Sleetje rijden bij je kat

Hoe ontstaat jeuk aan de anus van je kat?

In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken van sleetje rijden bij je kat. Waarom kan er jeuk aan de anus van je kat ontstaan? En wat is sleetje rijden bij je kat precies? En natuurlijk vertellen we je wat je zelf kunt doen in het geval je kat met zijn achterwerk over de grond schuurt. We hopen dat je in dit artikel de oplossing vindt voor het irritante sleetje rijden bij je kat en dat je kat snel geen jeuk meer heeft aan zijn anus. 

 

kat heeft jeuk aan zijn anus en gaat sleetje rijden
Kat doet aan sleetje rijden en heeft jeuk aan zijn anus.

Wat is sleetje rijden bij je kat?

Wanneer een kat met zijn achterwerk over de grond schuurt dan neemt hij een bepaalde houding aan. Zijn achterpoten steken over de grond naar voren, zijn anus zit strak op de grond, zijn staart sleept over de grond achter je kat aan en hij schuurt zijn anus over de grond door zich met zijn voorpoten vooruit te trekken. Op dit filmpje kun je een voorbeeld zien van hoe sleetje rijden bij je kat eruit ziet.

Je kat gaat sleetje rijden omdat hij jeuk of irritatie voelt aan zijn achterwerk en meer specifiek, aan zijn anus. En hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. We bespreken ze hieronder wat uitgebreider.

 

Oorzaken voor sleetje rijden bij je kat

Anaalklier overvulling

In veruit de meeste gevallen van sleetje rijden bij je kat zijn de anaalklieren van je kat overvuld of zelfs ontstoken. De anaalklieren zijn twee kleine kliertjes die naast de anus zitten en die uitmonden in de anusopening. Deze kliertjes worden telkens een beetje leeg gedrukt als je kat poept. De anaalkliervloeistof komt dan over de ontlasting van je kat heen waardoor je kat zijn specifieke kat-eigen geur aan deze ontlasting meegeeft. Zo weten andere katten dat het zijn ontlasting is. Handig dus als je jouw territorium als kat zijnde wilt afbakenen.

Maar soms hoeft een kat niet hard genoeg te persen op zijn ontlasting. Of is er een andere reden dat er meer anaalkliervloeistof gemaakt wordt dan dat hij over zijn ontlasting heen smeert. Op dat moment kunnen de anaalklieren te vol raken. Je kat heeft dan een jeukerig of irriterend gevoel aan zijn anus. En om dat tegen te gaan zul je zien dat je kat gaat sleetje rijden.

Op de pagina over anaalklieren bij de kat lees je hier meer over. We leggen je daar ook uit hoe je de anaalklieren van je kat zelf kunt legen zodat hij er geen jeuk of irritatie meer van ervaart. 

Om anaalklieren een gezonde werking te laten hebben is het geven van Glandex een goede oplossing. De kwaliteit van de anaalkliervloeistof neemt hiervan toe, de gezondheid van de anaalklieren zelf verbetert aanzienlijk en je kat gaat er iets stevigere ontlasting van krijgen zodat hij zijn anaalklieren beter leegt bij het persen om de ontlasting eruit te krijgen. 

 

Wormen als oorzaak voor sleetje rijden bij je kat

Wanneer je kat wormen in zijn darmen heeft zitten dan kunnen deze wormen heel soms in levende vorm naar buiten komen via zijn anus. Ze bewegen dan een beetje. En dit kan voor jeuk aan zijn anus zorgen waardoor je kat zal gaan sleetje rijden. Met name als je kat een lintworm heeft zien we dit gedrag vaak. De kleine stukjes die van een lintworm afkomen kunnen op zichzelf bewegen om de eitjes die erin zitten zo ver mogelijk te verspreiden. Op het moment dat ze uit de anus van je kat komen zijn ze erg beweeglijk en zorgen ze dus voor jeuk aan de anus van je kat. Vooral katten die veel jagen op muizen of vogels of katten met vlooien hebben een grote kans op het krijgen van lintwormen.

Je kunt je kat het beste een ontworming geven als hij dit de afgelopen maand nog niet gehad heeft. Let er daarbij wel op dat het middel tegen lintwormen werkt. Het beste kun je Milbemax gebruiken voor je kat.

 

Je kat gaat sleetje rijden na het poepen

Er zijn ook veel katten die sleetje rijden na het poepen. Dit doen ze omdat ze een raar gevoel voelen na het poepen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nog een heel klein beetje ontlasting aan hun anus achtergebleven is en ze daar vanaf willen. Of het legen van hun anaalklieren zorgde voor een beetje een irriterend gevoel. En uiteraard is het mogelijk dat er bij langharige katten nog wat in de haren is blijven plakken waar ze vanaf willen. Er wordt gedacht dat het voor een deel ook zelf aangeleerd gedrag is. Je kunt in elk geval zorgen dat de ontlasting van je kat wat harder wordt en dat hij iets meer moet persen zodat zijn anaalklieren zich beter legen. Op die manier kan het zijn dat je minder sleetje rijden bij je kat ziet. Hiervoor is Royal Canin Gastro-intestinal Fibre response het beste dat je kunt geven.

Vlooien(allergie)

Het lijkt een beetje een schot voor open doel. En je zult het vast al wel bekeken hebben. Maar ook vlooien kunnen voor sleetje rijden bij je kat zorgen. En dan met name een vlooienallergie. Als je kat vlooien heeft dan heeft hij jeuk van het bewegen en bijten van de vlooien. In het geval van een vlooienallergie heeft je kat ook nog eens last van overmatige jeuk als gevolg van een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Dus dubbel op jeuk dus als je kat een vlooienallergie heeft.

Een vlooienallergie uit zich vooral op de billen van je kat. Vaak voel je ook allemaal korstjes op de billen van je kat, vlak voor zijn staart. En daarnaast is sleetje rijden een uitermate geschikte manier voor je kat om die vervelende jeuk aan zijn billen tegen te gaan. Bij een vlooienallergie hoeft je kat maar 1 vlo op zich te hebben. Die is makkelijk te missen door jou als eigenaar. Gebruik dus sowieso een goed vlooienmiddel als je dit de afgelopen maand nog niet gedaan hebt en herhaal dit elke maand. Advantage is daar een zeer goed en relatief goedkoop middel voor. Het heeft daarbij ook nog eens weinig bijwerkingen.

 

Voedselallergie of atopische allergie

Ook een voedselallergie of atopische allergie zorgt bij je kat voor jeuk. Er is dan sprake van een allergische reactie op een stof die je kat binnenkrijgt (via de voeding of via de ingeademde lucht). Eigenlijk merk je dan altijd wel dat je kat op de rest van zijn lichaam ook veel jeuk heeft. Zo zul je doorgaans zien dat je kat zich veel vaker wast dan een kat zonder allergie. En soms ontstaan er zelfs heuse wonden op zijn lichaam als gevolg van het bijten en schuren om maar van die jeuk af te komen. Maar er zijn ook katten met heel milde jeukklachten die dan enkel aan sleetje rijden gaan doen. 

Je kunt een voedselallergie test gaan doen met Royal Canin Anallergenic voor de kat. Deze voeding bevat wel voedingsstoffen, maar die zijn zo klein gemaakt dat het immuunsysteem (dat instaat voor de allergische reactie) de voedingsstoffen niet herkent. Het duurt alleen wel minimaal 3 weken voordat alle oude voedingsstoffen uit het lichaam van je kat opgelost zijn. Je zult dus helaas pas resultaat beginnen te zien na een maand. En in de tussentijd mag je kat dus totaal geen andere snoepjes of extra’s eten omdat die ook voor de allergie kunnen zorgen. 

 

Een atopische allergie kun je helaas alleen met behulp van je dierenarts vast stellen. Hij zal waarschijnlijk een bloedonderzoek voorstellen. Ofwel geeft hij medicatie die de jeuk bij je kat zal onderdrukken. 

 

Stress dat zich uit in sleetje rijden bij je kat

Het is niet de meest gangbare manier om stress te uiten, maar er wordt gedacht dat katten ook als tik kunnen gaan sleetje rijden als ze chronisch stress ervaren. Het sleetje rijden bij je kat heeft dan een kalmerende werking, waardoor hij beter om kan gaan met de stress die hij ervaart. In de meeste gevallen uit stress zich meer in overmatig wassen van de buikregio (er ontstaat een kale buik) en het regelmatig hebben van blaasontstekingen. Heb je toch het idee dat je kat aan sleetje rijden doet als gevolg van stress? Dan is het uiteraard belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken. Zorg ervoor dat je kat lekker kan klimmen en de hoogte in kan “vluchten”, ver weg van de bron van de stress.

 

Heb je geen enkel idee waarom je kat stress heeft, maar denk je wel dat hij dit heeft? Dan kun je hem Royal Canin Calm diet gaan geven. Hierin zitten stoffen waardoor hij meer Serotonine in zijn hersenen zal aanmaken. Hierdoor zal hij minder gevoelig voor stress worden. Je zou ergens tussen de twee en vier weken moeten zien dat het begint te werken. 

Algemene jeuk oplossen bij je kat

Wanneer het sleetje rijden bij je kat nog altijd niet opgelost is met bovenstaande gerichte oplossingen, dan kun je nog proberen of een algemeen jeuk remmend middel bij je kat helpt. Hiervoor zijn bijvoorbeeld omega-3 en omega-6 vetzuren zeer geschikt. Zij verhogen de weerstand van de huid van je kat, waardoor ze minder jeuk krijgen. Je kunt hier het beste Vétoquinol Skin Care Omega 3-6 aan je kat geven. Maar ook palmitoylethanolamide (PEA) zorgt ervoor dat de huidweerstand enorm toeneemt en jeuk onderdrukt wordt. 

 

We hopen dat je met bovenstaande middelen ervoor kunt zorgen dat je geen sleetje rijden bij je kat meer zult zien. Wel zo prettig voor zowel jou, als je kat. Veel succes!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda