Je kat trilt met zijn staart

Kan dit kwaad?

Wanneer je kat vaak trilt met zijn staart dan hoeft dit niet te betekenen dat er iets mis met hem is. In de meeste gevallen is het trillen met hun staart bij katten gewoon een vorm van lichaamstaal om te laten zien dat ze blij zijn. Maar in sommige gevallen kan je kat met zijn staart trillen wanneer hij zich ziek voelt of stress heeft. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt achterhalen wat bij jouw kat de reden is dat zijn staart aan het trillen is.  

Kat met hoge trillende staart
Siamese kat trilt flink met zijn staart als zijn baasje terug komt

Wat betekent het als een kat met zijn staart trilt?

Als een kat met zijn staart trilt, kan dit verschillende betekenissen hebben. Afhankelijk van de situatie en de lichaamshouding van je kat. Meestal is het trillen van de staart van je kat een vorm van lichaamstaal. Dus een vorm van communicatie. Een kat die met zijn staart trilt terwijl hij rechtop staat en naar zijn eigenaar toe loopt, drukt meestal geluk en opwinding uit. Het trillende gedrag wordt vaak gezien als een kat zijn mens ‘begroet’. Je kunt het vergelijken met een glimlach die wij mensen tonen bij het zien van een bekende. Het is dus meestal een teken van genegenheid of tevredenheid.

Aan de andere kant kan een kat die met zijn staart trilt, terwijl zijn lichaam een defensieve of angstige houding aanneemt, stress, angst of irritatie voelen. In zulke gevallen is het trillen van de staart een teken dat je kat zich bedreigd voelt. Mogelijk heeft hij tijd en ruimte voor zichzelf nodig.

Het is ook mogelijk dat het trillen van de staart van je kat wijst op het willen afzetten van zijn territorium. Hij claimt als het ware dan de ruimte waar hij loopt te trillen met zijn staart. Hierbij sproeit hij ook vaak tegen muren en oppervlakken aan. Met name katers vertonen dit gedrag, maar ook poezen doen dit. 

Bovendien kunnen medische problemen zoals pijn of neurologische aandoeningen ervoor zorgen dat een kat ongewoon met zijn staart trilt. Daarom is het belangrijk om het gedrag van je kat zorgvuldig te observeren en te kijken naar een mogelijke andere lichaamstaal en omstandigheden om de juiste reden achter het trillen te ontdekken. Gaat het trillen gepaard met andere verontrustende symptomen? Of treedt het plotseling op zonder duidelijke reden? Dan is het verstandig om te overleggen met je dierenarts en je kat helemaal te laten nakijken. 

Hoe herken je het trillen van de staart bij je kat?

Om de achterliggende oorzaak van het trillen van de staart van je kat te kunnen begrijpen moet je je kat goed observeren. Het trillen kan variëren van een lichte vibratie van de staart van je kat tot een vrij duidelijke snelle beweging. Het is echter niet hetzelfde als de normale zwiepbewegingen die katten met hun staart maken. Een trillende staart is meestal stijf en recht ofwel iets licht gebogen. Hij trilt snel van de basis tot de punt. Vooral als je kat verder rustig is en zich doelgericht beweegt dan is dit gedrag duidelijk te herkennen. Het is geen willekeurig zwiepen, maar een gecontroleerde beweging.

Wanneer trilt een kat met zijn staart?

Vaak zie je dit trilgedrag wanneer je kat je begroet na een periode van afwezigheid. Het is in dat geval dan ook waarschijnlijk een teken van opwinding en blijdschap. Echter, als de rest van het lichaam van je kat gespannen is, zijn oren naar achteren liggen of de rug bol staat, kan het trillen van zijn staart duiden op angst, opwinding of zelfs agressie. Let ook op andere signalen zoals het herhaaldelijk bewegen van zijn oren, wijd openstaande pupillen, het aanspannen van zijn lichaamsspieren of het maken van geluiden. Veelvuldig wassen met kaalheid tot gevolg zien we ook vaak in geval van stress. Door deze signalen samen met het trillen van zijn staart te interpreteren, kun je beter inschatten wat je kat “zegt”.

Uiteraard is elke kat uniek en varieert het gedrag per kat. Hoe meer je naar je kat kijkt, hoe meer je zult begrijpen wat hij met zijn lichaamstaal uitdrukt. 

 

Je kat trilt met zijn staart maar sproeit niet

We vertelden al dat veel katten hun territorium kunnen afzetten door te sproeien.  Tijdens het sproeien kunnen ze ook met hun staart trillen. Sproeit jouw kat niet (dat zou wel zo fijn zijn), maat trilt hij wel met zijn staart? Dan is het dus de vraag of hij jou of iemand anders gewoon blij begroet of dat hij last van stress of angst heeft. In het geval je kat wel regelmatig met zijn staart trilt en wat stresserig over komt, dan kun je hem helpen met de behandelingen die we verderop in dit artikel bespreken. 

 

Kat trilt met zijn staart terwijl hij aan het sproeien is en dus zijn territorium afzet.
Kat met een staart die stijf omhoog staat

Wanneer moet je je zorgen maken om het trillen van de staart van je kat?

Het trillen van de staart van je kat is in de meeste gevallen een normaal gedrag. Er zijn echter situaties waarin dit gedrag een uiting is van een medisch probleem. Vooral wanneer het trillen gepaard gaat met andere ongewone of verontrustende symptomen die naast het trillen van de staart van je kat kunt zien, die je kat normaal gesproken niet vertoont.

Als je kat met zijn staart trilt terwijl hij ook tekenen van pijn vertoont, zoals miauwen, janken, verminderde eetlust, of moeilijkheden met bewegen, kan dit duiden op een medisch probleem. Bijvoorbeeld pijn in zijn staart, pijn in zijn blaas of misselijkheid. Bovendien, als het trillen van de staart nieuw of intens is, zoals oncontroleerbare of constante trillingen, kan dit een teken zijn van neurologische problemen. Dat zijn aandoeningen die vanuit zijn hersenen of zenuwen komen. We zien dit bijvoorbeeld soms als er sprake is van een vergiftiging. Bijvoorbeeld bij het op doen van een vlooienmiddel voor honden bij je kat of bepaalde vormen van onkruidverdelgers. 

Andere zorgwekkende signalen om op te letten zijn gedragsveranderingen zoals agressie, terugtrekking, of overmatige schreeuwen. Deze signalen wijzen op stress, angst of ziekte.

Als je merkt dat je kat met zijn staart trilt en ook merkt dat hij andere symptomen laat zien, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Deze kan je kat nakijken en mogelijke oorzaken van het trilgedrag vaststellen. Daarna kan er een passende behandeling bedacht worden. 

Behandeling om je kat minder stress en angst te laten hebben 

Voordat je een behandeling toepast bij katten die met hun staart trillen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van het trillen vast te stellen. Als het trillen wordt veroorzaakt door emoties zoals opwinding of lichte nervositeit, kunnen enkele eenvoudige strategieën helpen om je kat te kalmeren. Echter, als je vermoedt dat het trillen een symptoom is van pijn, ziekte of ernstige angst, dan kun je beter eerst een dierenarts raadplegen. Hieronder vertellen we je meer over enkele oplossingen die opwinding, stress en nervositeit kunnen helpen verminderen. Ze zorgen er dus voor dat je kat minder vaak met zijn staart zal trillen. 

Creëer een rustige omgeving

Het lijkt een beetje een schot voor open doel, maar het helpt in de meeste gevallen zeer goed. Geef je kat de ruimte om zich te kunnen terug trekken in een stillen en rustige omgeving. Die ruimte moet warm en comfortabel zijn. Leg er een lekker warm dekentje of bedje voor hem neer en zet eventueel een rustig muziekje voor hem op. Over het algemeen kun je daar rustige klassieke muziek, instrumentale muziek (vooral met strijkinstrumenten) en natuurgeluiden voor gebruiken. Uit een onderzoek uitgevoerd door Amanda Hampton, Alexandra Ford, Roy E Cox III, Chin-chi Liu and Ronald Koh is aangetoond dat katten significant minder stress ervaren wanneer ze in een ruimte verblijven met klassieke muziek. Je kat zal dan ook aanzienlijk minder vaak met zijn staart gaan trillen. 

 

Zorg voor routine

Katten zijn gewoontedieren en gedijen over het algemeen zeer goed op routine. Is jouw kat dus een stress gevoelig typetje dan is het belangrijk om een regelmatig dagritme aan te houden om het trillen met zijn staart te laten afnemen. Dus op gelijke tijden voeding geven, spelen, rusten en knuffelen helpt hem om stres en angst te verminderen. Het moet eigenlijk voor je kat gewoon het liefst zo saai mogelijk zijn! Sommige katten blijken volgens een artikel geschreven door Marta Amat, Tomàs Camps and Xavier Manteca stress te krijgen door de onvoorspelbaarheid van hun dag. Door die onvoorspelbaarheid uit hun leven weg te nemen zullen ze minder last van stress hebben. 

Zorg voor lichaamsbeweging en geestelijke uitdaging

Dat een dagritme het liefst zo saai mogelijk moet zijn wil niet zeggen dat je kat geen lichaamsbeweging nodig heeft. Het is bij mensen aangetoond dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat het lichaam beter kan omgaan met stress en dus minder last heeft van stress. Bij katten zijn tot op heden nog niet zulke onderzoeken uitgevoerd, maar gezien hun anatomie en vergelijkbare neurologische systeem is het zeer waarschijnlijk dat ook katten beter met stress kunnen omgaan wanneer ze dagelijks minimaal 45 minuten wat intensiever bewegen. Daarom is het raadzaam om interactief speelgoed aan te schaffen zodat je kat lichaamsbeweging krijgt. Geef hem dit speelgoed wel elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip om de eerder genoemde routine er wel in te houden. Probeer ervoor te zorgen dat hij minimaal 45 minuten per dag actief rondrent. De kans is groot dat je kat na een week of twee minder met zijn staart trilt. 

 

Stress verlagende voorwerpen

Sommige katten vinden het heel fijn om te kauwen op matatabi stokjes of kattengras. Of lekker spelen met catnip. Volgens onderzoek van S. Bol blijken veel katten hierop te reageren, maar zeker niet allemaal. Aan jou dus de schone taak om te achterhalen waar jouw kat wel blij van wordt en mee gaat spelen. Ook al worden sommige katten helemaal wild en hyperactief van die producten, dan nog werkt het bij de meeste katten stress verlagend op de langere termijn. Ook in dit geval zal je kat waarschijnlijk na een week of twee aanzienlijk minder met zijn staart gaan trillen. 

 

Feliway, Zylkène of Calm diet

Werken bovenstaande tips onvoldoende tegen het trillen van de staart van je kat? Dan is het verstandig om de hersenen van je kat minder gevoelig te laten zijn voor stress. Zylkène en het calm diet van Royal canin bevatten veel stoffen die de bouwstoffen zijn van het hormoon Serotonine. Het Serotonine is het stofje in de hersenen die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Dat je geen depressieve gevoelens hebt. Door je kat dus Zylkène of het Calm diet te geven zul je na ongeveer een week of 2 beginnen te merken dat je kat minder last van stress heeft. Ook al is de bron van de stress nog net zo veel aanwezig, hij laat zich er dan als het ware wat minder door opjutten. Maar het zijn uiteraard geen wondermiddelen! En ook geen versuffende middelen. 

Feliway is ook een optie om te proberen. Dit mag zelfs tegelijk met Zylkène of het Calm diet. Bij Feliway komt er in de lucht een feromoon (te vergelijken met een geurstof) vrij. Dit feromoon lijkt op het feromoon dat oorspronkelijk van de melkklieren van hun moeder vrijkomt en gaf ze als kitten een veilig en rustgevend gevoel. Door dit na te bootsen zorg je dus ook voor dit gevoel bij je kat in zijn huidige leven. Het is echter noodzakelijk dat de ruimte waarin je dit product gebruikt niet overdreven veel geventileerd wordt en niet te groot is. Anders krijgt de lucht in die ruimte niet de juiste concentratie aan feromonen en werkt het niet voldoende om je kat minder met zijn staart te laten trillen.  

Succes!

Hopelijk is er bij jouw kat in principe gewoon sprake van een blije groet als je kat je met een trillende staart benadert. Maar heb je toch het idee dat hij last van stress heeft? Dan werken hopelijk onze adviezen om hem wat meer rust en ontspanning te bieden. Veel succes met je behandeling en beterschap voor je kat!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda