De beste manier om pijn aan de staart van je kat op te lossen

Pijn in de staart bij een kat komt zeer vaak voor. De oorzaak kan een ongeluk zijn of een vechtpartij met een andere kat. Maar ook infecties kunnen ervoor zorgen dat een kat een pijnlijke staart heeft. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken, welke symptomen je nog meer kunt zien en wat je zelf kunt doen om de pijn in de staart van je kat tegen te gaan. 

 

Kat met een gewonde staart heeft er veel pijn aan
Wond op de staart van een kat

Hoe weet je of je kat pijn in zijn staart heeft?

Wanneer een kat pijn in zijn staart heeft dan houdt hij meestal zijn staart lager dan de stand die je van hem gewend bent. Ook beweegt hij hem meestal minder. Dit komt omdat je kat meer pijn voelt wanneer de spieren en pezen in zijn staart aangespannen worden om zijn staat te bewegen. Heeft hij er pijn aan? Dan wil hij zo min mogelijk pijn voelen en ontspant hij zijn spieren meer. Op die manier trekken de spieren niet aan zijn pijnlijke staart. Het gevolg is dat zijn staart over het algemeen lager gehouden wordt dan je van hem gewend bent. 

Welke symptomen zie je als je kat pijn aan zijn staart heeft?

Volgens een studie gedaan door Isabella Merola en Daniel S. Mills zijn er een aantal duidelijke symptomen waaraan je kunt zien dat je kat pijn heeft aan zijn staart:

  • Zijn staart heeft een lagere stand
  • Hij likt meer aan zijn staart
  • Je mag niet aan zijn staart komen
  • Zijn staart kan warmer aanvoelen dan je van hem gewend bent
  • Agressief gedrag naar jou of andere dieren in huis
  • Eventuele zwelling van de staart
  • Eventuele verwonding van de staart
  • Soms gaan ze ook minder vaak naar de kattenbak vanwege pijn bij het zitten tijdens het poepen of plassen
  • Minder activiteit gedurende de dag
  • Meer miauwen
  • Verstoppen

 

 

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de staart van je kat?

In zeer veel gevallen heeft je kat een ongeluk(je) gehad. Zo kan de staart van je kat tussen een deur klem hebben gezeten. Of iets of iemand heeft hem hard aan zijn staart getrokken. Ook in dit geval blijkt uit een onderzoek gedaan door Emine Catalkaya en anderen dat dit meestal door auto’s veroorzaakt wordt. Daarnaast zijn vechtpartijën ook regelmatig de oorzaak van een pijnlijke staart bij een kat. Maar ook gewrichtsslijtage kan voor pijn zorgen bij oudere katten. En soms komt de pijn doordat hij een infectie in zijn staart heeft zitten. In de meeste gevallen is de infectie veroorzaakt door een vechtpartij en spreken we van een abces aan de staart bij je kat.

 

Kan een kat zijn staart kneuzen?

Een kneuzing houdt in dat de zachte weefsels van, in dit geval de staart, beschadigd zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld spieren of pezen teveel opgerekt zijn of is er een klap of stoot geweest tegen de staart. Dus ja, een kat kan zijn staart kneuzen. Bij een kneuzing, en dus bij een beschadiging van de staartweefsels komen er stoffen vrij uit de beschadigde cellen die ervoor zorgen dat er meer bloed en voedingsstoffen naar de staart van je kat gebracht worden. Hij zal dan ook waarschijnlijk wel een beetje dikker zijn dan normaal. Daarnaast zal de staart mogelijk ook wat warmer aanvoelen dan normaal. Maar alle lichamelijke mechanismen die in gang gezet worden bij een kneuzing zullen ertoe leiden dat er een pijnlijke staart bij je kat ontstaat. 

 

Pijnlijke staart werd geamputeerd vanwege problemen.
Kat likt aan zijn pijnlijke staart om de pijn te onderdrukken.

Hoe zie je het verschil tussen een gekneusde en gebroken pijnlijke staart?

Het verschil tussen een gekneusde en gebroken staart is vaak wel lastig te zien. Beide varianten zorgen voor een pijnlijke staart bij je kat. Bij een gebroken staart kun je voelen dat je de staart op een abnormale manier kunt buigen, maar dit doet je kat wel veel pijn. Dus doe dit voorzichtig. Soms voel je ook een beetje een knispering in de botten van de staart als de staart gebroken is. In sommige gevallen staat een gebroken staart ook werkelijk in een hoekige stand in plaats van een rechte stand. Maar ook een rechte pijnlijke staart bij een kat wel degelijk gebroken zijn.

De pijnlijke staart van je kat hangt helemaal slap naar beneden

Wanneer de staart van je kat helemaal slap omlaag hangt dan kan het zijn dat je kat zijn staart niet meer omhoog kan doen omdat hij de spieren hiervoor niet kan aansturen. In dat geval is er schade aan de zenuw die de staart van een kat aanstuurt. Maar het is ook mogelijk dat je kat gewoon zoveel pijn aan zijn staart heeft dat hij hem besluit omlaag te houden. Meestal kun je het verschil tussen de twee herkennen door zelf de staart even voorzichtig op te tillen. Let op, want dit kan je kat soms heel veel pijn doen en dan kan hij bijten of krabben.

Bij een verlamde staart, dus als er zenuwen beschadigd zijn, dan valt de staart van je kat net zo snel naar beneden als wanneer je een voorwerp laat vallen. Kan je kat echter zijn staart nog wel aansturen, dan valt zijn staart meestal iets minder snel naar beneden. Hij houdt dus zijn spieren dan nog wel iets aangespannen waardoor de staart niet zomaar omlaag valt. De klap van de staart op de ondergrond waar je kat op staat wil je kat voorkomen, want dat doet zijn pijnlijke staart immers nog meer zeer. . 

 

Hoe behandel je pijn in de staart van je kat zelf?

Zoek verwondingen

In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken of je verwondingen aan de pijnlijke staart van je kat ziet zitten. Het gaat in dit geval om het hele lichaam van je kat. Vind je verwondingen, dan kun je aan de hand van die verwondingen inschatten wat er met je kat gebeurd is. Heeft hij bijvoorbeeld een aanrijding gehad, dan zijn meestal zijn nagels afgesleten. Heeft hij met een andere kat lopen knokken, dan zitten over zijn hele lichaam vaak wel kleine bijt- of krabwondjes.

Meet de temperatuur van je kat

Is er sprake van een abces als oorzaak van een pijnlijke staart bij je kat, dan krijgen de meeste katten koorts. Meet dus voorzichtig de rectale temperatuur van je kat met een rectale thermometer voor mensen. Zijn normale lichaamstemperatuur hoort onder de 39,0 graden te zitten. Zit het er boven, dan heeft je kat koorts en is er zeer waarschijnlijk sprake van een abces in zijn staart. 

Desinfecteer verwondingen indien ze er zijn

Wondjes kunnen gemakkelijk gaan infecteren bij katten. Daarom is het beter om ze met betadine zalf in te smeren. Zo is de kans veel kleiner dat je kat een wondinfectie oploopt, maar ook de kans op tetanus neemt aanzienlijk af. Het helpt je kat niet tegen de pijn in zijn staart, maar zorgt wel voor minder ellende de komende dagen. 

Geef je kat een pijnstiller

Heb je nog een pijnstiller in huis die gemaakt is voor katten? Geef je kat die dan om de pijn in zijn staart te onderdrukken. In veel gevallen zijn er bijvoorbeeld pijnstillers meegegeven als een kat gesteriliseerd of gecastreerd werd. Geschikt hiervoor is Novacam, Metacam, Rimadyl, Onsior, Carporal etc. Heb je dit niet in huis dan kun je ook beperkt gebruik maken van Aspirine. LET OP! ENKEL ASPIRINE IS GESCHIKT, GEEN ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN AAN JE KAT GEVEN AANGEZIEN DIE DODELIJK VOOR ZE ZIJN! Van een 100mg tablet aspirine kun je 1x per 2 dagen (dus niet 2x per dag!) een half tablet aan je kat geven. Dit mag je maximaal 7 dagen aan hem geven. Ondertussen mag je hem ook nog CBD-olie aan hem geven dat genezing van weefsels stimuleert en ook een pijnstillende werking heeft. Dit mag je uiteraard langer geven dan 7 dagen.

Warme compressen

Je kunt de genezing ook stimuleren door een warm compress tegen de pijnlijke staart van je kat te houden gedurende 3-4x per dag. De warmte zorgt voor een verbeterde doorbloeding en een krachtiger immuunsysteem. Hierdoor zal de genezing van de pijnlijke staart van je kat versnellen.

Wanneer ga je met je kat naar je dierenarts als hij een pijnlijke staart heeft?

Wanneer je kat erg veel pijn aan zijn staart heeft of zijn staart in een scheve stand staat dan is het beter om naar je dierenarts te gaan. Ook als de staart van je kat over de grond sleept is dat beter. Van het slepen kan zijn huid immers beschadigd raken en daarna voor ellende zorgen. Zeker als na 7 dagen de staart nog niet veel meer omhoog gekomen is, is het verstandig om even met je dierenarts te overleggen. Blijft de staart van je kat verlamd dan kan hij er op zich prima oud mee worden tenzij de staart over de grond sleept. In dat geval wordt dan ook meestal geadviseerd om het staartpuntje te laten verwijderen (amputeren) zodat de staart de grond niet meer raakt en er geen schuurplekken meer kunnen ontstaan. 

Staat zijn staart echter in een rechte stand, maar lijkt hij wel gebroken? Zolang je kat geen overmatige pijn aan zijn staart heeft is het niet noodzakelijk om naar je dierenarts te gaan. Een breuk die verder in een rechte stand staat zal vanzelf genezen en hoeft geen behandeling. Soms worden er steunverbanden om de staart heen gedaan, maar dit levert in de praktijk meestal meer ellende op vanwege het afknellen van de staart en schaafplekken door het verband, dat we het niet meer doen. Een pijnstiller is over het algemeen het enige dat aan een gebroken staart gedaan wordt. Zelfs het maken van een röntgenfoto is niet nodig aangezien het niet zal bijdragen aan een andere behandeling van de pijnlijke staart bij je kat. 

Ook als je kat koorts heeft is het verstandig om langs je dierenarts te gaan. Er is waarschijnlijk een infectie in de staart (meestal een abces) gekomen waarvoor een antibiotica-kuur nodig is en soms zelfs het operatief openen van het abces. 

 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda