Inleiding
Honden, net als mensen, kunnen gevoelens van misselijkheid en ongemak ervaren. Misselijkheid bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld dieetproblemen, infecties en bepaalde medicijnen. Maar ook door bijvoorbeeld nierfalen. Het is belangrijk om de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor misselijkheid bij honden te begrijpen. Zodat je je huisdier op de juiste manier kunt verzorgen.
Oorzaken van misselijkheid bij honden
- Maag-darm problemen: Honden kunnen misselijkheid ervaren als gevolg van problemen zoals wanneer ze iets verkeerds gegeten hebben, een ontsteking in de maag hebben of zelfs een maagzweer hebben.
- Dieetproblemen: Honden die bedorven voedsel eten of voedsel waar ze allergisch voor zijn, kunnen misselijkheid ervaren.
- Infecties: Misselijkheid kan een symptoom zijn van virale, bacteriële of parasitaire infecties.
- Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica of pijnstillers, kunnen misselijkheid als bijwerking hebben.
- Nierfalen: Wanneer de nieren niet goed meer werken dan hopen afvalstoffen zich in het lichaam op. Hierdoor kan een hond zich misselijk gaan voelen. Lees hier meer over nierfalen bij de hond.
Symptomen van misselijkheid bij honden
- Verlies van eetlust,
- overmatig speekselen/kwijlen,
- braken
- loos braken
- hijgen
- onrustig gedrag vertonen
- gras eten.
Behandeling van misselijkheid bij honden
De behandeling van misselijkheid bij honden hangt af van de onderliggende oorzaak. Hieronder wordt per probleem besproken wat je kunt doen om de misselijkheid tegen te gaan.
Dieetwijziging
Lijken dieetproblemen de oorzaak te zijn van de misselijkheid van je hond? Dan is het verstandig om een speciale voeding te proberen. Hierbij onderscheiden we twee groepen: de voedselintolerantie en de voedselallergie. Aangezien deze laatste een langere tijd nodig heeft om herstel te tonen, beginnen we het liefst met de voedselintolerantie-test. Er is sprake van een voedselintolerantie wanneer de voeding niet goed genoeg verteerd kan worden. Daarom is het advies om een licht verteerbare voeding te geven. Hier is bijvoorbeeld Royal Canin Gastrointestinal erg geschikt voor.
Deze voeding hoort binnen een paar dagen verbetering te geven als er sprake is van een voedselintolerantie. Is er na 7 dagen nog geen verandering te merken dan is het verstandig om de voedselallergie-test te gaan doen. Hiervoor heb je een voeding nodig waarin geen stoffen zitten waarop je hond allergisch kan reageren. Een deel van de ingrediënten is speciaal behandeld en zodanig klein gemaakt dat afweerstoffen er niet aan vast kunnen gaan zitten. Hierdoor kan er ook geen allergische reactie optreden. Voor deze voedselallergie-test kun je het beste gebruik maken van Royal Canin Anallergenic.
Deze voeding is tijdens de voedselallergie-test het enige dat je hond mag binnen krijgen. Dus geen andere snoepjes of koekjes of andere dingen. Als er dan sprake is van een voedselallergie dan zul je vanaf week 4 verbetering kunnen gaan zien. De eerste 4 weken echter nog niet. Even volhouden dus. Is er na 8 weken nog geen verbetering opgetreden en heeft hij er echt niets anders bij gekregen? Dan is er geen sprake van een voedselallergie en kun je weer overstappen op de oude voeding als je dat wilt.
Medicijnen
Krijgt je hond medicatie? Dan is het verstandig om met je eigen dierenarts of met dierenarts Nanda te overleggen of hij de medicatie echt nodig heeft en zo ja, of er wellicht nog alternatieven zijn om te proberen. Indien je hond de medicatie echt nodig heeft dan is het een optie om maagzuurremmers of anti-misselijkheids medicatie te gaan geven. Hierdoor kunnen symptomen van misselijkheid verlicht worden. Dit moet je echter met je dierenarts overleggen aangezien niet elk middel met elk medicijn samen gegeven kan worden.
Infecties
Is er sprake van een infectie dan maken we onderscheid in een bacterieële, virale of parasitaire infectie. Een virale infectie gaat in principe meestal vanzelf weer over na een dag of 2-3. Daar hoef je niets aan te doen, behalve je hond een beetje ondersteunen en rust bieden. Is er sprake van een bacteriële infectie dan is de enige optie om een antibioticum via je eigen dierenarts te krijgen. Je moet hiervoor bij hem op consult komen. Het probleem is alleen dat je niet weet of er een bacteriele infectie speelt. Een parasitaire infectie is vaak een wormeninfectie of een Giardia infectie. Beide soorten infecties kun je oplossen met behulp van een Panacur-kuur.
De Panacur 250 is geschikt voor honden (en katten) tot 10kg. Ze moeten 1 tablet per 5kg lichaamsgewicht krijgen gedurende 5 dagen. Op de bijsluiter staat 3 dagen, maar voor Giardia is de behandeling 5 dagen.
De Panacur 500 is geschikt voor honden vanaf 10kg. Ze moeten 1 tablet per 10kg lichaamsgewicht krijgen gedurende 5 dagen. Op de bijsluiter staat 3 dagen, maar voor Giardia is de behandeling 5 dagen. Er zitten 10 tabletten in een doosje, dus als je hond zwaarder is dan 20 kg dan moet je 2 of meer doosjes bestellen!
Geen idee wat de oorzaak is?
Indien je hond niet al te ziek oogt en het probleem verder nog niet zo lang speelt dan kun je proberen of Beaphar Reisfit de misselijkheid wat onderdrukt. Hierbij wordt in de hersenen het misselijkheids-gebied onderdrukt. Het haalt dus niet de oorzaak weg. Maar onderdrukt het gevoel van misselijkheid.
Preventie van misselijkheid bij honden
Om misselijkheid bij honden te voorkomen, is het belangrijk om:
- Je hond hoogwaardig, leeftijdsgepast voedsel te geven. Blijf weg van de supermarkt huismerken. Die zitten vol met loze vulmiddelen en zouten.
- Daarnaast moet je je hond weg houden van bedorven of schimmelig voedsel. En ja, dat is soms lastig.
- Ook moet je je hond zijn medicijngebruik bespreken met je dierenarts.
- En zorg voor een goede en regelmatige ontworming voor jouw hond. Het advies is om ze elke 3 maanden een keer een ontworming te geven.
Conclusie:
Misselijkheid bij honden kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, van dieetproblemen tot infecties en bepaalde medicijnen. Door de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor misselijkheid bij honden te begrijpen, kunnen hondeneigenaren hun harige vriendjes beter verzorgen. Mocht je hond een heel zieke indruk maken dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken.
Heb je behoefte aan overleg?
Wil je even overleggen met een dierenarts over jouw misselijke hond? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp-knop. Meer informatie over deze werkwijze en wat de kosten zijn vind je terug op de Home-pagina.