Je kat heeft een wond aan zijn oor – Hoe behandel je dit?

Inleiding

Als katten eigenaar weet je dat je katten vriend soms thuis kan komen met een paar vechtwondjes. Dit gebeurt meestal vanwege hun buitenavonturen. Een veel gezien probleem is dat je kat een wond aan zijn oor heeft. Of het nu gaat om een gevecht met een andere kat (of hond) of een ongelukje tijdens een buiten-avontuur, wonden aan het oor kunnen pijnlijk zijn voor je kat en vereisen de juiste behandeling. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over wonden aan het oor bij katten. Inclusief hun oorzaken, symptomen en hoe je ze moet behandelen.

Oorzaken voor een wond aan het oor van je kat

Vechtpartijen

Katten zijn territoriale dieren en gevechten met andere katten zijn een veelvoorkomende oorzaak van wonden aan het oor van een kat. Tijdens een gevecht kunnen katten elkaar krabben of bijten. Hierdoor lopen ze verwondingen op aan het oor en andere lichaamsdelen.

SNEETJES VAN SCHERPE VOORWERPEN

Katten zijn nieuwsgierige wezens en vinden het heerlijk om hun omgeving te verkennen. Soms komen ze in situaties terecht waarin ze zichzelf snijden aan scherpe voorwerpen, zoals struiken, hekken of prikkeldraad.

PARASIETEN

Ook parasieten, zoals vlooien of teken, kunnen bij katten indirect wonden aan het oor opleveren. Deze parasieten zorgen voor jeuk, waardoor je kat overmatig aan zijn oren krabt. Dit krabben kan mogelijk tot een wond leiden. In dat geval hebben ze de wond zelf veroorzaakt als gevolg van de parasieten. 

ALLERGISCHE REACTIES

Sommige katten kunnen allergisch reageren op bepaalde materialen, zoals bepaalde materialen, pollen, schoonmaakproducten of zelfs hun voedsel. Deze reacties kunnen huidirritatie en jeuk veroorzaken, wat kan leiden tot een oorwond als de kat zichzelf overmatig krabt.

Kat heeft een wond aan zijn oor als gevolg van een ongeluk.

Symptomen wanneer je kat een wond aan zijn oor heeft.

Als jouw kat een wond aan zijn oor heeft, kan deze één of meer van de volgende symptomen vertonen:

ZICHTBARE WONDEN AAN HET OOR

Het meest voor de hand liggende symptoom van een wond aan het oor bij een kat is natuurlijk een zichtbare verwonding. Dit kunnen snijwonden, bijtwonden, prikwonden of andere vormen van huidbeschadiging zijn.

OVERMATIG KRABBEN OF SCHUDDEN VAN DE KOP

Katten met een wond aan hun oor kunnen meer dan normaal met hun hoofd krabben of schudden. Dit komt omdat de wond kan jeuken of pijnlijk is en de kat probeert zijn ongemak te verlichten. Als je geen wondjes ziet, controleer dan de gehoorgang. Je kat heeft waarschijnlijk een oorontsteking.

UITVLOEI OF BLOEDVERLIES UIT DE OORSCHELP

Als je kat een wond aan zijn oor heeft, kan er uitvloei of bloedverlies uit deze wond aan het oor zichtbaar zijn. Dit kan een teken zijn van een infectie of andere complicaties en kan het beste worden beoordeeld door een dierenarts.

VIEZE GEUR UIT DE WOND AAN HET OOR VAN JE KAT

Een ander symptoom van een wond aan het oor bij een kat is een vieze geur die uit het aangedane oor komt. Dit kan een teken zijn van een infectie van de wond aan het oor van je kat.

Kat met een wond aan zijn oor heeft gezorgd voor littekenweefsel.

Hoe behandel je zelf een wond aan het oor van je kat

Als je merkt dat je kat een wond aan zijn oor heeft, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de verwonding te behandelen. Deze behandeling van een wond aan het oor van je kat hangt af van de ernst van de verwonding.

GA NAAR EEN DIERENARTS INDIEN DE WOND GROOT IS

Als de wond aan het oor van je kat diep of ernstig is, moet je onmiddellijk een dierenarts bezoeken met je kat. Diepe wonden kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze vatbaarder zijn voor een bacteriële infectie. Het kan ook andere complicaties veroorzaken als het onbehandeld blijft. Een dierenarts kan de omvang van de verwonding beoordelen en de juiste behandeling geven. Het kan dan gaan om een operatie of gewoon een antibioticakuur en pijnstillers.

THUISZORG VOOR KLEINE WONDEN

Als je kat een kleine wond aan zijn oor heeft, kun je deze thuis behandelen. Begin met het reinigen van het beschadigde gebied met water en een gaasje. Het gaat erom dat er zoveel mogelijk vuil, zoals zand, uit de wond gehaald wordt. 

Breng na het reinigen van de wond aan het oor een veilig ontsmettingsmiddel voor katten aan. Hiervoor kan bij katten een dun laagje betadine worden gebruikt zolang ze de wonden niet likken. Ze kunnen diarree krijgen als ze het inslikken. De betadine-zalf is het handigste om te gebruiken (in plaats van betadine-oplossing). Dat komt omdat je daarmee het minste knoeit en dus je kat minder kans heeft om het op te likken van zijn lichaam. 

Na het desinfecteren van de wond kun je een voor katten geschikte wondcrème op de wond aanbrengen om genezing te bevorderen en bacteriële infecties te voorkomen.

Het is belangrijk om de wond van je kat nauwlettend in de gaten te houden en naar de dierenarts te gaan als je tekenen van een infectie opmerkt. Ofwel als de wond niet lijkt te genezen. In sommige gevallen kan je dierenarts een aanvullende behandeling aanbevelen of antibiotica voorschrijven om je kat volledig te helpen herstellen.

Geneest de wond aan het oor van een kat vanzelf?

Wonden aan het oor van een kat kunnen vanzelf genezen. Maar de ernst van de wond heeft invloed op de genezingstijd. Kleine wonden, zoals kleine schrammen of snijwonden, kunnen binnen een week genezen met de juiste thuiszorg. Ernstigere wonden, zoals diepe steekwonden of snijwonden, kunnen echter enkele weken nodig hebben om volledig te genezen. Ze kunnen zelfs veterinaire tussenkomst vereisen. Katten zijn erg goed in het krijgen van wondinfecties (abcessen). Daarom is het belangrijk om de wond extra te behandelen tijdens de genezende periode. Zo is de kans op het ontstaan van infecties kleiner. 

Het is belangrijk om de wond goed in de gaten te houden en te letten op tekenen van infectie, zoals een nattige uitvloei uit de wond of een vieze geur. Indien je dit toch opmerkt kan het erop duiden dat de wond niet goed geneest. Gebrek aan voortgang in de genezing kan er ook op wijzen dat er een dierenarts nodig is om complicaties te voorkomen.

Een kat met een wond aan zijn oor heeft helaas een operatie moeten ondergaan waarbij een deel van zijn oor verwijderd werd.

Hoe lang duurt het voordat het oor van een kat geneest?

Hoe lang het duurt voordat het oor van een kat geneest, hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de wond en het genezingsvermogen van de individuele kat. Kleine wonden kunnen met de juiste zorg binnen een week genezen, terwijl het enkele weken kan duren voordat ernstigere wonden volledig genezen.

Naast de ernst van de wond zijn er nog andere factoren die de genezingstijd kunnen beïnvloeden. Leeftijd en algehele gezondheid kunnen een rol spelen in hoe snel de wond van een kat geneest. Jongere katten en katten met een goede gezondheid zullen sneller genezen dan oudere katten of katten met onderliggende gezondheidsproblemen. Als je wilt dat de huid van het oor sneller geneest is het belangrijk om de huidweerstand te verbeteren door middel van zalmolie. Hierin zitten omega-3 en omega-6 vetzuren die de huidweerstand verhogen. 

Het is belangrijk om op te merken dat elke kat en elke wond uniek is en dat de genezingstijd kan variëren. Als je je zorgen maakt over het genezingsproces van de wond aan het oor van jouw kat, dan is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Zij kunnen de wond beoordelen en aanbevelingen doen om het genezingsproces van je kat te ondersteunen.

Wat als de wond aan het oor van je kat niet geneest?

Als de wond aan het oor van je kat niet geneest of tekenen van infectie vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk naar een dierenarts te gaan. Een wond die niet geneest, kan wijzen op een onderliggend probleem of infectie, wat kan leiden tot complicaties als het niet wordt behandeld.

Je dierenarts kan aanvullende behandelingsopties aanbevelen voor niet-genezende wonden. Antibiotica kunnen nodig zijn om onderliggende infecties te behandelen, terwijl een operatie nodig kan zijn om beschadigd weefsel te verwijderen en genezing te bevorderen. Jouw dierenarts zal de wond beoordelen en aanbevelingen doen voor de meest geschikte behandeling voor jouw kat.

Naast het maken van een afspraak bij je dierenarts, kun je zelf ondertussen het genezingsproces van je kat ondersteunen. Dit doe je door thuis te starten het tweemaal daags desinfecteren van de wond met betadine-zalf om de aanwezige bacteriën te doden en het driemaal daags aanbrengen van een katveilige wondcrème waarmee de wondgenezing gestimuleerd wordt. 

Indien je aan de rand van de oorschelp bij je oudere kat korsterige wondjes ziet zitten die niet genezen dan bestaat de kans dat het gaat om een vorm van kanker. Deze kanker ontstaat onder invloed van UV licht en ontstaat dan ook meestal op delen van de oren van de kat die witte haren hebben. Deze kanker heet ook wel een plaveiselcelcarcinoom. Hiermee moet je zo snel mogelijk naar je dierenarts toe gaan aangezien deze kanker kan zorgen voor uitzaaiingen in de rest van het lichaam. De enige optie in dit geval is dat er een deel van de oorschelp verwijderd wordt. 

Waarom hebben sommige katten afgeknipte oren in Nederland?

Als je ooit een zwerfkat met een afgeknipt oor hebt gezien, heb je je misschien afgevraagd wat dat betekent. Het afknippen van een stukje van het oor van een kat is een algemene manier om te laten zien dat die zwerfkat gesteriliseerd of gecastreerd is. We noemen dit ook wel “de oortip”. De punt van één oor wordt verwijderd terwijl de kat onder narcose is voor de sterilisatie- of castratieprocedure.

Oortips helpen bij het identificeren van katten die al zijn gesteriliseerd of gecastreerd, zodat ze geen onnodige operaties opnieuw ondergaan, en het helpt ook verzorgers van wilde katten om hun groepen zwerfkatten zo klein mogelijk te houden. Oortips worden beschouwd als een humane en effectieve manier om wilde kattenpopulaties te beheersen. De katten mogen immers gewoon blijven leven, meestal ook op de lokatie waar ze gevonden werden. Maar ze zorgen er niet meer voor nakomelingen die het zwerfkatten probleem in stand houden. Doorgaans hebben de dierenartsen een overeenkomst met de gemeente om de kosten voor de sterilisatie en castratie vergoed te krijgen. 

Conclusie

Kortom, wonden aan het oor bij katten kunnen een veelvoorkomend probleem zijn voor eigenaren van katten. Het is belangrijk om de oren van je kat te controleren op tekenen van verwonding. En bezoek een dierenarts voor ernstige wonden of wonden die niet goed genezen.

Kleine wonden kunnen vaak thuis worden behandeld met de juiste reinigings- en wondverzorgingsproducten. Maar het is belangrijk om kat-veilige producten te gebruiken en een dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt.

Onthoud dat wonden aan het oor bij katten kunnen variëren in ernst en genezingstijd. Het is dus belangrijk om geduldig te zijn en de wond goed in de gaten te houden. Als je tekenen van een infectie of een gebrek aan herstel opmerkt, kun je het beste onmiddellijk naar een dierenarts toe gaan.