Je kat heeft een kale plek op zijn poot

Wat moet je doen?

Je kat heeft een kale plek op zijn poot en nu zoek je natuurlijk naar een oplossing. Wees gerust! Die vind je ongetwijfeld op deze pagina. We vertellen je alles over de mogelijke oorzaken van een kale plek op de poot bij je kat. En we vertellen je ook wat je in dat geval tegen die oorzaak kunt doen. In de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van behandelingen proberen om tot een oplossing te komen. Dit is bij je dierenarts doorgaans niet anders. Lees dus snel verder zodat je jouw kat kunt helpen om van zijn vervelende kale poot af te komen. 

 

kale achterpoot bij een kat als gevolg van overmatig likken.

Wat is de oorzaak dat je kat een kale plek op zijn poot heeft?

Als je kat een kale plek op zijn poot heeft dan kun je dit onderverdelen in twee groepen. In de eerste plaats is het mogelijk dat er een probleem is met de haarzakjes waaruit de haar groeit. Haren vallen dan uit en groeien niet meer terug. Dit is vaak het geval als er een schimmelinfectie speelt of een diepe mijt. Maar ook is het mogelijk dat je er overmatige krachten bezig zijn om de haren te laten afbreken. En in het geval van katten is dit bijna altijd dat de haren kapot gelikt worden. In dit geval heeft je kat dus waarschijnlijk jeuk aan zijn poot of stress waardoor hij een tik ontwikkeld heeft in de vorm van overmatig likken. Op die manier probeert hij zichzelf te kalmeren. Maar om het nog lastiger te maken is het ook nog mogelijk dat er een combinatie van die twee groepen speelt. 

Een kale poot als gevolg van haaruitval

In dit geval wordt het haarzakje dus aangetast. De haren laten los in het haarzakje en het haarzakje is niet in staat om zichzelf weer te genezen en een nieuwe haar aan te maken. Dit kan meerdere redenen hebben:

  • Huidinfecties: Bacteriële, virale of schimmelinfecties kunnen de haarzakjes beschadigen en leiden tot haarverlies.

  • Parasitaire Infecties: Met name mijten en schimmelinfecties kunnen terecht komen in haarzakjes en deze beschadigen. 

  • Hormonale Onevenwichtigheden: Aandoeningen zoals een te traag werkende schildklier of de ziekte van Cushing kunnen haarverlies veroorzaken door de haarzakjes te beïnvloeden. Deze aandoeningen komen niet zo vaak voor bij katten en geven eerder kaalheid op het lichaam. 

  • Auto-immuunziekten: Ziekten waarbij het immuunsysteem van je kat de cellen van de haarzakjes aanvalt, kunnen haarzakjes beschadigen. 

  • Fysiek Trauma en Stress: Door een flinke kneuzing is het mogelijk dat de haarzakjes in een slaapstand raken, met blijvende kaalheid tot gevolg. 

  • Allergische Reacties: Allergieën voor voedsel, omgevingsfactoren of vlooienbeten kunnen dermatitis en haaruitval veroorzaken. We zien dit vaak ontstaan op de pootjes en op de kop bij katten.  

Een kale poot als gevolg van overmatig likken

  • Jeuk: Als gevolg van jeuk kan een kat overmatig veel gaan likken aan zijn poten. We zien dit vooral als er sprake is van een allergie of parasitaire infecties zoals mijten of vlooien. Maar ook een uitgedroogde huid kan ervoor zorgen dat je kat een irritant gevoel ervaart aan zijn poot. Of bepaalde medicijnen. 
  • Pijn of Oncomfort: Pijn gerelateerd aan verwondingen, artrose of andere gewrichtsproblemen kan leiden tot overmatig likken als een manier om met de pijn om te gaan.
  • Stress of Angst: Katten kunnen overmatig likken als een copingmechanisme bij stress, angst of verveling. Dit kan optreden door veranderingen in hun omgeving, zoals een nieuw huisdier, een verhuizing, of gebrek aan aandacht.

 

kat likt zijn poot kaal

Welke symptomen kun je naast kale plekken op de poten nog meer zien?

Als gevolg van zowel het overmatige likken als van de oorzaken die de haarzakjes kapot maken kun je ook opmerken dat je kat een rode huid gekregen heeft op de plek waar de kale plekken zitten. In ernstige gevallen kunnen er zelfs (kleine) verwondingen aan de huid ontstaan. Je kunt een schilferende huid zien of zelfs echte korstvorming. De kale plek kan ook heel warm aanvoelen. Dit gebeurt vooral als er sprake is van een ontstekingsreactie. Indien je kat het al een aantal weken volhoudt om eraan te likken dan kan de huid ook pigmentvorming gaan laten zien. In dat geval wordt de normaal roze gekleurde huid donkergrijs of donkerbruin. 

Diagnose in het geval je kat kale plekken op zijn pootjes heeft

Je kunt in elk geval zelf eerst al kijken of je nog hele kleine stoppeltjes ziet op de kale plek. Je kunt dit ook vaak wel voelen. Een kaal gelikte huid bevat doorgaans nog heel kleine stoppeltjes. Bij haaruitval is dit niet het geval. Daar voelt de huid volstrekt glad als er geen andere huidproblemen ontstaan zijn. Daarmee kun je al een deel van de oorzaken wegstrepen. 

 

Kijk ook even heel goed of je kat geen vlooien heeft. Zeker in het geval van een vlooienallergie hoeft je kat maar 1 vlo te hebben die hem 1x per week bijt. Je kat zal dan pertinent jeuk ervaren. Controleer dus sowieso even heel goed op vlooien met een vlooienkam. 

 

Alle overige oorzaken zijn helaas niet door jou zelf vast te stellen. Maar dat is in feite ook niet echt heel noodzakelijk om toch te kunnen behandelen. 

 

Wat moet je doen als je kat een kale plek op zijn poot heeft?

Vlooien behandelen:

Uiteraard ga je zoals boven al te lezen is goed op zoek naar vlooien. Zie je vlooien, dan volstaat een standaard vlooien behandeling zoals Advantage voor de kat.

 

Mijten behandelen:

Zie je geen vlooien dan kun je het beste je kat behandelen met een middel dat mijten doodt. Hiervoor kun je terecht aan de balie van je dierenarts. Vraag naar een middel tegen mijten dat geschikt is voor katten, zoals Stronghold of Bravecto. Als parasieten de oorzaak zijn dan zou je na een week weer hele kleine haartjes tevoorschijn moeten zien komen. Ook vlooien gaan dood van dit middel, dus je hoeft in dit geval niet ook nog eens een vlooienbehandeling te geven.

 

Bacteriële infectie:

Als je ook een rode, nattige of zelfs een beetje etterende huid ziet onder die kale plek, dan is er sprake van een bacteriële infectie. In dat geval doe je 2x daags betadine-zalf op deze plek en dek je hem vervolgens af met een gaasje en een zelf klevend verband. Let erop dat deze niet strak omgedaan mag worden anders knel je de bloedsomloop van je kat af. Dit gebeurt erg makkelijk, dus leg het echt heel los om zijn poot. Het gaat erom dat hij de betadine niet kan oplikken aangezien hij daarvan aan de diarree kan gaan.

 

Schimmel behandelen:

Is dit nog niet de oplossing? En ziet de huid ook een beetje rood of schilferig? Dan kun je 2x daags miconazol nitraat zalf op de kale plek smeren. Na een week moet je zien dat de huid gaat herstellen en er weer haren ontstaan. Is dit niet het geval dan hoef je niet verder te zalven. Helpt het wel? Dan moet je helaas minimaal 4 weken lang de kale plek op de poot van je kat insmeren. Let er hierbij ook op dat je het afdekt met een verband, want ook in dit geval is het beter dat je kat het niet binnen krijgt. Mocht je kat tijdens het zalven op meerdere plekken kaal worden, dan kun je beter bij je dierenarts een orale schimmelbehandeling ophalen. Maar dat geven ze helaas pas mee na een schimmelkweek en dus extra kosten.

Voedselallergie behandelen:

Als je het idee hebt dat je kat wel eens een voedselallergie zou kunnen hebben dan is het verstandig om hem op een speciaal voedselallergie-dieet te zetten. Naast die voeding mag hij dan absoluut niets anders binnen krijgen. En deze test doe je minimaal 8 weken. De eerste 4 weken zie je nog geen verschil, maar als er sprake is van een voedselallergie dan zul je in de laatste 4 weken gaan zien dat de haren terug komen en je kat zichzelf veel minder zal gaan wassen.

Stress tegen gaan:

In zeer veel gevallen blijkt dat een kat kale plekken op zijn pootjes krijgt als gevolg van overmatig likken doordat hij last van stress heeft. Als gevolg van de stress is de kwaliteit van de vacht en huid ook doorgaans niet optimaal. Stress kan ontstaan als gevolg van een buurkat, een eigen kat, verveling, onrust in huis etc. Probeer te achterhalen welke de oorzaak bij jou kat zou kunnen zijn. Geef je kat veel mogelijkheden om te bewegen en zich te vermaken om stress tegen te gaan.

Denk je dat je kat last heeft van stress maar kun je het niet oplossen door de bron van de stress te verwijderen? Dan kun je proberen of het calm dieet van Royal Canin de oplossing biedt. Hierin zitten stoffen die de hoeveelheid serotonine in de hersenen van je kat laten stijgen waardoor hij minder gevoelig wordt voor stress. In veel gevallen zorgt dit voor een heel goed resultaat. Het duurt echter doorgaans wel een maand voordat je echt resultaat zult zien. 

Dierenarts onderzoekt een kat met een kale plek op zijn poot

Wanneer ga je naar de dierenarts als je kat een kale plek op zijn poot heeft?

Zolang je kat er niet al te veel last en hinder van heeft, kun je bovenstaande behandelingen zelf uitproberen. Maar werkt het niet of heeft je kat er erg veel last van? Of wordt het steeds groter, ondanks je behandeling? Dan is het beter om toch even een bezoekje aan je dierenarts te brengen. 

Hoe behandelt de dierenarts je kat met een kale plek op zijn poot?

In de meeste gevallen zal je dierenarts eerst met een krabbertje wat van de huid van je kat afkrabben en dit onder de microscoop bekijken. Zo kan hij vaststellen of er sprake is van mijten. Lijkt het erg op een schimmelinfectie dan wordt er een schimmelkweek gedaan. Maar als het onduidelijk is dan begint je dierenarts doorgaans met een jeukstillende hormoon zalf. Dit zorgt ervoor dat eventuele ontstekingen onderdrukt worden en de jeuk ook tegen gegaan wordt. Als het goed is zal je kat er dan niet meer aan likken en herstelt de huid zich weer. Mocht dit toch niet de oplossing zijn dan wordt er vaak onder narcose een klein stukje huid uit de poot van je kat gehaald. Dit wordt vervolgens opgestuurd naar een speciaal laboratorium om hopelijk een diagnose te krijgen.

 

Veel succes met het behandelen van je kat met zijn kale poot

Hopelijk heb je veel tips uit dit artikel kunnen halen en heeft je kat al snel geen kale poot meer. Hij verdient het immers om zonder jeuk of andere irritaties door het leven te gaan! Veel succes. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda