn en je kat er niet allergisch op kan reageren met zijn afweersysteem. Het duurt echter ongeveer 4 weken voordat alle oude voedingsstoffen uit het lichaam van je kat verdwenen zijn. Daarom kan het wel 4 weken duren voordat je resultaat ziet. De test moet je dan ook 8 weken lang volhouden. Waarbij je pas de laatste 4 weken resultaat kunt zien. Als er na 8 weken nog niets veranderd is dan is er geen sprake van een voedselallergie. 

Dierenarts onderzoekt een kat met een kale plek op zijn poot

Wanneer ga je naar je dierenarts als je kat jeuk aan zijn poot heeft?

Is de jeuk aan de poot van je kat behoorlijk intens dan is het verstandig om niet te lang te wachten met een bezoek aan je dierenarts. Deze kan namelijk behoorlijk sterke zalven voorschrijven waardoor de jeuk en eventuele ontstekingen heel snel verminderen. Je kat is op die manier het snelst van zijn jeuk af. 

Ook als je kat humeurig begint te worden of als er echte wondjes aan het ontstaan zijn moet je niet te lang afwachten. 

Is je kat niet al te veel van slag door zijn jeuk dan kun je bovenstaande adviezen proberen. Werkt geen van allen? Dan is de kans groot dat je kat een atopische allergie heeft. Je dierenarts kan een bloedonderzoek uitvoeren om dit aan te tonen. 

Veel succes!

We hopen dat je kat met bovenstaande huismiddelen geen jeuk meer op zijn poot zal hebben. Je wenst immers je kat een jeuk-vrij leven. Dus bestel snel de producten om die vervelende jeuk te laten verdwijnen! Veel succes. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda