Je kat knijpt zijn ogen dicht – Hoe komt dat?

Oorzaak waarom een kat zijn ogen dicht knijpt

Een kat zal beide ogen dicht houden wanneer hij lekker relaxed ligt te slapen. Maar op sommige momenten zie je aan je kat dat hij zich anders gedraagt dan je van hem gewend bent. Je kat knijpt zijn ogen dicht op een wat geforceerde manier. Je kunt er vaak bijna een rimpel op zijn voorhoofd bij zien ontstaan, zo geforceerd ziet het eruit. In dit geval voelt hij zich ziek of misselijk. Knijpt een kat slechts één oog dicht dan is er iets met dat oog aan de hand. Vaak is er sprake van een oogontsteking of een hoornvliesbeschadiging. Wanneer je kat ziek is zal hij waarschijnlijk beide ogen dicht knijpen. Controleer in elk geval wel even beide ogen. De kleur moet normaal zijn, de stand van de pupillen moet normaal zijn en er mag geen roodheid te zien zijn in het oog. Ook ooguitvloei mag je niet zien zitten.

Kat voelt zich ziek en knijpt daarom zijn ogen wat geforceerd dicht.

Is hij ziek of is hij misselijk?

Is je kat ook aan het kwijlen en zit hij opgehoopt op een bolletje rechtop zit met zijn ogen dicht? Dan is hij zeer waarschijnlijk misselijk. Maar wanneer hij niet kwijlt is het lastig om te achterhalen wat er speelt. Je kunt het beste even zijn temperatuur opnemen om te kijken of hij koorts heeft. Op de pagina over koorts meten bij de hond en kat lees je hoe je dat kunt doen. De normale temperatuur van een kat hoort onder de 39,5°C te zijn. Meestal zitten ze zelfs onder de 39,0°C. Een kat met een temperatuur boven de 39,5°C heeft koorts en dat zal dan ook de reden zijn dat hij zich niet lekker voelt. 

Kat knijpt zijn ogen dicht en kwijlt. Hij voelt zich niet lekker omdat hij misselijk is.

Heeft hij geen koorts? Dan is hij waarschijnlijk misselijk (of heeft buikpijn). Biedt hem maar even iets te eten aan dat hij normaal gesproken zalig vindt. Voor veel katten geldt bijvoorbeeld dat ze kaas of een plakje broodbeleg niet kunnen weerstaan. Nee, gezond is dat niet. Maar voor een keertje kan het geen kwaad. En op de manier waarop hij dat eet (of niet eet) zul je waarschijnlijk wel kunnen herkennen of hij misselijk is of niet. Mocht hij misselijk zijn dan kun je hem Royal Canin intestinal geven. Dit is licht verteerbaar en dus een minder zware belasting voor de maag. 

Je kat knijpt zijn 3e ooglid voor zijn ogen

Wanneer een kat zijn 3e ooglid voor zijn beide ogen trekt geldt er eigenlijk hetzelfde als wanneer hij zijn ogen gesloten houdt. Hij voelt zich niet fit. Heeft hij het 3e ooglid slechts voor één oog, dan is er iets mis met dat oogje. In deze gevallen geldt dat je dezelfde adviezen moet opvolgen als bij gesloten oogleden. 

Kitten trekt bij beide ogen zijn derde ooglid voor zijn ogen.

Moet je naar de dierenarts met een kat die zijn ogen dicht knijpt?

Wanneer je kat vandaag voor het eerst zijn ogen dicht knijpt en geen fitte indruk maakt dan hoef je nog niet gelijk naar een dierenarts toe te rennen. In het geval van misselijkheid is het de volgende dag vaak alweer over. Wanneer je kat koorts heeft hoef je ook nog niet gelijk naar een dierenarts te gaan. Dat gaat meestal vanzelf weer over na een dag of 2-3. 

Je hoeft pas naar een dierenarts toe te gaan wanneer je kat senior is. Dat wil zeggen dat hij ouder is dan een jaar of 10 en hij zijn ogen dicht knijpt. Bij oudere katten is de kans groter dat de oorzaak ernstiger is. Ook wanneer je kat zijn ogen dicht knijpt en een heel zieke indruk maakt kun je beter naar je dierenarts toe gaan. Bij twijfel kun je ook beter even langs gaan. Bij kleine kittens kun je ook beter even langs je dierenarts gaan. Wanneer het gaat om een jong volwassen kat die nog maar net ziek is en niet heel erg ziek oogt kun je het nog even aankijken. Hou wel rekening met een weekend. Is hij op vrijdag ziek geworden dan scheelt het een hoop geld als je die dag nog gaat, ten opzichte van wanneer je in het weekend bij je dierenarts langs gaat.

Een zieke of misselijke kat moet wel eten binnen krijgen

Wel is het voor katten belangrijk dat ze eten binnen krijgen. Het hoeft geen volledige maaltijd te zijn, maar minstens een derde van hun normale hoeveelheid is wel belangrijk. Anders kan hun lever zodanig stuk gaan dat je kat eraan zal overlijden. Eet hij de voeding niet zelf op? Probeer hem dan maar eens te verleiden met warm gemaakt kattenvlees of een stukje kipfilet. Ook kun je Royal Canin Recovery blikvoeding kopen. Dit bevat zeer veel calorieën en is zeer smakelijk gemaakt zodat zelfs zieke katten het willen eten. Deze laatste kun je ook met een spuitje opzuigen en op die manier in zijn bekje doen zodat hij het wel op moet eten. 

Andere redenen waarom een kat zijn ogen dicht knijpt

Wanneer een kat niet ziek is zal hij zijn ogen ook dicht knijpen als hij gewoon ligt te slapen. Maar ook wakker willen katten met enige regelmaat hun ogen dicht knijpen. Is je kat wakker, dan kan hij ook nog lekker liggen relaxen met zijn ogen dicht. Het verschil is dat hij dan een relaxte lichaamshouding heeft, in tegenstelling tot wanneer hij zich niet lekker voelt. Ook in geval van heel sterk licht kan een kat zijn ogen dichtknijpen. Zijn gedrag zal dan echter verder volledig normaal zijn. Daarnaast kan een kat zijn ogen tijdelijk even dichtknijpen terwijl hij iemand aankijkt. Dit is een manier van je kat om te laten weten dat hij jou, of degene die hij aankijkt, vertrouwt. Knipper maar eens terug naar je kat op een hele rustige manier. Je zult zien dat hij dan waarschijnlijk nogmaals zijn ogen even voor je sluit. 

Kat knijpt zijn ogen dicht, maar ligt er heel ontspannen bij. Geen reden tot paniek dus.

Wil je overleggen met een dierenarts?

Je kat knijpt zijn ogen dicht, maar je twijfelt of je naar een dierenarts toe moet gaan? Vraag dierenarts Nanda om advies door hieronder op de whatsapp knop te drukken. Op de Home-pagina kun je meer informatie over deze manier van werken lezen. Ook de kosten voor het advies zijn daar te vinden.