Een knik in de staart van je kat

Kan dit kwaad?

Je ziet ze vrij vaak op straat rondlopen. Een kat met een knik in zijn staart. Dit kan een heel kleine kronkel zijn tot een knik van 90 °. In dit artikel bespreken we hoe de knik in zijn staart ontstaan kan zijn en wat het verschil is tussen een “knik in de staart van je kat” en een “knikstaart” bij je kat. We vertellen je hoe een diagnose gesteld kan worden en hoe het behandeld kan worden. En vervolgens vertellen we je ook wat de gevolgen van een knik in de staart bij je kat op latere leeftijd kunnen zijn. Hopelijk vind je de antwoorden die je zoekt in dit artikel. 

Een knik in de staart van een kat als gevolg van een aangeboren afwijking
Kitten met een knikstaart

Wat betekent een knik in de staart van een kat

Vormen de staartwervels van je kat geen rechte lijn, maar een kronkel dan zit er een knik in de staart van je kat. In dat geval zie je geen lange rechte sierlijke staart. Maar wel een staart die duidelijk gebogen is. Deze kronkel in zijn staart kan ontstaan door een breuk. Maar het kan ook een aangeboren of zelfs een erfelijke misvorming zijn. 

Anatomie van een normale staart bij een kat

De normale staartwervels van een kat beginnen na het heiligbeen dat een onderdeel van het bekkenkanaal vormt. De eerste staartwervels na het heiligbeen zijn wat korter en breder. Hoe verder de wervels naar het puntje van de staart toe liggen, hoe langer en hoe smaller ze worden. Je kunt dit zien op onderstaande afbeelding. Alle wervels van de staart liggen normaal gesproken in een rechte lijn en vormen zo een rechte staart bij een kat. 

 

Schematische weergave van het skelet van een kat
Anatomie staart kat skelet

Oorzaken van een knik in de staart van je kat

Wanneer er een knik in de staart van je kat zit dan kan hij hiermee geboren zijn. Als kitten had hij dan al een kronkel in zijn staartje zitten. We noemen dit dan een aangeboren afwijking in de staart van je kat. Maar dat je kat ermee geboren werd, wil niet automatisch zeggen dat het een erfelijke aangeboren afwijking is. 

Een erfelijke afwijking

Een erfelijke aangeboren afwijking wordt veroorzaakt door een fout in zijn DNA. Hierdoor ontstaat er een knik in de staart van een kat, in dit geval een kitten. In Aziatische landen komen veel katten voor met een knik in hun staart. Uit het onderzoek “Whole Genome Sequencing Identifies a Missense Mutation in HES7 Associated with Short Tails in Asian Domestic Cats” is gebleken dat het gen HES-7 een mutatie kan bevatten. Hierdoor kunnen er kromme staarten of zelfs geen staarten ontstaan bij katten. Dat is dus een erfelijke afwijking. 

Een aangeboren afwijking

Maar wat is dan het verschil tussen een aangeboren afwijking en een erfelijke afwijking? Wanneer er geen sprake is van een afwijking in het DNA van de kitten dan is er dus ook geen sprake van een erfelijke afwijking. Het staartje kan echter wel bijvoorbeeld klem komen te zitten in de navelstreng waardoor hij niet op een normale manier kan ontwikkelen. In dat geval kan er een knik in de staart van een kat (kitten) ontstaan. Aangeboren afwijkingen ontstaan dus in de baarmoeder, maar dit hoeft niet persé ook te betekenen dat er een fout in het DNA ontstaan is. 

Een niet-aangeboren afwijking

En dan bestaat er natuurlijk ook nog een knik in de staart die op latere leeftijd ontstaat. In de meeste gevallen ontstaat dit als gevolg van een gebroken staart. Hierbij zijn ongelukken met voertuigen zoals auto’s of fietsen de meest voorkomende reden. Maar ook komt het vaak voor dat je kat zijn staart tussen de deur heeft gekregen. Er kan dan sprake zijn van een gebroken wervel waardoor de rechte lijn van de staart onderbroken wordt. Of er is een tussenwervelschijf beschadigd waardoor er een knik in de staart van je kat ontstaat.

 

Verschil tussen een “knikstaart” en een “knik in de staart” van je kat

Hoewel de termen meestal door elkaar gebruikt worden spreken we in principe van een knikstaart wanneer er sprake is van een erfelijke aangeboren variant van een knik in de staart van je kat. Het is tegenwoordig erg hip om te fokken met dieren die een misvorming in hun lichaam hebben gekregen. Neem bijvoorbeeld de platte snuiten van honden en katten, de korte pootjes of misvormde oortjes. Zo ook kan er besloten worden om te fokken met katten met een knikstaart. Gelukkig is er in Nederland besloten dat er niet meer gefokt mag worden met dieren die een aangeboren erfelijke afwijking hebben. Het fokken met een kat met een knikstaart is bijgevolg in Nederland verboden.

 

Diagnose van een knik in de staart bij je kat

Wanneer je kitten geboren is met een knik in zijn staartje dan is er geen reden om verdere onderzoeken te laten doen. Je kitten hoeft geen operatie te ondergaan om later een fijn leven te kunnen leiden. Hij zal zich prima leren redden met zijn misvormde staartje. Reden voor verder onderzoek is dan ook niet nodig. 

Een ander verhaal is het wanneer de knik in de staart bij je kat op latere leeftijd is ontstaan. Indien de knik in de staart van je kat nieuw is dan is het vrijwel altijd pijnlijk. Er is een breuk ontstaan in de staart. De breuk kan zitten in één van de wervels van de staart. Maar de breuk kan ook zitten in het kraakbeen dat tussen de staartwervels in zit. Zie je een nieuwe breuk, waarbij een knik in de staart van je kat is ontstaan? Dan is het verstandig om met je kat naar je dierenarts te gaan. Deze kan indien nodig een röntgenfoto maken om vast te stellen of de breuk in een wervel zit of in het kraakbeen. 

Hoe behandel je een knik in de staart van je kat

Het laten maken van een röntgenfoto is echter bijna nooit echt nodig. Je dierenarts kan de staart spalken zodat de staart in een rechte stand kan herstellen. Of er nou een breuk in de wervels zit of in het kraakbeen, dat maakt geen verschil. Heel zelden kan het nodig zijn om operatief de staart recht te laten zetten. Dit doen ze dan meestal met een metalen plaatje. Dit kan eigenlijk alleen maar wanneer de breuk in het deel van de staart zit dat dicht tegen het lichaam aan zit. De andere wervels zijn immers te klein en breekbaar om er een metalen plaatje aan vast te maken. 

Het is echter geen ramp als je kat een gebroken staart heeft en die je laat genezen met een knik erin. Zodra zijn staart genezen is heeft hij er geen pijn meer aan en leert je kat leven met een kronkel in zijn staart. 

 

katten vechten sneller wanneer ze minder goed kunnen communiceren door de knik in hun staart
kat mist puntje van zijn staart en balanceert op de rand van een dak

Waar moet je rekening mee houden als je kat een knik in zijn staart heeft?

Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een eerste is dat katten heel veel onderling communiceren met hun staart. Heeft je kat een ernstige kronkel in zijn staart, dan kan het mogelijk zijn dat hij minder goed kan communiceren met zijn staart. Het gevolg kan zijn dat hij meer ruzie krijgt met andere katten in zijn leefomgeving. We horen dit in de praktijk echter maar heel zelden, dus een grote rol lijkt dit niet te spelen. Toch blijkt uit een onderzoek gedaan door S. Cafazzoa en E. Natoli het belang van de houding van de staart in de onderlinge communicatie bij katten. 

Daarnaast is de staart volgens onderzoek gedaan door Curt Walker, Charles J. Vierck Jr. en Louis A. Ritz ook belangrijk voor je kat om zijn balans goed te kunnen bewaren. Is jouw kat een echte acrobaat dan kan het zijn dat hij, zeker in de eerste periode na het ontstaan van de knik in zijn staart, moeite heeft om zijn balans te houden. Hij kan dan makkelijker van schuttingen, dakranden en takken afvallen, met alle gevolgen van dien.

 

Fokken met een knikstaart in je kat

Zoals we eerder al vertelden is het fokken met een knikstaart in je kat in Nederland verboden. Dat wil dus zeggen, je mag niet fokken met katten die een aangeboren, mogelijk erfelijke afwijking hebben die zorgen voor de knikstaart. Het is immers belangrijk dat we als mensen niet een hele katten-populatie “maken” die meer moeite hebben om hun balans te houden en die minder makkelijk kunnen communiceren met buurkatten. Bewust dieren “verminkt” geboren laten worden omdat we dat zo leuk eruit vinden zien is gelukkig geen optie meer in Nederland. 

Heeft je kat echter een niet aangeboren knik in zijn staart? Dan kun je hem wel inzetten voor het fokken van nakomelingen. Een kromme staart zal in dat geval geen reden zijn voor problemen tijdens de geboorte van nakomelingen. Kleine kanttekening is wel dat er bij ongelukken ook een breuk van het bekken ontstaan kan zijn. Dus naast een breuk van de staart ook een bekkenbreuk. Dat kan bij poezen uiteraard bij de bevalling wel problemen opleveren aangezien het bekkenkanaal dan niet goed doorgankelijk kan zijn. Dit kan een keizersnede tot gevolg hebben. 

 

Het verhaal van Lola: een case study

Het verhaal van lola

Lola is een vierjarige, gesteriliseerde poes met een behoorlijke knik in haar staart. Haar eigenaren merkten de knik op toen Lola ongeveer een jaar oud was. Dat was op het moment waarbij ze van het dak viel. Sindsdien heeft Lola zich vrij normaal aan haar leven met een knik in haar staart aangepast. Haar eigenaar maakte zich toch zorgen over mogelijke gevolgen voor later. Daarom besloten ze om onze dierenarts Nanda om advies te vragen via whatsapp.

 

Presentatie:

Op de foto’s die gestuurd werden en uit het verhaal van de eigenaar blijkt dat Lola goed alert en actief is, met normale eet- en drinkgewoonten en geen problemen met andere katten. Dierenarts Nanda zag dat de knik in Lola’s staart een hoek van ongeveer 45 graden vormde, ongeveer halverwege de staart. Er was volgens de eigenaar geen teken van pijn of ongemak bij aanraking of beweging van de staart.

 

Waarschijnlijkheids-diagnose:

Dierenarts Nanda legde uit dat de knik in de staart van Lola waarschijnlijk het resultaat was van een breuk in een staartwervel halverwege haar staart, veroorzaakt door het eerdere ongeluk. Omdat Lola geen pijn meer heeft adviseerde dierenarts Nanda om geen verder onderzoek te laten doen in de vorm van een röntgenfoto, aangezien de knik nu vastgegroeid was en niet makkelijk meer recht te zetten is. Er zijn geen tekenen van verdere gezondheidsproblemen of problemen in de omgang met andere katten en dus geen reden voor verder behandelen.

 

Behandeling en Management:

Gezien de situatie, en het feit dat Lola zich goed had aangepast aan de knik in haar staart, adviseerde dierenarts Nanda om geen behandeling te laten uitvoeren. De enige mogelijkheid die er was, is het onder narcose brengen van Lola en haar staart opnieuw te breken om hem dan in de juiste stand vast te laten zetten. Aangezien Lola verder weinig last ondervindt van de knik in haar staart en er geen structurele problemen met buurkatten zijn is die operatie te heftig voor de winst die het zal opleveren. Om nog maar niet te spreken over de kosten die zo’n operatie met zich meebrengt. De eigenaar van Lola is het daarmee eens en is blij dat Lola nog een lang en probleemloos leven kan leiden met de knik in haar staart.

Veel succes voor je kat met de knik in zijn staart!

Hopelijk heeft jouw kat geen last van de knik in zijn staart en zal ook jouw kat een nagenoeg normaal leven kunnen hebben. Mocht je er twijfels over hebben dan kun je altijd advies vragen aan onze dierenarts Nanda. Veel succes!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda