Je kat heeft een pijnlijke bult op zijn rug – Wat kan dit zijn?

De oorzaak van de pijnlijke bult op de rug van je kat

Wanneer je kat een pijnlijke bult op zijn rug heeft dan is dit in vrijwel alle gevallen een abces. Heel af en toe zien we echter ook wel bij een kat een ontstoken talgbult op zijn rug, die daardoor pijnlijk is. Maar dat is een zeldzaamheid. Zeker als de pijnlijke bult op de rug van je kat er nog maar sinds een paar dagen zit kun je er bijna zeker van zijn dat het een abces is. In een zeldzaam geval komt het ook wel voor dat een kat een insectensteek heeft opgelopen of last hebben van een ingegroeide haar. 

Wat is een abces bij je kat?

Als gevolg van een vechtpartij of ander ongelukje is er een wondje ontstaan op de rug van je kat. Meestal zijn die nauwelijks zichtbaar en is het gewoon een krab van een nagel of een tand afdruk. Maar die nagel of tand heeft wel door de huid heen geboord en heeft daar nu een bacterie achter gelaten. Het lichaam van je kat zal in dat geval proberen die bacterie op te ruimen. Dat doet hij door er etter cellen heen te sturen. Dat zijn cellen die met je afweersysteem te maken hebben. Die ettercellen gaan die bacterie opruimen. 

Wanneer die bacterie zich echter sneller vermenigvuldigd dan dat je kat er ettercellen heen kan sturen krijg je een grote ophoping van ettercellen en bacteriën onder de huid. Dat veroorzaakt die dikke pijnlijke zwelling op de rug van je kat. We noemen dat een abces. En dat gebeurt meestal in een dag of 2-3. Zit de pijnlijke bult er dus al langer dan is het waarschijnlijk een ontstoken talg bult. 

vechtende katten zijn vaak de oorzaak van een pijnlijke bult op de rug van een kat.

Wat is een ontstoken talgbult bij je kat?

Talg wordt gemaakt in een kliertje in de huid dat in de buurt van een haar zit. Het talg wordt verspreid over de haren en geeft de haren daarmee extra glans en zachtheid, maar weert ook vuil af. Wanneer de afvoergang van zo’n talgkliertje verstopt raakt kan de talg niet meer weg en hoopt zich op in de vorm van een talgbult. Een talg bult op zichzelf is niet pijnlijk. De bult wordt steeds groter in de loop van enkele maanden en kan op zich geen kwaad. Maar in een enkel geval gaat de bult ontsteken en mogelijks zelfs infecteren en kan dan een erg pijnlijke bult op de rug van je kat worden. 

Een insectensteek als oorzaak van een bult op de rug van je kat

Wanneer je kat geprikt is door een insect zoals een wesp of een bij dan kan er een behoorlijke en pijnlijke bult ontstaan. Dit komt op de rug van een kat echter maar zeer zelden voor. Het ontstaat vaker in de bek of op de poten. Wel kan de bult een beetje pijnlijk zijn, net zoals dat bij ons het geval is als wij geprikt worden. 

Een pijnlijke bult op de rug van deze kat kan veroorzaakt zijn doordat deze kat een wesp zat te plagen.

Een ingegroeide haar als oorzaak van een bult op de rug van je kat

Een pijnlijke bult als gevolg van een ingegroeide haar ontstaat bij katten maar zelden. Als het al ontstaat dan ontstaat dat in verloop van maanden en meestal bij een langharige kat. Doorgaans zie je een donkere verkleuring onder de huid. Vanuit het haarzakje is het de haar niet gelukt om naar buiten te komen. Maar hij groeit wel door. In het haarzakje zal de haar zich dan ook ophopen en opkrullen. Als het een kortharige kat is dan gebeurt dit maar zelden en wordt het bultje ook niet groot. Bij langharige katten zal de bult echter veel groter worden en dan voor een ontstekingsreactie kunnen zorgen doordat de huid opgerekt wordt en op die manier gaat ontsteken en er een pijnlijke bult op de rug van je kat ontstaat. 

Hoe behandel je zelf een pijnlijke bult op de rug van je kat?

Helaas is dat best wel lastig. Hieronder leggen we je uit wat er moet gebeuren om de pijnlijke bult te laten genezen. 

Abces

Bij een abces moet de pijnlijke bult open gaan om te kunnen genezen. Dit gaat meestal na een dag of 3-4 vanzelf. Er komt dan een hoop bloederig, etterig en stinkend vocht uit de bult zetten. Voor veel eigenaren is dat het eerste moment dat ze de bult zien. En ze schrikken dan ook enorm. Is de bult op de rug van jouw kat nog dicht? Ga dan even kijken tussen de haren of je een klein stukje huid op de bult ziet die een andere kleur of glans heeft dan de rest van de huid op de pijnlijke bult. Dit is de plek waar hij zal open barsten. 

Je kunt proberen om het abces openen door het abces voorzichtig als een puist uit te knijpen in de richting van dat stukje afwijkende huid. Let wel op! Je kat zal je dit niet in dank afnemen. Pittige katten kunnen je dan ook wel eens flink aanvallen. Na het openen moet je 3x per dag, meerdere dagen lang,  proberen zoveel mogelijk van de nieuw gevormde etter en troep eruit te masseren. Mocht er weer een korstje op de opening ontstaan zijn dan moet je die eraf peuteren. Zodra er geen nieuwe etter meer gevormd wordt (meestal na een dag of 2-3) hebben jij en je kat de bacterie waarschijnlijk overwonnen.

Lukt het niet om het abces goed te behandelen? Dan is het beter om langs je dierenarts te gaan. Hij of zij kan het abces met een scherp mesje openen en leeg drukken. In sommige gevallen moet een kat daar helaas wel voor onder narcose, maar op de rug is dat zelden het geval. Wel is een antibiotica kuur vrijwel altijd nodig om aan je kat te geven. En een pijnstiller is ook wel zo prettig voor je kat. 

Ontstoken talgbult

Een ontstoken talg bult is helaas nooit zelf te behandelen. De bacterie zit namelijk te diep in de talg verstopt en de talg krijg je er niet goed zelf uit, ook al is het open gegaan. Een ontstoken talg bult kan soms wel genezen met behulp van een antibiotica kuur. Maar in de meeste gevallen is het de beste optie om de talg bult operatief te laten verwijderen door je dierenarts. Op die manier wordt de talg bult zelf, inclusief de infectie die erin zit, operatief weg gesneden en wordt de huid weer gehecht. Het probleem is daarna voorgoed verleden tijd. 

Insectensteek

Wanneer je kat geprikt is door een insect zoals een wesp of een bij dan kan er een behoorlijke en pijnlijke bult ontstaan. Dit komt op de rug van een kat echter maar zeer zelden voor. Een insectensteek behoeft verder geen behandeling en zal vanzelf weg trekken na een dag of drie. 

Kat jaagt een wesp na en zal gestoken worden.
Een ingegroeide haar

Je dierenarts zal dit moeten behandelen. Hoewel je soms wel de haar eruit kunt trekken zal hij in verloop van tijd gewoon weer terug groeien en opnieuw voor problemen zorgen. Daarom snijden we meestal dat kleine stukje huid weg waar het haartje uit groeit. Op die manier kan deze haar nooit meer terug groeien en voor problemen zorgen. 

Extra bescherming van de bult op de rug van je kat

Wanneer je kat veel zit te likken of te krabben aan de pijnlijke bult op zijn rug dan is het verstandig om hem een medical pet shirt aan te doen. Op die manier bescherm je de pijnlijke bult op zijn rug voor extra schade zodat het beter kan genezen. Is het abces echter open gegaan dan is het wel verstandig om een aantal gaasjes over het abces heen te doen zodat de viezigheid die eruit komt niet op het shirtje komt te zitten. 

Een pijnstiller voor de pijnlijke bult op de rug van je kat

Katten missen een mechanisme om bepaalde medicatie uit hun lichaam te verwijderen. De voor mensen geschikte medicatie is dan ook al snel dodelijk voor een kat. Een pijnstiller voor mensen aan je kat geven is dan ook niet verstandig. Je kunt beter een pijnstiller bij je dierenarts vragen. Deze willen ze echter meestal niet geven zonder jouw kat gezien te hebben. In dat geval kun je je kat wel de pijnstiller aspirine geven. Dus geen paracetamol of ibuprofen! Die zijn dodelijk. Maar aspirine kun je wel geven. Je moet in dat geval 10mg per kg lichaamsgewicht van je kat aan hem geven. Dus een kat van 4kg mag 40 mg aspirine krijgen. Dit mag je echter maar 1x per 2 dagen aan hem geven. En dat is heel weinig! Van onderstaande aspirine is dat slechts een 10e van een tablet. Een kinder-aspirine tabletje is makkelijker om te doseren. 

Heb je behoefte aan overleg?

Twijfel je over de pijnlijke bult op de rug van je kat? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!