Oma weet raad met jeuk bij honden

Welke middelen hebben een bewezen effect?

Deze oma weet raadt met de jeuk bij haar hond

Oma’s hebben altijd hele simpele, maar goede oplossingen bij problemen. Vandaar dat er vaak gezocht wordt op “oma weet raadt”. En zo weet onze grootmoeder ook raadt voor jeuk bij honden. In dit artikel bespreken we een aantal oudere middelen die al sinds jaar en dag blijken te werken wanneer je hond last van jeuk heeft. Deze middelen hebben inmiddels dan ook een uit onderzoek bewezen effect. Lees dus snel welke raadt oma geeft in de strijdt tegen jeuk bij jouw hond. Pas oma’s advies toe en krijg je hond snel weer jeuk vrij. 

Hond met jeuk waar oma wel raadt mee weet.

Hoe ontstaat jeuk bij je hond?

Wanneer je als hond last hebt van jeuk, dan ontstaat dat doordat er stoffen in zijn huid vrijkomen uit bepaalde afweercellen. Deze specifieke cellen noemen we ook wel mestcellen. Ze geven onder andere histamine, cytokinen en prostaglandinen vrij. Dit gebeurt op het moment dat er iets plaatsvindt dat de mestcellen een signaal geeft. Zo kan er bijvoorbeeld een allergische reactie optreden, maar het kan ook ontstaan door schade aan de cellen als gevolg van een huidontsteking. De vrijgekomen stoffen hechten zich vervolgens aan zenuwuiteinden in de huid. Deze zenuwen sturen een signaal naar de hersenen, waar je hond zich bewust wordt van de jeuk. Een keertje jeuk is geen probleem. Je hond krabt even en het is weer verdwenen. Maar blijft de jeuk wekenlang aanhouden? Dan is het wel zo fijn dat dit voor hem opgelost wordt. En dan weet oma wel raad met de jeuk bij je hond!

Oma weet raad: Aloë vera

Een van de beste middelen uit de “oma weet raad voor jeuk bij honden” reeks is Aloë vera. De krachtige werking ervan wanneer je hond last heeft van jeuk is gebleken uit het onderzoek “Biochemical and histopathological changes related to the topical application of Aloe vera ointment for canine pyoderma“. Het smeren met Aloë vera resulteert in een duidelijk snellere huidgenezing. Daarnaast heeft het ook een sterk jeukremmend effect wanneer er een zalf gebruikt wordt met 40% Aloë vera.

Door het gebruik van Aloë vera ontstaat er minder zwelling in de huid. Daarnaast worden er minder afweercellen in de huid gevonden tijdens het behandelen met de Aloë vera zalf. Ook wordt er minder vaak gezien dat huidcellen afsterven. Dit bewijst volgens het artikel het gunstige effect op de genezing en jeuk van de huid bij de hond. De werkzame stoffen van Aloë vera zijn: Acemannan, Glucomannan, Anthraquinonen (zoals Aloïne en Emodine), Vitaminen (zoals vitamine C en E), Sterolen (zoals Lupeol en Campesterol).

Je kunt het beste de zalf 3x daags op de jeukende huid van je hond smeren. Na enkele dagen zou je een aanzienlijke verbetering moeten zien. Dat is toch al een goed eerste advies van “oma weet raad!”

 

Oma weet raad: Kamille

De plant Matricaria chamomilla L., beter bekend onder de naam kamille, heeft volgens “oma weet raad” ook een jeukremmende werking bij je hond. Dit is inmiddels bewezen bij zowel honden als andere diersoorten en de mens. Dit wordt aangetoond in het onderzoek “Medicinal plants as therapeutic options for topical treatment in canine dermatology? A systematic review” dat een samenvatting is van vele voorgaande onderzoeken over kamille en zijn werking op de huid bij honden en andere diersoorten. Kamille bevat meerdere stoffen die effect hebben op de huid. Deze verschillende stoffen werken afremmend op de groei van bacteriën en schimmels. Daarnaast werken ze ontstekingsremmend en stimuleren ze de wondgenezing. Specifiek de stof Bisabolol uit de kamille heeft als effect dat jeuk wordt tegengegaan.

Volgens “oma weet raad” kun je jeuk bij honden verminderen door een sterke kamillethee te zetten. Hiervoor hang je meerdere theezakjes met kamille een half uurtje in kokend water. Ofwel doe je een paar eetlepels kamille in kokend water en laat je het een half uurtje trekken. Vervolgens verwijder je de kamille theezakjes of zeef je het kokende kamillethee water. Na het afkoelen kun je deze kamillethee in een sprayflacon doen. De kamillethee moet je 3x daags op je hond sprayen en laten opdrogen zonder het eraf te wassen.

Je kunt ook een gaaskompres nat maken met de kamillethee en gedurende 10 minuten op de jeukende plek van je hond leggen. Ook dit moet je 3x per dag doen om de jeuk bij je hond te verminderen. Binnen enkele dagen zou je effect moeten zien in de vorm van minder jeuk bij je hond.

 

Oma weet raad: Calendula

Is er niet alleen jeuk aanwezig bij je hond, maar zie je ook wat huidbeschadigingen? Oma’s raad tegen de jeuk bij je hond is dan Calendula officinalis L., beter bekend onder de naam goudsbloem. Volgens het onderzoek “Medicinal plants as therapeutic options for topical treatment in canine dermatology? A systematic review“heeft goudsbloem niet specifiek een werking tegen jeuk, maar werkt het wel ontstekingsremmend, gaat het bacteriegroei en schimmelgroei tegen, en zorgt het voor een betere doorbloeding van de huid. Daarnaast neemt de hoeveelheid bindweefsel en collageen in de huid toe door goudsbloem. Doordat de kwaliteit van de huid aanzienlijk verbetert door goudsbloem, zal de jeuk indirect ook verminderen.

Je kunt van goudsbloem een thee maken en deze thee laten afkoelen. Vervolgens kun je deze goudsbloemthee in een sprayflacon doen en 3x per dag op de jeukende plek bij je hond sprayen. Na een aantal dagen zou je moeten zien dat zijn huid aan het herstellen is. Makkelijker is het echter om de volgende kant-en-klare zalf 3x daags te gebruiken.

 

Oma weet raad: Sint-janskruid

Onze grootmoeders raad voor jeuk bij honden gaat echter nog verder. Zo is van oudsher ook het sint-janskruid vaak ingezet wanneer je hond last heeft van jeuk. Echter heeft het sint-janskruid geen directe jeukremmende werking, zoals blijkt uit het onderzoek “Evaluation of the Effectiveness of Medical-Grade Honey and Hypericum Perforatum Ointment on Second-Intention Healing of Full-Thickness Skin Wounds in Cats“. De jeukvermindering ontstaat doordat de huid zelf geneest en er daardoor geen jeukvormende stoffen meer vrijkomen. Ook neemt de hoeveelheid bloedvaten in de huid toe, wat de huid een betere weerstand geeft.

Zoals je wellicht gezien hebt, is het onderzoek uitgevoerd bij katten. In principe werkt het bij honden vergelijkbaar. Daarnaast stimuleert sint-janskruid de vorming van nieuw bindweefsel. Dit alles helpt om de kwaliteit van de huid van je hond te verbeteren en daardoor de jeuk te laten afnemen.

Het makkelijkst is om kant-en-klare sint-janskruidolie 2x daags op de jeukende plek bij je hond te smeren. Zijn huid zal na enkele dagen duidelijk rustiger worden en minder gaan jeuken. Ook kun je een thee maken van sint-janskruid en deze vervolgens met een sprayflacon of gaaskompres op de jeukende plek bij je hond aanbrengen. Let er wel op dat je hond het sint-janskruid niet opeet! In grotere hoeveelheden is het namelijk giftig voor je hond. Het oplikken van de thee wanneer je het op de huid hebt aangebracht, is geen probleem voor je hond.

 

Oma weet raad: Visolie

Vroeger hadden ze heel vaak geen gedroogde planten en kruiden. Maar ook toen hadden ze wel manieren die de jeuk bij honden tegengingen. Dus oma’s raad in dit geval is visolie. Ook dit werkt volgens oma heel goed tegen jeuk bij honden. Maar hoe werkt dat dan precies? Dat komt omdat visolie heel veel omega-3 vetzuren bevat. En hiervan zijn er inmiddels vele onderzoeken die aantonen dat dit de huidweerstand verbetert en ontstekingen in de huid vermindert.

Zo is er bijvoorbeeld het artikel “Double-blinded Crossover Study with Marine Oil Supplementation Containing High-dose icosapentaenoic Acid for the Treatment of Canine Pruritic Skin Disease” dat dit aantoont bij honden met jeuk. Omega-3 vetzuren, met name de stof EPA, onderdrukken de vrijstelling van histamine en prostaglandine E2 uit ontstekingscellen. Deze stoffen zijn meestal de oorzaak van de jeuk bij je hond. Dat blijkt uit het artikel “Stop that itch! Nutritional supplements for atopic dermatitis.“. Uit datzelfde artikel blijkt dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren ook belangrijk is. In de strijd tegen jeuk moet er meer omega-3 dan omega-6 vetzuren in de voeding aanwezig zijn. De verhouding omega-3 tot omega-6 verschilt echter behoorlijk per onderzoek van 1,5:1 tot 5,5:1. Daar is dus nog geen duidelijkheid over.

Het is voldoende om 1x daags de juiste dosering aan jouw hond met jeuk te geven. In principe hoor je na ongeveer 2 tot 3 weken duidelijk verschil te zien in de hoeveelheid jeuk, de glans van de vacht en de kracht van de huid van je hond.

 

Oma weet raad: Amandelolie

Maar oma weet nog meer raad in de strijd tegen jeuk bij honden! Ook amandelolie werd vroeger vaak gebruikt om een hond met jeuk in te smeren. De werking hiervan is onder andere gebaseerd op de grote hoeveelheid vitamine E die in amandelen aanwezig is. Vitamine E heeft een sterke antioxiderende werking. Dit houdt in dat de schadelijke oxidanten die voor huidbeschadigingen en huidontstekingen zorgen, minder worden door de vitamine E. Het gevolg is dat de huid minder gaat ontsteken en als gevolg daarvan dan weer minder gaat jeuken.

Verder bevat amandelolie veel vetzuren die ervoor zorgen dat de huid minder uitdroogt en een betere weerstand krijgt tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast bevatten amandelen ook hoge concentraties aan zink. Bij een tekort aan zink is bekend dat er een rode, droge en schilferige huid ontstaat die als gevolg daarvan behoorlijk kan jeuken. Uit het artikel”Diet and Skin Disease in Dogs and Cats” blijkt dat een hogere dosering vitamine E, vetzuren en zink de jeuk bij honden aanzienlijk kan verminderen. De amandelolie die onze grootmoeder adviseerde bevat veel van deze stoffen en gaat de jeuk bij je hond dus tegen.

Amandelolie smeer je 2x daags op de jeukende huid van je hond. Indien zijn hele lichaam jeukt, dan is het beter om de amandelolie over zijn voeding te geven. In dat geval volstaat 2x daags een halve theelepel amandelolie voor de meeste honden.

 

Het verhaal van Josje

Josje is een 3-jarig kruising Cairn terrier teefje met al geruime tijd jeuk aan haar kop. Ze krabt het gelukkig niet stuk, maar echt happy is Josje ook niet. Haar eigenaar heeft al contact opgenomen met een dierenarts, maar deze wil graag gelijk prednison gaan geven om de jeuk te onderdrukken. De eigenaar van Josje vindt dit nogal heftig voor de hoeveelheid jeuk die Josje heeft en besluit te zoeken naar een alternatief. Ze zoekt naar ouderwetse oma-weet-raad adviezen met huis-, tuin- en keukenmiddelen en vindt deze pagina.

Ze twijfelde erg over welk middel ze zou gaan inzetten voor Josje en besloot om dierenarts Nanda om advies te vragen. Samen kwamen zij tot de beslissing dat in het geval van Josje, die geen huidwondjes had, het genoeg was om de weerstand van de huid van Josje te verbeteren en de jeukprikkel zelf te onderdrukken. Dierenarts Nanda adviseerde de eigenaar van Josje om te starten met het geven van een goede kwaliteit zalmolie en de kop van Josje 2x daags nat te maken met afgekoelde kamillethee. Aangezien het mooi weer was, droogde de thee binnen 15 minuten op en had Josje niet lang last van een natte kop.

Al na vier dagen stuurde de eigenaar van Josje het bericht dat het super goed ging met Josje en haar jeuk. De jeuk was al geheel verdwenen. In overleg werd besloten om nog even een week langer door te gaan omdat de zalmolie iets langer de tijd nodig had om de huid te verbeteren. Na die week mocht de eigenaar stoppen met de kamillethee en dan kijken of de jeuk weer terugkwam. Gelukkig bleek het geven van alleen zalmolie in dit geval voldoende om haar jeukvrij te houden!

 

Oma-weet-raadt geeft tips voor hond Josje en haar jeuk.

Hopelijk werkt het oude advies goed!

Hopelijk heb je nu van oma genoeg raad gekregen om je hond met zijn jeuk te behandelen. Met een beetje geluk is hij over enkele dagen weer jeukvrij. Indien je nog twijfelt aan de raad van oma dan kun je ook altijd onze dierenarts Nanda om advies vragen. Vermoedelijk weet dierenarts Nanda toch meer dan oma. Veel succes en beterschap voor je hond! 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda