Een Lintworm bij je kat

Witte bewegende sliertjes uit de anus van je kat

Een lintworm bij je kat. Getver. Liever niet, toch? In dit artikel leggen we je alles uit over lintwormen. We bespreken wat het is en welke symptomen je kunt zien als je kat besmet is. En we vertellen welke gevolgen het kan hebben. Maar het meest belangrijke: wat je eraan kunt doen. En ook nog hoe je een lintworm bij je kat kan voorkomen. 

 

Een lintworm die bij de kat voorkomt, met de naam Dipylidium caninum

Wat is een lintworm?

Er bestaan verschillende soorten wormen die in de darmen van je kat kunnen gaan leven. Naast spoelwormen en haakwormen kan een kat ook een lintworm in zijn darmen krijgen. Waar een spoelworm en haakworm mooi rond zijn in de diameter, is een lintworm afgeplat. Daarnaast bestaat een lintworm uit allemaal stukjes, de proglottiden. In deze stukjes zitten de eitjes van de lintworm. De lintworm laat deze stukjes loskomen van zijn lichaam om zo de eitjes te gaan verspreiden in de leefomgeving van je kat. Het bijzondere is echter dat deze stukjes, de proglottiden, op zichzelf kunnen bewegen. Ze kruipen dan ook zelfstandig de anus van je kat uit.

Kat een kat een lintworm krijgen?

Niet alleen is het mogelijk dat een kat een lintworm kan krijgen. Ze hebben ze zelfs behoorlijk vaak. Volgens een groot onderzoek in Frankrijk uit 2022 heeft 3% van de franse katten een lintworm in zijn darmen zitten. De verwachting is dat dit in Nederland niet veel anders is. Met andere woorden, ongeveer 1 van de 33 katten heeft een lintworm opgelopen. Aangezien er ongeveer 4 miljoen katten in Nederland leven, hebben ongeveer 120.000 katten in Nederland een lintworm. En mogelijk hun eigenaar dus ook. Hierover vertellen we je verderop in dit artikel meer. 

 

Welke lintworm soorten komen voor bij Nederlandse en Belgische katten?

De meest voorkomende lintworm bij Nederlandse en Belgische katten zijn de lintwormen met de naam Dipylidium caninum en de Taenia taeniaeformis. Heel af en toe komt er ook nog Echinococcus multilocularis voor. Deze namen mag je gelijk weer vergeten. Wij gaan het hebben over de vlooien-lintworm, dat is de Dipylidium caninum. De rauw-vlees-lintworm, dat is de Taenia taeniaeformis. En de vossen-lintworm, Echinococcus multilocularis.

Hoe krijgt een kat een lintworm in zijn buik?

De vlooien-lintworm krijgt je kat via eventuele vlooien die er op hem leven. De lintworm-eitjes zitten in het lichaam van de vlo. Wanneer je kat zichzelf wast kan het gebeuren dat hij zo’n vlo binnen krijgt. Tijdens de vertering gaat de vlo verloren, maar de lintworm-eitjes zijn heel resistent voor maagzuur. Zij blijven dan ook in leven. In de dunne darm komen deze eitjes dan uit en vormen de lintworm. 

De rauw-vlees-lintworm krijgen ze via het opeten van met name ratten en muizen. De oorspronkelijke eitjes van de lintworm worden door de ratten of muizen opgenomen waarna die eitjes uitkomen en zogenaamde cysten gaan vormen in de lever en andere organen van de muizen of ratten. Als je kat dan deze besmette rat of muis opeet krijgt hij die cysten binnen. Ook deze cysten zijn zeer resistent aan maagzuur. In de dunne darm van je kat aangekomen zullen ze dan een volwassen lintworm vormen die op zijn beurt eitjes kan gaan vormen om de omgeving van je kat te gaan besmetten.

De vossen-lintworm kunnen ze oplopen door met ontlasting van besmette dieren in contact te komen en dat hoeft niet persé de vos te zijn. Maar ook kunnen ze de vossen-lintworm oplopen als ze een knaagdier opeten dat besmet is met de vossen-lintworm. 

 

 

Welke symptomen kun je zien bij een kat met een lintworm?

Over het algemeen heeft je kat zelf weinig last van de lintworm die in zijn darmen aanwezig zit. Maar er zijn een aantal symptomen die je zou kunnen opmerken:

  • Witte kleine sliertjes die vanzelf uit de anus van je kat kruipen. Dit zijn de proglottiden. 
  • Deze sliertjes drogen op tot een soort van rijstkorrels. Deze kun je aantreffen op de plek waar je kat graag ligt te slapen. 
  • Jeuk aan zijn anus als gevolg van dat gewriemel van de lintworm stukjes
  • Milde diarree
  • Heel af en toe wordt een lintworm in zijn geheel uitgebraakt. 
  • Heel af en toe kun je de lintworm in zijn geheel tegen komen in de ontlasting van je kat
  • Er kan een doffe vacht ontstaan als gevolg van verminderde beschikbaarheid van voedingsstoffen. 
  • Afvallen vanwege minder voedsel zelf kunnen opnemen
  • Verminderde eetlust door darmontstekingen 

Bij de vossenlintworm kunnen de klachten echter veel ernstiger zijn. Er ontstaan namelijk blazen, gevuld met vocht en eitjes in het lichaam van je kat. Dit kan in organen optreden met uitval van dat orgaan tot gevolg. De symptomen kunnen dan ook heel divers zijn. Deze lintworm komt echter heel weinig voor in Nederland en België. 

 

Hoe kom je erachter dat jouw kat besmet is met een lintworm?

Je kunt bij je dierenarts een ontlasting-onderzoek laten uitvoeren. Deze zal dan de ontlasting van je kat onderzoeken op allerlei wormen, waaronder ook de lintworm. Maar eigenlijk is het helemaal niet nodig om een diagnose te stellen. Het onderzoek kost namelijk ongeveer 10x zoveel als je kat even een ontworming geven. In de meeste gevallen heeft een kat ook nauwelijks klachten van de lintworm en is het de eigenaar zelf die opmerkt dat er witte sliertjes uit de anus van hun kat kruipen. 

 

schattige kitten
Lintworm

Gevolgen van een lintworm bij je kat

De gevolgen van een lintworm zijn bij katten zeer mild te noemen. De meeste katten vertonen geen klachten, tenzij ze helemaal vol met lintwormen zitten. 

Sommige katten hebben heel milde maag-darm klachten zoals wat misselijkheid of diarree. Ook kunnen ze daarvan wat minder willen eten. In zeldzame gevallen kan een lintworminfectie echter wel lijden tot een darmblokkade. Dit kun je herkennen aan een zeer zieke kat met heel hevige buikpijn. Dit kan dodelijk zijn voor een kat, dus ziet u dit bij uw kat dan moet u onmiddelijk naar uw (spoed)dierenarts. 

 Als een kat meerdere lintwormen in zijn darmen heeft zitten kunnen de darmen minder goed werken. Daarnaast nemen de lintwormen de voedingsstoffen op die eigenlijk bedoelt zijn voor jouw kat. Het gevolg is dat je kat gewicht zal verliezen en een minder glanzende vacht zal krijgen. 

Je kat kan ook last hebben van jeuk aan zijn billen. De proglottiden zullen immers zelf zijn anus uit kruipen en over zijn vacht kunnen bewegen. Dit kan een kriebelend gevoel voor je kat opleveren waardoor je kat veel aan haar anus zal likken of gaat schuren met zijn billen over de grond.

Kan een lintworm bij een kat vanzelf weggaan?

Als je kat slechts 1 lintworm heeft dan kan deze dood gaan in de darmen van je kat, waarna hij met de ontlasting mee naar buiten komt. Je kat is dan van zijn lintworm verlost. In de meeste gevallen zijn er echter meerdere lintwormen in de darmen van je kat. De kans dat hij dus helemaal vrij is van lintwormen nadat hij er een heeft uitgepoept is dan klein. De lintworm leeft meestal enkele maanden en dus heeft je kat wel erg lang “last” van deze lintworm. Daarom kun je een kat waarvan je weet dat hij een lintworm heeft beter een behandeling tegen lintwormen geven. 

 

Hoe behandel je een kat met een lintworm?

Gelukkig zijn hier vele mogelijkheden voor. De goedkoopste oplossing is om je kat een ontworming te geven die ook lintwormen dood maakt. Dat zijn tegenwoordig de meeste lintwormen wel. Je kunt het terug lezen in de bijsluiter van de ontworming. Je kunt kiezen uit tabletten, pipetjes voor in de nek of pasta’s. Hieronder geven we je een voorbeeld van een geschikte ontworming tegen lintwormen. Ze werken ook tegen alle andere soorten wormen die katten in hun darmen kunnen hebben. 

 

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

 Als je denkt dat je kat een lintworm heeft, dan volstaat 1 behandeling met èèn van bovenstaande middelen. Bij lintworm besmettingen is het niet nodig om de behandeling te herhalen na een paar weken. Dit is wel het geval bij een besmetting met spoelwormen en haakwormen. In dat geval moet de behandeling na 3 weken herhaald worden omdat de jonge stadia van de wormen niet altijd dood gaan van de ontworming. Maar bij een lintworm speelt dit probleem niet. 

 Vanuit de ESCCAP (european scientific counsel companian animal parasites) wordt geadviseerd om je kat elke 3 maanden een ontworming te geven om de gevolgen van een wormbesmetting zo minimaal mogelijk te houden. Dat geldt dus voor alle soorten darmwormen die kunnen spelen bij je kat. 

 

Hoe is de levenscyclus van een lintworm bij je kat?

Vlooien-lintworm

Een volwassen lintworm zit in de darm van een kat. Daar maakt hij eitjes in de proglottiden. Deze worden vervolgens losgemaakt van de lintworm. Ze kruipen via de anus van je kat naar buiten en besmetten daar de omgeving. Deze eitjes worden opgegeten door vlooienlarven. Terwijl de vlooienlarve volwassen wordt groeit ook het lintwormeitje. Het vormt zich dan in de vlo tot een cysticercoid larve. Dit is een heel resistente lintworm-larve. Als je kat zichzelf likt tijdens het wassen kan hij deze vlo, met daarin de resistente lintworm-larve, binnen krijgen. De vlo wordt in de maagsappen opgelost, maar de resistente larve kan hier wel tegen. Uiteindelijk komt hij uit in de darm van je kat. Daar kan de larve uitgroeien tot een volwassen lintworm, die op zijn beurt weer proglottiden met eitjes zal gaan maken.

Rauw-vlees-lintworm

Bij deze lintworm verloopt het ongeveer vergelijkbaar. De volwassen lintworm leeft. in de darm van een kat. Deze maakt proglottiden met eitjes. Die komen met de ontlasting mee naar buiten. Deze ontlasting kan zich gaan verspreiden over grassen en plantjes of in water. En de eitjes van de lintworm dus ook. Een muis of een rat eet van de plantjes of drinkt uit besmet water en raakt zo besmet met de eitjes. In de knaagdieren ontwikkelen de eitjes zich tot cysten. Dit zijn ook weer resistente varianten van een lintworm-jonkie. Die resistente cysten vormen zich vooral in organen van de knaagdieren. Zodra de kat deze rat of muis vangt en opeet komen de resistente cysten in de maag. Ook zij gaan niet kapot van het maagzuur, maar komen aan in de darmen van je kat. Daar groeien deze lintwormen verder tot volwassen lintwormen die zich weer kunnen voortplanten. 

Vossen-lintworm

Een volwassen lintworm zit in de darm van meestal een vos, maar een hond of kat kan ook. In de darm vormt hij eitjes. Dat wordt ook in een proglottide gedaan, maar bij deze lintworm blijft de proglottide aan het lichaam vast zitten. De eitjes komen dus uit de proglottide terwijl dit nog in het lichaam van het dier zit. Deze eitjes zullen met de ontlasting mee naar buiten komen en daar in de natuur verspreiden. De eitjes worden opgenomen door kleine knaagdieren zoals muizen. Daar ontstaan weer resistente larven van de lintworm. Met name in de lever, maar ook in andere organen. Deze resitente vormen heten ook wel hydatide cysten. Zij zijn in staat om te groeien en behoorlijk groot te worden waardoor het orgaan niet meer goed werkt. 

Vervolgens eet de eindgastheer, meestal de vos, deze muizen met de cysten op waarna de lintworm volwassen kan worden. Deze lintworm is echter behoorlijk klein en levert nauwelijks problemen voor je kat. Maar het is ook mogelijk dat je kat de tussengastheer is en niet de muis. In de organen van je kat zullen dan hydatide cysten kunnen ontstaan. En deze geven meer schade aan je kat, dan de volwassen lintworm. Gelukkig komt deze niet vaak bij katten voor.

Is het hebben van een lintworm gevaarlijk voor je kat?

In principe zijn de meeste lintwormen voor je kat dus zeker niet levensgevaarlijk. Maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Zoals we al schreven is het mogelijk dat je kat een probleem krijgt in zijn darmen. We spraken over een darmblokkade, maar eigenlijk is het vooral dat een stuk darm in een ander stuk darm klem kan komen te zitten. Dit is zeldzaam, maar wel mogelijk. Als gevolg hiervan kan je kat overlijden als er niet operatief ingegrepen wordt. 

Daarnaast is er het risico van het ontstaan van hydatide cysten van de vossen-lintworm. Ook die kans is klein aangezien katten niet vaak planten en bessen eten, maar het kan soms wel voorkomen. Afhankelijk van waar die cyste zit kan hij meer of minder voor ellende zorgen. 

 

lintworm
Kittens kunnen ook besmet worden met een lintworm

Lintworm bij een kitten

Kittens vangen over het algemeen nog niet zo vaak een rat of een muis. Ook lopen ze relatief weinig buiten als ze nog erg jong zijn. Wel zijn ze gevoelig voor vlooien. Bij hen zal dan ook de kans op de vlooien-lintworm het grootst zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat vanaf het moment van het opnemen van een eitje via een vlo tot aan het moment dat de lintworm volwassen is ongeveer 3 weken duurt. Hele jonge kittens kunnen nog niet met hele sterke ontwormingen behandeld worden die ook lintwormen dood maken. Maar de kans op het krijgen van problemen als gevolg van een lintworm is zeer klein bij kittens. Vanaf de leeftijd van 6 weken kunnen de kittens ontwormd worden met een middel tegen lintwormen, mits ze inmiddels wel minimaal 500 gram wegen. 

Is een lintworm besmettelijk voor een mens?

Besmettingen met de rauw-vlees-lintworm is zeldzaam bij de mens. De vlooien-lintworm kan echter wel besmettingen bij mensen opleveren. Volwassen mensen zullen niet zo heel gauw een besmette vlo binnen krijgen en dus is de kans daar vrij klein. Maar kleine kinderen trekken zich van vlooien niets aan en dus kunnen zij wel een besmetting oplopen. Ook bij hen kun je kleine jeukende witte sliertjes uit hun anus zien kruipen en kunnen ze wat buikpijn klachten hebben of milde diarree.

De gevaarlijkste van al is echter de vossen-lintworm. Mocht jouw kat (of hond) de volwassen vossenlintworm in zijn darmen hebben zitten, dan komen de eitjes dus in jullie woning terecht. In dat geval is het mogelijk dat je die eitjes binnen krijgt. Zij gaan vervolgens ook in jouw lichaam hydatide cysten kunnen vormen. Het orgaan waarin ze dat doen zal daarvan schade ondervinden. Hoewel dit een zeer gevaarlijke lintworm is, hebben wij mensen hier zelden last van. De kans is overigens groter dat je bijvoorbeeld bessen plukt in het bos en op die manier besmet raakt dan dat je besmet raakt via je kat (of hond).

Kun je een besmetting met een lintworm voorkomen bij je kat?

De enige manier om lintwormen bij je kat te voorkomen is door ervoor te zorgen dat hij nooit vlooien krijgt en geen ratten of muizen kan vangen. Zorg er dus voor dat je kat elke maand een vlooienmiddel toegediend krijgt. En is hij een echte jager? Doe hem dan een halsbandje met een belletje om. Dat zorgt ervoor dat de kans op het vangen van knaagdieren aanzienlijk afneemt. En daarmee natuurlijk de kans op het krijgen van een lintworm. En mocht hij toch een lintworm oplopen dan behandel je dat door hem elke 3 maanden een ontworming te geven. Veel succes!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda