Dikke poot bij je kat

Mogelijke oorzaken en DIY behandel-tips

In dit artikel bespreken we de symptomen die je kunt zien als er een dikke poot bij je kat speelt. We vertellen je de mogelijke oorzaken die een gezwollen poot bij je kat kunnen opleveren en hoe je zelf een diagnose kunt proberen te stellen. Daarnaast geven we advies hoe je het probleem bij jouw kat zelf kunt behandelen. Daarmee hopen we je te kunnen helpen in de behandeling van de dikke poot bij je kat. Met jouw goede zorgen is hij vast snel weer genezen. 

 

Een dikke poot bij een kat

Symptomen in geval van een dikke poot bij je kat

Naast het feit dat je kat een enorm dikke poot of voet kan hebben, zijn er meer symptomen die je kunt opmerken in het geval van een dikke poot bij je kat. Bijvoorbeeld:

 

  • Een pijnlijke poot bij aanraken
  • Mank lopen
  • Rode huid van de dikke poot bij je kat
  • Je kat likt veel aan zijn dikke poot
  • De poot voelt warmer aan dan zijn gezonde poot
  • Je kat heeft koorts
  • Je kat eet slechter
  • Je kat is minder actief

Oorzaken van een dikke poot bij je kat

Abces meest voorkomende oorzaak van een dikke poot bij de kat

In zeer veel gevallen is de oorzaak van een dikke poot bij je kat een abces. Een abces ontstaat doordat je kat een klein wondje in zijn huid kreeg waar in de diepte van de wond, onder de huid een bacterie terecht gekomen is. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een vechtpartij met een andere kat. De nagel of tand van de andere kat heeft de huid van jouw kat doorboort en een bacterie achtergelaten in de diepte van dit wondje. Het lichaam van je kat stuurt ettercellen op die bacterie af, maar krijgt het niet snel genoeg onder controle. Dus meer en meer ettercellen worden er naartoe gestuurd. Dit hoopt zich op onder de huid in een holte, samen met de gevormde bacteriën.

Een abces is dus in feite een onderhuidse infectie en zorgt voor een ontstekingsreactie. Dit is erg pijnlijk voor je kat. In de meeste gevallen gaat je kat ook slechter eten, mank lopen en krijgt hij koorts. Na 2-3 dagen knapt het abces open en komt er heel veel enorm stinkende en bloederige etter uit de poot van je kat zetten. Het ziet er op dat moment voor de eigenaar extreem dramatisch uit, maar voor je kat is dan de druk van het abces af en heeft dan veel minder pijn. Op de pagina over een abces bij de kat lees je hier meer over.

 

Kneuzing

Wanneer je kat een ongeluk(je) gehad heeft dan kan het gebeuren dat zijn spieren, pezen of gewrichten wat beschadigd geraakt zijn. Doordat er beschadigd weefsel in de poot van je kat zit gaat zijn lichaam de beschadiging proberen op te ruimen. Dit doet het lichaam van je kat door er heel veel vocht heen te sturen. Hierin zitten genezende stoffen en het zorgt ervoor dat je kat zijn poot minder zal gebruiken. Het nadeel van die hoeveelheid vocht is alleen dat de poot van je kat behoorlijk dik wordt en pijnlijk kan zijn. Je kat zal mank lopen, maar in de meeste gevallen steunt hij nog wel een beetje op zijn pootje.

 

Insectensteek in de zomer veel voorkomende oorzaak van een dikke poot bij een kat

In de warme zomer maanden hebben katten ook nog weleens de neiging om te “spelen” met wespen of bijen. Of andere steek insectjes. Als gevolg hiervan kan zo’n insect je kat prikken. Het gevolg is dat het pootje van je kat behoorlijk kan opzwellen. Meestal zie je dan in het midden van die zwelling een heel klein prik-gaatje. Maar zo’n gaatje zie je ook nog wel eens bij een abces. In de meeste gevallen lost deze zwelling op basis van een insectensteek zich binnen een dag of 3-4 weer vanzelf op.

 

Breuk

Als je kat een flink ongeluk gehad heeft dan is het mogelijk dat er een breuk in één of meerdere botten van zijn poot zit. In dat geval is zijn poot extreem pijnlijk en heel vaak bungelt de poot in een onnatuurlijke stand aan je kat. Je kat loopt vrijwel altijd op 3 poten als zijn poot gebroken is en als je de kans krijgt om zijn poot te onderzoeken dan voel je vaak iets “krakerigs/knisperends” ter hoogte van de breuk. Denk je dat de dikke poot bij jouw kat mogelijk veroorzaakt wordt door een breuk? Dan is het uiteraard het beste om een röntgenfoto bij je dierenarts te laten maken om het met zekerheid te weten. De behandeling hangt dan af van de soort breuk. Je dierenarts zal je hier meer over vertellen. In de meeste gevallen is er een operatie of gips nodig.

 

Ingegroeide nagels veel voorkomende oorzaak van een dikke poot bij een oude kat

Ingegroeide nagels zien we vooral bij oudere katten. Door hun hoge leeftijd en wellicht door artrose in hun gewrichten zijn ze minder gaan bewegen en hebben daardoor hun nagels niet kort gehouden. Op den duur groeien ze dan in een rondje en prikken in de zoolkussentjes van die nagel. Als het dan nog niet opgelost wordt dan gaan ze ook nog eens wondjes veroorzaken in de zoolkussens en die gaan op hun beurt weer geïnfecteerd raken waardoor ze gaan opzwellen en op die manier voor een dikke voet bij je kat zorgen. Het kan gaan om 1 nagel, maar ook om meerdere. Kijk dus even goed naar de nagels van je kat als het voetje van je kat dik geworden is.

 

Ontstoken voetzooltjes

Als je kat op iets scherps gestaan heeft kan er in zijn zoolkussentjes een snee ontstaan zijn. In de winter kan er van gestrooid zout ook kleine kloofjes in de voetzooltjes ontstaan. Zowel een sneetje als een kloofje kan geïnfecteerd worden met een bacterie waardoor het zoolkussentje zal gaan opzwellen. Heel dikwijls doet het hele voetje zelf dan ook mee met als gevolg een dikke poot bij je kat. Dit zit wel met name in het voet-gedeelte en niet hoger aan de poot.

 

Elastiekje rond poot veel voorkomende oorzaak van een dikke poot bij een jonge kat

Het komt gelukkig niet zo heel vaak voor, maar katten willen ook nog wel eens met elastiekjes spelen. In sommige gevallen kan zo’n elastiekje klem komen te zitten rondom zijn pootje. Hierdoor wordt de bloedsomloop van de poot van je kat belemmerd. Het bloed kan dan nog wel de poot ingepompt worden, maar eruit gaat veel moeilijker. En ook lymfevocht kan er nog wel in, maar eruit lukt haast niet meer. Het gevolg is dat het deel van de poot onder het elastiekje volledig opgezwollen en pijnlijk wordt. Heeft je kat dus een dikke poot? Controleer dan even goed of er vlak boven die zwelling geen elastiekje of ander touwtje zit.

 

Een witte kat heeft een dikke poot en wil niet lopen.

Hoe onderzoek je een dikke poot bij je kat?

Temperatuur opnemen

De behandeling van een dikke poot bij je kat hangt uiteraard af van wat de oorzaak is. Je zult dus eersts zelf de poot van je kat goed moeten onderzoeken. Begin eerst met het opnemen van zijn temperatuur door een rectale thermometer in zijn anus te doen. De normale temperatuur van een kat is 37,5-39,5°C. Is zijn temperatuur hoger dan heeft je kat zeer waarschijnlijk een abces als oorzaak van zijn dikke poot. De reden dat je eerst de temperatuur van je kat moet opnemen is omdat je kat echt niet meer zal gaan meewerken met temperaturen als je hem eerst zeer gedaan hebt met het onderzoek van zijn poot.

Controleer de nagels en knellende voorwerpen zoals elastiek

Na het temperaturen van je kat ga je zijn poot onderzoeken. Controleer eerst of er geen elastiekje of touwtje rond zijn pootje zit. En als de zwelling vooral aan zijn voetje zit dan controleer je de lengte van zijn nagels. Bekijk ook of je wondjes ziet zitten in zijn voetzooltjes.

Buigen en strekken gewrichten van een dikke poot bij je kat

Probeer vervolgens of je elk gewricht van de poot op een normale manier mag en kunt buigen en strekken. Op die manier krijg je vaak al een beter beeld in welk deel van de poot het probleem zit. Is de zwelling heel lokaal, dan kun je dat deel voorzichtig betasten en voelen of er wellicht beweeglijkheid in de botten zit die er niet hoort te zitten. In dat geval is er namelijk een breuk.

Abces als oorzaak van een dikke poot bij je kat onderzoeken

In het geval van een abces is de poot ter hoogte van de zwelling zeer pijnlijk. Je kat zal dan ook waarschijnlijk behoorlijk pissig worden als je erop gaat duwen. De katten met een pittig karakter kunnen op dat moment zelfs gaan bijten. Dus wees gewaarschuwd. Vaak is het veiliger als één persoon je kat in zijn nekvel vast houdt terwijl jij zijn poot zover mogelijk van zijn bek af onderzoekt.

Is het zeer pijnlijk? Kijk dan even op het midden van de zwelling. Bij een abces zie je dan dikwijls een stukje huid in de vorm van een klein rondje van enkele millimeters groot met een andere glans/uiterlijk. Als je dat tussen zijn haren ziet kun je proberen of je dat deel open kunt krabben of knijpen. Schrik niet als er dan enorm veel etterige troep uit komt. Hoewel het echt vies is, levert dit wel heel veel minder pijn op voor je kat. De etter kan er beter uit zijn, dan erin blijven zitten. Het mooiste is het als je kat een antibioticakuur krijgt bij je dierenarts, maar in de meeste gevallen lost het zichzelf ook wel op als het abces eenmaal open gegaan is.

Afwachten met die dikke poot bij je kat

Als er sprake is van een zwelling die niet extreem pijnlijk voor je kat is en het is de zomer-periode dan kun je ook even kijken in het midden van de zwelling of je een prikgaatje van een insect ziet. Is dit het geval en heeft je kat geen koorts? Dan kun je het even een dag of 3 aankijken. Waarschijnlijk is de zwelling dan al nagenoeg verdwenen.

Heb je het idee dat er geen sprake is van een breuk of abces? En is er geen sprake van een elastiekje of ingegroeide nagels? Dan is de dikke poot van je kat waarschijnlijk het gevolg van een kneuzing. Ook dit lost zich vanzelf op en zou na een week al nagenoeg over moeten zijn.

Als de zwelling toch groter wordt of je twijfelt erg, dan ga je beter even langs je eigen dierenarts. Of je vraagt medisch advies aan onze dierenarts Nanda. 

Kat heeft een gezwollen poot en steunt er niet volledig op in rust.

Wat moet je doen als je kat een dikke poot heeft?

Elastiekje of ander afknellend voorwerp

Als er iets om het pootje van je kat heen zit dan is het voldoende om dit te verwijderen met een schaar. De zwelling zal dan elke dag een heel stuk minder moeten worden. Doorgaans is het na een dag of 3 wel verdwenen. Een uitzondering is het als je ziet dat de huid van zijn pootje zwart of donkerpaars ziet. In dat geval is de huid al afgestorven. Er is in dat geval een dierenarts nodig om te bepalen wat nu de beste behandeling voor je kat is. 

Ingegroeide nagels

Als je kat één of meerdere ingegroeide nagels heeft dan moet je uiteraard zijn nagels knippen. Dit kan soms behoorlijk pijnlijk zijn als ze ingegroeid zijn. Toch doet een dierenarts dit niet anders. Knip de nagels af tot 1 à 2 millimeter na het leven. Of, als je het niet kunt zien zitten, knip je de nagel halverwege af zodat ze in elk geval niet meer in zijn pootje prikken.

Laat je kat vervolgens even tot rust komen als het hem erg zeer gedaan heeft. Zodra hij wat gekalmeerd is smeer je betadine-zalf in een dun laagje op de wondjes van zijn zoolkussen. Dit kun je eventueel een dag of 5 tweemaal daags blijven doen. Meestal zie je je kat elke dag een beetje beter worden en neemt de zwelling van zijn pootje flink af. 

Ontstoken voetzooltjes

Als je kat ontstoken en opgezette voetzooltjes heeft dan kun je het beste zijn voetjes 2x daags een paar minuten in een badje met groene biotex weken. Aangezien dit een waterige oplossing is komt het goed in de diepte van de wondjes en werkt daar dan anti-bacterieel.

Niet alle katten kunnen een voetenbadje echter waarderen. In dat geval kun je de wondjes 3x daags insmeren met honingzalf. Dit werkt ook antibacterieel en remt ontstekingen. Daarnaast is het wondgenezend, wat natuurlijk erg handig is als je kat wondjes in zijn voetzooltjes heeft. Het komt echter minder makkelijk in de diepte van de wondjes. 

Abces

Als er sprake is van koorts en er dus waarschijnlijk een abces speelt moet het abces zo snel mogelijk open gemaakt worden. Lukt het jezelf niet goed? Dan kun je beter naar je dierenarts gaan. Deze zal je kat een antibiotica-kuur voorschrijven en indien mogelijk het abces openen. Is het abces inmiddels vanzelf open gegaan? Dan kun je het ook even een dag of 3 aankijken. Waarschijnlijk gaat je kat het abces zelf onder controle krijgen en oplossen. Dit proces gaat uiteraard wel sneller als je kat toch een antibiotica-kuur krijgt.

Een kneuzing of insectensteek

Deze beide oorzaken van een dikke poot bij je kat lossen zich in principe vanzelf op. Een insectensteek geneest doorgaans in een dag of 2-3 en een kneuzing zou met een week wel heel erg veel verbetering moeten hebben laten zien. 

Een pijnstiller geven aan je kat als hij een dikke poot heeft

Een dikke poot is bij je kat meestal wel in meer of mindere mate pijnlijk. Het mooiste is het als je bij je dierenarts een pijnstiller kunt ophalen die geschikt is voor je kat. Hiervoor moet je echter bijna altijd een consult krijgen bij je dierenarts. Dit is wettelijk zo geregeld. 

Mocht je je kat toch iets tegen de pijn willen geven dan kun je hem 1x in de twee dagen (dus niet 2x per dag!) een kwart tablet aspirine 500mg geven. LET OP! ENKEL ASPIRINE IS GESCHIKT. PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE HUMANE PIJNSTILLERS ZIJN DODELIJK VOOR JE KAT! Met de aspirine zorg je voor een pijnstillende en ontstekingsremmende werking bij je kat. De pijnstillers van je dierenarts die speciaal voor je kat gemaakt zijn, werken echter beter. Het heeft dus de voorkeur om je kat die te geven. 

Kat loopt buiten rond op zoek naar actie
Een eigenaar speelt met haar kat met een dikke poot

Veel gestelde vragen over een dikke poot bij een kat (FAQ)

Mag mijn kat naar buiten met zijn dikke poot?

Het mag wel, maar het is beter om je kat binnen te houden. Op die manier krijgt zijn poot wat meer rust en dus de kans om te gaan genezen. Een kat met een abces kan zich ook nog weleens gaan verstoppen onder een struik. Je kunt je dan enkele dagen erg ongerust maken.

Kan ik gewoon spelen met mijn kat als hij een dikke poot heeft?

Ook in dit geval is het beter voor je kat om zich rustig te houden. Op die manier krijgt zijn lichaam meer de kans om het probleem te genezen.

Kan ik een dikke poot bij mijn kat voorkomen?

Je kunt de nagels van je kat goed blijven controleren zodat ze niet te lang worden. Maar alle andere oorzaken van een gezwollen poot bij je kat zijn nauwelijks te voorkomen als je kat buiten komt. Het zou dus wel een optie zijn om je kat zoveel mogelijk binnen te houden. Maar niet elke kat wordt daar gelukkig van.

Heeft mijn kat speciale voeding nodig als hij een dikke poot heeft?

Nee, in principe is aangepast voeding niet nodig bij een gezwollen voet. In het geval van een abces kan een kat wel moeilijker willen eten. Probeer in dat geval eens of hij gekookte kipfilet wel wil eten. Het gaat erom dat je kat voedsel binnen krijgt. Wat dat voedsel dan is, dan maakt geen verschil voor zijn dikke poot.

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda