Knobbels op of onder de tong – Wat is de oorzaak?

Inleiding

Knobbels op of onder de tong kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het een simpele bloedblaar zijn of een ontsteking. Maar ook een tumor is niet uit te sluiten. Ziet u echter knobbels op het tandvlees dan is de kans groot dat het gaat over epuliden. Dat is dan weer iets anders. 

Een bloedblaar op of onder de tong

Wanneer u knobbels op of onder de tong ziet dan kan dit diverse oorzaken hebben. Het kan een bloedblaar zijn als gevolg van een ongelukje. Dit ontstaat bijvoorbeeld vaak als gevolg van het spelen met takken. U ziet dan meestal een wat donkerrode zwelling op of onder de tong zitten. Dit kan pijnlijk zijn dus een pijnstiller kan dan wel zo prettig zijn. Helaas mag een dierenarts dat in principe niet meegeven zonder consult. Maar je kunt er natuurlijk altijd naar vragen bij je dierenarts. Sommigen geven het wel.  Mocht u geen pijnstiller van uw dierenarts krijgen dan kunt u hier meer info vinden over pijnstillers bij de hond die u zonder recept kunt verkrijgen. 

Knobbels op of onder de tong kunnen ontstekingen zijn maar ook tumoren

Wanneer de kleur van de zwelling dezelfde kleur heeft als de rest van de tong dan kan het gaan om een ontsteking van de tong, maar het kan ook een tumor zijn. En tumoren zijn dan weer op te delen in goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren oftewel kanker. Overigens kan een tumor ook een ontstekingsreactie veroorzaken dus dat maakt het weer lastiger voor u om te beoordelen. 

Bult onder de tong van een hond
Ontsteking/tumor onder de tong

Naar de dierenarts met knobbels op of onder de tong

Voor een leek is het vaak moeilijk om in te schatten wat het is. Ziet u dus een zwelling zitten dan is het advies om even langs uw dierenarts te gaan. Weet u zeker dat het een gevolg is van een wild speelpartijtje met een stok dan kunt u het een paar dagen aankijken. De zwelling mag niet groter worden en moet met een dag of 3-4 al duidelijk kleiner geworden zijn.  

Vaak is extra onderzoek noodzakelijk

Gaat u naar de dierenarts dan kan het zijn dat hij of zij met het blote oog ook niet kan bepalen of het een ontsteking is of een tumor. In dat geval zal er afgesproken worden om uw hond onder narcose te brengen en wat weefsel uit het gezwelletje te halen en het op te sturen naar een laboratorium. Is het gezwelletje klein dan kan het ook zijn dat ze het gelijk in zijn geheel verwijderen en indien gewenst opsturen voor verder onderzoek. 

Eten met knobbels op of onder de tong

Het eten kan soms wat moeilijk gaan met een knobbel op of onder je tong. Let dus goed op of het eten wel lukt. Zo niet dan moet u kijken of het wellicht nodig is om in plaats van brokken wat vlees te geven. Dit kunnen ze vaak wat beter doorslikken. 

Overleg met mij

Wenst u even met mij te overleggen over iets dat u gezien heeft? Dat kan via onderstaande whatsapp knop. Probeer alvast een goede scherpe foto te maken. Dat is meestal wel een beetje een uitdaging.