Je kat heeft een rode neus – Hoe los je dit op?

Wat houdt een rode neus bij je kat in?

Wanneer je kat een rode neus heeft dan is dit meestal doordat de huid onder de haren ontstoken is. In de meeste gevallen ontstaat dit als gevolg van schade of irritatie aan de huid van de neus bij je kat. In die beschadigde huid gaat een bacterie zitten en infecteert zo de huid op de neus van je kat. De cellen in de huid van je kat gaan stofjes maken die ervoor zorgen dat het lichaam weet dat daar iets mis is. 

Als gevolg van die stofjes gaan de bloedvaten in de huid op de neus van je kat helemaal wijd open staan zodat er lekker veel bloed naar deze beschadigde plek op de neus van je kat toe kan komen. Want in bloed zitten ook de vele cellen die de schade kunnen opruimen en bacteriën kunnen uitschakelen. Doordat de huid op de neus van je kat nu veel meer bloed bevat dan in een normale situatie ziet de neus van je kat er dus wat roder uit dan je gewend bent. 

Een kat met koorts heeft vaak een donker rode neus.

Oorzaken van een rode ontstoken neus bij je kat

Vechtpartij

In de meeste gevallen ontstaat de rode neus bij je kat als gevolg van een vechtpartij. De andere kat heeft dan gezorgd voor een wondje op de neus van je kat en dat wondje is gaan infecteren. In veel gevallen kan er ook een abces ontstaan, maar op de neusrug zelf is dat zeldzaam. Op de neusrug krijg je over het algemeen slechts oppervlakkige huidontstekingen en dus een rode neus bij je kat. 

platte neusjes

Naast een vechtpartij is een veel voorkomende oorzaak van een rode neus bij je kat dat de kat een afwijkende vorm van zijn neus heeft. Dat zien we met name bij de platsnuitige rassen zoals de perzische kat of kruisingen daarvan. De traanbuizen kunnen hier slecht gevormd zijn waardoor traanvocht uit de ogen niet op de normale manier kan verdwijnen. In dat geval loopt traanvocht over de neus en wangen. De huid op de neus van de kat is dan het grootste deel van de dag nat. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan met een rode neus bij je kat tot gevolg. Daarnaast ontstaan er ook vaak huidplooien waarbij de huid binnen in de plooi niet goed schoon gehouden kan worden door je kat. En een slechte hygiène kan dan ook weer makkelijk voor ontstekingen en dus een rode neus bij je kat zorgen. 

koorts

Ook als je kat koorts heeft dan kan zijn neus erg rood worden. Dit ontstaat doordat het lichaam op het einde van de koortsfase de bloedvaten in de huid van je kat wijder maakt om de koortswarmte weer kwijt te raken. In dit geval merk je naast dat je kat een rode neus heeft dat hij ook minder fit is en niet goed wil eten. 

Mijten

Wanneer de huid op de neus ook wat kaler wordt of een beetje korsterig dan is er in veel gevallen een mijt aan het leven op de neushuid van je kat. Over het algemeen zie je dan ook plekken op de rest van het lichaam van je kat ontstaan, maar dat is niet altijd het geval. Het is een veel voorkomende oorzaak van een rode neus bij een kat en is gemakkelijk op te lossen. 

schimmel

Een huidschimmel is een schimmel die zicht ontwikkeld en groeit in de huid en haren van je kat. Dit kan het hele lichaam gaan omvatten, maar kan ook zeer plaatselijk zitten. Bijvoorbeeld op de neus van een kat en daardoor een rode neus bij je kat veroorzaken. Een huidschimmel begint bij veel katten ergens op de kop of neusrug van een kat. Het is te herkennen als een rode vlek waarvan de buitenrand doorgaans roder is dan de binnenkant van de “ring”. Vandaar ook wel de naam ringworm. Schimmel is ook besmettelijk voor mensen. Dus heb je zelf vergelijkbare plekjes op je armen of gezicht? Dikke kans dat er dan een schimmel speelt. 

allergische reactie

Bij een allergische reactie heeft doorgaans het hele lichaam van de kat wel plekken, maar met name de kop heeft huidontstekingen als er sprake is van een allergische reactie. Hierdoor kan de huid op de neus van je kat rood zijn. Dit kan een allergische reactie zijn op het voedsel of op omgevingsstoffen in de lucht zoals boompollen of graspollen, huisstofmijt etc. Ofwel kan er sprake zijn van een contact allergie en dan is de voerbak de meest voorkomende oorzaak. 

Pers heeft een te platte neus en als gevolg daarvan een te rode en ontstoken huid.

Behandeling van een ontstoken of geïrriteerde neus

Bacteriegroei tegen gaan

Het is belangrijk dat je de rode huid op de neus van je kat zo droog mogelijk houdt. Zorg er dus voor dat je overvloedige traan hoeveelheden regelmatig even droog maakt. Verder is het van belang dat je bacteriegroei in de huid tegen gaat. Dit kun je doen met Chloorhexidine doekjes. Dit middel doodt bacteriën en zorgt ervoor dat de bacteriën ook niet zo graag meer verblijven in die regio. Je moet de neus in het geval van een rode neus bij je kat 3x per dag met zo’n doekje reinigen en desinfecteren. Doorgaans is de huid na ongeveer 5-7 dagen weer hersteld. Indien het probleem weer onder controle is dan kun je volstaan met 1x per dag als je kat tot de platsnuitige katten behoort. 

Genezing stimuleren

In de doekjes zit ook aloë vera om de huid te kalmeren. Maar mijn ervaring is dat honingzalf beter werkt. Zeker bij de ernstigere gevallen van een rode neus bij je kat is het verstandig om een half uurtje na de Chloorhexidine doekjes de rode huid op de neus van je kat wat in te smeren met honingzalf. Bij de mildere rode neusjes is dit echter niet nodig. Daar volstaat de behandeling met de doekjes. Honingzalf werkt ook antibacterieel en stimuleert de genezing van de huid. En het voorkomt dat de tranen uit de ogen de huid aanraken. 

Koorts meten

Heb je het idee dat je kat koorts heeft en daardoor een rode neus is ontstaan? Dan is het verstandig om zijn temperatuur op te meten. Blijkt hij inderdaad koorts te hebben dan kun je de zelf-diagnose opnieuw doorlopen zodat je hopelijk een diagnose kunt stellen. De rode huid van de neus van je kat hoef je in elk geval in principe niet te behandelen. Zodra de koorts verdwenen is zal zijn neus weer een normale kleur aannemen. 

Mijten tegen gaan

Het is verstandig om eventuele mijten te behandelen als de rode neus van je kat ook een beetje schilferig of korsterig is. De producten die hier tegen werken zijn alleen bij de balie van je dierenarts te verkrijgen ofwel online door middel van een recept. Dit recept kun je aanvragen bij dierenarts Nanda door onderstaande knop te gebruiken. De kosten voor het aanvragen van een recept zijn €10,00. Je hebt onder andere de keuze uit Stronghold, Advocate of Bravecto als mijten dodende middelen. Deze middelen zijn allemaal een pipet om in de nek van je kat te doen en werken ook tegen vlooien, teken en inwendige wormen. De Bravecto werkt 3 maanden, de Stonghold en Advocate slechts 1 maand. Er is echter een aanzienlijk prijsverschil tussen deze producten. Maar ze werken allemaal even goed tegen mijten en zijn daarmee hopelijk de oplossing voor een rode neus bij je kat. 

Schimmel behandelen

De behandeling van een schimmel is bij katten een beetje lastig. Dit komt omdat katten symptoomloze dragers kunnen zijn. Dat houdt in dat ze wel de schimmel bij zich dragen, maar er zelf geen klachten van hebben. Jij als eigenaar kunt er wel klachten van krijgen, evenals andere huisdieren. In principe is het verstandig om je dierenarts te raadplegen en je te laten helpen om dit probleem op te lossen. 

Wil je dat niet en speelt er maar een klein plekje op de rode neus van je kat? Dan kun je ook een voetschimmel crème met miconazolenitraat 2x daags op het plekje smeren. De plek zal dan snel kleiner worden. Je moet een week langer blijven smeren nadat de letsels geheel verdwenen zijn. Echter, het is dus mogelijk dat je kat op andere lichaamsdelen deze schimmel ook bij zich draagt, maar op die plek geen huidklachten heeft. Toch kan hij op die manier andere mensen of dieren in het huishouden blijven besmetten. 

Een contact allergie behandelen

Er zijn dus in principe meerdere soorten allergieën die een rode neus bij je kat kunnen veroorzaken. Een contact allergie ontstaat doordat er contact is van de neus bij je kat met iets waar hij allergisch voor is. In de meeste gevallen is dit de voerbak. Daarom kun je het beste een keramische voerbak gaan gebruiken voor je kat. Hierop heeft vrijwel geen enkele kat een allergische reactie. Nadat de bron van de allergie verdwenen is, met andere woorden: zijn voerbak is vervangen, zal de rode neus bij je kat doorgaans binnen een week verdwenen zijn. 

Een voedselallergie behandelen

Een voedselallergie ontstaat meestal op basis van een bepaalde eiwitbron (doorgaans een bepaalde diersoort bijvoorbeeld runder-eiwitten) of een bepaalde graansoort (bijvoorbeeld tarwe). Om dit vast te stellen kun je je kat gedurende 2 maanden een speciale voeding geven zonder die stoffen. De eerste 4 weken zul je waarschijnlijk geen verschil zien. De allergische stoffen moeten immers nog uit het lichaam van je kat weggewerkt worden. De laatste 4 weken hoor je te zien dat de rode huid op de neus van je kat herstelt. Tenminste, als er sprake is van een voedselallergie. Indien de rode neus van je kat na 8 weken nog niet opgelost is, zal dit ook niet meer gebeuren. 

Als beste voedsel voor de voedselallergie-test kun je gebruik maken van Royal Canin Anallergenic. Heeft deze effect, dan kun je de voeding de rest van zijn leven geven. Maar je kunt ook overstappen op de goedkopere voedingen voor voedselallergiën. De meeste merken hebben er wel één. In veel gevallen helpen die ook voldoende wanneer er sprake is van een voedselallergie. Maar je wil eerst zeker weten of er werkelijk een voedselallergie speelt als oorzaak voor de rode neus bij je kat. Vandaar dat je het beste eerst de sterkste allergie voeding kunt gebruiken. Krijgt je kat met de minder sterke hypoallergene voeding toch weer een rode neus dan stap je weer terug op de Royal Canin Anallergenic. 

Een atopische allergie behandelen

Een atopische allergie is wat lastiger zelf te diagnosticeren helaas. In principe is het nodig om de bron van de allergische reactie uit het leven van je kat weg te nemen. En daarvoor moet je weten waar hij allergisch voor is. 

Deze allergie kun je het beste laten vast stellen door je dierenarts. Hij of zij kan wat bloed bij je kat afnemen en opsturen voor onderzoek op allergische afweerstoffen in zijn bloed. Ze testen dan doorgaans op wel een stuk of 30 stoffen. Deze test kost ongeveer €200,-. En zeer dikwijls kun je de bron van de allergie ook niet uit het leven van je kat wegnemen. Boompollen of graspollen kun je nu eenmaal niet uit de lucht verwijderen. En ook huisstofmijt kun je niet geheel uit het leven van je kat bannen. In dit geval is het doorgaans noodzakelijk om je kat voor de rest van zijn leven medicatie te geven tegen de rode neus bij je kat Toch vinden de meeste mensen het wel een prettig idee om zeker te weten dat het om aan atopie gaat.  

De neus van je kat blijft rood

Als de rode neus bij je kat nauwelijks verbetert met bovenstaande adviezen dan is er iets anders aan de hand. Je kunt in dat geval het beste naar je eigen dierenarts toe gaan. Deze zal een aantal onderzoeken doen om te achterhalen wat er speelt. In veel gevallen blijkt er een allergie te spelen. In sommige gevallen zal de dierenarts voorstellen om onder narcose een stukje huidweefsel af te nemen en dit te laten onderzoeken door een laboratorium. 

Een rode neus bij een kat als gevolg van een verhoogde doorbloeding.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem aan de neus van je kat te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je een diagnose en behandel tips te geven. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn dikke lip af.