Kleine wond in de bek – Hoe behandel je dat zelf?

Inleiding

Indien een hond een kleine wond in de bek heeft dan is dit op zich niet zo erg. Vaak zie je dan ook wat bloed in de bek van je hond. De oorzaak van de wond moet natuurlijk wel opgelost zijn zodat het kan genezen. Ontstekingen aan het tandvlees kunnen mensen soms ook als wond zien, maar die worden meestal veroorzaakt door tandsteen. Dit tandsteen moet dan eerst verwijderd worden voordat deze wondjes aan het tandvlees kunnen genezen. Ook eventuele houtsplinters of andere scherpe voorwerpen die de oorzaak van de schade zijn moeten verwijderd worden. 

Spelen met een tak zorgt regelmatig voor een kleine of grote wond in de mond van een hond

Behandeling van een kleine wond in de bek

Bij honden komen nog wel eens ongelukjes voor met stokken of andere voorwerpen. Dit kunnen hele grote wonden zijn, maar als het een kleine wond in de bek is (kleiner dan 0,5 cm) dan geneest dit doorgaans vanzelf. Meer info over een grotere wond vindt u hier. U kunt de wondgenezing van een kleine wond versnellen door ervoor te zorgen dat bacteriën niet goed kunnen groeien. Dit kunt u doen door een klein beetje waterstofperoxide op een wattenstaafje te doen en dit 3x daags op het wondje te stippen. Uiteraard wel elke keer met een nieuw wattenstaafje. Dit mag u maximaal 7 dagen achter elkaar doen. Daarna moet de wond duidelijk genezen zijn. 

Naar de dierenarts met een wond in de bek

Wanneer de kleine wond in de bek niet binnen 3 dagen duidelijk verbetert ofwel wanneer het vanaf de eerste dag er steeds slechter uit gaat zien dan moet u helaas toch even langs uw dierenarts. Wellicht zit er nog iets in de wond dat zorgt voor ellende. Uw dierenarts kan dan bepalen wat de beste manier van behandelen is bij uw hond. 

Slapende hond. Narcose is nodig om goed in de bek te kijken bij de hond

Overleg met mij

Twijfelt u over de kleine wond in de bek van uw hond? Dan kunt u via whatsapp contact met mij opnemen om te overleggen wat u hieraan kunt doen.