Je kat heeft een ontstoken poot

Hoe behandel je dit?

Balen zeg, dat je kat een ontstoken poot heeft. Op deze pagina lees je hoe je een ontstoken poot herkent, wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat je daar zelf aan zou kunnen doen om die ontstoken poot van je kat te laten genezen. Ook vertellen we je wanneer je met een ontstoken poot bij je kat naar je dierenarts toe moet gaan en wat die dierenarts dan mogelijk gaat doen om het te behandelen. Veel succes bij het beter maken van die ontstoken poot bij je kat. In jouw handen krijgt hij de tender-loving-care die hij verdient.

 

Een ontstoken poot bij een kat is flink opgezwollen

Hoe herken je een ontstoken poot bij je kat?

De symptomen die je opmerkt bij je kat als hij een ontsteking aan zijn poot heeft zijn doorgaans vrij makkelijk te herkennen.

 

    • Je kat loopt mank
    • Zijn poot doet zeer als je deze wilt aanraken of onderzoeken
    • Je kat likt overmatig veel aan zijn poot
    • De poot van je kat kan gezwollen zijn
    • Er zit een wondje op de poot van je kat
    • De huid van de poot van je kat kan rood zien
    • De poot van je kat voelt warmer aan dan zijn gezonde poten
    • Er kan etter uit de huid op zijn poot komen, soms vermengd met bloed
    • Je kat kan koorts hebben
    • Je kat kat zich ziek voelen als gevolg van koorts
    • Je kat kan slecht willen eten als gevolg van koorts

Overigens is er een verschil tussen een ontsteking en een infectie. Een ontstekingsreactie is een manier van het lichaam van je kat om beschadigd weefsel op te ruimen. Een infectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Als er een infectie ontstaan is dan ontstaat er altijd weefselschade en dus ontstaat er een ontsteking. Maar omgekeerd wil een ontstoken poot bij je kat niet altijd zeggen dat er ook een infectie opgetreden is. Maar in de meeste gevallen is dit wel het geval. Vandaar dat het soms nog weleens wat verwarrend is, die twee benamingen.

Oorzaken van een ontstoken poot bij je kat

Abces meest voorkomende oorzaak van een ontstoken poot bij je kat

In ongeveer 95% van de gevallen is de oorzaak van een ontstoken poot bij je kat een abces. In dat geval heeft je kat een steekwondje opgelopen waarbij onder zijn huid een bacterie terecht gekomen is. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een vechtpartij met een andere kat, waarbij er een nagel of een tand door de huid van je kat heen geprikt is. Maar ook een takje kan de oorzaak zijn of hij heeft zichzelf te hard lopen krabben. In elk geval vindt die bacterie het onder de huid lekker warm en lekker vochtig. Ideaal plekje dus om zich te gaan vermeerderen. 

Maar het lichaam van je kat is het daar niet bepaald mee eens. Hij stuurt er allemaal ettercellen naartoe om die bacteriën op te ruimen. Soms lukt dat, en dan merk je er verder niets aan. Maar soms vermenigvuldigen die bacteriën wel heel hard. Dan moeten er steeds meer en meer ettercellen naar die plek toe komen. Ze hopen zich dan allemaal op onder de huid, waar die bacterie zat. Op die plek wordt dan een holte gevormd die gevuld is met etter en bacteriën. Dat is dan een abces. 

Dit abces is dus een infectie met als gevolg van die infectie dat er een erg pijnlijke ontsteking in de poot van je kat ontstaat. Na een dag of 2-3 knapt dit abces open via de huid en komt alle etter, samen met wat bloed en bacteriën, naar buiten. Het ziet er vaak dramatisch uit en een eigenaar kan hiervan best wel in paniek raken. Maar het goede nieuws is dat je kat inmiddels al veel minder pijn ervaart omdat de druk eraf is. Hij likt het nog wat schoon de komende dagen, maar heel veel pijn heeft hij er waarschijnlijk niet meer van. 

 

Huidinfecties

Hierboven hadden we het over een abces. Deze infectie zat onder de huid. In dit geval gaan we het hebben over een infectie van de huid zelf. Dit ontstaat in de meeste gevallen doordat je kat een schaafwond heeft opgelopen of doordat hij zijn eigen poot heel veel heeft lopen likken waardoor de bovenste laag van de huid beschadigd raakte. Deze wond kan dan met gewone huidbacteriën, die zitten dus altijd op het lichaam van je gezonde kat, geïnfecteerd raken. En ook hier geldt dat de wond lekker warm en vochtig is. Dit vinden bacteriën zalig! Ze gaan zich vermeerderen en zorgen op die manier voor een huidinfectie. Deze kan ook behoorlijk snel over de poot heen uitgroeien. Het is pijnlijk voor je kat, maar niet zo pijnlijk als bij een abces. 

 

Ontstoken voetzooltjes

Wanneer de ontstoken poot bij je kat vooral aan de onderkant van zijn voet afspeelt dan heeft hij waarschijnlijk één of meerdere ontstoken voetzooltjes. Dit komt niet zo heel vaak bij katten voor, maar af en toe zien we het wel. De oorzaak kan een klein wondje zijn van bijvoorbeeld een scherf op straat. Of je kat heeft kloofjes in zijn zoolkussentjes opgelopen doordat hij veel over strooizout gelopen heeft. Ook in deze wondjes kunnen bacteriën gaan zitten en op die manier voor een wondinfectie zorgen. Maar dit keer dan dus in de voetzooltjes, waardoor deze gaan ontsteken. 

 

Kneuzing kan ook een reden zijn voor een ontstoken poot bij je kat

Wanneer je kat een ongelukje gehad heeft en zijn poot bezeerd heeft, dan kan er inwendig ook schade ontstaan zijn aan bijvoorbeeld zijn spieren of pezen. Deze schade moet opgeruimd worden om de poot weer goed te kunnen gebruiken. In dat geval ontstaat er dus een ontsteking in de poot van je kat. Hierbij is er geen sprake van een infectie, want er is geen bacterie, virus of parasiet binnen gedrongen in de poot van je kat. Bij een kneuzing zie je vaak uitwendig aan de huid helemaal niets. Maar het kan wel behoorlijk pijnlijk zijn voor je kat. Doorgaans heeft je kat er ook geen koorts van en is hij dus verder wel actief en eet goed. Hij loopt mogelijk wel wat mank. 

 

Twee kattenpoten, waarvan er 1 heel dik en ontstoken is en de andere normaal.

De ontstoken poot van je kat stinkt

In het geval dat de ontstoken poot van je kat stinkt, dan is er een bacterie in het spel. De bacteriën maken bepaalde stoffen die gasvormig uitgescheiden worden en die een enorme stank kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen is er sprake van een abces als de ontstoken poot van je kat zo extreem stinkt, maar een huidontsteking stinkt ook. 

 

Wat kun je zelf doen aan een ontstoken poot bij je kat?

Uiteraard hangt dit af van de oorzaak van de ontstoken poot bij je kat. Per oorzaak leggen we je uit wat je er zelf aan kunt doen om dit te behandelen.  

Behandeling van een abces

Een abces is lastig te behandelen op het moment dat het nog dicht zit. Als je er snel wat aan wilt doen dan kun je het beste naar je dierenarts toe gaan. Deze kan het abces openen en je kat antibiotica en pijnstillers geven. Een abces zal echter na een dag of 2-3 ook vanzelf open gaan. Als je kat er dus niet al te veel last van heeft dan kun je afwachten tot het abces open gaat. Zodra dit het geval is moet je dit abces 3x per dag vanaf de zijkant naar de opening toe zo leeg mogelijk masseren. Alle troep moet er zoveel mogelijk uit. Daarna kun je wat betadine oplossing druppelen in de opening van het abces. Dit moet je 5 dagen doen. Daarna zou het probleem over moeten zijn.  

Behandeling van een huidinfectie

Wanneer er sprake is van een huidinfectie zit de bacterie gelukkig niet al te diep. Deze is dus makkelijker tegen te gaan dan in geval van een abces. Je kunt in dat geval het beste gebruik maken van Vetramil honingzalf met cardiospermum. Dit zorgt ervoor dat bacteriegroei tegen gegaan wordt zodat de huidinfectie op de poot van je kat zich kan herstellen. Je smeert deze zelf 3x daags op de huidontsteking. Vooral de randen van de huidontsteking zijn belangrijk om goed mee in te smeren. Na 5-7 dagen zou de huidontsteking onder controle moeten zijn.  

Behandeling van ontstoken voetzooltjes

Heeft je kat ontstoken voetzooltjes dan kun je zijn pootje het beste 2x daags voor 5 minuten in een badje met groene biotex oplossing weken. Deze oplossing drinkt goed door tot in alle hoekjes en de enzymen die in de groene biotex zitten doden de bacteriën zodat het voetzooltje kan gaan genezen. Ook dit zou je 5-7 dagen moeten doen. Maar ja, niet elke kat krijg je zover dat hij 5 minuten in een bakje zeepsop gaat zitten met zijn pootje. In dat geval kun je zijn voetje 2x daags heel goed deppen en schoonmaken met Maxani Chloorhexidine doekjes. Zorg er dan wel voor dat je ook heel goed in alle gleufjes komt!

Behandeling van een kneuzing

Een kneuzing als oorzaak voor een ontstoken poot bij je kat lost zich in principe in de meeste gevallen vanzelf op. Dit kan soms wel 2 weken duren. Elke dag hoor je een klein beetje verbetering te zien. Je kunt de genezing wel bevorderen door je kat te beperken in zijn beweging. Dus weinig spelen en liever niet naar buiten. Daarnaast helpt warmte om de doorbloeding te verbeteren. Daarmee worden de bloedvaten wijder gezet waardoor er meer genezende stoffen naar de kneuzing van de poot toe komen en beschadigd weefsel makkelijker afgevoerd kan worden. Het herstel gaat dan sneller. Je kunt de ontstoken poot van je kat dan ook ondersteunen in de genezing door er regelmatig een warm kersenpit kussen tegen te leggen als je kat aan het rusten is.

Kat met een ontstoken poot wordt onderzocht door een dierenarts.
Kat heeft een gezwollen ontstoken poot

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Als je kat een erg veel pijn heeft of als hij een zieke indruk maakt dan moet je zorgen dat een dierenarts zijn ontstoken poot kan onderzoeken. In de meeste gevallen zal je dierenarts enkel een lichamelijk onderzoek bij je kat uitvoeren. Maar soms is het nodig om verder onderzoek te doen. Bijvoorbeeld in de vorm van een röntgenfoto. Dit zal uiteraard in overleg met jou als eigenaar gebeuren. 

Welke behandeling geeft je dierenarts aan je kat met zijn ontstoken poot

Er zijn in principe verschillende mogelijkheden. Oppervlakkige infecties die gezorgd hebben voor een ontstoken poot bij je kat zullen behandeld worden met een antibiotica-zalf. Zit de infectie dieper in of onder de huid dan wordt gekozen voor een orale vorm van antibiotica. Dat wil zeggen dat je kat de antibiotica via zijn bek binnen moet krijgen. 

Daarnaast wordt vaak een pijnstiller gegeven. Dit zorgt uiteraard voor minder pijn bij je kat, maar tegelijk is het ook een ontstekingsremmer en koortsremmer. Erg nuttig dus als je kat bijvoorbeeld een abces heeft en slecht wil eten. 

 

Hoe voorkom je een ontstoken poot bij je kat?

Een ontstoken poot bij je kat kun je haast niet voorkomen. Tenminste, de eerste oorzaak niet. Je kunt namelijk nauwelijks voorkomen dat je kat betrokken raakt in een gevecht of een ongeluk. Maar wanneer je een wondje bij hem opmerkt dan is het wel verstandig om dit wondje in te smeren met betadine-zalf. Deze hoort dan ook in je EHBO-set voor je kat te zitten. Door elk wondje dat je kat heeft opgelopen in te smeren met betadine-zalf verminder je de kans op het vormen van een infectie. Op die manier kun je dus een ontstoken poot bij je kat enigszins voorkomen. 

 

Beterschap voor je kat met zijn ontstoken poot!

We hopen dat je met bovenstaande adviezen je kat kunt helpen om snel weer beter te worden en geen last meer te hebben van zijn ontstoken poot. Mocht je behoefte hebben om nog even met een dierenarts te overleggen over de ontstoken poot van je kat dan kun je gebruik maken van onze dierenarts Nanda. Zie hieronder hoe je haar kunt bereiken. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda