Een gebogen rug bij je kat – Wat is hiervan de oorzaak?

Waardoor ontstaat een gebogen rug bij je kat?

Katten krijgen een gebogen rug op het moment dat ze last hebben van buikpijn, rugpijn, misselijkheid, obstipatie, angst of stres, agressie, kou of spelgedrag. Veel mogelijke oorzaken dus als je kat een gebogen rug heeft en jij als eigenaar wilt weten hoe dat komt. Hieronder leggen we per oorzaak uit wat je kunt zien bij je kat om te achterhalen of dit bij jouw kat van toepassing is. 

Buikpijn als oorzaak van een gebogen rug bij je kat

Wanneer een kat buikpijn heeft dan spant hij zijn buikspieren aan. Aangezien de spieren vooral van voren naar achteren lopen wordt bij het aanspannen van de spieren de buikwand korter en de rug wat gebogen. Hierdoor krijgt de buikholte een iets andere vorm dan normaal waardoor mogelijk de organen in de buik die de pijn veroorzaken in een wat andere vorm gedrukt worden. Dit kan de pijn in sommige gevallen verlichten en krijgt je kat een comfortabeler gevoel. 

Naast een gebogen of bolle rug zie je bij een kat met buikpijn ook andere symptomen. Zo kunnen ze rusteloos zijn, een beetje janken of piepen, overdreven spinnen (ja, spinnen doen ze niet alleen uit genot!), bijten of likken op hun buikgebied. Indien ze pijn in hun maag-darm kanaal hebben dan kunnen ze ook overgeven of diarree hebben. In geval je een kater hebt dan is het vooral belangrijk om te weten of hij nog geplast heeft. Met name gecastreerde katers zijn gevoelig voor een verstopping van de plasbuis waardoor hun blaas overvuld raakt. Dit is uitermate pijnlijk, maar ook nog eens levensbedreigend. Heeft je kat dus al 24u geen plas gedaan en heeft hij buikpijn? Dan is het verstandig om hem ter controle te laten beoordelen door je dierenarts. Zeker als je hem steeds naar de kattenbak ziet lopen!

Kat met buikpijn loopt met een gebogen rug.
Kat met buikpijn loopt met een gebogen rug.

Rugpijn als oorzaak van een gebogen rug bij je kat

Katten met rugpijn willen ook de pijn nog wel eens proberen te verminderen door in een voor hen aparte houding te gaan zitten of liggen. In veel gevallen kiest je kat dan voor een gebogen rug. Ze bewegen bij rugpijn erg voorzichtig, springen liever nergens op of af en gaan heel voorzichtig liggen. Vaak gaan ze ook steeds herliggen omdat ze geen lekkere houding kunnen aannemen. Rugpijn ontstaat vooral bij oudere katten. Maar ook bij jongere katten zien we dit veel als ze bijvoorbeeld een (niet al te erge) aanrijding gehad hebben. 

Misselijkheid geeft ook een gebogen rug bij je kat

Misselijkheid zorgt er ook voor dat je kat zijn buikspieren wat gaat opspannen. Daarnaast hebben ze soms naast de misselijkheid ook gewoon wat buikpijn. Door het aanspannen van de buikspieren wordt de rug wat krom getrokken en ontstaat dus die gebogen rug bij je kat. 

Als je kat misselijk is dan zal hij ook niet zo graag willen eten en kun je ook zien dat er hele kwijldraden uit zijn bek hangen. Bij erge misselijkheid zal hij zelfs gaan overgeven. 

Obstipatie als oorzaak

Obstipatie ontstaat wanneer een kat zijn ontlasting niet goed kwijt kan. De darmen gaan dan uitrekken en dat gaat mogelijk gepaard met wat buikpijn. Daarbij wordt de buikholte erg vol en door de buikspieren wat aan te spannen wordt de vorm van de buikholte wat anders waardoor de druk op de darmen wat kan afnemen. Je kat heeft dan een gebogen rug. 

Een kat met obstipatie heeft doorgaans af en toe wel ontlasting maar die is zeer hard. Daardoor heeft je kat er moeite mee om het uit zijn darmen te verwijderen. Je kunt hem hierbij helpen door hem AA Laxulon te geven. 

Stres of angst zorgt ook voor een gebogen rug bij je kat

Katten met stres of angst geeft hun hele lichaam aan dat ze in volle paraatheid zijn. Over het algemeen heeft een kat dan een gebogen rug, zijn op hangt wat lager dan bij een niet-gestreste kat. De staart kan erg zwieperig overkomen of juist onder zijn buik gedrukt worden. Bij erge stress zijn zijn pupillen zelfs bijna ronde schoteltjes, terwijl ze bij ontspanning een beetje een streepje zijn. Vergeet niet dat je van buikpijn of misselijkheid ook best wel wat stres kunt hebben en dat het dus soms een combinatie is. Ook kunnen ze als gevolg van stres zich gaan verstoppen. Heeft je kat nu vaak last van stres naar jouw idee? Dan is het verstandig om hem Zylkène tabletten te gaan geven. Dit zorgt ervoor dat er meer Serotonine in zijn hersenen gemaakt wordt waardoor hij zich wat meer kan gaan ontspannen. 

Jonge kat met stress heeft een gebogen rug, houdt zijn kop omlaag en heeft grote wijde pupillen.
Jonge kat met stress heeft een gebogen rug, houdt zijn kop lager dan hoort en heeft grote wijde pupillen.

Agressie en een gebogen rug bij je kat

Agressie bij een kat gaat deels ook gepaard met angst. Zijn rug zal dan ook bij agressie gebogen zijn en daarbij zet hij ook nog eens zijn rugharen overeind zodat hij extra imponerend lijkt. Hij houdt zijn kop dan wat hoger in tegenstelling tot een angstige kat zonder agressie. Hij blaast ook makkelijk wanneer iets of iemand die hem irriteert toenadering zoekt. 

Kou als oorzaak

Een kat die het koud heeft zal proberen zijn lichaamsoppervlak dat in contact staat met de koude omgevingslucht zo klein mogelijk te maken. Dat wil dus zeggen dat hij zich als een bolletje ineen vouwt met zijn pootjes en staartje dicht tegen zijn lichaam aan en een sterk gebogen rug. Deze houding zien we ook bij angst en stress, maar in dit geval is er wel een ontspannen houding. De spieren zijn dus niet allemaal verkrampt zoals bij angst wel het geval is. Als je kat het heel erg koud heeft zal hij ook een beetje liggen te rillen. Je kunt kijken of hij baat heeft bij een elektrische warmtemat. Let er dan wel op dat hij er niet aan mag gaan bijten!

Spelgedrag

Wanneer een kat in een dolle bui is en lekker actief wil spelen dan bollen ze de rug ook vaak. De rest van hun lichaam is ontspannen en je merkt aan je kat dat hij zich lekker blij voelt. Je ziet dit vooral wanneer een kat met een balletje of muisje speelt. Ook bij een echte muis of vogel springen ze er vaak bovenop met hun rug gebogen als ze hun prooi vangen. 

Jonge kat heeft een gebogen rug omdat hij aan het spelen is met een speelgoedmuisje.
Jonge kat heeft een gebogen rug omdat hij aan het spelen is met een speelgoedmuisje.

Combinaties

Zoals ik op sommige punten al aangaf is het ook zeer goed mogelijk dat er combinaties mogelijk zijn bij een gebogen rug bij je kat. Een kat met buikpijn kan ook misselijk zijn, of een agressieve kat kan ook angstig zijn en zoals op bovenstaande foto goed zichtbaar is, spelgedrag kan ook met wat stress en angst gepaard gaan. Kijk maar eens naar de rug en staart van deze kitten. De haren staan opgezet en zijn pupillen neigen naar iets vergroot. Hij vindt die speelgoedmuis dan ook best een beetje spannend!

Hoe kom je er nou achter welke van bovenstaande oorzaken bij jouw kat speelt?

Als je je kat al wat langer in huis hebt dan kun je ongetwijfeld wel zien of je kat zich lekker in zijn vel voelt zitten of niet. Is dit niet het geval dan is het nodig om verder uit te zoeken wat de oorzaak van de gebogen rug bij je kat is. 

Poepen en plassen

In de eerste plaats moet je in de kattenbak gaan kijken of je kat gepoept of geplast heeft. Bij katten die buiten hun gehoefte doen is dat lastig, maar als er een kattenbak aanwezig is dan kijk je daar even in. Hopelijk heb je niet teveel katten en weet je van wie welke keutel is. Is de ontlasting niet te hard of juist diarree? Als je een kater hebt dan is het vooral van belang om te weten of hij geplast heeft en dus nog wel kan plassen. Bij twijfel maak je de kattenbak schoon zodat je de komende 12u kunt kijken of hij plast. Op die manier krijg je aanwijzingen waar de gebogen rug van je kat vandaan komt. 

Eten en drinken

Als het poepen en plassen allemaal goed verlopen lijkt te zijn dan zet je je kat wat eten voor dat hij normaal heel lekker vindt. Eet hij het niet op? Dan is hij mogelijk misselijk en heeft daarom een gebogen rug. Op de pagina over misselijkheid bij de kat lees je dan meer informatie. Ook moet je kat in de loop van de dag wel even wat willen drinken. Zet het in elk geval maar even bij hem in de buurt zodat hij er niet veel moeite voor hoeft te doen. 

Aankijken, maar niet te lang

Loopt je kat alsof hij op eieren loopt? Dan is er een kans dat je kat een gebogen rug heeft omdat hij rugpijn heeft. Dit kun je een paar dagen aankijken, maar hij mag niet al te veel pijn lijken te hebben. Een milde rugpijn zal na een dag of 2-3 weer opgelost zijn. Kijk ondertussen even of zijn nagelpuntjes afgesleten of gespleten zijn. Als dat het geval is dan heeft hij mogelijk een aanrijding gehad. Heeft hij er erg veel last van dan is het belangrijk dat je met hem naar je dierenarts toe gaat. Deze kan bepalen of er verder onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een röntgenfoto. Maar wellicht is een pijnstiller alleen ook wel voldoende. 

Naar je dierenarts bij twijfel of wanneer het te lang duurt.

Heb je niet heel duidelijk een oorzaak gevonden voor de gebogen rug bij je kat? Als je kat niet overdreven ellendig lijkt te zijn dan kun je het een dag of twee aankijken. Bij twijfel mag je natuurlijk ook even overleggen met Dierenarts Nanda via onderstaande whatsapp knop. In die dagen dat je afwacht moet hij wel blijven eten en drinken en moet je goed kijken of hij poept en plast. Heeft hij na die twee dagen nog een gebogen rug dan kun je beter even langs je eigen dierenarts gaan om hem te laten onderzoeken. Je dierenarts kan hem dan een gepaste behandeling geven zoals een pijnstiller of een middel tegen de misselijkheid. 

Heb je behoefte aan overleg?

Twijfel je over de gebogen rug van je kat? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!