Wond aan de poot van je kat 

Hoe stimuleer je snelle genezing?

Het is natuurlijk schrikken als je ineens een wond aan de poot van je kat ziet zitten. In dit artikel leggen we je meer uit hoe je kunt bepalen of je ermee naar je dierenarts moet gaan of dat je het zelf kunt behandelen. Kom je tot de conclusie dat je het thuis gaat behandelen dan hebben we ook nog de uitleg in deze tekst staan met wat je moet doen en waarom dat zo is. Verder hebben we ook nog wat FAQ opgenomen in dit artikel en geven we je advies over wat je het beste in je EHBO-set voor je kat kunt hebben zitten. Succes met het behandelen van de wond op de poot van je kat! Met dit artikel komt het zeker goed met de behandeling die jij je kat geeft. 

 

Kat heeft een wond aan zijn poot en kreeg een verbandje om de wond te beschermen.

Hoe herken ik een gewonde poot bij mijn kat?

Je kat heeft vermoedelijk een wond aan zijn poot. Anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht gekomen. Je kunt dit herkennen aan het feit dat de huid op de poot van je kat beschadigd is. Je kunt naast een duidelijke wond ook de volgende symptomen zien:

  •  De vacht is weggeschuurd
  • Je ziet bloed op de grond of op je kat
  • Je kat loopt mank of hinkt
  • Je kat likt overmatig veel aan zijn bezeerde poot
  • Er kan een zwelling zichtbaar zijn van zijn poot
  • Bij oudere wonden kan de huid rood zien
  • Bij oudere geïnfecteerde wonden kun je pus uit de wond zien komen

Wat veroorzaakt een wond aan de poot van je kat?

De huid van je kat is over het algemeen behoorlijk sterk. Maar af en toe krijgt je kat een ongelukje waarbij een wond ontstaat. De meest voorkomende oorzaken zijn andere katten, voertuigen en prikkeldraad. Als gevolg van deze oorzaak, welke dat dan ook is, raken er één of meerdere lagen van de huid beschadigd. Hoe dieper de wond is hoe meer bloed uit de wond op de poot van je kat zal komen. Op plekken waar de huid wat onder spanning staat kan de wond ook open gaan staan. We noemen dit ook wel een gapende wond of een wijkende wond. Dit zien we vooral bij wonden op de poot van je kat ontstaan omdat de huid op die plek veel beweegt als je kat loopt. 

 

Welke soort wonden zijn er?

Schaafwond

De oppervlakkigste wond is de schaafwond. Hierbij is de onderlaag van de huid nog wel heel, maar de bovenste laag is kapot geschaafd. Dit zien we vooral wanneer een kat over de grond gesleept werd. Bijvoorbeeld bij een aanrijding met een voertuig. Deze wonden genezen vrij gemakkelijk zolang er geen infectie van de wond op de poot van je kat ontstaat.

Snijwond

Daarnaast zijn er ook snijwonden. Hierbij is de huid wel volledig doorkliefd. De huidranden in de wond aan de poot van je kat zijn duidelijk zichtbaar en meestal kun je ook de onderliggende weefsels zien. Bij de poten zien we dan vooral spieren en pezen zitten. Aangezien de huid volledig doorkliefd werd is ook de laag met de bloedvaten geraakt. Deze wond bloedt dan ook in eerste instantie. Dit bloeden stopt meestal na een minuut of 5 omdat er bloedstolseltjes gevormd worden in de beschadigde bloedvaten. Heel soms blijft een snijwond langer bloeden. In dat geval kan er een groter bloedvat, een ader, beschadigd zijn. De slagaders liggen in de poten erg diep dus die raken niet zo heel erg snel beschadigd. Is dat wel het geval dan zie je het bloed er in een pulserende kracht eruit komen. In dat geval moet je onmiddellijk naar je dierenarts vertrekken.

Steekwond

Steekwonden hebben we ook nog. Daarbij heeft er een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een hoektand van een ruzie-zoekende kat, de huid doorgeprikt. De wond aan de poot van je kat zelf is niet groot, maar loopt wel volledig door de huid heen en vaak ook tot in de onderliggende weefsels. Deze wonden kunnen gemakkelijk geïnfecteerd zijn, waardoor een wondinfectie ontstaat. Op de poot van je kat is dit meestal in de vorm van een abces. Dit is een holte die onder de huid van je kat gevormd wordt doordat het lichaam van je kat naar de aanwezige bacteriën ettercellen stuurt om ze op te ruimen. De holte wordt gevuld met etter oftewel pus. Na een dag of 2-3 zal het abces open barsten waarbij veel bloederig, etterige troep vrijkomt. Dit stinkt enorm en op dat moment herkennen veel mensen pas de wond op de poot van hun kat.

 

Wat doe je als eerst wanneer je een wond op de poot van je kat ontdekt?

Het is heel belangrijk om proberen rustig te blijven. Ook als de wond aan de poot van je kat bloedt. De enige reden om heel snel te handelen is wanneer je een pulserende slag ziet in het bloeden van je kat. De hoeveelheid bloed zal dan ook behoorlijk veel zijn op dat moment. In dat geval is er mogelijk een slagaderlijke bloeding en die krijg je niet zelf gestopt. Je moet in dat geval dan ook onmiddellijk naar je dierenarts vertrekken. 

In alle andere gevallen mag er best een behoorlijke hoeveelheid bloed uit de wond komen gedurende een paar minuten. Het moet natuurlijk niet een plas van een halve meter doorsnede worden, maar van een klein plasje bloed hoef je echt niet heel erg te schrikken. Door het bloeden wordt de wond goed schoon gespoeld, dus dat is wel gunstig voor de wond. Neem die tijd dan ook even om jezelf tot rust te brengen. Hoe rustiger jij bent, hoe beter je kat het zal toelaten om de wond te laten behandelen. Haal dus een paar keer goed adem en wacht een minuut of twee-drie af. Het bloeden zal dan al heel veel minder geworden zijn. 

 

Een wond aan de poot van deze kat is erg groot en moet door een dierenarts behandeld worden.

Wanneer ga je naar je dierenarts?

Zoals we hierboven al schreven bestaat er een kleine kans dat je kat een slagaderlijke bloeding heeft. In dat geval ga je met grote spoed naar je dierenarts. Maar ook als de wond aan de poot bij je kat heel diep is, groter dan een halve centimeter doorsnede heeft, open staat of als je kat in een aanrijding betrokken is geweest. In dat geval kunnen er namelijk ook inwendige bloedingen in de organen van je kat ontstaan zijn en dit moet door een dierenarts gecontroleerd worden. In sommige gevallen kunnen botbreuken ook zorgen voor een wond in de huid. De poot van je kat bungelt in dat geval op een onnatuurlijke manier. Ook dan ga je uiteraard beter naar je dierenarts toe. 

Het reinigen van een wond op de poot van je kat

Nadat je zoveel mogelijk tot rust gekomen bent ga je de wond aan de poot van je kat proberen goed te bekijken. Hierboven vertellen we je wanneer je beter kunt besluiten om naar je dierenarts te gaan. Maar als de wond niet diep is, slechts kleiner dan een halve centimeter groot is, niet extreem open staat en je kat ook niet al te erg mank loopt dan kun je het ook thuis behandelen. In dat geval moet je eerst de wond goed reinigen. 

Het beste kun je eerst de haren rondom de wond wegknippen of wegscheren. Ze kunnen dan de komende dagen niet in de wond gaan plakken en op die manier voor een wondinfectie zorgen. Mocht je een scheerapparaatje gebruiken, dan moet je daarna wel het scheerkopje heel goed reinigen. Van het wondvocht of bloed kunnen ze namelijk vast gaan kleven waardoor ze onbruikbaar worden. 

 

Nadat de haren om de wond aan de poot van je kat heen verwijderd zijn ga je de wond schoonmaken. Dit doe je door een gaaskompress met wat schoon kraanwater nat te maken en de wond ermee te reinigen. In landen waar het kraanwater niet optimaal is kun je het kraanwater eerst even 5 minuten laten koken en weer laten afkoelen. Of je gebruikt flessen-water. Bij de wondreiniging haal je alle haren uit de wond en alle andere zichtbare vuil zoals zand of houtsplintertjes. Eventueel kun je hier ook een schoon pincet (hoeft niet steriel te zijn) voor gebruiken. 

Bacteriële, virale- en schimmelinfecties voorkomen door ontsmetten van de wond

In elke wond is er een grote kans dat er bacteriën, virussen of schimmels uit de omgeving terecht gekomen zijn. Deze kunnen voor problemen zorgen zoals wondinfecties of tetanus. Vandaar dat het belangrijk is om de wond aan de poot van je kat goed te ontsmetten. We noemen dit ook wel de wond desinfecteren. Hiervoor gebruik je het liefst een zo min mogelijk prikkende variant. Want hoewel 70% alchol zeer goed ontsmet, doet het extreem zeer aan de wond op de poot van je kat. Dikke kans dat je kat je vervolgens niet meer in de buurt van zijn wond laat komen. 

Het is beter om gebruik te maken van betadine. Hiervoor kun je het beste de betadine-zalf gebruiken voor oppervlakkige schaafwonden en de betadine-oplossing voor diepere wonden. De zalf is namelijk makkelijker te gebruiken en knoeit minder, maar komt minder makkelijk in de diepere delen van de huid. De oplossing sijpelt iets makkelijker door tot in de kleine hoekjes van de wond. De zalf kun je met je vinger op de wond smeren. De betadine-oplossing kun je op de wond druppelen of met een gaaskompres op de wond deppen. 

 

Hou er wel een beetje rekening mee dat je kat van betadine oplikken aan de diarree kan gaan. Probeer dus te voorkomen dat je kat aan de wond zal gaan likken het komende half uur. 

Wondgenezing stimuleren

Zo, je hebt nu de wond schoon gemaakt en ontsmet. Het ergste zit erop. Maar nu is het nog wel verstandig om de wond de komende dagen nog extra te behandelen. Je kunt namelijk de celdeling en het weefselherstel stimuleren met wondzalven. Hiervoor is honingzalf het beste. Van honing is namelijk bekend dat het bacteriegroei tegen gaat en stoffen bevat die de celdeling en het weefselherstel bevorderen. Daarnaast heeft het nagenoeg geen bijwerkingen en voelt het voor katten vaak ook prettig wanneer je het op de wond smeert. Eén van de beste honingzalven om bij je kat te gebruiken is Vetramil met cardiospermum. Deze honingzalf smeer je 3x per dag op de wond gedurende 5 dagen. Daarna zou de wond er heel gezond en duidelijk aan het genezen uit moeten zien. 

 

Wond op de poot van je kat beschermen

Het heeft de voorkeur om de wond aan de poot van je kat gewoon aan de lucht te laten drogen. Je kat mag er ook best heel af en toe aan gaan likken. Daarmee reinigt hij zelf ook de wond en in speeksel zitten ook wondgenezende stoffen. Maar zoals je weet zitten er ook ruwe haakjes aan de tong van je kat. Nieuw gevormd weefsel in de wond is nog heel fragiel en kwetsbaar. Dit gaat dan ook makkelijk kapot als je kat er meer dan gemiddeld aan gaat likken.

 

Hou je kat dus in de gaten de komende dagen. Likt hij teveel aan de wond? Doe hem dan een beschermkraag om of een verband om zijn pootje. Op de wond leg je dan een gaaskompres en daar overheen doe je een zelfklevend verband. Deze mag niet te strak zitten want dan knel je de bloedsomloop van de poot af. Als hij echter te los zit kan hij makkelijk afzakken.

 

Kat klimt op speelgoed dat aan de muur bevestigd is.
Kat staat trots op zijn klimmuur.

Hoe voorkom je een wond aan de poot van je kat in de toekomst?

Het is helaas natuurlijk nooit volledig te voorkomen. Maar door je kat zoveel mogelijk uitdaging te geven binnen in je huis in de vorm van klimmen en klauteren en ander speelgoed zorg je ervoor dat hij minder de neiging zal hebben om naar buiten te gaan. Ook is het verstandig om je kater te laten castreren zodat hij minder de neiging zal hebben om te gaan vechten. Zorg voor een hoge omheining als je in de buurt van een weg woont waar katten makkelijk aangereden kunnen worden. 

Een ontstoken wond bij je kat behandelen

In principe zal een wond niet echt kunnen gaan ontsteken en etteren als je de wond elke dag twee keer met vetramil wondzalf hebt ingesmeerd. Maar we begrijpen ook wel dat soms de klad er al snel in komt te zitten of dat je kat gewoon erg lastig te behandelen is. De wond op de poot van je kat kan dan ook toch ontstoken geraakt zijn.

In dat geval kun je het beste de eventueel gevormde korst van de wond af halen (dit gaat bij een ontstoken wond heel makkelijk) en de wond dan 2x daags gaan insmeren met betadine-zalf gedurende 5-7 dagen. De wond zou na een dag of 2 al duidelijk minder ontstoken moeten zijn, maar het is belangrijk dat je het zalven minimaal 5 dagen volhoudt. Hou er ook rekening mee dat je kat aan de diarree kan gaan van de betadine en voorkom dus dat hij aan de wond likt door het gebruik van een halskraag of verband. 

 

Veel gestelde vragen over een wond aan de poot van je kat (FAQ)

De wond van je kat stinkt. Wat nu?

Als de wond aan de poot van je kat behoorlijk stinkt dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een abces. De poot van je kat is dan doorgaans zeer pijnlijk en bevat een kleine opening waaruit veel etterig en bloederig vocht kan komen. Deze vloeistof is de oorzaak van de stank. Op de pagina over een abces bij je kat kun je lezen hoe je een abces bij je kat kunt behandelen.

Mijn kat likt aan zijn wond, kan dit kwaad?

In principe reinigt je kat met zijn tong de wond. In zijn speeksel zitten wondgenezende stoffen. Dus een keer eraan likken kan zeker geen kwaad. Maar de tong van je kat is erg ruw en het nieuw gevormde weefsel in de wond op de poot van je kat erg fragiel. Je kat kan dan ook bij overmatig likken de wondgenezing belemmeren. In dat geval kun je hem beter een beschermkraak om doen of een verband om zijn pootje geven.

Mag mijn kat met de wond aan zijn poot naar buiten?

Als je een rustige kat hebt dan mag hij inderdaad wel naar buiten. Maar heb je een vrij beweeglijke kat die veel springt en klimt? Dan kun je hem beter binnen houden zodat de huid waarin zijn wond zit minder beweegt. Teveel beweging komt de wondgenezing niet ten goede. Is je kat verder ook niet helemaal fit dan hou je hem ook beter binnen zodat je hem goed in de gaten kunt houden.

EHBO-set voor dieren

Je hebt natuurlijk net, zoals vele anderen, geen materialen op voorraad om je gewonde kat te behandelen. Dat zul je altijd zien. Om in de toekomst dit te voorkomen heb je hier nog wat handige benodigdheden waarmee je zelf een EHBO-set voor je kat kunt samenstellen. Zorg dat je het preventief aanschaft. Dan heb je het liggen op het moment dat het nodig is. Better-safe-than-sorry. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda