Je kat heeft pijn aan zijn rug – Hoe help je hem hierbij?

Wat is rugpijn bij je kat?

Vermoedelijk weet iedereen eigenlijk wel hoe rugpijn kan aanvoelen. We hebben er allemaal wel eens last van. Zo ook katten. Als je kat pijn heeft aan zijn rug dan zijn er enkele zenuwen in zijn rug die een pijnsensatie waarnemen en dit doorgeven aan zijn hersenen. Om de pijn proberen te verminderen gaan zijn hersenen bedenken wat er moet gebeuren om de pijn kwijt te raken. Op die manier voert je kat dan een actie uit zodat hij kan ontsnappen aan de pijn. 

Heeft je kat bijvoorbeeld pijn in je rug doordat je in een verkeerde houding ligt, dan zeggen je hersenen tegen je lichaam dat je anders moet gaan liggen. Heb je pijn in je rug vanwege een hete verwarming dan zeggen je hersenen dat je ergens anders heen moet gaan. Op die manier raakt je kat de pijn kwijt die hij ervaart. Maar helaas, in sommige gevallen kan hij nauwelijks iets doen om zijn pijn te verlichten.  

Oude kat heeft pijn in zijn rug en wil liever niet meer lopen.

Wat doen katten als ze pijn in hun rug hebben? Welke houding heeft je kat met pijn?

Een kat met pijn in zijn rug kun je herkennen doordat hij zijn rug heel stijf houdt. Vaak zie je een bolle rug op dat moment. Maar ook met enige regelmaat houdt een kat juist zijn rug hol. Of lijkt zijn rug op dat moment ingezakt. Op die manier probeert je kat de druk op zijn rug te verminderen en daarmee minder pijn te voelen. Om de pijn ook tegen te gaan zullen ze minder gaan klimmen of springen en zijn hun bewegingen trager en meer doordacht.  En uiteraard besluiten ze minder actief te worden, maar lekker rustig te blijven liggen. 

Ook kunnen ze hun buikspieren opspannen om op die manier de kracht die op hun rug terecht komt meer over het lichaam te verdelen. Zijn buik voelt op dat moment hard en stug aan. 

Sommige katten worden ook onzindelijk. Dit speelt met name wanneer ze een kleine kattenbak hebben en ze niet meer goed kunnen buigen om hun ontlasting te doen. Ze besluiten dan vaak de ontlasting buiten de kattenbak te doen. 

En natuurlijk kunnen katten kreunen of sissen als ze een pijnscheut voelen of wanneer je ze wilt aaien. Ze kunnen je dan zelfs gaan bijten. Als ze nog in staat zijn om zo flexibel te zijn kunnen ze ook hun rug overmatig gaan likken of kapot bijten. Maar dat gedrag zien we eigenlijk vooral wanneer ze jeuk op hun rug ervaren. 

Waardoor krijgt een kat pijn aan zijn rug?

Trauma

Er zijn vele verschillende mogelijkheden waardoor je kat pijn in zijn rug heeft gekregen. Zo kan hij simpelweg een val gemaakt hebben, een ongeluk met een voertuig gehad hebben of een harde klap of zelfs een trap van de buurman gekregen hebben. In dit geval kan de pijn mild zijn, maar ook zeer hevig wanneer bijvoorbeld zijn rug gebroken is. In geval van rugpijn bij je kat als gevolg van een ongeluk kun je dan ook het beste met je kat naar je dierenarts toe gaan om de ernst te laten beoordelen. 

Ontstekingen, artitis en artrose

Ook kunnen er ontstekingen ontstaan in de gewrichten van de wervelkolom waardoor je kat pijn aan zijn rug kan hebben. Over het algemeen ontstaat dit vooral op oudere leeftijd. De gewrichtsontstekingen kunnen op termijn ook zorgen voor het minder soepel worden van gewrichten. Zijn er eerst alleen “maar” ontstekingen dan noemen we dit artritis. Maar worden de gewrichten in de rug ook minder soepel in hun beweging en ontstaat er zelfs nieuw botweefsel op de randen van de wervels dan noemen we dit artrose. Artritis is vaak nog te herstellen, maar artrose zal de rest van zijn leven aanwezig blijven. Tussen de wervels zitten ook de tussenwervelschijven. Dit zijn kraakbenige structuren die normaal voor soepelheid zorgen. Op oudere leeftijd worden zij vele malen minder soepel en kunnen dan ook voor artrose zorgen.

Hernia

Een hernia komt bij katten niet zo heel veel voor. Maar als een kat rugpijn heeft dan is een hernia nog altijd wel mogelijk. Bij een hernia is er een tussenwervelschijf beschadigd en drukt die tussenwervelschijf op het ruggemerg (dit zijn dus de zenuwen). Daarbij is het mogelijk dat ook de zenuwoverdracht niet goed verloopt met verlammingsverschijnselen tot gevolg. Bij honden zien we dit vrij regelmatig, maar katten hebben over het algemeen een behoorlijk sterke rug en dus weinig hernia’s. 

Spierblessures

Heeft je kat even wat teveel bewogen of een rare houding gehad? Of misschien moest hij even heel hard weg rennen voor de boze hond van de buurman. Dan is het mogelijk dat zijn rugspieren wat teveel opgerekt werden en hij nu last heeft van spierpijn in zijn rugspieren. 

Infecties

Infecties kunnen ook voorkomen in de wervelkolom. Hierbij zijn er bacteriën terecht gekomen in de wervelkolom van je kat. Gelukkig komt ook dit niet zo heel erg vaak voor bij katten. 

Tumoren

En helaas hebben we ook nog de tumoren van de wervelkolom. In dat geval kan er in het ruggemerg zelf ofwel in de botten van de wervelkolom een tumor ontstaan zijn. Ook dit is gelukkig vrij zeldzaam bij katten. 

Als gevolg van een hernia kan een kat verlamd zijn en rugpijn hebben.
Hernia en verlamming bij een kat

Kat heeft pijn in zijn achterlijf

Oudere katten hebben heel vaak pijn in hun hele achterlijf. Dat wil zeggen: in hun rug, in hun bekken en in hun achterpoten. Soms spelen zelfs hun voorpoten ook op. In dit geval is het vrijwel zeker dat het gaat om artrose. Er is dan sprake van irritatie of overbelasting geweest in het verleden waardoor er extra botweefsel gemaakt is in de gewrichten. Daar kon niemand wat aan doen en kon je ook niet voorkomen! Maar op dit moment zijn dus alle gewrichten van je kat minder soepel geworden en heeft je kat pijn in zijn rug bij beweging.

Hoe weet je of je kat artrose heeft?

Je kat zal veel meer slapen dan vroeger als hij inmiddels wat ouder is. Maar dat doen oude katten natuurlijk heel vaak. Daarnaast zie je dat hij veel minder hoog kan, maar ook niet meer wíl springen. Soms is het zelfs al te moeilijk om op de bank te springen, terwijl hij vroeger in één sprong op de schutting zat. Je kat heeft pijn in zijn rug en je kunt verderop in dit artikel lezen wat je aan de pijn kunt doen. 

Kat heeft pijn in zijn onderrug

Wanneer je kat enkel pijn heeft in zijn onderrug dan kan hij artrose in zijn onderrug hebben, maar er kan ook sprake zijn van spondylose. De behandeling is bij beide hetzelfde dus een duidelijke diagnose is niet altijd nodig. Maar een rontgenfoto zou wel duidelijkheid geven of hij spondylose heeft. 

Wat is spondylose bij je kat?

Bij spondylose gaan de spieraanhechtingen van de spiertjes die vast zitten aan de ruggewervels verbenen. Met andere woorden, er wordt bot gevormd in de pezen van de spieruiteinden. Hierdoor ervaart je kat rugpijn als hij beweegt. En in heel ernstige gevallen kan hij zelfs niet meer bewegen. Dan zit alles aan elkaar vergroeid. Artrose speelt dus meer in de gewrichten en spondylose zit meer om de gewrichten en wervelkolom heen. Maar beide doen pijn bij bewegen. 

Een oude fractuur van de wervelkolom kan zorgen voor pijn in de rug bij een kat
Een oude fractuur van de wervelkolom kan zorgen voor pijn in de rug bij een kat

Welke symptomen heeft een kat met een hernia?

Een kat met een hernia kan mogelijk enkel pijn in zijn rug hebben. Maar het is ook mogelijk dat de zenuwoverdracht in de zenuwbaan van de rug niet meer (goed) verloopt. Hierdoor kan een kat met zijn achterpoten gaan zwalken of kan hij zelfs helemaal verlamd geworden zijn met zijn achterpoten. 

Kat heeft stuiptrekkingen in zijn rug

Over het algemeen zien we spiersamentrekkingen op de rug van een kat wanneer hij overmatig veel jeuk op zijn rug heeft. Zodra je hem dan heel licht op zijn rug aanraakt zie je een soort van rimpeling over zijn hele rug trekken. We noemen dit ook wel de “panniculus reflex”. De huidspiertjes gaan dan in een reflex allemaal samen trekken. Echter zien we deze reflex heel soms ook als een kat rugpijn heeft. Aan de hand van deze reflex is echter niet vast te stellen waar de rugpijn exact vandaan komt. 

Pijn verlichten bij je kat

Afhankelijk van de oorzaak van de pijn in de rug van je kat kun je de pijn op verschillende manieren proberen te verlichten. Helaas kun je in de dierenwinkel geen pijnstiller voor je kat kopen en krijg je het bij je dierenarts alleen maar mee wanneer je met je kat op een consult geweest bent. Het mooiste is het natuurlijk ook om dat te doen. Je dierenarts kan heel goed uitzoeken waar de pijn exact zit en eventueel verder onderzoek doen indien nodig. Maar soms wil je gewoon even een paar dagen een pijnstiller aan je kat geven en even kijken wat er gaat gebeuren. Helaas zijn de meeste pijnstillers voor mensen dodelijk voor katten. Dus dat kun je niet zomaar aan hem geven. 

Welke pijnstiller mag een kat?

Uiteraard mag een kat pijnstillers krijgen die speciaal gemaakt zijn voor katten. Bijvoorbeeld Metacam, rimadyl of carprodyl. Mocht je die toevallig nog in huis hebben en ze zijn maximaal een half jaar geleden geopend? Dan kun je ze aan je kat geven op voorwaarde dat je kat geen maag-darm klachten heeft. Dus geen braken of diarree want dat zou kunnen verergeren. 

Paracetamol, Ibuprofen en andere middelen zijn, zoals reeds gezegd, giftig voor katten en mag je hen dus niet geven. Wel mag en kan je kat Aspirine krijgen. Dus enkel en alleen aspirine!!! Dit middel heeft bij katten vooral een bloedverdunnende werking maar ook een pijnstillende werking. Katten die dus al bekend zijn met bloedstollingsproblemen mogen geen aspirine krijgen! Bij verder gezonde katten is dit geen probleem. 

Je kunt de dosering aanhouden van 10mg per kilogram lichaamsgewicht van je kat, 1x per 2 dagen (let op! dus niet 2x per dag!!!). Weegt je kat bijvoorbeeld 5kg dan mag je kat 50mg krijgen 1x per 2 dagen. De meeste aspirines voor volwassenen zijn 400 of 500mg en dus mag je daar maar èèn-tiende-stukje van geven. Beter is het om Aspirine 100mg te kopen. Een kat van 5kg mag daarvan een half tablet 1x per 2 dagen hebben. 

Welke middelen zijn nog meer geschikt om pijn in de rug bij je kat te verhelpen?

Als je kat chronisch pijn in zijn rug heeft zijn zoals bijvoorbeeld bij artrose, een hernia of spondylose dan kun je in elk geval de pijn in zijn rug verminderen door ervoor te zorgen dat de gewrichten zo soepel mogelijk gehouden worden. Dit kun je doen door je kat dagelijks Flexadin te geven. Hierin zitten stoffen die ontstekingen in gewrichten tegen gaan en die de opbouw van kraakbeen stimuleren. Hierdoor worden de gewrichten  soepeler en minder pijnlijk voor je kat. En niet te vergeten: het remt de verslechtering voor de toekomst af. 

Het heeft helaas wel even tijd nodig voor je duidelijk verschil gaat zien. Waarschijnlijk begin je na 2 weken al iets op te merken, maar na een maand werkt het pas optimaal. Dit middel kun je het beste levenslang aan je kat blijven geven en mag zelfs al gegeven worden voordat er klachten ontstaan. 

Naast Flexadin kun je ook je kat dagelijks CBD-olie geven. Hiervan is bekend dat het ontstekingen tegen gaat en pijngevoel onderdrukt. Ook dit middel kun je levenslang aan je kat geven zolang hij er baat bij heeft. 

Warmte is een hele goede pijnstiller

Wat je naast de Flexadin of CBD-olie kunt doen is een warmtebron bij het favoriete ligplekje van je kat plaatsen. De warmte zorgt voor een goede doorbloeding wat ontstekingsreacties in de rug tegen gaat. Daarnaast ontspant het de spierverkrampingen en verbetert het de collageen aanmaak dat je nodig hebt in je kraakbeen. 

Pijnstiller bij een kat met artrose

Heeft je kat pijn in zijn rug als gevolg van artrose dan is het verstandig om hem in elk geval bovenstaande Flexadin of CBD-olie te geven. Maar wanneer de pijn in de rug van je kat te erg geworden is dan is dat helaas niet meer voldoende. In dat geval is de volgende stap om een pijnstiller bij je dierenarts te halen. Dit mag echter niet zonder consult opgehaald worden. 

Aangezien pijnstillers op de lange termijn wel schadelijk kunnen zijn voor nieren en lever is het verstandig om hier niet al te vroeg mee te beginnen. Katten die reeds nierfalen of leverproblemen hebben zouden officieel deze middelen niet mogen krijgen. Ze gaan hier immers van verslechteren. In veel gevallen is er een andere soort pijnstiller te krijgen. Maar is dat niet het geval dan kunt u overwegen om uw kat minder oud te laten worden, maar met minder pijn door de pijnstiller. Ik persoonlijk zou liever pijnvrij zijn en korter leven, dan langer leven met veel pijn. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heeft je kat pijn aan zijn rug en maak je je er zorgen om? Of wil je gewoon even overleggen? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!